Ónos eső várható a következő napokban

2012. december 14., 09:58 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Ramaty utakat és még rosszabb időt jósol a Közútkezelő. Legyenek óvatosak!

A meteorológiai előrejelzések ónos eső érkezését jósolják pénteken, szombaton és vasárnap is. A síkosságmentesítés ónos eső esetén kevésbé hatásos, mivel az olvasztó keverék – a preventív jelleggel kijuttatott anyag is - csak akkor érvényesül, ha megszűnik a csapadék. Ezért a közútkezelő kéri a közlekedők együttműködését: ónos eső esetén lehetőleg ne induljanak útnak.

A november közepe óta téli rendben dolgozó Magyar Közút Nonprofit Zrt. 78 üzemmérnökségén 3500 dolgozó több száz géppel látja el a téli feladatokat. Az előrejelzések mellett a pillanatnyi útállapotokról 213 saját útmeteorológiai mérőállomás is szolgáltat információt az ügyeletekre. A társaság munkagépei még az ónos eső megérkezése előtt megelőző sózást végeznek az utakon.

Amíg az ónos eső esik, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. sószóró gépeinek is a jeges, balesetveszélyes úton kell haladniuk és a kiszórt só kevésbé fejti ki olvasztó hatását a folyamatos csapadék miatt. Eredményes munkát csak akkor tudnak végezni a cég szakemberei, ha az ónos eső elállt. Ekkorra azonban már sok helyen a sószórók munkáját nehezítik az utakon keresztbefordult autók, így előfordulhat, hogy a társaság járművei emiatt késlekednek. Éppen ezért nyomatékosan kéri a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a közlekedőket, hogy az ónos esőben érintett területeken lehetőleg ne induljanak útnak.

A közútkezelő gépei ilyen időszakban nátrium- és kálcium-klorid keverékével úgynevezett nedvesített szórást végeznek. Ennek lényege, hogy a kiszórt anyag nem pereg le az út felületéről. A mellékutakon a társaság az útszóró són kívül homokot, apró kőzúzalékot esetleg salakot is használ síkosságmentesítésre. A szórógépek egyszerre 40-50 kilométert tudnak megtenni, így a síkosság-mentesítés is az időigényes feladatok közé tartozik. Ezért a cég kéri a közlekedők türelmét és megértését ezen időszak alatt.

Az autósok indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Ezekről friss információkat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-as telefonszámon, valamint a megyei ügyeleteken – elérhetőségek a www.kozut.hu oldalon - kaphatnak. A társaság weboldalán, naponta többször frissítik az útállapotokra vonatkozó információkat és hasznos téli közlekedési tanácsokat is találhatnak az érdeklődők. 

Kötelező a hólánc a Mecsek útjain

2012. december 8., 10:37 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Kötelező a hólánc a 6-os és a 67-es főút Mecsek átkelési szakaszán – a Közút teljes kapacitással dolgozik a havazásban érintett területeken.

Snow_Chain_Honda.jpg

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának legfrissebb, 9 órai összesítése alapján esik a hó Vas, Zala és Baranya megyében, valamint Somogy illetve Tolna megye nagy részén. Hószállingózást jelentettek Kiskőrös és Kiskunhalas térségéből. A főutak burkolata Baranya megyében, valamint Körmend, Lenti és Nagyatád körzetében havas, Zalaegerszeg, Keszthely és Nagykanizsa környékén latyakos, Vasvár, Tapolca, Marcali és Tamási térségében hókásás. A Dunántúl északi és középső területein, valamint Fejér megye nagy részén vizes, sónedves a burkolat. A mellékúthálózaton is téliesek az útviszonyok, a Dunántúl délnyugati területein havas a burkolat, északon sónedves, keleten Balassagyarmat térségében jégbordás szakaszokra is számítani kell. A Dunántúl déli területein közepes, Szántód, Szentlőrinc és Szekszárd környékéről erős, 40–50 km/órás sebességű széllökéseket jelentettek, így itt hóátfúvásokra kell számítani.

Baranya megyében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a 67-es főúton Boldogasszonyfa-Kaposvár között és a 6-os főúton Mecseknádasd-Pécsvárad között kötelezővé tette a hólánc használatát. Ha továbbra is ilyen intenzitású marad a hóesés a Baranyában, akkor a Mecsek többi átkelési szakaszán is kötelező lesz a hólánc a gépjárművek számára.

A havazásban érintett területeken a közútkezelő üzemmérnökségei a legmagasabb, hármas készültségi fokozatban, teljes kapacitással dolgoznak, sőt egyes helyeken a bérelhető gépeket is bevetik a hóakadályok megszüntetése érdekében. Országosan jelenleg a Közút több mint 130 munkagépe és 600 munkatársa dolgozik az utak hóeltakarításán és síkosságmentesítésén.

Ugyanakkor a társaság arra kéri az autósokat, amennyiben tehetik, ne induljanak útnak az intenzív havazásban és hóátfúvásokban érintett területeken addig, amíg a veszélyes időjárás nem csillapodik és akkor is csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművekkel közlekedjenek. Utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Ezekről friss információkat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-as telefonszámon, valamint a megyei ügyeleteken – elérhetőségek a www.kozut.hu oldalon - kaphatnak. A társaság weboldalán, naponta többször frissítik az útállapotokra vonatkozó információkat és hasznos téli közlekedési tanácsokat is találhatnak az érdeklődők.

Amennyiben a közlekedők mégis elakadnának járművükkel, segítséget a tűzoltóság szakembereitől kaphatnak a 105-ös vagy a 112-es általános segélyhívó számon.

Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Budapest, 2012. december 8.

Elő a cihából a pénzt, irány a roncsprémium!

2012. december 5., 16:09 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Még mielőtt bárki azt hinné, hogy országos roncsprémium indul Magyarországon, állami támogatással, az autós szektor felpörgetésére, azt már most lehűteném. A Citroën márka indította be ezt a kereskedelmi akciót, nyilvánvalóan azzal a céllal, hogy vásárlási döntést csikarjon ki az ingadozó magánvásárlókból, illetve a Citroënekhez átcsábítsa, aki még válogat.

Nem butaság ez, bár a sajtótájékoztató kicsit túlzottan arra épült, hogy mennyire felelőtlen és nem biztonságos dolog a 10 évnél öregebb autóval közlekedni, ami részben igaz. De csak részben. Tény, hogy a modern autók mindenféle vezetőtámogató rendszerekkel segítik, hogy a vezető minden körülmények között el tudja kerülni a balesetet, bár csendben jelzem, a tipikus magánvásárló azért ezeket a szerelvényeket, mint a radaros vészfékező, sávtartó, stb., simán kihúzza a bevásárlólistáról. Viszont a modern autó csupaszon is több légzsákos, ABS-es és sokkal biztonságosabb az utascellája (lásd EuroNCAP-tesztek), mint egy tizenéves bármilyen autó.

Ezzel együtt is jól jár, akinek (vagy közeli családtagjának) van egy legalább 90 napja a tulajdonában lévő autó, amivel beballaghat a kereskedésbe, és átadhatja. Sok hasonló akcióval ellentétben a Citroën Hungária csak a bontási igazolásra adja meg a kedvezményt a kereskedőnek, azaz a „bemondok egy rendszámot”-típusú roncsprémiumokkal szemben itt valóban elvégzik a végleges kivonást.

Arra a kérdésre, hogy egy magánvásárló mekkora kedvezményt kap egy jellemző modell árából, ahhoz képest, ha csak úgy besétál roncs nélkül, azt a választ adta Balkányi György a Citroën Hungária ügyvezetője, hogy ez 250-400 ezer forint extra engedményt jelent. Ez a kedvezmény optikailag még jobban feltornászható, ha az ember belemegy a felkínált hitelkonstrukcióba is. Így, ha a listaárhoz viszonyítunk, már milliós az össze, de azért maradjunk józanok.

Az a 250-400 ezer forint a tuti, és ez korrekt összeg is ahhoz képest, hogy többnyire ennyit, vagy még ennyit sem érnek azok a bontószökevény járművek, amelyekre kiagyalták az akciót. A különbség csak annyi, hogy nem kell vergődni az eladásukkal, a bontási igazolás beszerzését, az autó elszállítását és a többi nyűgöt (és költséget) pedig a kereskedő leveszi a kuncsaft válláról.

Balkányi György szerint egyébként az a fő gond, hogy be sem mennek a kereskedésekbe az emberek, noha pénz még lenne, mert az elmúlt időszakban – akármilyen hihetetlen is – nőttek a bankbetétek. Csakhogy a gazdasági bizonytalanság miatt az emberek nem merik elkölteni.  Ezt az akciót részben arra is szánják, hogy benépesítsék a kongó szalonokat, és akkor talán lesz biznisz is.

Azt is elmondta, hogy ezzel nem csodákra számítanak, de akár meg is triplázhatják a magánvásárlók számát egy-egy olyan modellnél, mint a C4. Ebből egy hónapban körülbelül harmincat adnak el, amiből cirka hat darab a magánvásárló, a többi céges. Kis fejszámolással kijön, hogy ezzel 42-re tornászhatnák fel a havi mennyiséget. (Ehhez mérjük tehát a másfél millió tízévesnél idősebb Ez nem sok ahhoz képest, hogy amikor a Citroën Xsara Picasso megjelent, az első hétvégén hatszázat adtak el belőle – tette hozzá Balkányi György, kis nosztalgiával a hangjában.

Természetesen, mint minden akció, ez sem végtelen. Egyelőre január végéig tart, ami segít az ügyfél-jelöltekben kialakítani azt a tudatot, hogy nem árt sietni. Persze akár meg is hosszabbíthatják, ha bejönnek a várakozások. De ez még a jövő, nézzük inkább a jelent, íme a sajtóközlemény.

IGAZI „RONCSPRÉMIUM” A CITROËNTŐL

A Citroën igazán hiánypótló, és Nyugat-Európa számos országában nagy sikert aratott kezdeményezést indít: 2012. december 1-én indult AUTÓCSERE-PROGRAMJÁBAN nem csupán magánszemélyek számára kíván valós lehetőséget biztosítani új autó vásárlására, hanem arra is rámutat, hogy a nagyon régi, nem kielégítő műszaki állapotú autók komoly baleseti kockázatot hordoznak, és környezetterhelésük is jelentősebb, mint a modern technológiával szerelt új modelleké.

A Citroën Autócsere Program olyan komplex ajánlat, amellyel a Citroën elérhető közelségbe hozza az újautó-vásárlást, és a lecserélt, öreg autó megsemmisítéséről is gondoskodik.

