Mi az, hogy árgarancia?!

2010.02.26. 15:06

Elsőre nem értettem a következő sajtóközleményt, ezért elmagyaráztattam magamnak, miről van szó.

Úgy tűnik, az elmúlt időszak árfolyamingadozásai összezilálták az autóvásárlók idegeit. De miért is probléma az, ha a forint mondjuk leértékelődik, mire megérkezik az autónk? Mert többet kell fizetni érte, amikor az eurós ár alapján kiszámolják a végösszeget. A fix ár meg akkor bosszantó, amikor felértékelődik a forint, mert ilyenkor buktuk az árfolyamnyereséget. (Ez a probléma értelemszerűen a raktári autóknál nem áll fenn, azok már itt vannak, megvan az áruk. Az árfolyamprobléma az egyedi rendeléseknél áll fenn)

Az autóárak általában egyfélék: vagy fix, és akkor se bukta, se nyereség; vagy árfolyamfüggő - ez viszont van, akit zavar. Egyszerűen azért, mert tudni szeretné, hogy mennyit kell fizetni. Az elmúlt időszak szélsőséges árfolyamváltozásai biztos megijesztettek pár embert, okkal, amikor már 10-20 százalék fölé mennek az árfolyamingadozások. A baj csupán az, hogy egy adott márkának egyféle árképzése van, vagy ilyen, vagy olyan. És ez változott meg most a Mercedesnél, ahol a vevő dönti el, melyikre tart igényt, választhatja mindkettőt. Aki vállalja az árfolyamingadozás kockázatát, az akár olcsóbban hozzájuthat az autójához, de tegyük hozzá rögtön, hogy az ő nyeresége az importőr oldalán veszteség. Bár, ahogy mondják, aki nem játszik, az nem is nyer.

Árgarancia a Mercedes-Benznél

Miután ősszel a nyugat-európai szint alá csökkentette árait a Mercedes-Benz Hungária Kft, most újabb kedvező lehetőséggel áll ügyfelei rendelkezésére: a jövőben a vevő választhatja az árfolyamfüggő számlázást vagy a fix referenciaár szerinti vásárlást, amikor is az eladó átvállalja az árfolyamváltozásból adódó kockázatot

A Mercedes-Benz nem elégszik meg azzal, hogy kivételesen megkapó designú, komfortos, biztonságos, környezetkímélő és tartósan megbízható típusai az abszolút élvonalat képviselik, hanem nagy súlyt helyez autói árának és költség-érték arányának versenyképességére is. Ennek jegyében csökkentette tavaly ősszel a magyarországi árakat a nyugat-európai szint alá, mintegy megfordítva az általános válságjelenségek hatását: hazánkban jobban megéri Mercedest vásárolni, mint a legfejlettebb gazdaságú országokban.

Természetesen egyetlen importőr sem függetlenítheti magát a kereskedelem alapvető tényezőjétől, az árfolyamtól. Noha a korszerű gyártásszervezésnek köszönhetően a gyártási és szállítási idő is jelentősen rövidült, néhány hét alatt is jelentős különbség keletkezhet a megrendeléskor számított, illetve a jármű átadásakor ténylegesen esedékes forint-vételár között. Ezért a Mercedes-Benz Hungária Kft. 2010. február 1.-jétől a személyautók (Mercedes-Benz személygépkocsik és smart) vonatkozásában visszatér az árfolyamfüggő számlázáshoz.

A kiszámíthatatlan árfolyam-ingadozások miatt ez azt jelenti, hogy az ügyfél – mind tőle, mind a Mercedestől független, egyikük által sem befolyásolható jelenségek következtében – fizethet jóval kevesebbet, de akár többet is, mint a vásárlási szerződésben szereplő összeg. Ám előfordulhat, hogy valaki semmiképpen sem kíván vagy képes nagyobb összegű számlát kifizetni, és az megrendeléskori  ár bebiztosítása érdekében szívesen lemondana az esetleges nyereségről. A Mercedes-Benz Hungária Kft. messzemenően akceptálja ezt, és igény esetén árgaranciát nyújt, az úgynevezett referenciaár alapján. Ilyen esetben a számla alapja mindenkor a megrendeléskori referencia árfolyam, az árfolyamváltozásból adódó előnyt illetve hátrányt az importőr élvezi, illetve viseli. A vevő mindenképpen az előre kalkulált, betervezett áron jut autójához.