Egyszer parkolt, kétszer büntették

2012.07.25. 07:44 Módosítva: 2012.07.25. 07:44

Zsuzsa elfelejtett fizetni, amikor április 21-én leparkolt autójával Budán, a Margit utcában. Ilyesmi bárkivel előfordulhat, ráadásul ez a nap pont szombatra esett. Csak azért kellett jegyet váltani, mert épp egy hétköznapra eső szünnapot dolgozott le az ország aktív lakossága. Azt mondja, nem is látta a parkolási zóna kezdetét jelző táblát, amikor reggel tíz körül letette Alfa Romeóját a kilences szám előtt. A napot külföldön töltötte, majd este, amikor hazaért, egyből összeállt benne a kép: jobb, ha azonnal befizeti a mikuláscsomagban talált csekket. Így is tett, négyezer forint nem a világ. De ezzel még nem volt vége.

Normális esetben az ügy ezzel lezárult volna, bár Zsuzsa már akkor furcsállotta, hogy a felszólítás, amit az ablaktörlő alatt talált, tíz perccel a fizetőidőszak lejárta előtt került oda. Fizetett, bár nem értette a helyzetet, amikor néhány héttel később, június 7-én értesítették az áprilisi mulasztásról. Mit akarnak már megint, tette fel magában a kérdést. A második kerületi önkormányzat levele rövid volt és lényegre törő. Csekk is tartozott hozzá, de ezen már egy goromba, 13 710 forintos összeg szerepelt. Az indok ugyanaz volt, nem váltott parkolójegyet, amikor azon az átkozott áprilisi szombaton leállította autóját a Margit utcában.

Hogyan lehetséges, hogy az április 25-én befizetett büntetést június elejéig nem sikerült bevinni a rendszerbe? A válasz egyszerű, sehogy. Zsuzsának ekkor még sejtelme sem volt arról, hogyan működnek a parkolási ügyek a második kerületben. Ha tudta volna, talán örült volna a gesztusnak, hogy nem rögtön két felesleges csekket küldtek június elején. Egy telefonhívás kellett hozzá, hogy tisztuljon a kép az egyre bosszantóbb üggyel kapcsolatban.

Az ügyintéző szerint a csekk, melyet állítólag nem fizetett be Zsuzsa, és amelyen ugyanúgy a szokásos négyezer forint szerepelt, nem a megtalált mikuláscsomagban volt, hanem egy másikban. Amelyet ugyanazon a napon tettek az autóra, csak éppen reggel tíz óra körül. Jól tippelnek, akik szerint ez csak egy módon lehetséges. Az első csomag és csekk, melyet talán ugyanaz az őr, talán a délelőtti műszak tett a szélvédőre, fél napon belül eltűnt. Az erősebb idegzetűek kedvéért mondom, Budán már a mikuláscsomagokat is lopják.

Mielőtt elkezdenénk felgöngyölíteni a büntetőcsekk-maffia tevékenységét, meg kell jegyeznem, hogy értetlenül állok a kettős parkolási bírság lehetősége előtt. Miért engedi be a kézi terminálokból és központi feldolgozóegységből álló rendszer azonos helyszínnel és dátummal a második büntetést ugyanarra az autóra? Felhívtam Dr. Bassola Esztert, az alapvető jogok biztosi hivatalának szóvivőjét, parkolási szakértőt. Megtudtam, hogy 2006-ban több olyan esetet is vizsgáltak, amelyben valóban naponta többször büntettek egész nap egy helyben álló autókat. Megtehették, hiszen a jogszabály akkor nem tiltotta. Azóta a közúti közlekedésről szóló törvényben is egyértelműen tiltják a sokszoros pótdíjazást. Van kivétel is, de erről majd később.

Felhívtam az önkormányzat számát, melyet Zsuzsa is tárcsázott, kezében a június 7-i fizetési felszólítással. Nem voltam oldott hangulatban, hiszen Zsuzsa azt mondta, amikor ő reklamált, néhány mondatos szóváltást követően visszakérdezett az ügyintéző, hogy valóban csalással vádolja-e a kerületi parkolási osztály munkatársait. Nem tudom, pontosan hogyan zajlott az a beszélgetés.