2012. december 1-től bármely magánszemély több mint 1.000.000 Ft kedvezményben részesül új Citroën C3, C3 Picasso, C4 vagy Berlingo személygépkocsi vásárlásakor, amennyiben legalább tíz éves használt autóját megsemmisítésre leadja valamelyik magyarországi Citroën márkakereskedésben. A kedvezményt 4 év garancia teszi teljessé. (Az akció minden részletre kiterjedő leírása a www.citroen.hu honlapon található meg.)

Mit jelent ez számokban ?

Ügyfelünk kiválaszt egy C3 1.1 Tendance modellt, melynek listaára 3.400.000 Ft. Ha úgy dönt, hogy részt vesz a Citroën Autócsere Programjában és megsemmisítésre leadja legalább tíz éves autóját, új autója vásárlásához 1.300.000 forint kedvezményt kap. Így tehát az eredetileg 3.400.000 Ft-os új C3 1.1 Tendance-hoz már 2.100.000 Ft-ért hozzájuthat.

Ha C4 VTi 95 Tendance-ra esik az ügyfél választása, a 4.759.000 Ft-os listaárú modell – a Citroën Autócsere Program keretében – 2.990.000 Ft-ért vásárolható meg.

Valóban RONCSra adunk „prémiumot” ?

Igen. A kedvezmény ugyanis csak akkor vehető igénybe, ha az ügyfél – vagy közeli hozzátartozója – hivatalos megbízást ad az öreg autó megsemmisítésére. Azaz teljesen kizárt, hogy a használt autót bármilyen módon tovább értékesítsék. A megsemmisítendő járművet a márkakereskedő felelőssége az átvevő helyre eljuttatni, és a bontási átvételi igazolást az ügyfélnek átadni. Ezzel a márka és a márkakereskedő a megsemmisítés teljes folyamatának bonyolítását átvállalja az ügyféltől, akinek feladata csupán a roncs beszállítása, illetve a bontási igazolás átvétele marad.

A CITROËN AUTÓCSERE PROGRAM keretében átvett, megsemmisítendő autók leadása

  1. A márkakereskedő az átvétel során ellenőrzi az ügyfél tulajdonjogát (forgalmi, személyi igazolvány, lakcímkártya);
  2. Az ügyfél aláír egy megsemmisítési meghatalmazást a márkakereskedőnek, és átadja a megsemmisítendő autót, annak forgalmiját és törzskönyvét;
  3. A márkakereskedő a megsemmisítendő járművet eljuttatja a CAR-REC átvevőhálózatának tetszőleges pontjára. A CAR-REC átvevőhálózatának naprakész listája mellékletben;
  4. A márkakereskedő átveszi a bontási átvételi igazolást a CAR-REC átvevőhelyén;
  5. A bontási átvételi igazolást, a forgalmi engedélyt és a törzskönyvet a márkakereskedő visszaadja az ügyfélnek. Ezután tudja az ügyfél a végleges forgalomból történő kivonást intézni az okmányirodában.

 

Miért fontos a leadott autók megsemmisítése?

A magyar gépkocsipark átlagéletkora több mint 12 év, és ez a szám egyre csak nő. A forgalomban részt vevő autók egyharmadának nincs érvényes műszaki vizsgája, és itt még nem beszélünk azokról a járművekről, amelyek ugyan levizsgáztak, de objektíven tekintve nem közlekedhetnének. Mindez egyrészt jelentős környezeti terhelést okoz (hiszen a nem megfelelő állapotú autók üzemanyag-fogyasztása és károsanyag-kibocsátása is magas), másrészt pedig nagyon komoly baleseti kockázati tényezőt jelent.

Fontos szempont az is, hogy az autóipar folyamatosan, nagy sebességgel fejlődik. A 10-15 évvel ezelőtt használt anyagok, technológiai megoldások, biztonsági berendezések a maiakhoz képest elavultak és sokkal kevésbé biztonságosak. Ha az átlagot tekintjük: 15 évvel ezelőtt egy kiskategóriás autóban egyetlen légzsák volt csupán szériafelszereltség, míg az ABS felára az autó árának 10%-át tette ki. A mai CITROËN C3-asban szériatartozék az ABS, a vészfékezés-rásegítő, az elektronikus fékerő-elosztó, a 4 légzsák, a gyerekzár és a pirotechnikai övfeszítők.

Minden autós és gyalogos közös érdeke, hogy a cserére megérett öreg autók ne vegyenek többé részt a közlekedésben, és adják át helyüket a modernebb, biztonságosabb technológiáknak.

A PSA Peugeot Citroën Csoport környezetvédelmi stratégiájának kiemelt eleme, hogy legális, racionális és a körülményekhez képest környezetkímélő mederbe terelje a forgalomból kivont roncsok elhelyezését és újrahasznosítását. A ma forgalomban lévő CITROËN modellek – tömegükre vetítve – 95%-ban újrahasznosíthatók, ebből 85% anyagában közvetlenül újra felhasználható. A forgalomból kivont gépkocsik gördülékeny kezelését segítik elő azok a koncepcionális megoldások, amelyekkel például könnyen leereszthető a motorolaj vagy egyszerűen kiszerelhető az akkumulátor. A tervezők arra törekednek, hogy minél több homogén anyagból készült alkatrész kerüljön az autóba. A műanyag alkatrészek tervezésekor a lehető legkevesebb fajta műanyagot használják, és minden darabot anyagjelzéssel látnak el, hogy szétszereléskor könnyen osztályozhatók legyenek.

A CITROËN márkaszervizek oly módon igyekeznek segíteni ezt a folyamatot, hogy – természetesen – betartják a veszélyes hulladékok kezelésére vonatkozó valamennyi jogszabályt, valamint naprakész információval szolgálnak ügyfeleiknek a hozzájuk legközelebb található regisztrált bontókkal és roncsátvevőhelyekkel kapcsolatban.

 

Miért érdemesebb új autó vásárlásába fektetni ?

  • A Citroën Autócsere Program  az új autó mellé 4 év garanciát kínál.
  • A legmodernebb technológiával készülő új motorok fogyasztása és CO2-kibocsátása természetesen alacsonyabb, mint a több éves, sokat futott, adott esetben nem kímélő üzemmódban használt autók. Karbantartásuk is nyilvánvalóan sokkal olcsóbb: gondoljunk például arra, hogy egy idősebb autó akár négyszer-ötször több motorolajat fogyaszt, mint egy új modell.

 

 

Talán a világ legrosszabb üzlete

2012. november 30., 18:01 Módosítva: 2015.07.31 09:51

A Magyar Autókölcsönzők Szövetségének volt egy sajtótájékoztatója, ahol elég érdekes dolgokat hallottunk. Bár mára a szövetség taglétszáma csökkent, azaz nem fedi le az össze kölcsönzőt, hisz 2008-ban még 28-an voltak, most 21-en. Annak ellenére, hogy manapság óriási divat a sírás-rívás, a kölcsönzősök nem estek ebbe a hibába, de tárgyilagosan megállapították, hogy mostanság nem ez a legjobb biznisz. Sőt. Talán az egyik legrosszabb.

Ha megnézzük, hogy a szövetség tagjai mintegy ötmilliárd forint befektetéssel produkáltak összesen 19 millió forintot, kénytelenek vagyunk belátni: ez igaz. Ez kábé olyan, mintha egy magánvállalkozó befektetne egymilliót, és abból fialtatna egy év alatt 3800 forintot. Ez van, amikor a piac drasztikusan csökken, megszűnik a nemzeti légitársaság, és hasonlók – ezt úgy fogalmazták meg, hogy az üzlet nagyon érzékeny a konjunkturális változásokra. Ebbe nem is mennék bele túlzottan, a közleményben benne vannak az adatok, a lényeg: volt sokkal rosszabb is. Igaz, mégy így is veszteséges a 21-ből 7 kölcsönző.

Pár kérdésre is választ kaptunk a kölcsönzős autókkal kapcsolatban. Kiderült, hogy a kölcsönzős autó négyszer gyakrabban törik, mint egy magántulajdonú, igaz, ennek egyszerű oka van: egy évben 30-40 sofőrrel, 30-40 ezer kilométert tesznek meg. Igaz, viszonylag hamar eladósorba is kerülnek, egyes kölcsönzők már fél-egyéves korukban túladnak rajtuk – nyilván van, ahol több évet szolgálnak a kocsik. Az idén egyébként kb. 3000 új autót vásárolnak a kölcsönzők, azaz jelentős tényezőnek számítanak az autópiacon. Egy éven belül akár 50 százalék ingadozás is lehet a kölcsönzők autóparkjában, a nyári csúcsidőszakban még megvannak az előző éviek, de már tavasszal megveszik az új eresztést. Ősz végén viszont már kevesebb autóval várják a kevesebb ügyfelet.

Azt is megtudtuk, hogy igyekszenek olyan modelleket választani, amelyeknek minimális az értékvesztése, továbbá gyorsan eladható használtan. Sikerült márkaneveket is kicsikarni, így: VW-csoport autói, Opel, Suzuki, Mercedes, Volvo. A használt autók egy része reexportra megy (azaz külföldre), de jelentős részük a hazai használtpiacra kerül.

Következzék hát a közleményük:

Visszafogott növekedés a hazai gépjárműkölcsönző iparágban

Két veszteséges év hatására csökkent a szegmens vállalkozásainak száma

 

Budapest, 2012. november 27. – Minimális nyereséggel zárta az autókölcsönző iparág a tavalyi évet a Magyar Autókölcsönzők Szövetségének (MAKSZ) nyilvánosságra hozott adatai szerint. Az elmúlt időszakot figyelembe véve kijelenthető, hogy nehéz perióduson vannak túl a vállalkozások. „2010 sorsdöntőnek számított az
autókölcsönzők számára. A veszteséges év és a szűkülő felvevő piac hatására több cég arra kényszerült, hogy végleg felhagyjon a tevékenységgel. Ugyanakkor a tavalyi év eredményei már bizakodásra adnak okot, azonban még számos komoly kihívás elé nézünk” – összegez Haraszti Géza, a Magyar Autókölcsönzők Szövetségének elnöke.

Sokan inkább kiszállnak
Az elmúlt időszak folyamataiból kiolvasható, hogy a piaci szereplők között még mindig akadnak kimondottan veszteséges, vagy szerény nyereséget termelő vállalkozások. Haraszti Géza kiemeli: általános tapasztalat, hogy a nagy nemzetközi márkák égisze alatt működő cégek, illetve a biztos anyagi háttérrel rendelkező társaságok tartoznak a nyereséges vállalkozások közé. Az alacsony tőkéjű iparági szereplők kevésbé eredményesek. A MAKSZ huszonegy tagjának összesített éves eredményei szerint az autókölcsönzési iparág két évvel
ezelőtt még kimondottan ráfizetésesnek bizonyult. 2010-ben a teljes árbevétel közel 12 milliárd forint volt, melynek adózás utáni eredménye még 233 milliós veszteséget jelentett. Egy évvel később a bevétel közel 13 milliárd forintra emelkedett, mely 19 millió forintos adózás utáni profitot jelentett. „A növekedés ellenére voltak kimondottan veszteséges cégek és mivel a felvevőpiac csökkent, így az autókölcsönzők száma – különösen a családi vállalkozásoké – is kevesebb lett.

