2012.03.08. 15:33

Sajtóanyag 2012/03/08

2012-es események

2012 FIM SPEEDWAY WORLD CHAMPIONSHIP GRAND PRIX QUALIFICATION
Salakmotor egyéni világbajnokság Grand Prix kvalifikáció
2012. június 16. Miskolc

A verseny tétje a 2013. évi salakmotor egyéni világbajnokság döntőjébe, a Grand Prix-be kerülés részvételi jogának kiharcolása. Idén tíz ország versenyzői mérik össze tudásukat a népkerti salakmotorpályán. Sportvállalkozásunk tradicionális európai helyszínek mellett nyerte el ennek a világbajnoki versenynek a rendezési jogát. A verseny első nyolc helyezettje jut tovább a sorozat középdöntőibe, ahonnan a Grand Final, majd az első 3 helyezettnek a 2013 évi Speedway Grand Prix tagság a végállomás.

2012 UEM PAIRS SPEEDWAY EUROPEAN CHAMPIONSHIP SEMI-FINAL
Salakmotor páros európa-bajnokság elődöntő
2012. szeptember 8. Miskolc

Az európai motorsport szövetség égisze alatt lebonyolított páros verseny sorozatnak “ugyanez” a mérkőzése került lebonyolításra 2011-ben a népkerti versenypályán. A rendezvény sikerét jól jellemzi, hogy kiemelt figyelmet kapott a média és a nézők által is, a magyar válogatott pedig innen kvalifikálta magát a lengyelországi döntőbe, ahol az elmúlt évtized legkiválóbb eredményét elérve ezüstérmet szerzett a Magosi Norbert, Tabaka József páros. Az idei verseny indulóit sorsolással döntötte el az UEM, idén a hazai válogatott mellett öt európai ország (Csehország, Olaszország, Lettország, Szlovákia, Ausztria) csapatai küzdenek majd a továbbjutó dobogós helyek megszerzéséért.

2012 FIM FLAT TRACK HUNGARIAN CUP
Flat Track világ-kupa
2012. október 20. Miskolc

Sportszerveztünk az Amerikában már nagy népszerűségnek örvendő és Európában is egyre több országban ismert, kedvelt és terjedő Flat Track versenyág hazai meghonosításának úttörője kíván lenni. 2011-ben megpályázta, és - a cseh, az olasz és a két amerikai versenyhelyszín mellett - elnyerte a FIM Flat Track világ-kupa sorozat legutolsó, bajnokavató versenyének megrendezését. 

SPEEDWAY TEAM CUP SERIES 2012 HUNGARY
Magyar salakmotor Csapatkupa Sorozat
2012

A Track Racing Kft által kiírt Salakmotoros Csapat Kupa Sorozat egy Magyarországon egyedülálló, de nemzetközileg is újszerű kezdeményezés. Különlegessége ennek a versenysorozatnak, hogy nem egy nemzeti szövetség, hanem egy promoter írja ki és a sorozatban részt vevő csapatokat is a kiíró által szerződtetett versenyzők alkotják.

A kupa sorozatban 3 csapat vesz részt. Egy-egy versenyen mindig 2 csapat ütközik meg. Minden csapat a két riválisával a sorozat programja szerint 3 – 3 alkalommal csap össze. Ebből következően a sorozat összesen 9 versenyből áll és minden csapat 6 – 6 versenyben indul. Minden csapat a mindkét ellenfelével vívott versenyei során lesz a párosításban elsőként és másodikként megjelölt csapat – mivel minden verseny helyszíne a miskolci salakmotoros pálya, nem értelmezhető a párosításoknál a „hazai-”  és a „vendég csapat” fogalma. Annak, hogy melyik csapat az elsőként és melyik a másodikként megjelölt csapat, pusztán annyi jelentősége van, hogy az elsőként jelölt csapat versenyzői mindig piros és kék sisakszínnel, míg a másodikként megjelölt együttes versenyzői mindig fehér és sárga sisakszínnel indulnak. Egyébként a színektől függetlenül a csapatok ugyanannyi futamban használják a belső, mint a külső starthelyeket.

A sorozatban a csapatoknak állandó versenyzői kerete van, amely keretekből a promoter kijelöli az egyes versenyeken induló motorosokat. Nyilvánvalóan már a keretek összeállítása, majd a keretekből az egyes versenyeken részt vevő versenyzők kijelölése során is az a promoter érdeke, hogy lehetőség szerint egyforma erejű csapatok versenyezzenek egymással, hiszen az az igazi közönségcsalogató produkció. Márpedig ennek a sorozatnak pedig az az egyik nem titkolt célja, hogy a közönségnek minél izgalmasabb sportélményt nyújtson.

A csapatok élén csapatvezetők állnak, akik véleményükkel hozzájárulhatnak az egyes versenyeken induló versenyzők kijelöléséhez, de igazi tevékenységük ezt követően kezdődik. A kijelölt versenyzőkből ők állítják össze az egyes versenyekre a csapatokat, ők határozzák meg a startszámokat, ezáltal azt, hogy melyik versenyző melyik futamban és melyik starthelyről indul. A csapatvezetők a versenyeken a versenyzőik stadionba érkezésétől kezdve a verseny utáni távozásukig végig a csapatuk igazi vezetői kell legyenek, akik egyrészt felelősek a csapatok minden megmozdulásáért, másrészt meghatározzák a csapat egész tevékenységét a verseny során. Látható tehát, hogy kulcsszereplői a minden szempontból sikeres lebonyolításnak.

