Élet egy motorhibás furgonban, Budapesten

Egy huszonegy éves autóban lakik valaki, Budapest szélén. Amikor először hallottam Mihályról és a Berlingóról, nem akartam elhinni, hogy a közös történetüket. Meglátogattuk őt, beszélgettünk vele és tényleg igaznak bizonyult a hír. Nézzétek meg a riportot, utána pedig nézzetek körül, mert sokan lehetnek most az övéhez hasonló helyzetben.

Amikor tavaly télen végképp nem tudott átmelegedni, Bársony Mihály elsétált a közeli panelházhoz és behúzódott a fűtött lépcsőházba. Ismerős volt a hely, hiszen régi lakása is ebben a házban található, ahonnan negyven év után kellett kiköltöznie. Ücsörgött egy kicsit a sötétben, néhány óra alatt felengedett, majd ismét visszatért átmeneti otthonába, egy 1997-es Citroen Berlingóba. A budapesti nyugdíjas tizenhárom hónapja az öreg autóban húzza meg magát és szinte megszokta ezt az életmódot. 

Mihály nem szeret panaszkodni. Nem tette, amikor néhány hete Dévényi István elsőként készített vele interjút és nem panaszkodott akkor sem, amikor Károllyal mentünk el megnézni, változott-e valami a helyzetében. 

Felfoghatatlan, hogy ilyesmi megtörténhet egy emberrel, hogy létrejöhet olyan élethelyzet, amelyben valakinek egy végigdolgozott élet után csupán egy autónyi biztonsága marad. Mégis megtörténik.

Mihály éppen a beszélgetésünk napjának délutánjára várta Molnár Dániel autószerelőt, aki sokakhoz hasonlóan megígérte, hogy segít megjavítani a motorhibás Citroent. Azóta tudjuk, hogy Dani nem csak ígérgetett, hiszen az autót már elszállították eredeti helyéről, gazdájának pedig átmenetileg rendes fedél került a feje fölé, de történetét több okból is fontos megismerni. 

Bár az ősz idén nagyon enyhén alakult, ma már elég hideg volt az éjszaka és hamarosan keményen fagyni fog. Azoknak, akik az utcán vagy éppen egy autóban kénytelenek átvészelni ezt az időszakot, minden segítség nagyon jól jön, ezen múlhat az életük. Nem a hatvanas évei végén járó Mihály az egyetlen és ha körülnéztek a saját környezetetekben akár Budapesten, akár vidéken, találkozni fogtok a hajléktalanság autóba rejtett formájával.

A kiszolgáltatott emberek nem dacból nem mennek hajléktalanszállóra, hanem mert sokan tartanak a vegyes összetételű tömegtől, félnek attól, hogy betegségeket kapnak, esetleg álmukban meglopják őket. 

Mihály ügyének folytatásáról és az autójavítás eredményéről hamarosan beszámolunk. Mi ezzel segíthetünk. 

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.