Biztató eredmények
Egyedüli üdvözítő pont az export árbevétel 42%-os bővülése, - amely ugyan sokkal kisebb aránnyal bír, mint a belföldi – de egy kis időre a „vízfelszín fölé” emelte 2011-ben az iparágat. Figyelembe véve a körülbelül 4%-os inflációt, a belföldi forgalom reálértéke a növekedés ellenére viszont csökkent” – hangsúlyozza a MAKSZ elnöke. A 2012-es év már elé bizakodással tekintettek a kölcsönzők, hiszen a szolgáltatás áfája visszaigényelhetővé
vált, melynek köszönhetően a vállalati ügyfelek részére történő ráfordítást csökkent. Az év első felében ugyan nőtt forgalom, mely a második félévre megállt, a nyári szezon befejeztével pedig kis mértékben csökkent.

Eltérő kihívások
Az elmúlt éveket vizsgálva az iparágon belül is megfigyelhető egyfajta differenciálódási folyamat, melynek okai elsősorban a szűkülő finanszírozási keretekre vezethetőek vissza. A korosodó gépkocsipark ugyanis növelte a lemaradást azon cégek számára, amelyek nem tudtak elegendő pénzt fordítani a fejlesztésekre. „A gazdasági válság és a minimálisan emelkedő árak ellenére azonban továbbra is mutatkoznak szerény lehetőségek új
gépjárművek beszerzésére, ilyen például a készleten maradt raktári autók megvásárlása” – hívja fel a figyelmet Haraszti Géza. Hozzátette: Azoknak viszont, akik folyamatosan tettek azért, hogy megfelelő szinten tartsák autóflottájukat egy másfajta problémával kellett szembesülni. A használtautó piac gondjai miatt a kölcsönzők egyre nehezebben tudnak megszabadulni gépjárműveiktől, melyet elsősorban a visszavásárlási árak csökkenése okoz. A tervezettnél hosszabb ideig üzemben tartott autók esetében a fenntartási költségek viszont növekednek.

Cél: elkerülni a minőségromlást
Jelentős tartalékok nélkül a vállalkozások képtelenek a hatékonyságot növelni, ezért az egyedüli kiút a szolgáltatások árának növelése lehetne. A nehéz helyzet természetes velejárója a minőség általános romlása, amelyet később már nagyon nehéz újra az elfogadható szintre fejleszteni. „Az egyetlen lehetséges kiútnak a magasabb minőségi szolgáltatások irányába történő elmozdulást tartjuk, amely ugyan hosszú és nehéz folyamat,
de megteremthet egy olyan bizalmi tőkét az iparág irányába, mely a nehéz idők elmúltával megtérülhet”- összegez a MAKSZ elnöke.

„Megálmodták, összerakták, értenek hozzá”

2012. október 16., 18:16 Módosítva: 2015.07.31 09:51

mge-1.jpg

A mai napon sajtótájékoztató keretében indította el átfogó kampányát a márkaszervizek előnyösebb megítélése érdekében a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete. Ennek központi eleme az egyesület, és az akcióban résztvevők által közösen indított weboldal, az ertunkhozza.hu, mely a márkaszervizek, független szervizek és a feketén működő műhelyek közti különbségekre hívja fel a figyelmet, illetve ad iránymutatást a megfelelő szervizeltetés és karbantartás fontosságáról.

mge (2 of 1).jpg

Erdélyi Péter, az MGE elnökének elmondása szerint a kampány több hónapig fog tartani, és a tervek szerint a már meglévő tizenhat márka nem végleges, hanem további gyártók is csatlakozni fognak. Az MGE sajtóközleményét alább olvashatják.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete legtöbb tagvállalata összefogott a márkaszervizek valós értékeinek bemutatására

„Megálmodták, összerakták, értenek hozzá”

 

Tizenegy MGE tagvállalat (16 márka képviseletében) úgy gondolta, hogy a 2009. évben bekövetkezett piaci összeomlás és négy év új gépjármű értékesítésének alacsony volumene, valamint a vásárlóerő csökkenésének következtében jelentősen visszaesett márkaszerviz forgalom miatt szakmai összefogásra van szükség annak érdekében, hogy végre valós értékek kerüljenek a köztudatba a gépjármű javítói szakmával kapcsolatban, és végre minden közlekedő megértse, hogy nem csak mozgásszabadságot jelent az autózás, hanem súlyos üzemeltetői felelősséget is.

Helyre kell tenni azt a tévhitet, hogy a márkaszervizek minden esetben drágán és a független szervizeknél nem jobb minőségben dolgoznak. Meg kell változtatni azt a tévhitet is, hogy az illegális, olcsó szervizekben történt javítás után az autó korának és futásteljesítményének megfelelő állapotban van, illetve a közlekedésbiztonsági követelményeknek mindenben megfelel. Ahhoz, hogy az autóval minden szempontból biztonságosan lehessen az utakon közlekedni a nélkül, hogy a bent ülőket és a többi közlekedőt veszélyeztetnénk, olyan szervizben kell javíttatni, amely rendelkezik képzett szakemberrel, megfelelő javítási technológiával, diagnosztikai és beállító műszerekkel és frissített javítási software-el és gyári, vagy igazoltan azzal egyenértékű alkatrészekkel.

Sajnálatos, hogy a márkaszervizekből kiesett munka nem a legális független szervizek felé áramlott első sorban, hanem a dinamikusan fejlődő fekete javítókat részesítette előnyben. Tudatában vagyunk annak, hogy minden legális javítónak helye van a piacon, azonban a feketegazdaságban működő, kétes alkatrész beszerzési forrásokra alapuló, bért, járulékot és adót nem fizető, a környezetre és a közlekedés biztonságára fittyet hányó „vállalkozóknak” nem lehet helyük ebben az ágazatban sem.

Célunk az, hogy bemutassuk azokat a valós és hiteles értékeket, amelyeket a márkaszervizek képviselnek, és amelyek fontosak valamennyi autós számára. 

A márkaszervizek gyárilag rögzített normaidőkkel, azaz óradíj korláttal, gyári szerszámokkal, műszerekkel, naprakészen frissített software-ekkel, a gyár által kiképzett szerelőkkel olyan javítási minőséget garantálnak, amely a gépkocsi korának és futásteljesítményének megfelelő eredeti állapot helyreállítását jelenti. A részletes számla egyben az elvégzett munka és a beépített alkatrészek garanciáját is megtestesíti. A gyári javítási technológia és alkatrészek garantálják, hogy a gépjármű a közlekedésben biztonsággal vehet részt és a benne ülők, illetve az útvonalon érintett többi közlekedő nem kell, hogy osztozzon annak a kétezer embernek a sorsában, akik Európa útjain évente műszaki hiba miatt halnak meg, vagy annak a 128 ezer embernek a sorsában, akik kórházba kerülnek e miatt.

Egy működő és hatékony gazdaságban nem kell megmagyarázni, hogy miért a legális gazdaság az, ahol a kereskedelemnek és szolgáltatásnak folynia kell.  A gépjárművet üzemeltetőknek, vezetőknek nem csupán szabad mozgási lehetőséget biztosít az autó, de kötelezettséget is ró rájuk. Az üzemeltető felel gépjárműve műszaki állapotáért, biztonsági berendezéseinek működéséért a mellett, hogy a vonatkozó, és a gépjármű teljes életútjára hatályos jogszabályokat is be kell tartania. A javításról kapott számla az üzemeltető, tulajdonos garanciája pénzügyi és jogi szempontból egyaránt. 

Amikor valaki gépjárművet vásárol, konkrét elképzelése van arról, hogy miért az adott teljesítményű, méretű, márkájú autót választotta. A javításokat követően ez az igény változatlan marad, aminek teljesülését a márkaszerviz tudja egyértelműen garantálni.

Az autóban, amit vezetünk szeretteink, kollégáink, barátaink, ismerőseink ülnek. Az ő biztonságuk a legfontosabb. Meggyőződésünk, és ezt nemzetközi kutatási eredmények is igazolják, hogy ezt a biztonságot a márkaszervizekben végzett javítás garantálja legjobban.

A gyár megálmodta és összerakta az autókat, a márkaszervizeket pedig kiképezte és minden tudással, eszközzel ellátta, hogy értsenek hozzá.

További információval, készséggel rendelkezésre állok.

 

Erdélyi Péter

*********

Ugye Ön sem akar közéjük kerülni!

 

Az Európai Unió területén, az utakon minden évben mintegy 2000 ember szenved halálos balesetet a gépjármű műszaki hibája miatt. Az Európai Unió területén, az utakon minden évben mintegy 128 000 ember szenved súlyos személyi sérüléssel járó balesetet a gépjármű műszaki hibája miatt. Magyarországon (azonos arányt figyelembe véve), az utakon minden évben mintegy 70 ember szenved halálos balesetet a gépjármű műszaki hibája miatt.

Magyarországon (azonos arányt figyelembe véve), az utakon mintegy 5000 ember szenved súlyos személyi sérüléssel járó balesetet a gépjármű műszaki hibája miatt.

 

Ugye Ön sem akar közéjük kerülni!

 

Ha a balesetet műszaki hiba okozta, akkor a balesetet okozó jármű vezetője az elsődlegesen felelős,akár büntető jogilag is. Ha Ön ezt a felelősséget nem akarja magára húzni, akkor gépjárművét, különösen annak világítási rendszerét, futóművét, fék- és kormány rendszerét mindig olyan műhelyben javíttassa, amely biztosan rendelkezik a megfelelő szakmai tudással, szerszámokkal, műszerekkel és alkatrészforrással, az elvégzett munkáról és a beépített alkatrészekről részletes számlát ad. Ez az egyetlen dokumentum, amely kihúzhatja Önt a bajból, amelybe került. Ön, mint a gépjármű üzemeltetője, tulajdonosa, vezetője felelősséggel tartozik azért, hogy a járműve a biztonságos közlekedésre alkalmas legyen minden közúton töltött pillanatban. Ezt a felelősségét megszüntetni nem tudja, de a saját biztonságát szolgálja, ha részletes számlán tudja igazolni az elvégzett javítási munkákat. Őrizze meg számláit!

