5 napra 10 app – Utazás telefonnal Észak-Európában

2022.06.25. 14:09

Nem vagyok egy nagy utazó, de évente egy-két alkalommal azért el szoktam hagyni az országot egy kis városnézésre és pihenésre, turistáskodásra. Pár hete épp egy Koppenhága és Malmö között ingázó hosszú hétvégét foglaltam össze röviden az ismerőseimnek, amikor feltűnt, hogy csak erre az útra letöltöttem nyolc új alkalmazást a telefonomra, pedig volt már rajta pár utazós app.

Indulás előtt – Szállás, repülő, biztosítás, valuta

Én szervezkedni, szállást választani és jegyeket beszerezni kényelmi okokból általában laptopon szeretek, de ezt követően számon tartani és egyáltalán megőrizni őket sokkal kényelmesebb és praktikusabb a telefonon. Ezúttal egy ismerősömnél szálltam meg, így a szállással nem kellett foglalkoznom, de a Booking és az Airbnb azért ott pihennek a telefonomon. Egyszerű, mert egy leadott foglalás információit sokkal könnyebb elérni és egy alkalmazásban ellenőrizni vagy módosítani, mint minden alkalommal belépni böngészőben.

Repülőjegy viszont kellett, egész pontosan Wizz Air és Ryanair jegyek lettek a nyerők. Mindkét cég appjával megkapjuk a gépünkkel kapcsolatos, valós idejű értesítéseket és elérhető pár kattintással a check-in, majd a beszállókártya is. A Ryanair alkalmazására ugyan ráférne egy vizuális ráncfelvarrás, de azért kényelmesen használható, és lássuk be, a fapados gépeknél általában nem ez a döntő pont. Továbbá mindkét alkalmazásban megkapjuk a társaságok ajánlatait, a csomagok kezelését, az utasbiztosítást és így tovább, de a fő hasznuk a beszállókártyák és a valós idejű információk gyors elérhetősége.

Az út és a szállás mellé már csak a biztosítás kellett, ezügyben a Hello2U alkalmazásra esett a választás. A Hello2U a Posta Biztosító mobilalkalmazása, amiben megtalálható minden funkció a szerződéstől a kárbejelentésig. Míg az alkalmazás felülete bőven lehetne szebb és kényelmesebb, a funkcionalitására nem lehet panasz. A biztosítás megkötése könnyű és gyors és miután ez megvan minden elérhető az alkalmazáson belül. Így nincs többé szükség a nejlonbugyiba csomagolt szerződés őrizgetésére, hacsak nem ragaszkodik hozzá az ember.

A valutaváltást millió másik utazó mellett én is rá a fintech szolgáltatókra szoktam hagyni. Én Revolutot használok, amin keresztül azonnal tudok nagyjából bármilyen valutát vásárolni és eladni mindezt jellemzően jobb árfolyamon, mint egy hazai banknál és biztosan jobb árfolyamon, mint egy utcai pénzváltónál. Az app segítségével ettől fogva tudok a telefonommal helyi valutában fizetni a kártyaelfogadó helyeken, az alkalmazás mellé pedig jár fizikai kártya is, így nem csak a kártyás fizetést, de az ATM-ből való pénzfelvételt is helyi valutában tudom intézni egyéb tranzakciós díjak nélkül.

Idegen utakon

Egy új országba érkezve a helyi közlekedés mindig érdekes élmény lehet, legyen szó a Vietnámban életveszélyes körülmények között száguldó motortaxikról vagy a svédeknél biciklin munkába igyekvő menedzserekről. Az északi országokban – ahol a biciklizésnek (és mostanában a rollerezésnek is) hatalmas kultúrája van – érdemes ezeket kipróbálni amire van is lehetőség bőven. Nekem ez négy újabb appot jelentett: Lime, Tier, Bolt és Donkey Republic. Az első három alkalmazás itthon is ismert elsősorban a rollereik és a Bolt taxik miatt, de északon ennél szélesebb kínálatot találunk. A Lime, Tier és Bolt is kínál a rollert és elektromos biciklit, a Bolt pedig ugye taxit.

