A csőrös új életre kelt

2014.03.26. 13:49

Ausztráliában egykori dicsőséges külsejét kapta vissza egy, az 1970-es évekből származó Scania L111 tehergépkocsi a Scania alkatrészes csapatának és helyi restaurátoroknak köszönhetően.

416567 highres Scania L111 oldalról

Bill Larson, a jármű eredeti tulajdonosa az L111-et az 1980-as években is még fakitermelő vállalkozásában használta. Őt annyira lenyűgözte a Scania kezelhetősége és vezethetősége, hogy további Scania tehergépkocsikba ruházott be. „Már elsőre nagyon tetszett az európai stílus, ezen felül fontos volt benne a differenciálzár, amely elengedhetetlen a sáros talajon, ahol a munkám miatt vezettem.” – mondta Larson úr.

Kitűnő választás erdészeti alkalmazásra

A Scania erdészeti alkalmazásra készült tehergépkocsijai komoly hírnévnek örvendenek Európában. Észak-Európa havas erdei útjain például a Scania a legnépszerűbb jármű kitűnő úttartásával, megbízhatóságával és erejével.

416566 highres ScaniaL111 közelről

„A Scaniákat sokkal jobb vezetni, mint az amerikai teherautókat. Jobb volt a kormányzási szög és a fülke zajszigetelése is. Az irányíthatóság kiváló volt, a szimpla hajtás megfelelő nyomatékot vitt át a kerekekre. A váltó a célnak tökéletesen megfelelt és a fékek is kitűnően működtek. A felfüggesztés teherbírása is megfelelő volt a nehéz rakományokhoz.” – emlékezett vissza Larson úr.

Mindenre kiterjedő külső restaurálás

A teherautót korábban már egyszer felújították, beleértve a motorját is. A belső tere aránylag jó állapotban volt, viszont mivel egy ideig szabadtéren tárolták a járművet, ezért a külső része alapos felújításra szorult. A helyi restaurátorok teljesen leszedték a teherautóról a fényezést, valamint eltávolították az egyes elemeket róla. Ekkor derült ki, hogy a tetőhöz, a padlóhoz és a kabin hátuljához új elemeket kell készíteniük.

416565 highres Scania L111 belső

A Scania Használt Alkatrész osztályának köszönhetően az L111 felújítása magas színvonalon valósult meg. A jármű visszakapta eredeti színét, sőt a feliratokat és a csíkokat kézzel festették rá.