A javítási munkák elvégzésére keresse fel a jármű márkájának megfelelő márkaszervizt. Ha független szervizbe viszi járművét, előtte győződjön meg róla, hogy az adott javító rendelkezik a javítás elvégzéséhez szükséges műszerekkel, szerszámokkal, és szakmai tudással.

 

Mindig kérjen olyan számlát gépjárműve szervizéről, javításáról, amelyen a

beépített alkatrészek és az elvégzett munkák világosan láthatók.

 

A számla = garancia = biztonság.

 

Ne mondjon le róla!

300 nindzsa?

2012. szeptember 13., 11:40 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Budapest, 2012. szeptember 11. – Ez esetben nem 300 hős spártai harcos történetéről van szó, még csak nem is 300 középkori japán zsoldosról. A főszereplő ezúttal pusztán egyetlen ninja, amely azonban akár egy új legenda születését is jelentheti. A Ninja 300 megérkezett.

A Kawasaki legendás Ninja sorozatának legújabb modellje, a Ninja 300 szeptember 22.-én mutatkozik be idehaza a Kawasaki Magyarország népszerű túrasorozatának szezonzáró állomásán. Az idei utolsó Kawa Kanyar, ahol a Ninja 300 is debütál, ezúttal stílszerűen a Duna „kanyart" veszi célba és Szlovákiát is érintve hozzávetőlegesen 220 kilométeres kanyargás után tér vissza Budapestre. Az évadzáró túra a már megszokott programelemekkel várja a Kawasaki közösség oszlopos tagjait és azokat a kawásokat is, akik eddig még nem kóstoltak bele a Kawa Kanyarok utánozhatatlan hangulatába, de természetesen a szervezők azokat a márkarajongókat is szeretettel várják, akiknek a Ninja 300 keltette fel érdeklődését és az elsők között szeretnék élőben is megcsodálni a legújabb zöld üdvöskét.

Egyelőre azonban csak szemrevételezni lehet majd a masinát, a kipróbálására még egy picit várni kell. De érdemes lesz még egy rövid ideig a tűkön ülni, mert a legkisebb Ninja utódja páratlan élményt kínál. A Ninja 300 minden korábbinál jobban emlékeztet a nagyobb testvérekre. Nem csak megjelenésében, de az általa nyújtott vezetési élményben is a nagyobb géposztályokat idézi. Kétségkívül méltó darabja annak a márka történelmében mérföldkőnek számító Ninja sorozatnak, amely a Kawasaki arculatának is meghatározó eleme. Éppen ezért mutatkozik be az új paripa már a Kawa Kanyaron. A Ninja a márkaidentitás megtestesítőjeként emblematikus része a Kawasakinak éppen úgy, ahogyan a Kawa Kanyar jelképezi a hazai kawa közösséghez való tartozást. Így nem is lehetett kérdéses, hogy a márka legújabb modellje része legyen a márka egyik legfontosabb közösségépítő rendezvényének. Noha 300 résztvevőre túlzás lenne számítani, az azért valószínű, hogy sokan kíváncsiak lesznek az új jövevényre, illetve szívesen kanyarognak majd zöld kígyóként az ország egyik legszebb táján. 

A program részleteiről, illetve a jelentkezés feltételeiről a www.kawasaki.hu-n további információk találhatók.

Szeptember elsejétől a 88,1 MHz-es frekvencián szól az InfoRádió

2012. szeptember 1., 09:43 Módosítva: 2015.07.31 09:51

2012 szeptember elsejétől új hullámhosszra, a 88,1 Mhz-es fővárosi frekvenciára költözik az InfoRádió. Magyarország első és egyetlen hírrádiója júliusban a Médiatanács pályázatán nyerte el az új, 12 évre szóló, közösségi médiaszolgáltatási jogosultságot.

inforadio.jpg
A Pulitzer-emlékdíjas, a Superbrand minősítést négyszer is kiérdemló, a BBC-vel stratégiai szövetségben működő InfoRádió 12 évvel ezelőtt sikerrel honosította meg Magyaroszágon a hírrádiózás műfaját. A tárgyilagos, híreket és információkat közlő, kommentárokat mellőző csatorna gyorsan a döntéshozók és véleményformálók vezető rádiós információforrásává vált. Az ide kapcsoló hallgató a negyedórás hírszolgáltatás révén a nap bármely szakában rövid idő alatt átfogó és hiteles képet kaphat Magyarország és a világ legfontosabb híreiről, az Aréna című napi egyórás beszélgető műsor pedig az elmúlt években az ország egyik legtöbbet idézett rádióműsora lett.

Ha a hallgató korábban rádiójának bármely állomásgombjára eltárolta az InfoRádió eddigi frekvenciáját, akkor a modern, RDS-kódot is jelző rádiók maguktól átállnak az új hullámhosszra. (Az RDS nélküli, régebbi típusú rádiókat viszont át kell tekerni a 88,1-es frekvenciára az InfoRádió hallgatásához.)

Budapest, 2012. augusztus 31.

Hó-rukk: módosult a KRESZ

2012. augusztus 24., 16:35 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Péntek délután váratlan sajtóközleménnyel lepett meg minket az NFM, amelyben a KRESZ módosításáról számolnak be.

Lényegében négy ponton változik a szabálygyűjtemény: a saját ingatlan előtt parkolás, a lézerblokkolók, radartetektorok használata, a mentősáv és az eü-doboz ellenőrzése mind az elmúlt hónapok aktuális témái közé tartoznak.

Fogadják szeretettel a meglepően könnyen értelmezhető szövegű közleményt.

KRESZ-módosítások: a közlekedés biztonsága a cél, nem a bírságolás

A Kormány más közlekedési tárgyú kormányrendeletekkel egyidejűleg, főként a szakpolitikusok kezdeményezésére létrejött munkacsoport kezdeményezései nyomán módosította, pontosította a KRESZ egyes rendelkezéseit. A szabályozás egyértelműsítésének célja, hogy az előírások elsősorban ne a szankcionálásra adjanak alapot, hanem a közlekedés biztonságát javítsák az érthető és betartható követelmények meghatározásával.

Már augusztusban hatályba lép a várakozási tilalom enyhítése: az útmenti ingatlan előtt a behajtást akadályozva parkolók nem bírságolhatók, ha a megálláshoz az ingatlan tulajdonosa (vagy az azzal rendelkezni jogosult) hozzájárulását adta.

A KRESZ idén szeptembertől érvényes módosítása egyértelműen kimondja, hogy tilos a közúti közlekedés hatósági ellenőrzését megakadályozni, megzavarni és az ellenőrzés eredményét befolyásolni. A határozott tilalom megállítja a sebességellenőrzés meghiúsítására alkalmas, így közlekedésbiztonsági kockázatot hordozó lézerblokkolók további terjedését. Az új szabályozás ugyanakkor rögzíti, hogy az ellenőrzést előrejelző eszközök alkalmazása megengedett. A nemzetközi gyakorlat nem egységes a radardetektorok engedélyezésében. A módosítás előkészítését szolgáló szakmai vita eredménye szerint ezek az eszközök nem befolyásolják olyan mértékben az ellenőrzések hatékonyságát, hogy az szükségessé tenné tilalmukat. Ugyanakkor használatuk kedvező hatása lehet, hogy az előrejelzés alapján az autós óvatosabban, körültekintőbben vezet.

További újdonság a torlódásoknál alkalmazandó biztonsági folyosó, vagyis az, hogy szeptembertől a két vagy több sávos autópályákon és autóutakon közlekedőknek torlódáshoz érve a legbelső sávban balra, míg a többi sávokban szorosan jobbra kell húzódniuk. A forgalmat ellenőrző, útfenntartó, vagy balesetet szenvedett személyek, műszaki hibás járművek mentését végző gépkocsik így komolyabb fennakadás nélkül, zökkenőmentesen haladhatnak tovább. A felszabadult pályarészen a megkülönböztető jelzést használó járművek is a terelővonalakat átlépve folytathatják útjukat. Az előírás a korábbi KRESZ-módosításban megnyitott lehetőség alapján álló kocsisorok között szabályosan előre haladó motorkerékpárosok biztonságát is növeli.

A KRESZ egy ma is hatályos rendelkezésének pontosításával baleset vagy egy gépkocsi kigyulladása esetén a nem érintett járművek vezetői kötelesek lesznek tőlük elvárható módon segítséget nyújtani, és ehhez a rendelkezésükre álló elsősegélynyújtó felszerelést vagy tűzoltó készüléket használni vagy átadni. A pontosítás nyomán a KRESZ szabályai alapján a felsorolt eszközök hiánya egy rutinellenőrzésen nem szankcionálható. Az elsősegélynyújtó felszerelés vagy az előírt tűzoltó készülék nélkül közlekedő jármű vezetője azonban egy baleset vagy tűzeset kapcsán felelősséggel tartozik a segítségnyújtás elmulasztásáért. A módosítás a közlekedők józan belátásában bízva csak az ésszerű és méltányos mértékben él a bírságolás eszközével.

Az új előírások a kormánypárti szakpolitikusok kezdeményezésére, az érintett minisztériumok és társadalmi szereplők bevonásával létrejött munkacsoport tevékenységének eredményeként születtek meg. A testület a jövőben is folytatja működését a jogszabályi környezet közlekedők számára kedvező átalakítása érdekében.

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Miért jó és hogyan kell a buszsávban biciklizni?

2012. augusztus 14., 14:47 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Mi tagadást, kicsit megdöbbenve olvastuk a Magyar Kerékpárosklub tanácsait, különösen a buszsofőr-bringás szemkontaktus-teremtése nyerte el tetszésünket, pláne, ha egy busz jobbról előz egy bringást a buszsávban, ahol - véleményünk szerint - semmi keresnivalója nincs. Ennek ellenére - természetesen - lehozzuk közleményüket, bár a tény, hogy a buszt ki kell engedni a megállóból (annak ellenére, hogy szigorúan véve elsőbbsége nincs), azért tény marad, mondjuk korrekt, hogy erre felhívják a kerékpárosok figyelmét, de nem hisszük, hogy mindezt be is tartják azok, akik a piros lámpát ignorálva tekernek át tökön-paszulyon. Mindenesetre sok szerencsét hozzá, olvassák és okuljanak. - Totalcar -

A megnőtt biciklis forgalom és a Kerékpárosklub javaslatai hatására végre Budapesten is lehetővé válik a buszsávokban való kerékpározás. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a javaslataink alapján megvizsgálja az eddig csak BKV járatok és taxik által használható sávokat és ahol ez nem zavarja aránytalanul a közösségi forgalmat, kijelöléssel megnyitja azokat a kerékpáros közlekedés számára is. Nemrég 10 kisebb-nagyobb buszsáv esetén került erre sor, de az intézkedések folytatódnak és vidéki városokban is találunk példát erre a hasznos és költséghatékony kerékpáros „infrastruktúra építésre”.

