Nő a volánnál a vb-n

2006.09.22. 09:09

María de Villota 26 éves. Régóta versenyez már, túra- és formaautókkal egyaránt sok tapasztalatot szerzett, most mégis nagy kihívás elé néz: ő lesz az első női résztvevője a túraautó-világbajnokság, a World Touring Car Championship történetében.


Nehéz eldönteni, ki vett nagyobb terhet a nyakába, María de Villota, a 26 éves madridi leány, aki majd Valenciában, a Ricardo Tormo pályán történelmet fog írni, mint a túraautó-világbajnokság első női versenyzője, vagy a Chevrolet España és a Maurer Motorsport, akik felkészítik számára a Chevrolet Lacettit. A száguldó hölgyet október 7-én és 8-án láthatjuk majd, a WTCC kilencedik versenyhétvégéjén.

Számomra semmi újdonság nincs abban, hogy én leszek az első nő a WTCC-ben, sokszor jártam már hasonló cipőben más bajnokságokban. Más részről viszont nagyon izgalmasnak találom, hogy a világ legjobb túraautó-pilótái ellen küzdhetek – nyilatkozta María de Villota.

A spanyol lány nem véletlenül került a versenypályák közelébe, édesapja, Emilio de Villota valaha Formula-1-es versenyző volt. María több bajnokságban bizonyította már rátermettségét, vezetett együléses és GT autókat egyaránt, eredményes volt a spanyol F3-ban és a Formula Toyota bajnokságban, valamint hosszú távú versenyeken is szerzett már tapasztalatot. A svájci székhelyű Maurer Motorsport az FIA WTCC bajnokságban csak legutóbb, Brnóban mutatkozott be. Ott nem voltak igazán sikeresek, Vincent Radermecker az első versenyen 19., a másodikon 13. lett, viszont az elmúlt hétvégén megnyerte a német ADAC Procar bajnokságot a csapat tapasztalt, 67-es születésű pilótája. A belga fiatalember lesz María de Villota csapattársa Valenciában.