Másfél nap Ford, másfél nap Citroën

2006.09.26. 15:00

Tegye fel a kezét az, aki tudta előre, ki fog nyerni! Köszönöm, mindenki lerakhatja.

Sokadik alkalommal szerepel a rali vébé naptárában a ciprusi futam, mindenestre nem az idei év fogja megszakítani a sorozatot, hiszen a hétvégére hazaértek Japánból a versenyzők, és lenyomtak 23 gyorsaságit a szigeten. Közel 1200 km össztáv, több mint 330 km gyorsasági várta az idei évben már megszokottan alacsony létszám mezőnyt.

Pénteken indult a móka, 8 pályát kellett letudniuk a résztvevőknek. A szezon 12. futama ismét úgy indult, ahogy Japánban is, hogy na majd most lenyomják Loeböt. Grönholm ugyanis a Focus WRC-vel az első nap végére 6,4 másodperces előnnyel állt az első helyen. Ami nem is csoda, hiszen az első három gyorsot megnyerte, így rögtön az élre állt. Valószínűleg a szokásos pályatakarításos dolog játszhatott közre Loeb néminemű lassúságához. A Ciprus rali ezúttal sem okozott meglepetést: a lassúság (60 km/órás átlagsebességgel) és a forróság (60 °C az autó belsejében), valamint a vastag takarókban fekvő puha murva nehezítette a résztvevők dolgát.

Szóval Grönholm az elsőn 2,2 másodperccel előzte meg Loeböt, a másodikon az előnyét 6,2-re növelte. Ezen a szakaszon egyébként Solberg a Subaruval nyomatta a harmadik legjobb időt – persze Loeb mögött -, de korai rajtáért kapott egy tizes büntit. Szerencsére aztán később becsúszott egy abszolút első idő is neki, így félidőben a hetedik helyen állhatott.

Eközben Grönholm csapattársa, Mikko Hirvonen a harmadik helyen tanyázott, mögötte Gardemeister majd Stohl követték egymást. A múlt héten még Pécsen haknizó Harri Rovanpera most már a Fabia WRC éles bevetésével volt elfoglalva, pontosabban csak szeretett volna ezzel foglalatoskodni. De sem neki, sem csapattársának, Andreas Aignernek nem volt szerencséje, mivel sorozatos motorproblémáik adódtak rögtön az első gyorson, így annak végén mindketten kiálltak.

Délután aztán Loeb kicsit megrázta magát, és megnyerte az utolsó három szakaszt. Így kicsit faraghatott a hátrányából, így az a már említett 6,4-en állt meg estére. Gardemeister Xsaráján felrobbant a gumi, így két perc pluszt szákolt be, amivel a hetedik helyre csúszott, alig egy tizeddel Xavi Pons mögé.

Úgy tűnik, nem sok négylevelű lóhere akadt Petter Solberg közelében, mivel a nap második felében a váltója is elkezdett akadozni, és az utolsó két gyorsot kettes fokozatba ragadva teljesítette. A tizenharmadik helyen fejezte be a napot. Borzalom.

Szombaton az első két gyors adatott meg Grönholmnak, hogy a leggyorsabb legyen, a maradék hatot Loeb vitte fölényesen. A hatodik után pedig át is vette a vezetést. No persze az is lehet, hogy Grönholm megperdülése, és a vele járó időveszteség segítette Loeböt az előnyös helycseréhez. Persze ez igaz is. De ha nem perdül meg Grönholm, akkor mondjuk két gyorssal később lépte volna Loeb … szóval tökmindegy.

Így aztán a hat másodperces előnyből – amivel reggel kezdett Grönholm – 21,8 másodperc hátrány lett szombat estére. A Ford lassulásában szerepet játszott a nem megfelelő gumiválasztás is. Hirvonnen megtartotta harmadik helyét, sőt, növelte előnyét a negyedik helyen autózó Manfred Stohl előtt, aki Peugeot 307 WRC-vel támadta őt.

