2012.05.30. 12:59

Csak néhány példa: Porsche 914 V8-as motorral, drag-pickup, Thunderbird shooting break, meg tucatnyi titkolt szerelmem, az ólomszánkók. Azért ez nem a Szarvasi Tuningtalálkozó, akadtak gyári vagy gyárias veteránok és youngtimerek is.

Korai Bádog Böske, Nash Metropolitan, 02-es BMW, vagy egy patika F-Body Camaro Convertible. Utóbbival az a kétes dicsőség ért, hogy én készítettem róla az utolsó képet, még ép korából.

Pár perccel később ugyanis átment az orrán egy Ford F-150. A teherautó tulajdonosa, egy mexikói kertész egyszerűen nem vette észre, hogy mellette parkol a Camaro. Alászedte, begyűrve a kabrió orrát a Ford küszöbe alá. A rendőrök azonnal ott voltak, ahogy az üzletvezető, Mr. Lopez is. A kertész letolása nem volt elég.

Lopez engem is elkapott, hogy azonnal pakoljam el a fotóállványt, mert azzal tilos fényképezni. Guvadt szemű miértemre közölte, ha átesik rajta valaki, őt perelik be. Időzítése tökéletes volt, úgyis épp ellőttem az utolsó képet.

Majd Siposért kiáltottam, mert megjött a Nash Metropolitan sofőrje, és nála volt a kamera. Sipos meg Rézmányiért kiáltott, mert kinyílt a 914-es motorházfedele, fényképezőgép pedig nálam volt.

A kiabálás az egész estére jellemző volt, a memóriákártyák az életükért küzdöttek, ahogy a torkom is, miután századszor meséltem el az érdeklődőknek, hogy mi a távoli Hungáriából jöttünk, és nem vagyunk éhesek (hivatalosan). Ha lenne egy forintom minden egyes Hungry Hungarian, azaz Éhes Magyar poén után, lecsaptam volna az eladó Ford GT40-re.

Forintot nem adtak, és nem hivatalosan éhesek voltunk, úgyhogy nagy reményekkel rendeltük be a hamburgereket. Az ötletre néhány bennszülött benzinista homloka olyan ráncot vetett, mint egy félkész keresztrejtvény:

– Ti itt akartok enni???

A helyiek szerint a Bob's Big Boy étteremlánc legöregebb tagja egyben a legrosszabb is. Talán ezért is lehetett, hogy a pomádé alatt őszülő régi motorosok meg autósok inkább kempingszékeken ücsörögtek kint, és ették a hamburgereket, amiket a Mo's étteremből hoztak, az utca másik oldaláról.

Amúgy ez a jó Los Angelesben (a Lakersen kívül): szinte minden napra jut egy ilyen felebaráti szeretettel és benzinnel átitatott összeborulás, ahol harmonikus kontrasztot (jól olvasták) alkothat egy Porsche 356 és egy Pontiac GTO. Vagy egy Buggy és egy Ford Fairlane. Mindegy is, a lényeg, hogy eredeti legyen az autó vagy az ötlet, ami alapján átépítették. Aztán irány a Bob's Big Boy benzingőzös burbanki bulija!