A telefont ezúttal egy kedves ügyintézőnő vette fel, akitől megtudtam, hogy nagyon ritkán fordul elő a Zsuzsáéhoz hasonló eset. Ilyenkor az ügyfél panaszát hivatalból kivizsgálják, és általában hamar rendeződik az ügy, nem kell duplán fizetnie az autósnak, aki elfelejtett parkolójegyet váltani. Aki figyelmetlenségből feleslegesen befizeti a második csekket, annak pechje van, reklamálnia kell, de azt is el lehet rendezni.

Zsuzsa ügye végül egy levélváltással zárult. Ő kérte, hogy ne kelljen fizetnie az eltűnt mikuláscsomag miatt, az iroda pedig elfogadta a kérelmét, mert ahogy írták, a kiadott fizetési felszólítás kiszabásának és a parkolóőr intézkedésének jogosságához kétség fér. Így csak négyezerbe került neki az áprilisi parkolás.

Amikor elmentem körülnézni a Margit utcába, felettébb érdekes dolgokat tapasztaltam. Volt ott egy néni, aki őrséget állt egy régi Volkswagen T3 Transporter mellett. Parkolójegyet és kerületi parkolási engedélyt sem láttam az autón. Utóbbiról később kiderült, hogy a második kerületben ettől az évtől csak elektronikus nyilvántartás van, matrica nincs. Kicsit távolabb, nagyjából, ahol Zsuzsa Alfája állhatott áprilisban, egymás mögött parkolt egy kortárs Volkswagen Polo és egy Trabant. Parkolójegy egyik autón sem volt. Már éppen indultam volna a helyszínről, amikor felbukkant a parkolóőr. Különös események zajlottak le a következő percekben. Az őr kis kéziszámítógépébe jegyezte fel azoknak az autóknak a rendszámát, amelyeknek szélvédője mögött nem látott jegyet. Mikuláscsomagot egyikre sem tett.

Megpróbáltam feltartóztatni, kérdeztem volna tőle néhány dolgot, de nem sikerült. Nem nyilatkozik semmilyen újságírónak, mondta. Ekkor egy Nissan Micra parkolt le ugyanott. A vezetője kiszállt, majd elment parkolójegyet venni a hozzá közelebb eső automatához, amely olyan távol volt, hogy az őr azt hihette, bliccelőt fogott. A Micra rendszáma is a gépbe került. Nem lepődtem meg, amikor láttam, hogy a micrás hölgy visszatért a jeggyel. Akkor már késő volt, mehet magyarázkodni a parkolási ügyfélszolgálatra.

Lehetséges, hogy a többiek, tehát a trabantos, a polós és a transporteres mind mobiltelefonnal váltották meg a parkolási időt? Esetleg nem fizettek, de nem kaptak csomagot sem? És mi van, ha akkor térnek vissza a kocsijukhoz, amikor épp nincs ott az őr? Ez most már titok marad. Mondjuk azt, hogy mindenki elektronikusan fizetett. Volt olyan is, aki ingyen parkolt. Az utca aljában lévő postára igyekezett annak a kék Toyotának a tulajdonosa, aki pont a megállni és várakozni tilos tábla tövében állt meg. Kiszállt, beriasztotta az autót, berohant a postára. Majd negyedórával később távozott. Őt nem büntethette volna meg az őr, hiszen nem a fizető parkolási zónában állt meg, hanem azon kívül. Rendőr nem járt arra. Lám, így is lehet.

A közúti közlekedési törvény szerint, ha egy utcában korlátozott ideig lehet csak parkolni, és valaki itt felejt el fizetni, akár annyiszor megbüntethetik, ahányszor két (vagy három) órán át otthagyja az autóját. Legyenek hát résen, vegyenek parkolójegyet. A budapesti fizetőzónák határai egyre csak nőnek. Óbudán januártól kell majd fizetni, a második kerület honlapján viszont azt írják, minél előbb szeretnék bővíteni a parkolási zónát. Az erről szóló cikk címe zseniális:Új parkolóövezet a lakók nyugalmáért

Kapcsolódó blogposztunkban hozzászólhat!