Az első nap kiválóan szereplő Toni Gardemeister, aki önhibáján kívül veszítette el a harmadik helyet, most az ötödik helyet tudta tartani. Xavier Pons Xsara WRC-jével a hatodik helyen állt, mögötte a két Solberg egymás után. A subarus – Petter – a hetedik helyig tudott visszamászni a szombati kemény napon. Henning a 307 WRC-vel pedig szerencsésen megúszott egy balesetet, mikor motorjának felforrt vize, de csak a lábára fröcskölődött. Bár egész nap fájdalmat okozott az égett testrésze, a nyolcadik helyen állt estére.

A legjobb subarus ismét Chris Atkinson volt, aki az ötödik helyen haladt, egészen addig, míg az angol Matthew Wilsonnal karöltve, aki Focus WRC-vel hasít, lecsúsztak az útról, és mindketten kiestek.

Az utolsó nap már megint nem hozott sok izgalmat. Valahogy eddigre mindig kipukkadnak a „támadunk” feliratú lufik, és mindenkinek már csak a cél, és az aktuális helyezéséért járó pontok lebegnek a szemei előtt. Annyi azért történt, hogy a kijelölt hét szakaszból kettőt töröltek, így tulajdonképpen öt harcos pálya hozta el a végeredményt.

A városban megrendezett prológ jellegű szakaszon ugyan Loeb volt a leggyorsabb, de később az eredményeket törölték, mert úgy látták, hogy a rengeteg néző és a szűk, padkás pálya miatt is sokan nem tudtak biztonságosan versenyezni, és az idejük így nem a valós teljesítményt tükrözi. Dani Sordo is betonfalnak ütközött, és számára másodszor is véget ért a verseny. Ugyanis ide is csak a SupeRally miatt jöhetett, mivel pénteken meg a turbója állt meg a szuperspeciálon.

Tehát a megtartott öt szakasz eredményei alapján Loeb begyűjtötte idei nyolcadik, pályafutása 28. futamgyőzelmét. A pontversenyt tekintve úgy tűnik, a következő, törökországi futamon el is dőlhet, hogy meg lesz-e a harmadik világbajnoki címe is. Grönholm és csapata számára a második helyért járó pontok is nagyon fontosak, így végül is érthető, hogy nem szállt harcba a finisben. „Nagy kockázat lett volna ha megpróbálom Sebet utolérni” – mondta Grönholm a célban. „A csapat döntése az volt, hogy a bajnokságot tekintve sokkal fontosabb a második hely, a vele járó pontokkal.”

Petter Solberg végül a nyolcadik lett, vagy a hetedik. Itt van egy kis kavarás ugyanis a célbaérkezők késés miatti büntetéseinél. De valójában teljesen mindegy ez szegény Petternek. Pons, Gardemeister, de még Stohl is jobban járt nála, hisz ők mind előtte végeztek.

Következő fellépés október közepén Törökországban lesz. Azzal együtt már csak négy futam lesz idén, szóval lassan véget ér a szezon. Olyan ez, mint egyes versenyeken az utolsó nap, már mindenki beletörődött, úgyhogy nem kell sok változásra számítani a tabellát tekintve.

Végeredmény

1. Loeb, Citroën Xsara, 4:40:50,4
2. Grönholm, Ford Focus, 4:41:11,6
3. Hirvonen, Ford Focus, 4:46:06,5
4. Stohl, Peugeot 307, 4:47:30,1
5. Gardemeister, Citroën Xsara, 4:49:30,8
6. Solberg, Peugeot 307, 4:55:30,4
7. Solberg, Subaru Impreza, 4:56:11,9
8. Pons, Citroën Xsara, 4:56:12,7
9. Wilson, Ford Focus, 5:06:11,4
10. Atkinson, Subaru Impreza, 5:48:05.4

A vb állása

1. Loeb 112 pont
2. Grönholm 77 pont
3. Sordo 41 pont
4. Hirvonen 39 pont
5. Stohl 33 pont
6. Solberg 24 pont
7. Gardemeister 20 pont
8. Solberg 19 pont
9. Galli 15 pont
10. Atkinson 14 pont

Gyártók versenye

1. Kronos Total Citroën 142 pont
2. Ford 135 pont
3. Subaru 79 pont
4. OMV Peugeot Norway 59 pont
5. Stobart VK M-SP 30 pont
6. Red Bull Skoda 22 pont