1,8 millió forintos Ford, 800 ezres hibával

Miért ilyen drága az 1.0 Ecoboost felújítása és miért gyullad ki az 1,6 literes változat?

2020.09.29. 15:13

Egy filléres műanyag légtelenítőcső repedése hűtőfolyadékszivárgást okoz, amely jelentős motorkárokhoz vezet a Ford 2010-es évek elejétől gyártott ezer és ezerhatszáz köbcentis, turbós benzinmotorjain. Ez a cikk egy előbbivel szerelt Focus esetét mutatja be. Bár az autó korábban járt már hivatalos, visszahívásos alkatrészcserén, motorja öt évvel később mégis tönkrement. Mivel a problémás autók gyári garanciája már lejárt, amikor ezeket használtként eladják, számos tényezőn múlik, hogy motorhiba esetén kinek kell kifizetnie a több százezer forintos javítási költséget.

Csak a hűtőfolyadékszint-csökkenés figyelmeztet, naivan rátöltesz a tágulási tartálynál és mész tovább. Rosszul teszed. Ha peched van, nemcsak a hengerfej megy tönkre, de az ezer köbcentis motor akár meg is szorulhat a túlmelegedés miatt, az egyhatos pedig, végső esetben kigyullad

Két éve írtunk először a Totalcaron a 2010-es évek elején gyártott, benzines Ford Ecoboost benzinmotorokat érintő problémákról, miután a BBC is feldolgozta az egyre szaporodó eseteket. Addigra Nagy-Britanniában már a legfelsőbb szintig jutott az Ecoboost-ügy. Egy, a riportban szereplő házaspár akkor négy és fél éves Ford C-Max egyterűje a hűtőfolyadékszint-csökkenése, illetve folyadékrátöltés után motorhibás lett, a szerviz először 2,2 millió forintnak megfelelő összegért vállalta volna a motorcserét, majd hónapokig tartó levelezés következett, végül a Ford átvállalta a javítási költség hatvanöt százalékát, így még mindig tetemes, 625 ezer forintnak megfelelő összeget volt kénytelen fizetni a házaspár az egyébként lízingelt autó helyreállításáért. 

Megelőzés? Rendszeresen fel kell nyitni a gépháztetőt, átnézni a hűtőcsöveket, élénk színű, szivárgásra utaló foltokat keresgélve és ha az érintett autók gazdái ilyesmit észlelnek, illetve ha csökken a folyadékszint a tágulási tartályban, nem szabad használni az autót.

A rendszeres ellenőrzést nem csak Saáry Zoltán, az ESS Motor Kft. nevű független Ford-specialista műhely guruja javasolja, de Makrai László, egy 1942-óta működő budapesti motorfelújító műhely vezetője is. Mindketten tudják, hogy az évekkel ezelőtt lezajlott, gyártó által elrendelt visszahívási akció ellenére ma is rendszeresek az ecoboostos esetek. 

A Ford valamit elrontott, amikor a 2010-es évek elején bevezette az ezer köbcentis, 125 lóerős (bizonyos változatokban 100 lóerős), turbóbenzines, háromhengeres motort. Talán rossz beszállítót választott, talán nem jól méretezték a hűtőrendszer légtelenítőcsövét, amely néhány év alatt elöregszik, elreped és elengedi a hűtőfolyadékot. Hasonló gondok adódhatnak az 1,6 literes, négyhengeressel változattal is, de utóbbinál a túlmelegedés és motoröntvény-vetemedés, vagy repedés hatására a motorolaj kifelé távozik a precíz illesztések között, egyenesen a forró kipufogóleömlő-sorra, az így keletkező tűz pedig szinte elolthatatlan. Magyarországon is több autó égett ki emiatt.

A Ford itteni importőre korábbi cikkünk készítésekor arról tájékoztatott, hogy az ezer köbcentis Ecoboost motor 2011. október 15. és 2013. októbert 12. közt gyártott példányai érintettek, az 1,6-osok közül pedig azok, amelyek 2010. június és 2014. december közt kerültek ki a gyárból. A további részleteket ebben a cikkben olvashatók. 

Péntek reggel van. Makrai úrral állunk a motorfelújító műhely munkapadjánál, mellettünk egy szétszerelt, 2013-as évjáratú, ezer köbcentis Ecoboost darabjai. Egy Focus kombiból származnak, amelyet idén júniusban adtak el az Autócentrum Római kereskedésben, 169 ezer kilométer futásteljesítménnyel. Az autó magyarországi előéletű, nem tekerték vissza a kilométerszámlálóját, sokáig cégautó volt, akkoriban márkaszervizbe hordták, de azóta is szakszerű karbantartást kapott.

A Ford központi adatbázisa, az úgynevezett ETIS rendszer szerint 2015-ben kicserélték azt a hűtőlégtelenítő-csövet a motoron, amelynek repedése megágyaz a drága motorhibának. Most tehát nincs nyitott visszahívás erre az autóra, vagyis ha nem lenne mégis motorhibás, nem kellett volna megbontani.   

A hétéves Focus új gazdája mégsem használhatta sokáig a hétéves autót a vásárlás után. Eleinte városban vezette, majd egy hosszabb út előtt felnyitotta géptetőt, hogy ellenőrizze az olajszintet. Ekkor vette észre, hogy kevés a hűtőfolyadék a kiegyenlítőtartályban. Rátöltött és ment tovább, ám szeptemberben ismét szintcsökkenést észlelt, ekkor kereste meg a kereskedőt, Krisztiánt.

