2011.02.01. 17:48

Rég nem hirdettek Budapesten korlátozásokkal járó szmogriadót, és azóta megváltoztak a rendelkezések. Már nem a rendszám utolsó számjegye határozza meg, hogy ki indulhat el reggel autóval, és ki nem. Feltettük a legégetőbb kérdéseket a szmogkérdéssel kapcsolatban, és legjobb tudásunk szerint megválaszoltuk azokat, nehogy valaki váratlanul egy kövér bírságcsekkbe fusson.

smogbp

Mi a szmog?
Szmogról akkor beszélünk, ha egy, vagy több légszennyező anyagból tartósan, nagy területen több van a levegőben, mint az egészségügyi határérték. A mérőállomások számtalan káros anyag jelenlétét mérik a levegőben, de ezek közül jellemzően ötféle fordulhat elő nagyobb mennyiségben: ezek a szálló por, a kén-dioxid, a nitrogén-oxidok, a szén-monoxid és az ózon. Korábban viszonylag ritkán hirdettek szmogriadót, mivel – az EU legtöbb más országához hasonlóan – együtt mérték a szálló por és a kén-dioxid mennyiségét a levegőben. A környezetvédelmi minisztérium 2008 végén változtatta meg a szabályozást, azóta önmagában a sok szálló por is lehetővé teszi a szmogriadó elrendelését. Míg az EU országaiban az ózon, kéndioxid és nitrogénoxid koncentrációjára vonatkozik a tájékoztatási és riasztási küszöb, addig Magyarországon ehhez a háromhoz még a szállópor és a CO-értékekek is csatlakoznak.

Egyáltalán ki és hol méri?
Budapest közigazgatási határán belül 11 mérési pontot kísérnek folyamatos figyelemmel a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumnál. A mérőhálózat által mért értékek bárki által elérhetőek és megtekinthetőek, maga a szmogtérkép itt tekinthető meg. Ha a légszennyezettség tartósan és nagy területen meghaladja a riasztási küszöbértéket, akkor életbe lép a szmogriadó-terv.


Mi a szmogriadó terv?
Nagyon egyszerű. Az emberi élet és egészség védelmének érdekében alkalomadtán szükséges, hogy a riasztási küszöbtértéket meghaladó légszennyezettség esetén korlátozzák a járműforgalmat az egyes városok területén. Ezt a korlátozást a szmogriadó terv szabályozza.

Ki rendelhet el a szmogriadót?
Szmogriadót a fővárosban főpolgármester rendelhet el. A döntésről a Magyar Távirati Iroda közbeiktatásával a sajtón keresztül, illetve a Fővárosi Önkormányzat honlapján köteles tájékoztatni a lakosságot. A korlátozással járó intézkedéseket köteles a hatályba lépést megelőző nap 18 óráig nyilvánosságra hozni.

Mit jelent a tájékoztató fokozat?
Ha az adott túllépés bekövetkezik (azaz legalább három mérőállomáson haladja meg a kritikus értéket), akkor a lakosság különösen érzékeny csoportjaira (gyermekek, idősek, légúti megbetegedésben szenvedők) számára már veszélyes a koncentráció. Ekkor lép érvénybe a tájékoztató fokozat, mely afféle felemelt mutatóujjként figyelmeztet arra, hogy ha nem fogjuk vissza magunkat, akkor jön a riasztási fokozat, amely már korlátozásokat von maga után.

Mivel és meddig hajthatok be a Budapestre, ha érvénybe lép a riasztási fokozat?
Riasztási fokozat idején fekete és piros matricával ellátott gépjárművek nem közlekedhetnek Budapest területén, kivéve az M0-án. A sárga matrica már egy ideje nem létezik, ám ha még ilyen van autóján, így nyugodtan közlekedhet vele, amíg nem kap új besorolást.

Még ez előtt a szint előtt üdvös, ha gyorsan megnézi, milyen matricával illetve környezetvédelmi besorolással rendelkezik gépjárműve. Ne lepődjön meg, ha a besorolás szerint más színű matricát kapott. Az NKH nyilvántartása ugyanis helyenként kihívásokkal küzd és nem egy esetben környezetvédelmileg rosszabb osztályba sorolja az adott típust, mint ahová valójában tartozik. Ha kétségei vannak autója környezetvédelmi osztályát illetően (ami könnyen előfordulhat, hiszen egy adott évben gyártott típus is kaphatott eltérő besorolást), akkor a hivatalos importőrtől kikérhet egy nyilatkozatot a gépjármű környezetvédelmi besorolásáról, melynek alapján az NKH javítja a hibát, ha van. A szmogriadó alatti korlátozások leginkább az 1996 előtti ill. Euro II-es környezetvédelmi besorolású gépjárműveket érintik.

Budapest bezár?

Tavaly szeptemberi adatok szerint a hazai gépkocsiállomány átlagéletkora
11 év, azaz közel hárommillió öregnek számító autó rója az utakat. Természetesen a budapesti autópark ennél lényegesen fiatalabb és minden városban helyi szmogriadó terv érvényes, ám legyenek óvatosak, akik vidékről indulnak a fővárosba.

Mikor érvényesek a gépjármű-használatra vonatkozó korlátozások?
Minden nap reggel 6 és este 22 óra között, kivéve, ha ózon-szennyezés miatt rendeltek el korlátozást, ilyenkor délelőtt 10-től délután 18 óráig érvényesek a korlátozások.

Kikre nem vonatkoznak a korlátozások?
A korlátozások nem vonatkoznak a megkülönböztető jelzés használatára jogosult járművekre (illetve az általuk közrefogott autóoszlopra), a közösségi közlekedés járműveire, a taxikra, a betegszállító járművekre, orvosok autóira, közfeladatot ellátó járművekre (úttisztítók, villamos-, víz-, gáz- és szennyvízszolgáltatók autói, halottszállító járművek, stb.), élelmiszer-áruszállító járművekre, valamint a sárga villogóval felszerelt autómentő és autószállító járművekre. Emellett a diplomata-rendszámos autók, katonai járművek, a mozgáskorlátozott személyt szállító járművek és a közszolgálati médiumok (Magyar Rádió, Magyar Televízió, Duna Televízió, MTI) autói is korlátozás nélkül közlekedhetnek.

Ön a szmogban önmérsékletet tanúsít?

Ki ellenőrzi a matricákat és mennyire bírságol, ha megszegjük a szmogriadót?

A matricákat a rendőrség ellenőrzi szúrópróbaszerűen, a korlátozást be nem tartókat maximum 100 000 forintos bírsággal sújthatják.