Légszomj és csúszáshatár

2006.03.07. 09:10

Amikor túljutunk a holtponton már semmi sem számít - gondolta Solberg és visszaváltott egyet.

Bármennyire is fáj, az idő könyörtelenül halad tovább. Szinte látom magam előtt, ahogy szilveszterkor koccintottam a haverokkal, most meg már a rali vb harmadik futama ég a retinámra, ha behunyom a szemem. Ilyenkor az ugráló narancsszínű csillagocskák között kék autókat látok. Egy Subarut és egy Citroënt. Vajon miért?

Ha a szemhez hasonlóan fülbe is be tudnának égni az érzékelések, akkor bizonyára azt hallanám, amint a majdnem 1000 kilométer hosszú mexikói versenyen a magasban hörögve könyörögnek oxigénért a versenyautók motorjai. A tenyeremben érezhető kopott gumik barázdáira meg nem is merek gondolni.

Azok a szerencsések, akik a hétvégén Guanajuato City környékén voltak, nem szorulnak az efféle vizionálásra, ők személyesen tapasztalhatták meg ezeket. A tapasztalás helyi idő szerint csütörtök este háromnegyed kilenckor vette kezdetét, ekkor volt a rajt ceremónia. Aznap ezután már nem volt semmi érdekes. A lóerők szabadon bocsátása másnap reggel kilenckor vette kezdetét.

Az első napi eredmény némiképp meglepő volt, hiszen a Subaru Imprezát hajtó Petter Solberg igaz, hogy tavaly megnyerte ezt a futamot, idén azonban még nem sikerült rendesen célba érnie. Most pedig négy gyorsasági győzelemmel az első helyen fejezte be a pénteket. Mögötte a második a Ford csapat Mikko Hirvonenje lett, 4.8 másodperces hátránnyal. A második meglepetés a harmadik helyezett, Loeb, aki Hirvonen mögött további 4,7 másodpercnyi hátrányban volt. Általában egy versenyen ilyenkorra már több perces előnye szokott lenni az első helyen.

Három gyorsasági volt a napi feladat, kétszer. Levezetésként pedig egy Superspeciál, ami már rendesen sötétben zajlott. A versenyzőknek az első körben még keményen kellett küzdeniük a csúszós, kavicsos pályákon, a másodikra viszont már letakarították maguknak, és gyorsabban tudtak repeszteni. Solberget nem nagyon érdekelte ez a csúszósság, remek gumikat választott, és rögtön az első helyre lépett, amit meg is tartott egész nap.

"A keményebb anyagú gumikat használtuk egész nap, de mégsem voltak tökéletesek, mert délután már nagyon melegedtek. Kicsit aggódom a holnap délután miatt, remélem a gumik kibírják majd" - mondta Solberg este. Úgy tűnik nemcsak a ritkább levegő okozta teljesítménycsökkenés paráztatta a versenyzőket, hanem a szokásos gumi mizéria is.

Azt a meglepetést még nem is mondtam, hogy Grönholm, aki az eddigi 100%-os teljesítményével - két futam győzelem - vezeti a bajnokságot, Fordjával a harmadik helyen állt a harmadik gyors után, mikor egy bal kanyarba az elfogadhatónál nagyobb tempóval érkezett, és nem adta ki neki. Annyira, hogy a sérült autóval fel is adta további küzdelmet. Persze a következő nap megint versenyezhetett a már bevált SupeRally szabály miatt, de ez a rendes ralisok szemében már nem számít. Nem Playstation ez, hogy addig megyünk, amíg van életünk.

Így aztán az előbb felsorolt sorrend következő versenyzője az osztrák Manfed Stohl lett. Peugeot 307 WRC-jével ő is rengeteget csúszkált, az ötös gyorson meg is perdült, így aztán megelégelte ezt, és az összes beállítást újra variáltatta a szerelőkkel. A rugókat, a lengéscsillapítókat, a stabilizátort, szóval szinte minden futóművel kapcsolatos beállítást átdolgoztak, és így vágtak neki a szombatnak.

Ezen a reggelen Loeb úgy tűnik megtalálta a tablettáit, mert a hét gyorsaságiból hatot megnyert, csak a másoikat engedte át Solbergnek. Ezzel persze a vezetést át is vette tőle. Mielőtt parázs vita kerekedne az okokról, elárulom, hogy Solberg előző napi gumi melegedési drámája újult ki ismét. Emiatt lassult le délutánra, aztán meg a kormányszervója is elromlott. Loeb persze kihasználta a dolgot. "Nagyon jót harcoltunk ma. Holnap szeretném megtartani az elsp helyem, de ha csak nyolc pontot kapok, az is zsíros, mert így át tudom venni Marcustól a bajnokság vezető helyét"- mondta kissé fellélegezve a napi célban.

Solberg is győzelmi reményekkel nézett az utolsó nap elé. Leginkább Loeb hibázásában látta a saját eredményességét, vagyis arra számított, hogy majd jól nekimegy egy sziklának, és akkor ő ismét az élre kerül. Eközben mögötte Stohl nem vacakolt, hanem az új beállításokkal szépen tartotta a harmadik helyét. Persze nem volt elégedett, és talán ő az első aki a helyére is teszi a dolgokat. "Nagyon örülök a helyezésünknek, de azt azért látni kell, hogy alig vagyunk a mezőnyben, és hiába vagyunk harmadikak, mikor a hátrányunk három perc. Holnap is nehéz nap lesz, és nem csak az autó, vagy a gumik miatt, hanem úgy az egész összességében nagyon meg fog viselni embert-technikát egyaránt". És hogy el ne felejtsem még szombatról, Hirvonen az első gyorson felborította a vasat és kiesett.

Az utolsó nap már alig 60 kilométer gyorsasági várt a maradék autókra. Három gyorsasági alatt alig melegednek be a versenyzők, így most magukra húzták a gumimelegítőket is - azoknak úgysem kellett -, nehogy az álmosságon múljanak a tuti helyezések. Az egyszerűség kedvéért az els gyorsot Loeb nyerte, a másikat Solberg, a harmadikat pedig Stohl. És ez lett a verseny végeredménye is.

"Nagyon jót küzdöttünk ma is Petterrel, különösen, hogy én nyertem a küzdelmet" - tréfálkozott Loeb a célban - "Nagyon köszönöm a csapatnak is a munkáját, hogy sikerült összehozni az első futamgyőzelmünket. Bátran ki merem jelenteni, hogy nincs különbség a magán és a gyári csapat között, ha a hatékonyságot tekintjük"

Solberg eddigi fiaskói után új reményt töltött a kék ruhásokba. Ezzel a második hellyel a bajnokság negyedik helyére került, ahogy a Subaru is a negyedik helyen áll a gyártók versenyében. Meglátjuk, hogy a következő fellépésen március végén Spanyolországban tart-e még a lelkesedés.

A vb állása a futam után

1. Loeb 26
2. Gronholm 21
3. Stohl 11
4. Solberg 8
5. Gardemeister 6
6. Carlsson 6
7. Sordo 6
8. H. Solberg 5
9. Atkinson 5
10. Galli 5
11. Sarrazin 4
12. Radström 4
13. Katajamaki 3
14. MacHale 3
15. Hirvonen 2
16. Pons 2


1. Kronos Citroën 34
2. Ford 30
3. OMV Peugeot Nor. 21
4. Subaru 20
5. Sobart VK M-Sp. 9
6. Red Bull Skoda 3