Válintnak összejött a Ferrarival

2010.09.19. 19:20

A hétvégén Ferrari Challenge-frodulót is tartottak. Újabb megyar sikerről számolhatunk be, hisz Válint Tibor nyert, és vezeti a bajnokságot. Reméljük, a szezon végéig ez már nem is változik. Íme a hivatalos közlemény:

Hétvégén a dél-franciaországi Le Castellet mellett található Paul Ricard versenypályán rendezték meg a Ferrari Challenge utolsó előtt versenyhétvégéjét. A Warm Up Racing eseményeit rendszeresen követő olvasóinknak ismerős lehet a más néven csak High Tech Test Track néven ismert versenypálya, amely nevéhez hűen egy igazi 21. századi komplexum az autóversenyzésnek szentelve.
A program ezúttal szombaton kezdődött délelőtt szabadedzésekkel, délután pedig időmérő edzésekkel. Az időjárás előrejelzés szakadó esőt prognosztizált szombatra, ehhez képest csak szemerkélt az eső, így végül az egész napot slick gumikkal teljesítették a versenyzők. A délelőtti szabadedzéseken az orosz Skryabin remekelt, 2.17.100-es körideje megdönthetetlennek bizonyult. Válint 3 tizeddel maradt le mögötte, így két dolog biztossá vált: Skryabin nem először jár a francia pályán, és Válint versenyautójának beállításai megfelelőek a délutáni kvalifikációra.

Délután fordult a kocka ugyanis az első időmérőn Válintnak sikerült javítani és 2.16:900-el megszerezte a pole pozíciót a vasárnap délelőtti első versenyre. Skryabin rontott, így csak a második helyről várhatja a rajtot vasárnap.
Az orosz pilóta nem hagyta magát, a második időmérőn jelentőset javított, 2.16:470-es köridővel biztpsította rajtpozícióját. Válint óramű pontossággal ugyanazt az időt érte el mint az első időmérőn, ami ezennel a második rajtkockára volt elég. A harmadik helyet mindkét esetben a bajnokság harmadik esélyese, a német Wido Roessler szerezte meg.

Vasárnap 9 órakor rajtolt el az összevont Pirelli és Shell kupák mezőnye. Válint Tibor az első helyről, míg nagy vetélytársa Skryabin a második rajtkockából várta a rajtot. Válint jó ütemben gyorsított el a zöld lámpa jelzésére, és a leggyorsabb köröket futva folyamatosan növelte előnyét a verseny alatt. Balszerencséjére a nagy tempó miatt utolérte a Pirelli kupás Robert Pergl-t aki annak ellenére, hogy Tibor gyorsabb volt nála, védte az íveket és nem engedte el a magyar versenyzőt. A lassabb tempónak köszönhetően a versenytársak feltorlódtak Válint mögött. Végül A 20. körben az előzési manőver közben Tibor elfékezte magát, ezért le kellett vágnia a sikánt így hiába sikerült előrébb kerülnie a versenyszabályzat értelmében ilyenkor vissza kell engednie maga elé a megelőzött pilótát. Tibor lelassított viszont mire megjött az utasítás rádión, hogy mégsem kell elengednie, már késő volt és Pergl-el együtt Skryabin is elhúzott mellette. Az utolsó néhány körben pedig hiába közdöttek egymással, nem sikerült visszaszereznie az első helyet így másodikként intette le a kockás zászló. A győztes Skryabin, a harmadik helyen a német Roessler.

A délutáni második futamon Válint magabiztos versenyzéssel folyamatosan Skryabin mögött autózott, és hasonlóan a délelőtti futamhoz, a Pirelli kupás Robert Pergl-lel gyűlt meg a baja az élen haladó Skryabinnak, aki a nagy előzési igyekezetben hibázott, és kipördült a pályáról. Válint átvette az első helyet és onnantól kezdve hiba nélkül vezetett a verseny leintéséig. Skryabin műszaki hiba miatt 1 kör hátránnyal fejezte be a versenyt, pont nélkül, a második helyzett Roessler, a harmadik az olasz Vezzoni lett.

Ezzel a nagyszerű eredménnyel Válint megerősítette vezető pozícióját a bajnokságban, amelyet jelenleg 12 ponttal vezet Roessler előtt. Skryabin 17 ponttal lemaradva harmadik helyen áll.

A szezonzáró futam Valenciában lesz november végén, a bajnokság kimenetele még mindig nyitott, bár Válint Tibor előnye jelentős, így reméljük bajnokavatás lesz a spanyol pályán.

Bővebben a Ferrari Challengeről és Válint Tiborról a www.warmupracing.hu oldalon olvashatnak