A Mitsubishi Motors kivonul a Dakar Rally-ból

2009.02.04. 16:35

Sajnos a Mitsu is feladott valamit, bár biztos vagyok benne, hogy a Dakar nem került annyiba nekik, mint a Hondának az F1. Mindenesetre, miután a Dakarnak hívott rendezvény kivonult Dakarból, majd jól megverte őket a VW Dél-Amerikában (egy tizedik helyet tudtak felmutatni a Racing Lancerrel), logikusnak látszik a döntés. Úgy tűnik az autósport jobban megszenvedi a válságot, mint bármi más.

Még egy kis adalék a Mitsubishi Motors nemzetközi sajtóoldaláról:

- a japánok április végén zárják az üzleti évet. A mostani adataik alapján úgy saccolják, hogy 15 százalékkal fognak kevesebb autót eladni, mint amennyit terveztek. És úgy tűnik, 60 milliárd jenes veszteségük lesz. Persze, ki tudja, hogy ez mennyit fog jelenteni dollárban kifejezve április végén.

- ahogy észlelték, hogy nem mennek az autók, behúták a kéziféket, aminek csak az egyik lépése az, amiről a lentebb olvasható sajtóközlemény szól. Ezen kívül felülvizsgálják a nemzetközi autószalonokon való részvétel volumenét (a Nissan sem ment el Detroitba), átütemezik a beruházásokat, csökkentik a menedzsment juttatásait és leépítik a felesleges dolgozókat, főleg a Tengerentúlon. Ennyit a háttérről. És még egy apróság: a rali vb-t már 2004-ben otthagyták.

A válság sportos veszteséglistája, csak a legfontosabbak:

F1 - Honda

Rali - Subaru, Suzuki

American Le Mans Series - Audi

és most Dakar: Mitsubishi. Persze, lehet, csak megérezték, hogy már unjuk őket, 12 győzelem után.

TOKIÓ, 2009. február 4. — A Mitsubishi Motors Corporation (MMC) ma bejelentette döntését, hogy kivonul a Dakar Rally-ból.

A Mitsubishi Motors 26 alkalommal indult a versenysorozatban; ebből 12-szer nyert, sőt hét egymást követő évben is sikerült győzelmet aratnia. E páratlan rekord mellett a vállalat 4WD technológiája is nyert, hiszen ráirányította a figyelmet a sorozatgyártású járművekben alkalmazott rendszer tartósságára és terepképességeire.

A világgazdaság váratlan megrendülése azonban szükségessé teszi, hogy a vállalat szigorúbban ossza be erőforrásait. Ennek okán született meg a döntés, hogy a vállalat kivonul a Dakar Rally-ból.