ADAC Csomagok ütközési tesztje 2009

Az autóban lévő csomagok potenciális gyilkosok

2009.08.07. 15:36

A csomagok gyorsan beszórva a kocsiba. Mindegy hogyan, csak beférjen.

Így is lehet, de nagyon nem ajánlott, mert a következmények elég súlyosak lehetnek. Most nézzük meg, hogy a másodperc ezredrészére lassítva, azaz milliszekundumos bontásban, hogy mit történik a nem megfelelően rögzített csomagokkal az ütközés során.

Idő  
50-100 ms    
A partisátor garnitúra nagyjából 50 ms-nál "száll fel", azaz kezd el mozogni, 100 ms-nál pedig már "landol", egész konkrétan az első szélvédőnek csapódik.
140-200 ms    

A sátor-garitúra átszakítja, betöri a szélvédőt, az üdítősrekesz előrevágódik, neki a tetőnek. Az üdítős vagy ásványvizes üvegek egy rész összetörik, szilánkjaik szétszóródnak az utastérben.
330 ms  
Az üdítősrekesz sarka is betöri az autó szélvédőjét. Majdnem az összes üdítősüveg széttörik. Az egyik ülőpad és a napernyő teljesen kirepül a kocsiból. Az asztal és a másik ülőpad megakadnak az üdítősrekeszben, így egyelőre megállnak a pókhálósra tört szélvédőben.
244 ms 
 

Miután a söröshordó a hátsó ülőlap egyharmadát közel 45 fokban oldalirányba elhajlította, a gázpalack is nekicsapódik a vezetőülésnek, majd a hátsó utas hasát és mellkasát találja el - elég keményen.
Végső helyzet  

Az autókon is volna mit javítani

Nem minden autóban találhatók meg a megfelelő eszközök a csomagok elég hatékony rögzítéséhez. Az ADAC szakemberei szerint a következők lennének minimálisan elvárhatók:

  • Kellő számú és elég feltűnően megjelölt rögzítőfül kéne a csomagtartókba
  • A kezelési útmutatóba konkrét példákkal illusztrált rögzítési tanácsokat, tippeket kéne írni
  • Szintén a kezelési útmutatónak kéne felhívni a figyelmet a csomagszállítás veszélyeire, és az autó alkatrészeinek terhelhetőségi határaira. A rögzítőfülek, illetve a kocsi üléseinek háttámlái adott, konkrét tömegnél nagyobb terhelést ugyanis nem viselnek el.

És végül lássuk a legfontosabbat: mi a teendő, hogy a csomag alacsonyan repkedését elkerüljük, hogyan lehet a biztonságos szállításhoz rögzíteni, mondjuk a kerti parti tartozékait.

Nem kevés cucc kell egy ilyen bulihoz, íme egy példa arra, hogyan kell őket biztonságosan elhelyezni. Jól látható, hogy a hordó az utas lábterébe került.

És most bekapcsoljuk az öveket - nem csak a vezető és utasa, de a csomagok számára is. A kerti asztal kitűnően rögzíthető a hárompontos automata biztonsági övvel.

Az utasülés mögé egy oda illő méretű védőlemezt (fafurnér tökéletesen megfelel) helyeztek el. Szükség esetén ez a lap nagy felületre osztja el a háttámlát érő erőhatásokat, megakadályozza a támla átszakadását.

Most vetik be a spanifereket, így rögzítik az ülőpadokat és az asztalt először hosszirányban. Természetesen ehhez rögzítőfülekre van szükség.

A hosszirány után jön az asztal és a padok keresztirányú lekötözése.

Utoljára maradt az üdítősrekesz, amit keresztirányba, közvetlenül a háttámlához tesznek be, egy fedlappal borítják be és lekötözik.

A kocsiból hátrafelé kilógó tárgyakat 30 x 30 centis, piros színű táblával jelölni kell, és ha nem lehet lecsukni a csomagtérajtót, akkor azt is ki kell kötözni, mondjuk a vonószemhez spaniferezve. Ügyelni kell arra is, hogy a rendszámtábla látható maradjon.

Persze nem mindig grilltartozékokat, kerti parti kellékeket szállít az ember, ezért az ADAC szakemerei összegyűjtöttek tíz általános tippet a csomagszállításhoz. Ha megfogadjuk őket, akkor az egyszerű csomagból nem lesz repkedő gyilkos.

  • A különböző tárgyakat soha ne tegyük szabadon a csomagtér közepére, inkább rögtön a háttámla mögé.
  • A lehetőségekhez képest használjuk a biztonsági öveket is rögzítésre.
  • Ha van a kocsiban, akkor a rögzítőfüleket is vegyük igénybe. Mindig tartsunk az autóban rögzítő köteleket, spanifereket, hiszen a bevásárlások gyakran spontán jönnek.
  • Ügyeljünk a csomagok tömegére is: lehetőleg a nehéz cuccokat tegyük alulra és igyekezzünk elkerülni, hogy közvetlenül az utasok mögé 25 kilós vagy ennél nehezebb tárgyak kerüljenek.
  • A terhelésnek megfelelően állítsuk be a guminyomást.
  • Semmiképp se terheljük túl az autót - inkább forduljunk kettőt.
  • Különösen nehéz tárgyakat az első utas lábterében helyezzünk el - feltéve, hogy oda nem ül senki.
  • A kosarakat vagy üdítős rekeszeket, tehát a felül nyitott tartókat takarjuk be.
  • Ne sajnáljuk az időt a rakomány rögzítésére.
  • Ha nem tudjuk rendesen rögzíteni a cuccokat - mondjuk a lapra szerelt bútorokat -, kérjünk inkább profi házhoz szállítást.

Véleményét mondja el blogposztunkban.