A kütyü, ami belelát a Volkswagenek agyába

2018.02.15. 16:53

Beléphettem a műhelybe, amit egyszerű földi halandó előtt zárva tartanak, hogy működés közben nézzem meg a műszert, amit kívülállónak soha nem mutatnak meg. A Volkswagen diagnosztikai berendezése a legnagyobb kincs a szerelők kezében, hamisítják, utánozzák, pedig az eredeti a legjobb, és bizonyos hibákat nem csak megtalálni, de javítani is lehetetlen nélküle.

A mai autók tíz meghibásodásából legalább hét elektronikai jellegű. A hibafeltáráshoz és a javításhoz valamiféle diagnosztikai berendezésre, hibakód-kiolvasó műszerre van szükség. Ezek a műszerek és szoftverek elérhetők különböző forrásokból, de kérdés, hogy vajon jobb-e a gyári, amelyet csak a márkaszervizek kapnak meg.

Az utóbbi húsz évben alapjaiban változott meg az autók elektromos rendszere. Míg korábban kizárólag analóg jelekkel, általában 5 és 12 voltos feszültséggel működtek a berendezések, ma az elektronikus egységek, a vezérlők digitálisan, adatbuszon osztoznak, és digitális jelekkel kommunikálnak, a 12 vagy 5 volt csak a kivezérelt, vagy beavatkozó szerveknél van jelen.

További nagy változás, hogy az autók elektromos rendszerének öndiagnosztikai funkciója is van, és ha bizonyos egységek hibát érzékelnek, azt jelzik a vezetőnek. Például ha valami hiba van a lambda-szondával (kipufogó oxigénszenzor), akkor a műszerfalon azonnal kigyullad egy figyelmeztető piktogram, és nincs más választásunk, mint szervizbe vinni az autót.

Az utóbbi években olyan részegységeket is elektronikus felügyelettel vagy vezérléssel láttak el, amelyek korábban tisztán mechanikusan voltak. Ilyen a tisztán elektromos rásegítésű vagy elektronikusan vezérelt sebességfüggő szervokormány is.

Ez az alapvető változás magával hozott egy sor lehetséges elektromos problémát is. Már nem izzókiégés vagy vezetékszakadás nehezíti az autózást, hanem kommunikációs hiba az elektronikus egységek közt, nem megfelelő jel, értékhatáron kívüli jelek, amelyek meghibásodásokat okoznak: egyes egységek funkcionalitását korlátozzák vagy szüntetik meg. A hibakeresés lehetetlen számítógép nélkül, amelyen célszoftver fut.

Korábban típusonként eltérő diagnosztikai csatlakozók voltak, amelyekhez típusonként eltérő műszereket lehetett csatlakoztatni, majd 1996-tól eleinte Kaliforniában, később világszerte szabványosították a csatlakozókat és a diagnosztikai protokollt. Végül az egységes megoldást tették kötelezővé a járműgyártók számára. Körülbelül a kétezres években terjedt el Európában az OBD (On-Board Diagnostic) nevű tizenhat lábas csatlakozófelület az új autókban.

Ezután minden gyártó kifejlesztette a maga számára optimális hibakereső szoftvert és vagy célszámítógéppel, vagy egy sima számítógépre telepítve adta át partnereinek.

A fejlődés természetesen nem állt meg és a törvényi előírások is változtak. A korábban kizárólag szerződött partnerek részére elérhető diagnosztikai szoftvereket az Európai Unió csoportmentességi rendeletének értelmében független szervizek részére is biztosítani kell, így látszólag egyenlő esélyt biztosítva a szolgáltatás nyújtására ügyfeleiknek.

Azért csak látszólag, mert a szerződött partnerek számára biztosított diagnosztikai berendezés és szoftver több pontban eltér az általánosan elérhető verziótól.