Miért van erre szükség?
Városaink közlekedése ma nem nevezhető ideálisnak: torlódások, lassú haladás, szennyezett levegő jellemzi az utcákat, ahol már az üzletek is bezártak a zaj és szmog miatt. A világ nagyvárosaiban már belátták, hogy ez a folyamat nem tartható, ezért nekiláttak a helyzet megoldásának a közösségi közlekedés fejlesztésével, a közlekedési módok kombinálhatóságának lehetővé tételével és nem utolsó sorban a kerékpár-használat arányának növelésével. Az évente duplázódó biciklis forgalom és a Kerékpárosklub szakmai nyomásgyakorlásának hatására nálunk is megindult ez a folyamat, aminek része a buszsávok megnyitása.

Hogyan használjuk?
A közlekedőknek meg kell tanulni az új eszközök, így a busz-kerékpársáv használatát is. Néhány szabály, amit fontos betartani:

A kerékpár vezetője
• Amennyire csak lehet, haladjon egyenesen a buszsáv jobb oldalán a jobbra tartás szabálya szerint. Ha akadály miatt ki kell térnie, ne tegye hirtelen! Az irányváltást mindig előre jelezze!
• A buszsávban – mint általában az úttesten máshol is – csak egymás mögött haladjon.
• Soha ne előzze a buszt jobbról, mert ott nem látható a vezető számára!
• Figyeljen a megállót elhagyó buszra. Ha a busz villogóját látja, amely azt jelzi, hogy a jármű elhagyni készül a megállót, ne előzze meg!
• Amennyiben távolról látja a régóta megállóhelyen álló buszt, lassítson, azt már ne kerülje ki, mivel a későbbiekben akadályozhatná haladását!
• Próbáljon szemkontaktusba kerülni a buszvezetővel!
• Kerülje a buszok akadályozását. Ha mellékutcából érkezik, inkább várja meg a közeledő autóbusz elhaladását, és csak utána hajtson rá a buszsávra. A háta mögött jövő autóbuszt lehetőség szerint keresztutcánál félrehúzódva engedje előre. Ez Önnek alig pár másodperc, miközben az autóbuszon utasok tucatjainak kedvez vele.

A busz vezetője
• Ha kerékpárt előz, tartson legalább 1 méter oldaltávolságot!
• Ha nem lehetséges megelőzni a kerékpárost, mindig tartson elegendő követési távolságot a bicikli és a busz között!
• Ne előzze meg a kerékpárost, ha megállóhoz közeledik
• Amikor elhagyja a megállót, ezt jelezze villogó lámpával, és ellenőrizze, hogy nincs-e előzési manővert végrehajtó kerékpáros a busz mellett/mögött!
• Próbáljon szemkontaktust teremteni a kerékpár vezetőjével!
• Jobbra kanyarodás esetén különösen figyeljen a biciklistákra!

Korábban készült összefoglalónk a buszsáv kérdéséről.
További hasonlóan egyszerű, olcsó forgalomtechnikai eszközök a kerékpáros közlekedés segítéséhez.

László János
elnök
Magyar Kerékpárosklub

A Ssangyong visszatér - és szebb mint valaha

2012. június 7., 13:51 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Idén újra indul a Ssangyong terepjárók hazai forgalmazása. A Wallis Automotive Europe (korábban Polar Mobil) kizárólagos importőri szerződést kötött Dél Korea legrégebbi autógyártójával és hamarosan megkezdi Magyarországon a Ssangyong megújuló termékpalettájának forgalmazását. Teljesen új márkakereskedői hálózatot építünk fel az ország nagyobb városaiban, ahol ismét kaphatóak lesznek a terepjáróképességük, robusztusságuk, megbízhatóságuk és minőségük okán méltán elismert Ssangyong terepjárók.

396147 Space black(Metallic)

A Ssangyong márka 2010-ben új tulajdonoshoz került, India egyik legnagyobb ipari és szolgáltató konglomerátuma, a világ 100 országában 144 000 alkalmazottat foglalkoztató Mahindra & Mahindra csoport biztosítja a Ssangyong következő években tervezett modelloffenzívájának financiális hátterét. Ennek során 2013 és 2016 között 5 teljesen új modellt mutat be a Ssangyong és globális eladásait megkétszerezve 2016-ra évi 300 000 gépkocsi értékesítését tűzi ki célul.

396107 Korando-7511 V2

A magyarországi bevezetést a vadonatúj Korando kompakt terepjáróval indítjuk. A Korando a Ssangyong teljesen új dizájnvilágának legelső képviselője, mely a világhírű olasz tervezőzseni, Giorgetto Giugiaro munkája. Emellett az új Korando azért is mérföldkő a Ssangyong történetében, mivel ez a márka legelső önhordó karosszériás autója, mely egyféle benzines és kétféle dízelmotorral, 6 sebességes manuális vagy automata váltóval, illetve front- és természetesen fejlett összkerékhajtással is rendelhető.

Álomáron kelt el az első hazai B-osztály

2012. április 22., 09:05 Módosítva: 2015.07.31 09:51

 

Kiemelt figyelem és rekordnagyságú licit mellett talált gazdára az első Magyarországon gyártott Mercedes-Benz B-osztály személyautó a Vatera online piacterén. A három hét alatt több tízezer érdeklődőt vonzó jótékonysági aukció teljes, 20.110.000 forintos bevételét a Mercedes-Benz a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnak ajánlotta fel.
 
Több mint 41000 látogató, 374 licit és 20.110.000,- Ft-os végső leütés iár – ez az első Kecskeméten gyártott és értékesítésre szánt Mercedes-Benz B-osztály személyautó jótékonysági aukciójának rövid mérlege. Az április 21-én 17:15-kor befejeződött árverés nyertese a Jász-Plasztik Autócentrum Kft., a Mercedes-Benz egyik márkakereskedése, aki hamarosan átveheti a kecskeméti gyártósorról elsőként legurult ügyfélautót.
 
„Nagyon örülünk ennek a csodálatos ereménynek, és annak, hogy az árverés tízezreket mozgatott meg. Különösképp fontosnak tartjuk azonban, hogy a licitálók fogékonyak voltak az árverés jótékony voltára.
A teljes összeggel ugyanis egy olyan alapítványt támogatunk, amelynek célja a gyermekek életkörülményeinek javítása. Ezeken túlmenően a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal közös feladatunknak tekintjük, hogy a gyermekek számára biztonságosabbá tegyük a közlekedést.” – nyilatkozta Ingo Fröhlich, a Mercedes-Benz Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.
 
Az aukcióval, amely egyben a Daimler AG MobileKids közlekedésbiztonsági programjának első hazai akciója is, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatot támogatja a Mercedes-Benz kecskeméti gyára, illetve a márka vezérképviselete. "Ez év márciusától folyik a sorozatgyártás a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban, és nagy örömmel ajánlottuk fel a futószalagról elsőként legördült autót a MobileKids program hazai támogatójának, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnak" - nyilatkozta Frank Klein, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezetője.
 
A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat célja a fizikailag és értelmileg sérült, az árva és más rászoruló gyermekek felkarolása, életkörülményeinek javítása, jövőjük megalapozása. „Csodálatos érzés, hogy egy olyan nagy multinacionális cég, mint a Mercedes-Benz, Magyarországon nemcsak a jó magyar munkaerőt keresi, hanem a társadalmi szituációkra érzékeny partnerként érkezik hazánkba, és segíteni kíván beteg, hátrányos helyzetű gyermekeken is. A Mercedes-Benz nyitása napján bemutatta, hogyan lehet egy ország életében aktívan részt venni, barátokra, partnerekre lelni. Isten hozott Mercedes-Benz Magyarországon” – nyilatkozta Dr. Edvi Péter a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító elnöke.
 
A Mercedes-Benz akciója egyben az ország vezető aukciós portáljának eddigi legnagyobb jótékonysági árverése is volt, amely – az aktív licitálóknak köszönhetően – már félidejében megdöntötte a Vatera eddigi rekordját.
„Az aukció sikerességében nagy szerepe volt a kivételes tárgynak, valamint annak, hogy a felhasználók már egy jól bevált csatornán keresztül licitálhattak. 2008 óta szervezünk rendszeresen jótékonysági árveréseket, a vaterások tudják, hogy az eddigi több mint 50 karitatív akción befolyt 21 millió forint sorsát mindig gondosan nyomon követtük, és az a legjobb helyre jutott el” – mondta el Csupor Erik, a Vaterát is üzemeltető allegroup.hu Kft. ügyvezetője.
A fokozott érdeklődés valóban nem volt nem véletlen: a Jupiter-vörös Mercedes-Benz gépjármű nem csak különleges felszereltsége és műszaki paraméterei miatt volt vonzó, de a nyertes Jász-Plasztik Autócentrum Kft. azt is elmondhatja magáról, hogy övé lett az első, értékesítésre szánt magyar Mercedes-Benz.

 

 

 

A finglobbi hatalma

2012. április 2., 17:00 Módosítva: 2015.07.31 09:51


Tudják önök, mi az az MGKKE? Bevallom, amíg ezt a pazar anyagot kézhez nem kaptam, addig én sem tudtam, hogy ez a rövidítés - melytől már önmagában is feláll a köznép hátán a szőr, hiszen mit akarhat egy olyan szervezet, melynek nevében kettőnél több mássalhangzó van, mint pénzt? - a (figyelem!) Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesületet takarja?

Nem, nem hibás merevlemezek gázlánggal történő javításával, hanem sokkal érdekesebb - számunkra akár értelmet is adó - dologgal foglalkoznak. Ráadásul eredményesen, hiszen - mint az közleményükből kiderül - elérték, hogy 2030-ig ne NAGYON szívassák meg az alternatív üzemanyagokat használókat borzalmas jövedéki adókkal. Gondolta volna, hogy ekkora a finglobbi hatalma? (Most már csak értelmezhető CNG-hálózatra lenne szükség...)
És vajon - ha nem így - akkor milyen alternatív megoldással szívjuk majd meg, ha átállunk biogázra? (Mert valamit kitalálnak, az biztos.)