Az appok használata pofonegyszerű, kényelmes és gyors, de az általános élmény az, hogy nem árt, ha mindegyik fent van egyszerre a telefonon. Annál is könnyebben jutunk A pontból B-be és inkább marginális különbségek vannak köztük. Cserébe magyar mércével mindegyik alkalmazás elég drága percdíjon fut, amit fontos figyelembe venni bármelyik országba is utaznunk, mert hiába használhatjuk ugyanazt az alkalmazást vagy hívunk ugyanúgy taxit ezek a cégek jellemzően városra, de legalábbis országra áraznak. Épp ezért, aki kímélni szeretné a pénztárcáját, annak mindig érdemes körbe néznie a helyi piacon: nem biztos, hogy kint az a legolcsóbb, ami itthon. A svéd és dán nagyvárosokban olcsó bérlésre a Donkey Republic ajánlott, ami itthon is elérhető ugyan, de elég alacsony számban, így inkább a MOL Bubihoz hasonlítanám. Egyszerűbben felszerelt és nem elektromos biciklikkel, amik kevésbé kényelmesen, de jóval alacsonyabb áron teljesítik a feladatot.

Nyilván a legolcsóbb közlekedési forma a gyaloglás és a tömegközlekedés. Ezügyben szerencsére itthon is látni a fejlődést és külföldön is egyre több helyen vehetünk és érvényesíthetünk alkalmazáson keresztül jegyet a járatokra. A Malmö Koppenhága régióra ez az app a Skånetrafiken, ami egy helyi Budapest GO-nak felel meg. A fő érdekessége, hogy nem csak egy városra, hanem egy egész régióra használható, így akkor sem kell alkalmazást váltani, ha Malmöből Koppenhágába utazunk, sőt ugyanazt az alkalmazást fogjuk használni a buszon, a metrón és a vonaton egyaránt. Az már csak hab a tortán, hogy egy ember több utas számára is vásárolhat vele jegyet. Ez utóbbi reméljük lassan a hazánkat is eléri.

A fenti példák persze nem használhatóak a világ minden pontján, de általános tapasztalat, hogy megkönnyíti a nyaralást, ha utánanézünk a helyi közlekedést segítő alkalmazásoknak. Az appok szinte minden esetben elérhetők legalább a népszerűbb nemzetközi nyelveken, általában kínálnak térképes nézetet a könnyebb útvonaltervezéshez és tapasztalataim alapján mind kínálnak kártyás fizetési lehetőséget, ami általában véve biztonságosabb és nyomon követhetőbb a készpénzes tranzakcióknál. Ezzel pedig sokszor segítenek megúszni az ismeretlen nyelven alkudozást a taxisokkal vagy a magyarázkodást az ellenőröknél. Talán még használhatatlan apró sem marad a zsebünkben otthonra.

 

Fürdőgatya, bikini, napkrém, térkép, szótár és a többi

Akárhogy is utazunk, akárhova utazunk vannak alapok, amikre mindenkinek szüksége lehet és bár ezek többsége elég ismert, ismétlés a tudás anyja ugyebár. Pénz, jegyek és igazolások terén az Apple felhasználók élete könnyebb a többieknél, mert az Apple Tárca a hazai régióban jóval előrébb jár a konkurens Google Tárcánál. A Táca segítségével a teljesség igénye nélkül bankkártyát, repülőjegyet, buszjegyet és COVID-19 oltási igazolást is tárolhatunk egyetlen kattintásnyira a telefonunkon, ami elég kényelmes egy utazás során. Ezzel együtt az Android felhasználóknak sincs okuk csüggedni, hiszen a fentiek mindegyikére vannak külön alkalmazások a légitársaságoktól, bankoktól vagy épp az Országos Kórházi Főigazgatóságtól.

Végül, a teljesség kedvéért érdemes kiemelni, hogy bár számos vagy inkább számtalan alkalmazás van ezekre: a Google Térképek továbbra is a legerősebb navigációs alkalmazás távoli utakra, különösen a letölthető térképek miatt, a Google Fordító pedig az elérhető nyelvek és funkciók számával veri magasan a konkurenciát. Mindkettő jól jöhet, ha egy idegen városban az eredetileg tervezett étterembe akarunk érkezni és az eredetileg tervezett menüt enni, egy fél nyers kígyó helyett az útszéli hentesnél.

A felsoroltak közül az utazás során végül a Skånetrafiken tömegközlekedős app és Donkey Republic letöltése volt némileg felesleges, előbbi azért, mert szinte végig az ismerősöm vette a jegyeket az ő telefonján, utóbbival egyszerűen csak sosem jött ki úgy a lépés, hogy lett volna szabad bringa a környéken. A legnagyobb hasznát a Boltnak vettem, amiből szinte mindig volt elérhető bringa vagy roller, és persze a Revolutnak, amivel elég sokat spóroltam gyakorlatilag mindenen.

Ilyen és ehhez hasonló tartalmakért kövesd a Totalcar TeChno Facebook-oldalát is!