A Volkswagen-csoport gyári szoftvere az ODIS (Off-Board Diagnostic System). Jelenleg két verzióban érhető el a szerződött partnerek számára: az egyik egy Panasonic Toughbook, ipari körülményekre optimalizált laptop, a másik pedig egy telepített mérőállomás, amely laptoppal (és rajta az ODIS-szal) és különböző mérőkábelekkel rendelkezik.

Az autó diagnosztikai csatlakozójába dugható interfész kábellel vagy Wi-Fin csatlakozik a számítógéphez, és kommunikál az ODIS-szal. Ezen az interfészen keresztül a teljes elektromos rendszer, de legfőképpen a vezérlőegységek elérhetők, programozhatók és ellenőrizhetők. Még fontosabb, hogy az összes tárolt hibakód lekérdezhető és törölhető, sőt, látják azt is, hogy pontosan annyi kilométer van-e az autó összes memóriaegységében, amennyit a műszerfalon olvashatunk.

A rendszer felismeri az autót, alvázszámot, majd az autó vezérlőegységeit is beazonosítja, megjelöli. Ezen funkciók egy része a szabadpiacon kapható, gyakran VAG-COM név emlegetett, független szoftverekkel is elérhető, azonban a folyamatos frissítése és az on-line állapot nem biztosított. Ezektől eggyel jobb megoldás a csoportmenetességi rendelet értelmében megvásárolható gyári diagnosztika, amely szintúgy online frissíti magát, viszont csak alapfokú diagnosztikával rendelkezik, vezetett diagnosztikára nem képes. De mi is ez?

A vezetett diagnosztika az az üzemmód, amely során a hibakód kiolvasása után a rendszer a benne tárolt komplex javítási útmutató és programozott protokoll alapján a hiba megszüntetésére ad tanácsokat. Ehhez a mérőkábelekkel kiegészített diagnosztikai állomásra van szükség, és követni kell a berendezés utasításait. A szoftveres segédlet megjeleníti a mérendő csatlakozót, kijelöli a mérendő lábat és megadja az értéket, amely megfelelőnek tekinthető.

A mérés eredménye alapján lép a következő pontra, illetve utasítja a szerelőt. A teljes protokollt a gyár állítja elő, és az esetek nagy részében egyszerű módszerekkel el lehet jutni a megoldásig, a hibás alkatrészig, melynek cseréje szintúgy benne van a leírásban. Ez a diganosztikai módszer - a vezetett diagnosztika - eredményes és hatékony a hibakeresésre még a komplex, több, mint húsz vezérlőegységgel szerelt járművek esetében is.

További előnye, hogy a kiolvasás és hibafeltárás eredményeit hozzáfűzi a munkalaphoz, majd eltárolja ezeket a fontos információkat, így azok később  lekérdezhetők, de ez alapján számolják ki a szervizek a munkadíjat is.

A diagnosztikai rendszer naponta feljelentkezik a gyári tükörszerverre, onnan szoftvereket, szoftverfrissítéseket tölt le és tárol be, tehát minden nap az aktuális szoftvert tudja feltenni, illetve ellenőrizni az autónkon is. Amennyiben nincs aktualizálva a diagnosztikai szoftver, azt a kezelőnek egyértelműen jelzi.

A korábbi Panasonic eszközöket éppen most cserélik a Volkswagen-csoport szerződött partnereinél, az új hardver Getac gyártmány. A Getac tablet fényereje nagyobb, az érintőképernyő pontosabb, a gép pedig kisebb, és az üzemideje hosszabb, mint a korábbi tableteké.

A csomaghoz tartozik a folyamatos fejlesztés, online kapcsolat, a hardver folyamatos korszerűsítése. Persze mindez a szerződött partnereknek költség, amelyet a szervizben ki kell termelni. Ezzel részben magyarázható a hivatalos szervizek magasabb óradíja, azonban a hibakeresés, a hatékony, nem napokig tartó diagnosztika csak így biztosítható, így a végén a hibakeresésre kiszámlázott munkadíj nem biztos, hogy több.

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.