Mivel Polgári törvénykönyv szerint az autókereskedésből, magánszemélyként vásárolt autókra vonatkozó szavatossági idő a Focus esetében még tart, a kereskedő a hiba teljes feltárása mellett döntött, bár sejtette, hogy ez drága lesz. A motort kiszerelték, Makraiék műhelyébe vitték, ahol a hengerfej tömítettségének ellenőrzésekor, az úgynevezett nyomáspróba során kiderült, hogy a középső kipufogójáratnál egyszerűen elrepedt a hengerfejöntvény. Mivel ez a csatorna nehezen hozzáférhető, sőt, a repedést szabad szemmel nem is lehet látni, a hiba javíthatatlan. 

Markai úr nem lepődött meg, állítása szerint az összes ilyen korai Ecoboost motor ugyanígy végzi amikor elszivárog a hűtőfolyadék. Bontott motor nem nagyon kapható, bár azzal ugyanez volna a kockázat. Ha pedig valaki azt gondolná, hogy az érintett autók gazdái felelőtlenek, gondoljon arra is, hogy a műszerfalon sokáig semmilyen jelzés nem utal arra, hogy csökken a folyadékszint. A vízhőfokjelző sem szalad fel, nagyjából középállásban marad a hőfokjelzőtű miközben a motor éppen túlmelegszik.

Közben a csökkenő a folyadékszint miatt légbuborékok alakulnak ki a hűtőrendszerben, felfelé áramlanak, végül a hengerfej pedig tönkremegy. Hogy mindezt valóban csupán az okozza-e, hogy elreped a tágulási tartályhoz vezető rideg, műanyagcső, ahogy a Ford állítja, vagy valami más is közrejátszik, az nehezen eldönthető. A Ford-guru szerint egy filléres tömítőgyűrű is elfáradhat a blokk középső részén, emiatt is szivárogni kezd a hűtőközeg, de azt végképp nem veszi észre senki és a tömítés cseréjére vonatkozó, kötelező gyári utasítás sem létezik. Ez utóbbi jelenség ritkább és lassabb szivárgást eredményez, a végeredmény viszont ugyanaz, mint az első esetben.

Egy üres, új hengerfejöntvény sokáig egymillió forintba került a Fordnál, majd néhány hónapja leszállították az árát, most 400 ezerért elhozható. A mostani esetben ehhez adódik még a motorblokk részleges felújításának költsége hengerhónolással, új dugattyúgyűrűkkel, a főtengely polírozásával és a hengerfej átszerelésével, vagyis a hibátlan, menthető alkatrészek beépítésével.

Amikor a Makrai műhely végez a maga részével, a 2013-as Focus motorja visszakerül majd abba az autószervizbe, ahol kiszerelték. Ott beépítik ismét, kap friss olajat, szűrőket, majd a végellenőrzés után visszaadják a vevőnek. Ő biztonságban érezheti magát, hiszen a motorjavítás garanciális, így lesz kihez fordulni, ha a közeljövőben ismét jelentkezik a probléma.

Talán soha többé nem lesz gond a motorral, talán igen. Ez az egész mégis túl nagy kockázatnak tűnik, ha feltételezzük, hogy az ezres Ecoboost drága hibáját mégsem csak és kizárólag a tágulási tartály csőrepedése okozta, hanem valamilyen méretezési probléma, amire a gépműhely gyanakszik. Ezekből az autókból nem csak Magyarországon adtak el sokat újként, de Németországban is, így a piaci értékük csökkenésével sokat importálnak majd közülük Magyarországra a következő években. A kintről hozott autók előélete rengeteg esetben követhetetlen, így az is homályos, hogy volt-e már gond a túlmelegedésükből, vagy sem, illetve kicserélték-e a problémás csövet/tömítést, vagy sem. 

Krisztián, a kereskedő nem tudja, miből fog megélni öt év múlva, ha a hasonló hibák elszaporodnak más motorok esetében is. Megértem. A cikkben bemutatott ecoboostos szavatossági ügy körülbelül 800 ezer forint nem várt költséget jelent az autókereskedésnek, ami a hétéves Focus 1,8 millió forintos eladási árának közel fele. A javítás lehet drágább is, ha valaki az utcáról téved be a cikkben felsorolt közreműködőkhöz ugyanezzel a problémával és nem kap olyan kedvezményeket, mint az autókereskedés.

A megelőzés az lehet, ha a vásárlás előtt elvégeztetjük az érintett motorral szerelt autók hűtőrendszerének tömítettségi vizsgálatát, mert a műszer azonnal megmutatja, ha valahol szivárog a hűtőközeg. Ilyen esetben nem szabad megvenni az ezres és 1,6 literes Ecoboostot, mert nem lehet tudni, hogy nem kapott-e még hősokkot a motor, illetve nem használták-e az autót a rátöltögetéses módszerrel, nem sejtve a készülő hibát. 

A Ford Ecoboost gyűjtőfogalom. Az így nevezett turbóbenzines motorokból már a második generációt gyártják és az újabbakról egyelőre nem jönnek rémtörténetek. A régiekről sem hallottunk rosszat a megjelenést követő években. Mi nem, de Makrai úr műhelye már 2014. környékén is gyakorta nyomáspróbázott Ecoboost-hengerfejeket, hiszen a gépműhely ügyfelei részben márkaszervizek. 

Az ezres Ecoboost az 1,6 literes, szívó benzines, változó szelepvezérlésű, ismertebb nevén TI-VCT motort váltotta a Fordnál, mert az nem felelt meg a szigorúbb környezetvédelmi előírásoknak. Amikor megkérdezem motorfelújító műhely vezetőjét, hogy régebbi motorokkal is rendszeresen van-e dolguk, a válasz rövid: soha. 

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.