Az EU újragondolja a CNG és biogáz adószabályozását
Az Európai Parlament adókedvezményben részesíti az alternatív meghajtásokat

Budapest, 2012. április 2. – Tavaly áprilisban az Európai Bizottság egy olyan javaslatot fogalmazott meg, melyben megadóztatta volna az alternatív üzemanyagokat és fokozatosan kivezette volna azok adókedvezményét. Az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Bizottsága több módosítást is javasolt, ennek értelmében a környezetbarát energiahordozók 2023-ig adókedvezményben részesülhetnek, azt követően pedig minimális adóteherrel sújtanák azokat.  Az Európai Bio- és Földgáz Autó Szövetség, melynek az MGKKE is tagja örömmel fogadta, hogy 2030-ig meghosszabbítást nyert a gáznemű hajtóanyagok pozitív jövedéki adó megkülönböztetése.

Adóváltozások az üzemanyagok terén
Az alternatív üzemanyagok adószabályozásának módosítására elkészített javaslatot benyújtották az Európai Parlamentnek és az Európa Tanácsnak is, ahol hosszú viták során újabb és újabb módosításokat szavaztak meg a képviselők. 2012. február végén a Gazdasági és Monetáris Bizottság számos kiegészítéssel és változtatással fogadta el a tervezetet. A testület támogatta a földgáz és a biometán üzemanyagként való felhasználását azáltal, hogy hozzájárult az alternatív energiahordozók adókedvezményének fenntartásához. Ennek a kedvezménynek megszüntetését tervezték először 2018-as határidővel, majd az öt évvel későbbi dátum látszott valószínűnek, miszerint 12 éven keresztül lépcsőzetesen emelkedő, 2018-tól pedig 50 százalékos mértékű adót kell a tagállamoknak kivetniük. A Bizottság legutolsó állásfoglalása, véglegesnek tekinthető határozata alapján, az üzemanyagok iránt kivetendő minimális energia jövedéki adó 9,6 €/GJ mértékét 50 százalékos kedvezménnyel alkalmazhatják a tagállamok a gázüzemanyagokra egészen 2030 januárjáig. Az európai döntés gyakorlatilag egy tiszta, átlátható adózással részesítené előnyben az alternatív hajtások kiépítését és elterjedését.

Döntés tagállami hatáskörben
Fontos figyelembe venni, hogy az Európai Parlamentnek csak véleményezési joga van a tervezettel kapcsolatban, hiszen a végső döntést a jövőben is a tagállamoknak kell meghozniuk az Európa Tanácsban. A kiegészítés szerint az országoknak saját hatáskörben kellene meghatározni, hogy az alternatív meghajtást milyen mértékben részesítenék előnyben.  A Közlekedés Jövő Üzemanyagainak Szakértő Csoportja 2011. január végén publikált tanulmánya megerősíti a Gazdasági és Monetáris Bizottság érveléseit a környezetbarát meghajtások kapcsán, hiszen a jelentés szerint a biztonságos alternatív üzemanyagok jelenthetik az egyetlen lehetséges megoldást a városi közlekedés számára. A testület véleménye gyakorlatilag összhangban van a MGKKE állásfoglalásával, mely szerint a bio- és földgáz energiahordozók előnye, hogy nem tartalmaznak olajszármazékot illetve egyedülállóan alacsony a károsanyag-kibocsátásuk, ezért a lehető legjobb alternatívát jelenthetik a városi közlekedés számára.

Fő az arányosság
A jelenlegi tervezet elsősorban az arányosság elvén szabná újra az alternatív üzemanyagok adószabályozását, ennek elfogadásában azonban jelentős szerepe lesz a dán EU-elnökségnek is. A Gazdasági és Monetáris Bizottság állásfoglalása egyértelmű üzenet abba az irányban, hogy a jelenlegi, EU Bizottság által készített javaslat nem elfogadható a parlament számára. A testület által indítványozott módosításokból egyértelműen kiolvasható, hogy a jövő szempontjából a biometán és a földgáz jelentheti az egyetlen reális alternatívát a kőolajszármazékokból készülő, környezetszennyező energiahordozókkal szemben.

A Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesületről (MGKKE)
Az MGKKE, vagyis Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesületet alapító tagjai azért hozták életre, hogy együttes erővel segítsék elő hazánkban is a gázüzemű járművek elterjedését, amelynek kedvező hatásai mindenki számára tartogatnak előnyöket. Az MGKKE tagjai között olyan szakmailag elismert, nagy cégek szerepelnek, amelyek együttesen a gázüzem elterjedéséhez minden elemet felölelnek; a biogáz kondicionálás technológiáját szolgáltató, töltőállomás infrastruktúrakészítő, járműgyártó és –forgalmazó, továbbá gázszolgáltató mind megtalálható a tagok sorában, így az érdeklődők számára teljes körű tanácsadással szolgálhatnak.

Michelisz MOL-támogatott lesz idei Túraautó VB-n

2012. március 9., 16:32 Módosítva: 2015.07.31 09:51


2012. március 9. - Hétvégén indul a 2012-es FIA Túraautó Világbajnokság (WTCC), amelynek ismét lesz hazai résztvevője, Michelisz Norbert, Európa Kupa-győztes és többszörös magyar bajnok autóversenyző személyében. A Zengő Motorsport csapatot az idei szezonban a MOL támogatja, így az istálló színeiben induló versenyzőnek nőnek az esélyei a kitűzött célok elérésére.



A Zengő Motorsport két versenyzővel képviselteti magát az idei a Túraautó Világbajnokságon, a csapat favoritja, Michelisz Norbert mellett Wéber Gábor többszörös magyar bajnok is indul az európai versenyeken. A tavaly már bizonyító Michelisz és az F1- szakkommentátorként is megismert Wéber is ott van a 12 futamos évad első versenye színhelyén, az olaszországi Monzában. A 2012 március 12-i futam előtt már szombaton a szabadedzéseken és az időmérő edzéseken bizonyíthatnak a pilóták. A világbajnokságnak idén is lesz magyarországi futama, amelyre május 6-án kerül sor a Hungaroringen.


„Érzem, hogy az idei év fantasztikus lesz, a monzai pályán a már-már megszállott autósport-rajongó olasz közönség előtt kellően fel tudom szívni magam az egész idényre. Az idei szezonban a célom nem kevesebb, minthogy futamgyőzelmeket szerezzek és kivívjam a legjobb nem gyári csapat versenyző (Yokohama Drivers’ Trophy) címet” – mondta el Michelisz Norbert.


Kelenvölgyi Ágnes, a MOL szponzorációs vezetője hozzátette, hogy az autó-motor sportban és az energetika területén is maximális teljesítményt kell nyújtani, és ezért a társaság a technikai sportok támogatását kiemelten fontosnak tartja. A MOL ezzel az együttműködéssel arra törekszik, hogy egy ilyen kitartást és hatalmas erőfeszítést jelentő sportágban is csúcsteljesítménnyel kösse össze a nevét.

Izgalmak Miskolcon

2012. március 8., 15:33 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Sajtóanyag 2012/03/08

2012-es események

2012 FIM SPEEDWAY WORLD CHAMPIONSHIP GRAND PRIX QUALIFICATION
Salakmotor egyéni világbajnokság Grand Prix kvalifikáció
2012. június 16. Miskolc

A verseny tétje a 2013. évi salakmotor egyéni világbajnokság döntőjébe, a Grand Prix-be kerülés részvételi jogának kiharcolása. Idén tíz ország versenyzői mérik össze tudásukat a népkerti salakmotorpályán. Sportvállalkozásunk tradicionális európai helyszínek mellett nyerte el ennek a világbajnoki versenynek a rendezési jogát. A verseny első nyolc helyezettje jut tovább a sorozat középdöntőibe, ahonnan a Grand Final, majd az első 3 helyezettnek a 2013 évi Speedway Grand Prix tagság a végállomás.

2012 UEM PAIRS SPEEDWAY EUROPEAN CHAMPIONSHIP SEMI-FINAL
Salakmotor páros európa-bajnokság elődöntő
2012. szeptember 8. Miskolc

Az európai motorsport szövetség égisze alatt lebonyolított páros verseny sorozatnak “ugyanez” a mérkőzése került lebonyolításra 2011-ben a népkerti versenypályán. A rendezvény sikerét jól jellemzi, hogy kiemelt figyelmet kapott a média és a nézők által is, a magyar válogatott pedig innen kvalifikálta magát a lengyelországi döntőbe, ahol az elmúlt évtized legkiválóbb eredményét elérve ezüstérmet szerzett a Magosi Norbert, Tabaka József páros. Az idei verseny indulóit sorsolással döntötte el az UEM, idén a hazai válogatott mellett öt európai ország (Csehország, Olaszország, Lettország, Szlovákia, Ausztria) csapatai küzdenek majd a továbbjutó dobogós helyek megszerzéséért.

2012 FIM FLAT TRACK HUNGARIAN CUP
Flat Track világ-kupa
2012. október 20. Miskolc

Sportszerveztünk az Amerikában már nagy népszerűségnek örvendő és Európában is egyre több országban ismert, kedvelt és terjedő Flat Track versenyág hazai meghonosításának úttörője kíván lenni. 2011-ben megpályázta, és - a cseh, az olasz és a két amerikai versenyhelyszín mellett - elnyerte a FIM Flat Track világ-kupa sorozat legutolsó, bajnokavató versenyének megrendezését. 

SPEEDWAY TEAM CUP SERIES 2012 HUNGARY
Magyar salakmotor Csapatkupa Sorozat
2012

A Track Racing Kft által kiírt Salakmotoros Csapat Kupa Sorozat egy Magyarországon egyedülálló, de nemzetközileg is újszerű kezdeményezés. Különlegessége ennek a versenysorozatnak, hogy nem egy nemzeti szövetség, hanem egy promoter írja ki és a sorozatban részt vevő csapatokat is a kiíró által szerződtetett versenyzők alkotják.

A kupa sorozatban 3 csapat vesz részt. Egy-egy versenyen mindig 2 csapat ütközik meg. Minden csapat a két riválisával a sorozat programja szerint 3 – 3 alkalommal csap össze. Ebből következően a sorozat összesen 9 versenyből áll és minden csapat 6 – 6 versenyben indul. Minden csapat a mindkét ellenfelével vívott versenyei során lesz a párosításban elsőként és másodikként megjelölt csapat – mivel minden verseny helyszíne a miskolci salakmotoros pálya, nem értelmezhető a párosításoknál a „hazai-”  és a „vendég csapat” fogalma. Annak, hogy melyik csapat az elsőként és melyik a másodikként megjelölt csapat, pusztán annyi jelentősége van, hogy az elsőként jelölt csapat versenyzői mindig piros és kék sisakszínnel, míg a másodikként megjelölt együttes versenyzői mindig fehér és sárga sisakszínnel indulnak. Egyébként a színektől függetlenül a csapatok ugyanannyi futamban használják a belső, mint a külső starthelyeket.

