Bevetésre kész a Lada túraversenygépe

2008.05.06. 14:25

A tervek szerint már a jövő hét végén rajthoz áll két Lada 110-alapú versenyautó a túrakocsi-világbajnokság következő, valenciai futamán.


Galéria - kattintson a képre

Egyelőre legalábbis kétségesnek tűnik, hogy a gyári BMW-k, Seatok és Chevrolet-k mezőnyében labdába tud-e rúgni a Lada 1106-os jelzésű versenygép, de az autókat versenyeztető orosz Bears Motorsport az eddigi tesztek alapján optimista: úgy vélik, az autó versenyképes lesz. Az átalakított 110-es mindenesetre elég félelmetes jelenség hatalmas sárvédő-szélesítéseivel és látványos légterelőivel, a hajtóerőt pedig egy kétliteres, 280 lóerős Opel-motor szolgáltatja. A csapatba frissen felvet holland versenyző, Jaap van Langen szerint a Zandvoortban lezajlott 40 körös teszt során a Lada meglepően jó versenygépnek tűnt. "Ahhoz képest, hogy a fejlesztés épp csak elkezdődött, a 110 WTCC meglepően jó köridőket produkált. Lehetségesnek tartom, hogy az év végére fej fej mellett küzdhetünk majd a leggyorsabb privát csapatokkal" - nyilatkozta a pilóta.

Nagy világversenyeken évtizedek óta nem találkozhattunk Lada versenygépekkel - utoljára a Dakaron indított a gyár néhány Porsche-motoros Samarát - így kíváncsian várjuk, hogy az orosz technika mennyire bizonyul versenyképesnek a WTCC professzionális mezőnyében.