Kezdődhet a BMW-Fiat együttműködés

2008.07.09. 12:29

Tegnap még csak pletykákat hallhattunk a lehetséges megállapodásról, de azóta a hivatalos bejelentésre is sor került: a BMW és a Fiat csoport vezetése aláírt egy szándéknyilatkozatot a jövőbeli kooperációról.


A felek egyelőre elég óvatosan nyilatkoztak, így viszonylag kevés részlet derült ki a hivatalos közleményből az együttműködés természetével kapcsolatban. Ugyanakkor annyit azért eláryultak, hogy több különböző területen is lehetségesnek tartják a közös munkát. Az egyik ilyen lehetőség, hogy az Alfa Romeo amerikai visszatérését a BMW saját amerikai kereskedőhálózatával segíti 2010-ben. Közelebbről a Mini kereskedések árusítanák az Alfa Romeo egyes modelljeit - mindezt annak ellenére, hogy a Mi.To, az egyik első Alfa amelyet Észak-Amerikában forgalmazni tervez a Fiat, egyértelműen a Mini vetélytársának készült, és a nagyobb modellek is a BMW vásárlókörét fenyegethetik. A másik, a korábbi hírekben is szereplő együttműködési lehetőséget, a közös kisautó-fejlesztést is megemlítették, bár csupán érintőlegesen.

A nyilatkozatok hangvételéből úgy tűnik, a két fél egyelőre csak az ötletek szintjén egyezett meg a közös munka mikéntjében, a részletek kidolgozására még várnunk kell. A BMW-nek és a Fiatnak a szándékokon túl fel kell térképeznie partnerének valós lehetőségeit, hogy megindulhasson az érdemi munka. Az egyeztetés a hivatalos közlemény szerint az év végére zárulhat le: akkor tervezik bejelenteni, hogy valójában mi valósulhat meg a most vázolt elképzelések közül.