Mercedes ESF: biztonsági prototípus vaslégzsákkal

2009.06.09. 15:13

Stuttgartban bőven akadnak még ötletek a személyautók biztonságának javítására, és a legtöbbet bele is zsúfolták az ESF 2009 nevű prototípusba.

A Mercedesnél lényegében egy hagyományt folytatnak az ESF tanulmánnyal: az első ilyen, Kísérleti Biztonsági Jármű elnevezésű mozgó laboratóriumot még 1974-ben készítették olyan megoldások tesztelésére, amelyek ma már természetes módon belekerülnek a sorozatgyártású személyautókba. A 2009-es ESF lényegében egy átalakított S osztály, de a nagy luxusautó csak hordozó közeg: a lényeg láthatatlanul van jelen, a burkolat alatt.

Az egyik ilyen újdonság a padló alá épített fékballon. Ez az alkatrész csak akkor lép működésbe, ha nagyobb sebességnél azt érzékeli a beépített radarrendszer, hogy már elkerülhetetlen az ütközés. Ilyenkor felfúvódik a padlólemez alatt, és a talajon súrlódva segít az autó lassításában, illetve meggátolja, hogy az erős fékezéstől az orr-rész lesüllyedjen - összesen 80 mm-t képes emelni rajta - , és ezzel az orr gyűrődési zónája például egy teherautó ütközője alá csúszhasson.

A másik, talán még érdekesebb megoldás az ajtóba építhető felfújható acél energiaelnyelő elem. Az ajtó szerkezetébe épített zárt, lapos acélszerkezetet 10-20 bar nyomás segítségével fújhatják fel igen rövid idő alatt, ha az autó érzékelői jelzik, hogy elkerülhetetlen az oldalütközés. Ezzel elvben kiválthatók az ajtó statikus energiaelnyelő elemei, így az autók végeredményben könnyebbek és keskenyebbek lehetnek azonos biztonsági szint mellett.

Szintén oldalütközés esetén segíthet életben maradni az automatikusan befelé mozduló ülés: ez 50 mm-t mozdul befelé, ami adott esetben akár életet is menthet, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy az ülések távolabbra kerüljenek egymástól, és ezzel tágasabb érzést nyújtson a belső tér. Akadnak persze kevésbé innovatív megoldások is, mint például az utasok feje közt, vagy a biztonsági öv alatt felfúvódó légzsákok, ám ezek is komoly sérüléseket akadályozhatnak meg.

"Többet szeretnénk, mint csupán a csillagokat szaporítani a szabványosított törésteszteken, vagy még néhány légzsákot beépíteni. Az ESF 2009-essel meg szeretnénk mutatni, hogy számos valódi újításunk van az autók biztonságának további javítására" - mondta Ulrich Mellinhoff, a Mercedes biztonsági részlegének vezetője, és az az érzésünk, ezúttal van is valami a szavai mögött, nem csak a szokásos marketing-duma.