Új Hyundai kupé a Honda CRX nyomdokain

2009.07.08. 10:36

A koreai gyártó amerikai részlegének vezetője újabb részleteket árult el a Coupét felváltó új sportkocsiról, amely a következő évtized elejére készül el.


Galéria - kattintson a képre

John Krafick elmondta, hogy az új típus 70-80%-ban megegyezik majd a 2007-es Veloster tanulmánnyal, bár ez önmagában még nem jelent semmit. A Veloster ugyanis nagyrészt átlagos külsejű kupé, csak a tető és a hátsó lámpák kialakítása nevezhető szokatlannak, így ha ezeket megváltoztatják - ami bőven beleférhet a 20-30%-ba - akkor akár az is lehetséges, hogy semmi feltűnő nem marad rajta. Krafick szerint persze nem így lesz, azt mondja, az új kupé biztosan hordoz majd valami különlegességet. "Talán az ajtók, vagy a tető körül, de biztosan lesz valami egyedi benne. Olyasmit próbálunk készíteni, amihez hasonló eddig még nem volt ebben a szegmensben."

A Hyundai Motor America vezérigazgatója azt is egyértelművé tette, hogy egy kicsi autóról beszél. "Nem lesz nagyobb, mint egy Accent. Gondoljanak egy négyszemélyes Honda CRX-re, amit élvezet vezetni, takarékos, és kiváló a teljesítmény-tömeg aránya." Krafick szerint már az is eldőlt, hogy milyen motort használnak a Veloster szériaváltozatában: egy 1,6 literes, közvetlen befecskendezéses, 140 lóerő körüli teljesítményű négyhengeres benzinmotorra számíthatunk, 5,8 literes átlagfogyasztással 100 kilométeren. Ez persze az amerikai kivitelre vonatkozik, elképzelhető, hogy Európában kapható lesz a típus hasonló hengerűrtartalmú és teljesítményű dízelmotorral is.

Az igazgató úgy beszélt az új kupéról, mintha már holnap meg lehetne vásárolni, pedig erről szó sincs: a kis sportkocsi bemutatóját 2011-re ígérik, korábban legfeljebb tanulmányautóként láthatjuk.