Kína megelőzi Amerikát az autóeladásokban?

2009.02.06. 12:02

Az idén már több autót adhatnak el a távol-keleti országban, mint az Egyesült Államokban, így Kína válhat a világ legnagyobb egységes autópiacává.

Eddig megkérdőjelezhetetlenül az Egyesült Államok volt a világ legnagyobbja, már ami az évente eladott autók számát illeti. Az utóbbi évek során általában több, mint 15 millió személyautót vásároltak évente a 300 milliós lakosságú országban, de a hitelválság miatt az utóbbi hónapokban több mint 30%-ot esett a kereslet. A General Motors elemzése szerint a januári eredmények alapján lehetséges, hogy 2009-ben az Egyesült Államokban már csupán 9,8 millió autó talál gazdára, míg Kínában 10,7 millió személyautót is eladhatnak. Bár a kínai eredményekről egyelőre nem áll rendelkezésre pontos adat, a GM becslése szerint januárban kb. 790 ezer új személyautót adtak el a milliárdos lakosságú országban, míg az Egyesült Államokban az év első hónapjában 668 ezer autó fogyott. A detroiti gyártó becslése eddig a legpesszimistább, amit hallottunk: más elemzők, arra számítva, hogy az év második felében nőni fognak az eladások, 12 millió fölé teszik az Egyesült Államokban az idén eladható autók számát.

A kínai autópiac az évtized elején indult rohamos fejlődésnek, és mára az 1,3 milliárdosra becsült lakosságnak úgy a 15%-a, mintegy 200 millió ember él olyan színvonalon, hogy személyautót vásárolhasson magának. Ez a szám már összemérhető a nyugat-európai, illetve az Egyesült Államokbeli potenciális vásárlók számával, így Kína ma már stabilan a három legnagyobb piac közé tartozik a világon.

Nem ad hitelt autóra a bank? Kell a pénz a házfelújításra, ezért mégis megtartja a tízéves Mondeót, de már köhög, és javítani kéne? Tavaly még büszke volt rá, de ma már soknak tűnik a Carina kilencliteres fogyasztása? Vagy egyszerűen csak jó és olcsó akkut keres? Olvasgassa a Válságblogot, amelyben mind több, a krízissel kapcsolatos megoldási ötlettel állunk elő. Kattintson ide, autózzon velünk benzinpárán, tartsa fenn verdáját hulladékpapír-áron!