Alulértékelt autó, alulértékelt motorral

Totalcar Erőmérő: Rover 75 2.0 V6

2020.02.14. 14:35

A Totalcar Erőmérő sorozatában most egy alulértékelt, mára már megszűnt gyártó modellje tekeri meg a pad görgőit az Autokorbelnél. A Rover 75-től nagy sikert várt a BMW csoport 1996-ban, de máshogy alakultak a dolgok. Most megnézzük az Erőmérőben, hogy mit tud ez a megkímélt, szép darab.

A Rover 75-ös modelltől a BMW Group nagy sikereket várt, hosszas tervezés és piaci pozicionálás után indították a gyártást, 1998-ban.

Az autó a kategóriájában egyedülálló fejlesztéseket és nagyon magas felszereltségi szinteket kapott, bíztak a piaci sikerében. A siker elemei lettek volna a V6-os benzinmotorok is: kétliteres és kettőfeles lökettérfogattal. Szomorú, hogy a BMW eladta a cégcsoportot, és a Rover 75-ös is hamarabb szűnt meg, mint azt az induláskor bárki gondolta volna.

Az ebben a típusban található KV6 kódú motorblokkok a járműtörténelem leginkább alulértékelt motorjai közé tartoznak. Mire a 75-ösbe kerültek, már levetkőzték minden gyermekbetegségüket, nagyon megbízhatóvá forrták ki magukat. A KV6 először a 8-as sorozatú Roverben jelent meg, tisztán angol fejlesztésű blokk volt, a longbidge-i gyárban tiszta, fehér papírról kezdték a tervezését. Semmi köze tehát a négyhengeres K-sorozatú motorokhoz, ez egy másik típuscsalád másik modellje.

A korai kivitelek olajfolyástól, olaj-víz keveredéstől szenvedtek, azonban a 75-ösbe már a Cosworth által átdolgozott, megerősített forgattyúházzal készült változatok kerültek. Könnyű és kompakt V6-os volt ez, a 75-ös lejtős és lapos orrába is befért, csak a szívócsövet kellett átdolgozni. Vicces, hogy az angol motorhoz a BMW csak a szívócsőgeometria-változtatást szolgáló örvénycsappantyúkat adta a műanyag szívócsőbe építve, és ez az egyetlen alkatrész, ami itt is rendszeresen tönkremegy, ráadásul hivatalosan csak komplett cserélhető.

A motor maga hagyományosnak tekinthető 2x DOHC 24 szelepes V6-os, azonban Siemens EMS2000 típusú motorvezérlője a piacon elsők között használt adaptív értékeket, amelyek folyamatosan alkalmazkodnak a motor állapotához és az üzemi körülményekhez, így mindig optimálisan működhet, kisebb hibákat kompenzálni tud.

A mérésre érkezett kétliteres Rover 75 nem alapvetően nem a legjobb választás a kínálatban. A kétliteres lökettérfogatot hat hengerre osztani általában nem túl szerencsés a megnövekedett súrlódás miatt. Ezért aztán ez a motor alul érezhetően gyengébb, kell neki a fordulat, hogy feléledjen. Nincs változó szelepvezérlése, ez jól érezhető a karakterén, valószínű, hogy a görbéken is látni fogjuk. Nincs ez másként egyébként a nem Vanos-os, hathengeres, kétezres BMW motoroknál sem.

Mindezek ellenére a 150 lóerő maximális teljesítmény állandó szelepvezérléssel és EURO 3 környezetvédelmi normával nagyon szép teljesítmény egy ilyen konstrukciótól. Vajon tudja-e valójában az autó amit a gyár annak idején ígért?

A mérés előtt is feltűnt nekünk, hogy a motornak mennyire szép hangja van. Csendes, de alapjáraton is van egy szép tónusa, kicsit morgós. Amikor pedig elkezdődött a mérés és a pad elkezdte terhelni a hathengerest, ez még jobban hallatszott, ráadásul egészen 7000/perc fölé forgott a motor.

Nézzétek meg a videót, a végén elemezzük a görbéket, megbeszéljük az eredményt, ha pedig jónak találjátok az Erőmérőt, iratkozzatok fel a Totalcar Youtube-csatornájára, érdekes mérések jönnek, lesz meglepetés.

Erre a linkre kattintva 20 százalék kedvezménnyel használhatjátok a Carvertical autótörténeti lekérdezőrendszert.

Korábbi epizódok:

Nem várt FORDulat
Mit nem adtunk volna ennyi erőért 20 éve? Egy villanyautóval zárjuk sorozatunkat.
Ilyen egy jól bevált recept: 300+ LE
Saját tervezésű és gyártású motorbelső, egyedi program, sok év munkájának gyümölcse. Tartsatok velünk ma is.

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.