Magyar versenyző a NASCAR-ban?

2005.06.29. 14:33

Makai György még csak húsz éves, de máris felhívta magára az autósport figyelmét. Tavaly összetettben második helyen végzett a Shell V-Power Racing Renault Clio Kupában, és úgy tűnik idén a bajnoki címet is megszerzi majd. A fiatal tehetségre nem csak hazánkban figyeltek fel.


Makai komoly lehetőséget kapott. Meghívták Észak-Karolinába, az asheborói Caraway Speedway-re, ahol egy NASCAR Craftsman Series-ben futó teherautó karosszériás versenyautót tesztelhetett. Az első két nap az ismerkedés és a felkészülés jegyében telt. Az éles teszt előtt a magyar pilóta és a Green Light Racing csapat együtt próbálták optimalizálni a versenyautót. A teszt nagyon jól sikerült, Makai csapatrekorddal mutatkozott be, ami annak tükrében, hogy a magyar fiú eddig soha nem vezetett hátsókerék-meghajtású, slick gumikon futó versenyautót, még nagyobb teljesítmény. A 800 méteres oválpályán Makai 17,25 másodperc alatt száguldott körbe. A csapatfőnök, Bobby Dotter le volt nyűgözve. Nagyon elégedett vagyok Makaival. Úgy érkezett Amerikába, hogy még soha nem ült hasonló autóban. Olyan kiemelkedő teljesítményt nyújtott, amilyet soha nem tapasztaltam még tesztpilótáknál - fantasztikus ez a fiú.


Nagyon izgatott voltam, hiszen nehéz volt elképzelni, hogy rögtön ráérzek a helyes vezetésre. Néhány kör után azonban száz százalékosan uraltam az autót. Nagyon élveztem az erőt, ami ott dübörgött alattam. Alig várom, hogy ezzel a kocsival egy versenyen is kipróbálhassam magam - nyilatkozta Makai a teszt után. Az ígéretes kezdet után nem marad el a folytatás sem: a következő teszt júliusban lesz, és ha Makai ott is jól teljesít majd, előre láthatóan szeptemberben már versenyben is próbára teheti a tehetségét, addig azonban itthon kell helytállnia a Clio Kupában.