Javulóban az Opel anyagi helyzete

2009.04.16. 11:30

Egyre távolabb kerül a fizetésképtelenségtől az GM német leányvállalata, annak ellenére, hogy már hónapokkal ezelőtt megkongatták a vészharangot.

A legújabb hírek szerint még legalább négy hónapra elég az Opel készpénztartaléka, így a cégnél egy rövid időre fellélegezhetnek. A bevételek ugyanis váratlan növekedésnek indultak, egyrészt a Németországban bevezetett, állami támogatású autócsere-program miatt, amely felhajtotta a kisautók - köztük a Corsa és az Agila - iránti keresletet, másrészt az Insignia sikeres bevezetésének köszönhetően. Így bőven van idő az Opel alapos átszervezésére, és talán új befektetőt is könnyebb lesz találni, hiszen a közeljövő kilátásai még jobbak: a német gyártó három nagy érdeklődésre számot tartó modellt, az Astrát, a Merivát és a Zafirát készül leváltani a következő egy évben, így rövid távon is az eladások további növekedésére lehet számítani.

Az Opel korábban 3,3 milliárd eurónyi gyorssegélyt kért a német államtól, hogy elkerülhesse a kényszerű gyárbezárásokat, de egyelőre egy fillért sem kapott, igaz, a kormányzat megígérte, hogy valamilyen módon megpróbál segíteni. Az utóbbi hónapok eredményei alapján azonban az is elképzelhető, hogy a roncsprémium fenntartása is elég segítség, és az Opel hosszabb távon is képes lesz megállni a saját lábán, főleg akkor, ha a General Motors helyett új, tőkeerős többségi tulajdonos érkezik.

Nem ad hitelt autóra a bank? Kell a pénz a házfelújításra, ezért mégis megtartja a tízéves Mondeót, de már köhög, és javítani kéne? Tavaly még büszke volt rá, de ma már soknak tűnik a Carina kilencliteres fogyasztása? Vagy egyszerűen csak jó és olcsó akkut keres? Olvasgassa a Válságblogot, amelyben mind több, a krízissel kapcsolatos megoldási ötlettel állunk elő. Kattintson ide, autózzon velünk benzinpárán, tartsa fenn verdáját hulladékpapír-áron!