Izraelnek fejleszt villanyautót a Renault

2008.01.23. 12:44

Az ambiciózus Project Better Place nevű vállalkozáshoz csatlakozott a napokban a francia gyártó. A céget a szoftvergyártó óriás, a SAP AG. korábbi igazgatója, Shai Agassi alapította azzal a céllal, hogy egy teljes villanyautó-hálózatot hozzon létre Izraelben.

A tervek egész futurisztikusak: mintegy félmillió utántöltő, és automata akkumulátorcserélő állomást vizionál Agassi cége, de a kezdetek persze sokkal szerényebbek lesznek. Eddig 150 ilyen villanykút telepítésére kaptak engedélyt. A rendeszer központi elemét, a villanyautót a Renault-Nissan fejleszti. Az elvárt paraméterek nem tűnnek teljesíthetetlennek: a járműnek országúton 160, városban legalább 100 kilométert kell tudnia megtenni egy feltöltéssel, legfeljebb 13 másodperc alatt el kell tudnia érni a 100 km/h-s tempót, a végsebességének pedig legalább 110 km/h-nak kellene lennie.

A Project Better Place 2011-ben szeretné piacra dobni a villanyautót, és abban reménykednek, hogy néhány éven belül elterjed majd a közlekedés eme tiszta formája az országban. A felmérések szerint az izraeli autósok mintegy 90%-a elégedett lehet az elektromos járgánnyal, hiszen átlagosan 70 kilométert autóznak egy nap, de a korlátozott hatótávolság elméletileg hosszabb utazásokkor sem jelenthet gondot, mivel az ország nagyvárosai nincsenek távolabb egymástól 150 kilométernél.

A tervek valóra váltását az izraeli kormányzat jelentős adókedvezményekkel is segíti, bár így sem biztos a siker, hiszen az autóvásárlók sehol a világon nem a valós szükségleteik alapján választanak. A döntés legtöbbször érzelmi alapon történik, így az a kérdés, hogy sikerül-e a villanyautózást valamiképpen vonzóvá tenni.