Érdemes tépni a szánkat!

2012.10.28. 16:32 Módosítva: 2012.10.28. 18:05

Nemrég írtam egy lidérces kalandomról, mikor valószínűleg a láthatatlanságig megkopott dupla záróvonal felfestésnek (és az emberi figyelmetlenségnek, tapasztalatlanságnak) köszönhetően majdnem telibe talált egy forgalommal szemben közlekedő autós. Bár a figyelmetlenségen nem sokat segít, van remény: a fehér csíkokat újrarajzolták.

Magam is meglepődtem, mikor azt láttam, hogy látom, amit nem szoktam látni. Igazából hozzá vagyok már szokva, hogy Magyarországon a több évtizedes rutinom alapján vezetek, és nem hagyatkozom a felfestett terelő-, záró-, és felezővonalakra. Inkább akkor kerekítem el a szememet, mikor azt tapasztalom egy német kisvárosban, vagy az osztrák autópályán, hogy egy még tökéletesen látható, csak már nem hófehér útburkolati jelet újrafestenek.

Itthon az ilyesmihez súlyos balesetre, esetleg hangosan elégedetlenkedő újságcikkekre van szükség (bár biztos vannak kivételek is, csak hogy a szabályt erősítsék). A korábbi, akár súlyos balesetté is alakulható veszélyes helyzetet elmesélő cikkünknek megvolt az eredménye, igaz, nem tagadhatjuk le, melyik ország, melyik városában járunk. Természetesen nagyra értékelem azok fáradozásait, akik felújították az inkriminált útburkolati jeleket, de nem tudom nem észrevenni, hogy a sávok széleit jelző csíkozásra már nem futotta, és – bár nem vagyok útburkolati jel-festék szakértő – nekem nagyon vékonynak tűnik a felvitt festékréteg. Nem csodálkoznék, ha jövő ilyenkor már megint alig látszódna a mostani munka eredménye.

Én mindenesetre a kis lépéseknek is örülök, szívből remélem, hogy egyre több helyen lesznek rendesen kivehető felfestések. Ünnepélyesen megígérem, rendszeresen fogunk bemutatni olyan útszakaszokat, ahol már csak sejteni lehet, hol futnak a sávok, merre szabad és merre tilos kanyarodni. Lehet, nincs elegendő útellenőr, akik észrevehetnék a hiányosságokat, így miénk a megtiszteltetés, ha ezzel segíteni tudunk az adott útszakasz karbantartójának.

Sajnos mostanában az időjárás nem kedvez az ilyen jellegű munkálatoknak, de lesz még azért szebb idő. Mi pedig szorítunk, hogy ezeken a napokon a lehető legtöbb felfestést sikerüljön felújítani.