A sorozatban a csapatoknak állandó versenyzői kerete van, amely keretekből a promoter kijelöli az egyes versenyeken induló motorosokat. Nyilvánvalóan már a keretek összeállítása, majd a keretekből az egyes versenyeken részt vevő versenyzők kijelölése során is az a promoter érdeke, hogy lehetőség szerint egyforma erejű csapatok versenyezzenek egymással, hiszen az az igazi közönségcsalogató produkció. Márpedig ennek a sorozatnak pedig az az egyik nem titkolt célja, hogy a közönségnek minél izgalmasabb sportélményt nyújtson.

A csapatok élén csapatvezetők állnak, akik véleményükkel hozzájárulhatnak az egyes versenyeken induló versenyzők kijelöléséhez, de igazi tevékenységük ezt követően kezdődik. A kijelölt versenyzőkből ők állítják össze az egyes versenyekre a csapatokat, ők határozzák meg a startszámokat, ezáltal azt, hogy melyik versenyző melyik futamban és melyik starthelyről indul. A csapatvezetők a versenyeken a versenyzőik stadionba érkezésétől kezdve a verseny utáni távozásukig végig a csapatuk igazi vezetői kell legyenek, akik egyrészt felelősek a csapatok minden megmozdulásáért, másrészt meghatározzák a csapat egész tevékenységét a verseny során. Látható tehát, hogy kulcsszereplői a minden szempontból sikeres lebonyolításnak.

A csapatokat az egyes versenyeken 5 – 5 versenyző alkotja. Mindenkinek a futamtáblában meghatározott futamai vannak, nincsen tartalék versenyző. A 12 futamos alapszakasz során a csapatokból 4 versenyzőnek 5 futama van, míg 1 versenyző, aki a legmagasabb startszámot viseli a csapatban, 4-szer áll starthoz. Hogy ki ez a versenyző, azt a csapatvezető dönti el az összeállítás megtervezésekor. A 12. futam után el kell végezni a csapatok közbenső értékelését. A csapatok eszerinti 2-2 legjobb pontszerzője az utolsó, 14. futamban köteles részt venni (hogy a legjobb versenyzők futamával valóban a végén csattanjon az ostor), az azt megelőző 13. futam résztvevőit az egyes csapatokból a csapatvezetők a többi versenyzőjük közül jelölik ki. A versenyzők rangsorolása során a bónusz pontokat is figyelembe kell venni. Bónusz pontot akkor kap egy versenyző, ha a futam céljába közvetlenül a csapattársa mögött a második, vagy harmadik helyen fut be. Negyedik helyért nem jár bónusz pont. A bónusz pont szerepe az, hogy a versenyző teljesítményét elismerje akkor is, ha a csapattársa mögött ér célba, így ő ne akarja a közvetlenül előtte haladó csapattársát megelőzni. A cél ugyanis az, hogy a csapattársak együttműködjenek, szinkronban versenyezzenek, ne egymást akarják legyőzni. Természetesen a bónusz pontok csak az egyéni teljesítmények elismerésére szolgálnak, a csapat eredményébe nem számítanak bele.
Amennyiben az egyik csapat az ellenfelétől 5 pontos lemaradásba kerül, az esetlegesen gyengébben szereplő versenyzőket a csapatvezetőknek módjuk van csapatuk másik versenyzőjével úgynevezett taktikai csere alkalmazásával egy-egy futamra felváltani. Minden versenyző azonban csak egyszer küldhető be a versenyen taktikai csereként és egy futamban egy csapatból csak az egyik versenyző cserélhető le. Mihelyt a csapat lemaradása 5 pontnál kevesebbre csökken, taktikai csere nem alkalmazható.

A csapatok versenyzői által szerzett futampontok összegzése adja a csapat összpontszámát és a csapatok összpontszáma adja a verseny végeredményét. A győztes csapat 2 meccspontot, a vesztes 0 meccspontot kap. Döntetlen esetén mindkét csapat 1-1 meccsponttal lesz gazdagabb. A sorozat végén a kupát az a csapat nyeri el, amelyik a legtöbb meccspontot gyűjtötte össze. Holtverseny esetén az a csapat végez előrébb, amelyik a holtversenyben érintett csapatok utolsó egymás elleni versenyét megnyerte.

Reméljük azonban, hogy a sorozat legnagyobb nyertesei a nézők, a támogatóink és azok lesznek, akik bármilyen módon részeseivé válnak ennek az újszerű sorozatnak.

Csapatok

Bikák Tigrisek Farkasok
Csapatvezető: Adorján Zoltán Csapatvezető: Senyei György Csapatvezető: Tihanyi Sándor
Jesper B. Monberg (DEN) Magnus Zetterström (SWE) Lee Richardson (GBR)
Magosi Norbert (HUN) Tabaka József (HUN) Szatmári László (HUN)
Nagy Patrik (HUN) Lőrincz Attila (HUN) Benkő Roland (HUN)
Oliver Allen (GBR) Maciej Kuciapa (POL) Kenni Larsen (DEN)
Daniel Jeleniewski (POL) Semien Vlasov (RUS) Matej Kus (CZE)
Sergey Darkin (RUS) Bencze Zsolt (HUN) Michal Mitko (POL)
Karol Baran (POL) Hell Csaba (HUN) Nicolas Covatti (ARG)
Kirill Tsukanov (UKR) Pawel Miesiac (POL) Christian Hefenbrock (GER)
Martin Gavenda (CZE) Claus Vissing (DEN) Dawid Lampart (POL)
Rafal Trojanowski (POL) Hell Pál (HUN) ?

Versenyidőpontok


Dátum Esemény Helyszin
2012-03-31 Csapatkupa1.forduló Bikák-Tigrisek Miskolc
2012-04-14 Csapatkupa 2.forduló Tirgisek-Farkasok Miskolc
2012-05-05 Csapatkupa 3.forduló Farkasok-Bikák Miskolc
2012-05-26 Csapatkupa 4.forduló Tigrisek-Bikák Miskolc
2012-06-23 Csapatkupa 5.forduló Farkasok-Tigrisek Miskolc
2012-07-14 Csapatkupa 6.forduló Bikák-Farkasok Miskolc
2012-08-11 Csapatkupa 7.forduló Bikák-Tigrisek Miskolc
2012-08-25 Csapatkupa 8.forduló Tigrisek-Farkasok Miskolc
2012-10-06 Csapatkupa 9.forduló Farkasok-Bikák Miskolc

 

Talmácsi leszerződött

2012. február 23., 17:21 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Motorkerékpár-világbajnokunk jövője nem kérdéses többé: 2012-re lett csapata, és indul a bajnokságban, igaz, nem pont olyan szinten, és olyan járművel, ahogy a rajongók elvárnák. A részleteket alant olvashatjuk a csapat és a versenyző megfogalmazásában.

 

A Maricsek Team színeiben áll rajthoz Talmácsi Gábor az Országos Rally Bajnokság idei szezonjában. A 2007-es 125 cm3-es gyorsasági motoros világbajnok és a magyar rally pályákon jól ismert csapat a Szilveszter Rallyn már együtt dolgozott, valamint az idei szezont is közösen építették fel. Ennek eredményeképpen megszületett a végső döntés: Talmácsi Gábor 2011-ben a Maricsek Teamben versenyez. Hogy milyen autóval és ki lesz a navigátora, arra a márciusi csapatbemutatón derül fény.

Talmácsi Gábor: – A Szilveszter Rallyn ismerkedtem meg a Maricsek Teammel, és azonnal megtetszett a lendületes, nagyon motivált, összeszokott csapat. Már az első versenyen nagyon sok hasznos tanácsot és információt kaptam tőlük. Miután nekem ez lesz a tanulóévem a rallyban nagyon fontos, hogy olyan erős hátterem legyen, amely biztosítja számomra a fejlődési lehetőséget. A Szilveszter Rally óta közösön állítottuk össze az idei évemet, amiben szintén sok segítséget kaptam tőlük, úgyhogy igazán nem is volt kérdéses, hogy az idén náluk versenyezzek. Nagyon bízom az eredményes közös munkában.

Maricsek Miklós: – Hatalmas megtiszteltetés volt, amikor Talmácsi Gábor, a magyar technikai sportok élő legendája a mi csapatunkat választotta a Szilveszter Rallyra. Már akkor látszott rajta, hogy nem csak hobbinak szánja a rallyversenyzést, hanem nagyon komolyan veszi és hosszú távú tervei vannak vele. Az elmúlt két hónapban nagyon sokat dolgoztunk azért, hogy az idei évet összeállítsuk, de még soha sem volt ennyire motivált a csapatunk. Talma már eddig is nagyon sok tapasztalatra tett szert és szeretnénk neki minden lehetőséget megadni a további fejlődéshez.

 

Elhatárolódás

2012. február 14., 15:50 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Az örök dilemma. Ha nem tiltakozunk, visszaélnek a nevünkkel. Ha tiltakozunk, hírverést csinálunk nekik. Íme:

Elhatárolódás

Nemrégiben tudomásunkra jutott, hogy egy közösségi oldalon megjelent az Auto the Partner Club prezentációja magyar kísérőszöveggel, melyben tudtunkon kívül szerepeltették a Volkswagen márkát.

Az importőr Porsche Hungaria Kft. és a Volkswagen márkakereskedések nem állnak kapcsolatban sem az Auto the Partner Clubbal, sem pedig a New Millennium Centre Ltd-vel, és teljes mértékben elhatárolódnak a nevezett személyek és partnereik üzleti tevékenységétől.

Ezúton szeretnénk felhívni mindenki figyelmét, hogy aki az Auto the Partner Club, a New Millennium Centre Ltd. vagy a partnereik által hirdetett tevékenységben részt vesz, az saját felelősségére cselekszik és sem az importőrt, sem pedig a Volkswagen márkát vagy márkakereskedéseit nem terhelik az ebből eredő következmények.

A Volkswagen márka logója, design elemei és feliratai védjegyoltalom alatt állnak, az engedély nélküli, illetve az üzleti tisztességet sértő használatuk akár jogi felelősségre vonást is maga után vonhat.

Budapest, 2012. 02. 14.

Porsche Hungaria Kft.

 

Új anaerob ragasztók, avagy széttépni sem bírod

2012. február 13., 14:54 Módosítva: 2015.07.31 09:51

A Loctite megerősíti vezető pozícióját a munkaegészség és biztonság területén

A Henkel Loctite márkája kibővíti az egészségre ártalmatlan és biztonságos termékeinek kínálatát, egyszerre három innovatív anaerob terméket kínálva a piac számára. A hengeres alkatrészek rögzítésére a Loctite 6300, a felülettömítésekhez a Loctite 5800 és a menettömítő Loctite 5400 terméket kínálva a Henkel megerősíti technológiai és a fenntarthatóság területén elért vezető pozícióját. A Henkel a piacon egyedüliként kínál veszélyjelzés nélküli teljes anaerob termékcsaládot felhasználói számára. Az új anaerob termékek bevezetésével egy időben a fogyasztói partnerek között 12 országot átívelő nyereményjátékot indított a vállalat.

