Magyarországon nem lesz roncsprémium

2009.05.18. 15:09

A gazdasági tárca sajtóközleménye szerint a kormány nem támogatja a hazai használtautócsere-program bevezetését.

Az utóbbi hónapokban számos európai ország vezetett be valamiféle támogatást a régebbi személyautók újjal való lecserélésére. A roncsprémiumként is ismert támogatási forma elsősorban Németországban aratott zajos sikert, de Franciaország, Nagy-Britannia, de egyebek közt Szlovákia is eredménnyel lendítette fel az újautó-eladásait a válság közepette.

A kormány érvelése szerint ugyanakkor nálunk nem lenne igazán eredményes egy ilyen támogatás, mivel Magyarországon csupán az eladások 16-18%-át teszik ki a hazai gyártásból származó járművek, miközben az itthon készülő járműveknek csupán 11-12%-át adják el helyben. Így egy ilyen intézkedés munkahelymegtartó hatása a kormányzat véleménye szerint minimális volna, és az autókereskedéseken is csak átmeneti jelleggel segítene: inkább csak előrehozná a vásárlásokat, de összességében nem növelné a számukat, a kereskedőhálózat túlzott méretein pedig nem segítene.

A sajtóközlemény végkövetkeztetése, hogy a roncsprémium bevezetése, amellett, hogy bevezetése jelentős megterhelést jelentene a hiánnyal küzdő költségvetésnek, elsősorban a külföldi autóipart segítené.

Nem ad hitelt autóra a bank? Kell a pénz a házfelújításra, ezért mégis megtartja a tízéves Mondeót, de már köhög, és javítani kéne? Tavaly még büszke volt rá, de ma már soknak tűnik a Carina kilencliteres fogyasztása? Vagy egyszerűen csak jó és olcsó akkut keres? Olvasgassa a Válságblogot, amelyben mind több, a krízissel kapcsolatos megoldási ötlettel állunk elő. Kattintson ide, autózzon velünk benzinpárán, tartsa fenn verdáját hulladékpapír-áron!