Könnyebb lesz a következő Mazda MX-5

2008.10.10. 14:25

A japánok népszerű roadstere könnyedségével és egyszerűségével hódította meg a világot, a jelenleg futó második generáció azonban már megindult a növekedés útján.

A Mazda programigazgatója, Takao Kijima szerint a következő, harmadik generációs modellel visszatérnek a gyökerekhez. Az autó tömegét, amely jelenleg 1120 kilogramm, ismét egy tonna alá szeretnék szorítani, a fogyasztását és szén-dioxid-kibocsátását pedig a Mazda2 szintjére szeretnék levinni. Ennek érdekében nem csak az autó súlyából faragnak, de a motorok lökettérfogatát is csökkenteniük kell. Az első MX5-ösökbe 1,6 literes motor került, majd megjelent az 1,8 literes változat, a jelenleg futó modellek pedig már kétliteres négyhengeressel is kaphatók. A következő generációt viszont valószínűleg kis hengerűrtartalmú, legfeljebb 1,4 literes, turbófeltöltős motor mozgatja majd, a mostani Mazda roadsterekéhez hasonló dinamikával.

Az MX-5 első generációja egyetlen felújítással 17 évig maradt piacon, a jelenlegi modell azonban már most, a bemutató után két és fél évvel átesett az első átalakításon, és úgy tudjuk, már 2011-ben átadhatja helyét az utódjának.