A csapatokat az egyes versenyeken 5 – 5 versenyző alkotja. Mindenkinek a futamtáblában meghatározott futamai vannak, nincsen tartalék versenyző. A 12 futamos alapszakasz során a csapatokból 4 versenyzőnek 5 futama van, míg 1 versenyző, aki a legmagasabb startszámot viseli a csapatban, 4-szer áll starthoz. Hogy ki ez a versenyző, azt a csapatvezető dönti el az összeállítás megtervezésekor. A 12. futam után el kell végezni a csapatok közbenső értékelését. A csapatok eszerinti 2-2 legjobb pontszerzője az utolsó, 14. futamban köteles részt venni (hogy a legjobb versenyzők futamával valóban a végén csattanjon az ostor), az azt megelőző 13. futam résztvevőit az egyes csapatokból a csapatvezetők a többi versenyzőjük közül jelölik ki. A versenyzők rangsorolása során a bónusz pontokat is figyelembe kell venni. Bónusz pontot akkor kap egy versenyző, ha a futam céljába közvetlenül a csapattársa mögött a második, vagy harmadik helyen fut be. Negyedik helyért nem jár bónusz pont. A bónusz pont szerepe az, hogy a versenyző teljesítményét elismerje akkor is, ha a csapattársa mögött ér célba, így ő ne akarja a közvetlenül előtte haladó csapattársát megelőzni. A cél ugyanis az, hogy a csapattársak együttműködjenek, szinkronban versenyezzenek, ne egymást akarják legyőzni. Természetesen a bónusz pontok csak az egyéni teljesítmények elismerésére szolgálnak, a csapat eredményébe nem számítanak bele.
Amennyiben az egyik csapat az ellenfelétől 5 pontos lemaradásba kerül, az esetlegesen gyengébben szereplő versenyzőket a csapatvezetőknek módjuk van csapatuk másik versenyzőjével úgynevezett taktikai csere alkalmazásával egy-egy futamra felváltani. Minden versenyző azonban csak egyszer küldhető be a versenyen taktikai csereként és egy futamban egy csapatból csak az egyik versenyző cserélhető le. Mihelyt a csapat lemaradása 5 pontnál kevesebbre csökken, taktikai csere nem alkalmazható.

A csapatok versenyzői által szerzett futampontok összegzése adja a csapat összpontszámát és a csapatok összpontszáma adja a verseny végeredményét. A győztes csapat 2 meccspontot, a vesztes 0 meccspontot kap. Döntetlen esetén mindkét csapat 1-1 meccsponttal lesz gazdagabb. A sorozat végén a kupát az a csapat nyeri el, amelyik a legtöbb meccspontot gyűjtötte össze. Holtverseny esetén az a csapat végez előrébb, amelyik a holtversenyben érintett csapatok utolsó egymás elleni versenyét megnyerte.

Reméljük azonban, hogy a sorozat legnagyobb nyertesei a nézők, a támogatóink és azok lesznek, akik bármilyen módon részeseivé válnak ennek az újszerű sorozatnak.

Csapatok

Bikák Tigrisek Farkasok
Csapatvezető: Adorján Zoltán Csapatvezető: Senyei György Csapatvezető: Tihanyi Sándor
Jesper B. Monberg (DEN) Magnus Zetterström (SWE) Lee Richardson (GBR)
Magosi Norbert (HUN) Tabaka József (HUN) Szatmári László (HUN)
Nagy Patrik (HUN) Lőrincz Attila (HUN) Benkő Roland (HUN)
Oliver Allen (GBR) Maciej Kuciapa (POL) Kenni Larsen (DEN)
Daniel Jeleniewski (POL) Semien Vlasov (RUS) Matej Kus (CZE)
Sergey Darkin (RUS) Bencze Zsolt (HUN) Michal Mitko (POL)
Karol Baran (POL) Hell Csaba (HUN) Nicolas Covatti (ARG)
Kirill Tsukanov (UKR) Pawel Miesiac (POL) Christian Hefenbrock (GER)
Martin Gavenda (CZE) Claus Vissing (DEN) Dawid Lampart (POL)
Rafal Trojanowski (POL) Hell Pál (HUN) ?

Versenyidőpontok


Dátum Esemény Helyszin
2012-03-31 Csapatkupa1.forduló Bikák-Tigrisek Miskolc
2012-04-14 Csapatkupa 2.forduló Tirgisek-Farkasok Miskolc
2012-05-05 Csapatkupa 3.forduló Farkasok-Bikák Miskolc
2012-05-26 Csapatkupa 4.forduló Tigrisek-Bikák Miskolc
2012-06-23 Csapatkupa 5.forduló Farkasok-Tigrisek Miskolc
2012-07-14 Csapatkupa 6.forduló Bikák-Farkasok Miskolc
2012-08-11 Csapatkupa 7.forduló Bikák-Tigrisek Miskolc
2012-08-25 Csapatkupa 8.forduló Tigrisek-Farkasok Miskolc
2012-10-06 Csapatkupa 9.forduló Farkasok-Bikák Miskolc