Röpül az új Swift

2005.06.16. 14:40

Az új Suzuki Swift Super 1600-as a múlt héten egy kemény, kétnapos walesi teszt alatt 300 km-t futott különösebb probléma nélkül. Az új versenyautó az augusztusi Finn Ralin bizonyíthat először éles körülmények között.


P-G Anderson és Guy Wilks egy-egy napot töltött a Suzuki Swift Super 1600-as volánja mögött. A teszt célja az volt, hogy tovább finomítsák a Swiftet, és minél megbízhatóbbá tegyék még a jövő havi homologizáció előtt. Észak-Wales durva murvás útjai ideális terepet nyújtottak a teszthez, hiszen a világbajnokságon is rengeteg a murvás gyorsasági szakasz. A Swift a büntető program ellenére szinte tökéletesen megbízhatónak bizonyult, mindössze a kormányszervóval adódtak kisebb gondok a 300 kíméletlen kilométer megtétele után.

A tesztút mind a sebesség, mind az útviszonyok tekintetében igen változatos volt. A két pilóta nagyon elégedett a Swifttel, szerintük az autó képes rá, hogy győzelemmel debütáljon. A teszt alapján a Walesben kipróbált versenyautó nagyjából megegyezik majd azzal a változattal, amit a következő hónapban homologizálnak.




A JWRC világbajnoka, P-G Anderson nagyon elégedett: Boldog és izgatott vagyok, hogy újra tesztelhettem a Swiftet. Az autó elképesztően gyors és nagyon megbízható: egyetlen komolyabb dolgunk volt csupán, hogy kiküszöböljük a szervó kisebb problémáit, és ez jó jel. Úgy tűnik, az autó erős és tartós is. A hátsó futóművet átdolgozták, ennek köszönhetően a Swift sokkal gyorsabb lett a kanyarokban, s ez a szakaszokon mért időeredményeken egyértelműen látszik. Én már semmin nem változtatnék, ez a versenyautó egyszerűen így fantasztikus.

A pontversenyben P-G-től mindössze két ponttal elmaradó Guy Wilks hozzátette: Nagyon elégedett vagyok a teszttel, a legjobb helyre jöttünk. Az autót teljesen más vezetni, mint az Ignist, úgyhogy lesz még mit megszokni, de kétségkívül nagyon gyors és megbízható. A Swift végső állapotában nagyon hasonlít ahhoz, amit az első tesztvezetésnél tapasztaltam, és ez jó jel, azt jelenti, hogy ez a versenyautó jó alapokon nyugszik.


A csapatfőnök, Risto Laine is elégedett: Mind nagyon örülünk, hogy ilyen jól sikerült ez a teszt, és annak ellenére, hogy az Ignisben mindannyian tökéletesen megbízunk, az Új Swift nagyon izgalmas autónak ígérkezik. Ahogyan az egy új autónál lenni szokott, voltak kisebb gondok, de semmi olyan, ami komolyabb aggodalmat okozott volna. Az autó nagyon megbízhatónak bizonyult, és ez a teszt legfőképp erről szólt. A sebességről mindigis tudtuk, hogy megvan.

Július első hetében Dél-Franciaországban, aszfalton tesztelik majd a Swiftet, de addig még vár egy kemény megpróbáltatás a Suzuki csapatra: a Junior World Rally Championship következő fordulója, az Akropolisz Rali június 24-től 26-ig tart.