Suzuki Splash: az mi új autónk

2007.05.14. 15:11


Galéria - kattintson a képre

Az Opel Agila testvérmodelljéről hivatalosan is lerántotta a leplet a Suzuki. A WagonR+ szellemi utódját a 2006-os tanulmányautóhoz hasonlóan Splash-nek nevezték el, ami angolul egyaránt jelenthet lubickolást, loccsanást, de nagy durranást, szenzációt is. Mi arra tippelünk, a névadók inkább ez utóbbira gondoltak: a Suzuki a magas kisautóval tarolni szeretne Európa és a világ kisautó-piacán.

A Swift padlólemezére épülő, de annál valamivel hosszabb és magasabb típusról egyelőre viszonylag kevés adatot közöltek. Annyi biztos, hogy háromféle motorral kínálják majd. Az alapmodellekbe egyliteres, három hengeres, 65 lóerős benzinmotor kerül, de 1,2 literes, 86 lóerős négyhengeressel, és 75 lóerős, 1,3 literes


Galéria - kattintson a képre

Fiat turbódízel motorral is kapható lesz. Mindhárom motorhoz ötsebességes váltó jár majd. Az Opel Agilától az orrkiképzése és a hátsó lámpák eltérő kialakítása különbözteti meg a Splash-t, nem úgy, mint az elődöket, amelyek közt csak a feliratok és jelvények alapján tudtunk különbséget tenni. Bár inkább látszik a WagonR+ utódának, a 3,75 méteres kisautó valójában az Ignist váltja fel a Suzuki programjában. Ugyanakkor nehéz megjósolni, hogy a kisebb, de jóval sportosabb, és erősebb motorokkal felszerelt Swifthez képest drágább, vagy olcsóbb lesz-e a Splash.

Az új kisautót az ősz folyamán láthatjuk először élőben – alighanem Frankfurtban, akárcsak az Agilát – az európai forgalmazás viszont csak 2008-ban kezdődhet.