2009-ben a Henkel már sikeresen bevezette az első két „üres” biztonsági adatlappal rendelkező anaerob termékét: a Loctite 2400 és Loctite 2700 csavarrögzítőt. A három most kifejlesztett Loctite termék szintén nem tartalmaz veszélyes összetevőket. Ez azt jelenti, hogy a termékek csomagolásán az (EC) No. 1907/2006 – ISO 11014-1 szabályozás értelmében nem kell feltüntetni veszélyjelző szimbólumot, valamint a biztonságos használatra és a felhasználás veszélyeire utaló mondatokat. Egyik termék sem tartalmaz ismert CMR-eket (karcinogén és génmutációt okozó anyagokat, reproduktív toxinokat). A Loctite termékkínálat ilyen módon történő kibővítésével a Henkel az egészségre ártalmatlan és biztonságos innovatív megoldások még szélesebb választékát kínálja felhasználói számára.

A munkaegészséget és biztonságot szolgáló innovációk

A Henkel elkötelezte magát, hogy minden egyes új termékével hozzájárul a fenntartható fejlődéshez. Amikor az ipari ragasztók termékcsaládjában egy új termék fejlesztésén dolgozunk, a legfontosabb szempont a munkaegészség és a biztonság – magyarázza a Loctite anaerob ragasztók és tömítők termékmenedzsere, Grita Berendt. – A Henkelnél a termékek kiváló teljesítőképessége magában foglalja a felhasználóink egészségéért és biztonságáért vállalt felelősséget is.

A legfontosabb szempont a termékek veszélyes összetevőinek kiküszöbölése a teljesítőképesség megtartása mellett. A három új termék ezért nemcsak azt a kiváló Loctite teljesítőképességet nyújtja, amit a felhasználók ismernek, és amiben megbíznak, hanem megfelelnek a legszigorúbb munkaegészségi és biztonsági követelményeknek is. Az első teljes egészségre ártalmatlan és biztonságos termékcsaláddal a Henkel aktívan támogatja a vállalatok törekvését az egészséges és biztonságos munkakörülmények megteremtésére, ezzel jelentős többlet értéket kínálva felhasználóinak.

Sokoldalú anaerob ragasztók

A veszélyjelzés nélküli Loctite termékek a megszokott teljesítőképességgel sokféle fémragasztási alkalmazásra kínálnak megoldást. A nagy szilárdságú Loctite 6300 rögzítő termék zöld színű, fluoreszkáló, viszkozitása 350 mPa-s, nyírószilárdsága 20 N/mm². A Loctite 5800 termék vörös színű, fluoreszkáló, tixotróp, közepes szilárdságú felülettömítő, melynek viszkozitása 150,000 mPa-s, nyírószilárdsága pedig 12 N/mm². A sárga színű, fluoreszkáló, közepes szilárdságú Loctite 5400 menettömítő szintén tixotróp, viszkozitása 27,000 mPa-s és az oldó nyomtéka 19 Nm.

Ötéves garancia az új Chevrolet-kre Magyarországon

2012. január 20., 13:41 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Jó hírekkel kezdjük az új évet!

Ötéves garancia az új Chevrolet-kre Magyarországon

  • Az újévvel kezdődően a Chevrolet ötéves garanciát nyújt autóira Magyarországon
  • Javasolt listaárak legtöbb modell esetében csökkentek 2012-ben
  • Februárban érkezik az új Chevrolet Malibu

Budapest – 2012. január elsejét követően márkakereskedésektől megrendelt új autókra a Chevrolet Magyarország összesen öt év vagy 150,000 kilométer futásteljesítményig érvényes garanciát nyújt. A kiterjesztett garancia a Spark, Aveo, Cruze, Orlando, Captiva és Malibu modellekre érvényes és a forgalomba helyesés dátumától, az öt év vagy 150,000 kilométer valamelyik feltételének teljesítéséig érvényes. Fontos megjegyezni, hogy az újonnan kibővített garanciaszolgáltatás, a megnövekedett általános forgalmi adó és a gyengülő forintárfolyam ellenére, a Chevrolet a javasolt listaárakat legtöbb modellje esetében csökkentette január elsejével.

Az elmúlt év rendkívül gazdag volt új Chevrolet modellek bevezetésével. Ez a lendület az idén is folytatódik - 2012 első Chevrolet újdonsága az új középkategóriás Malibu lesz, amely első példányai februárban érkeznek Magyarországra. A Malibu érkezésével Európában a Chevrolet újból szerepelni fog ebben a nagyon erős piaci szegmensben egy világszerte bevezetésre kerülő autóval. Az európai piacra a Malibu egy benzines 2.4 literes 167 lóerős erőforrással érkezik, az év közepén pedig ezt követni fogja egy 2.0 literes 160 lóerős dízel verzió is.

A mellékelt linken szíves figyelmedbe ajánlom a Chevrolet európai és globális értékesítési közleményeit is magyar nyelven:

http://media.gm.com/content/media/hu/hu/chevrolet/news.detail.html/content/Pages/news/hu/hu/2012/Chevrolet/01_13_chevrolet_sales_2011

http://media.gm.com/content/media/hu/hu/chevrolet/news.detail.html/content/Pages/news/hu/hu/2012/Chevrolet/01_19_chevrolet_global_sales

 

Chevrolet Magyarország

Talmácsi, a ralisztár

2011. december 31., 13:11 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Egy hatéves ígéretet váltott be Talmácsi Gábor a hétvégén, amikor Répa Kata navigálásával elindult a szilveszter ralin. Kata egy kiváló navigátor, Gábor pedig ügyes kezű srác, így annyira nem meglepő az ötödik helyezés.

Tegyük hozzá, hogy nem egy magyar bajnoki (ORB) futam volt, a nagyágyúk nem indultak tehát. Egy komoly név van csak mögötte a nagyok közül, Szabó Gergő, aki egy horgász világbajnokkal ment. Ha az amatőr kategóriát néznénk (elvileg ott lenne a helye, mert nem ment még ORB futamon), akkor azt nagyon megnyerte.

Mondjuk úgy, hogy nem volt ez rossz, de azért még ne kezdjünk kalapozni egy IRC-s szezonra.

 

6 éves ígéret, 5. hely!

Legrövidebben talán így lehetne összefoglalni Talmácsi Gábor és Répa Kata első rallye versenyének mérlegét. Ugyanis ahogy arról már korábban beszámoltunk különleges párosunk egy Gábor által egy dedikált poszteren tett hat évvel ezelőtti ígérete alapján állt most össze az Aquaresort Szilveszter Rallyera. Motoros világbajnokunk és a hazai autósport egyik legcsinosabb, legismertebb hölgye a mai versenynapon ott folytatta, és fejezte be, ahol tegnap elkezdték. Közben persze meg kellett tenniük hat gyorsasági szakaszt, melyek után a Szilveszter Rallye abszolút értékelésben alig több mint egy másodperces hátránnyal az ötödik helyen zárták az év utolsó versenyét. A hat gyorsasági szakaszból az első kettőn ismét az abszolút ötödik időt autózták, amivel a negyedik helyet foglalták el a tabellán. A középső két szakaszon aztán becsúszott két kisebb hiba, az egyiken egy megpördülés, a másikon pedig a Hungaroring egyik belső kerítéselemével került közelebbi kapcsolatba a Mitsubishi eleje. Szerencsére mindkét alkalommal nagyobb gond nélkül tudták folytatni a versenyt, és mindkét szakaszon a hetedik legjobb időt autózták. Innentől kezdve egy helyezést visszacsúszva végig őrizték az ötödik helyet és az utolsó előtti gyorsasági szakaszon a hatodik, míg a leghosszabb utolsón az abszolút harmadik legjobb időt írták a nevük mellé!

Minden szerénytelenség nélkül mondhatjuk, hogy Talma sikeresen felvette a versenyt és tartotta a lépést a magyar rallysport élmezőnyével. A csapatot és párosunkat nagyon nagy örömmel töltötte el az első közös versenyen elért remek eredmény. A legboldogabb viszont talán a csapat tulajdonosa, Maricsek Miklós volt, aki külön kiemelte, hogy egyrészt nagy megtiszteltetés volt számára, hogy Magyarország egyik legismertebb sportembere egy igazi technikaisport világbajnok a Maricsek Team versenyautójában kóstolhatott bele a rallye versenyzésbe, másrészt, hogy elsőre ilyen remek eredmény született, valamint, hogy a csapat pályafutása során az eddigi legprofesszionálisabb hozzáállású versenyzővel dolgozhattak együtt. A nagyszerű eredmény természetesen nem lett volna elérhető egy profi navigátor nélkül sem. Répa Kata annak ellenére, hogy tíz év óta először ült újra rallye autóban, nagyszerűen terelgette Talmát a rallye világában és elmondása szerint rögtön újra otthon érezte magát a csapatban és a versenyautóban egyaránt. Mintegy varázsütésre rögtön újra előjöttek a régi reflexek és emlékek, valamint külön öröm, hogy ehhez még elsőre egy ilyen remek eredmény is társult. Motoros világbajnokunk tehát egy újabb technikai sportágban is sikerrel letette a névjegyét és a két kisebb hiba miatti bosszankodást leszámítva nagyon élvezte az új kihívást, melynek remélhetőleg még többször is lesz folytatása a közeljövőben!

Talma keresztben

Talmácsi Gábor: Egyszerűen fantasztikus volt. Óriási élmény volt itt vezetni és versenyezni! Az utolsó 7. gyorsaságin már nagyon jól éreztem az autót és a 3. legjobb időt autóztuk, úgy hogy egyszer keresztbe álltunk és vissza kellett tolatni... Nagyon elégedett voltam a csapat munkájával, és Kata is profin navigált. Ez egy jó bemelegítés volt számunkra! :-) Köszönöm a lehetőséget és ezúton is Boldog Új Évet Kívánok mindenkinek!

üdvözlettel: Talmácsi Gábor Média

LMCS vs. EMPAMO: Bunyózzátok le!

2011. november 9., 14:20 Módosítva: 2015.07.31 09:51

 
Az ország leghírhedtebb akrobatacsoportja most - úgy látszik - kemény ellenfélre talált. A közlekedők idegein pengetett kísérettel előadott tanulmányaik és beadványaik ez Emberibb Parkolásért Mozgalomnál verték ki a biztosítékot.

Régen hallottunk már róluk, de hogy ez többször ne forduljon elő, ezért javaslunk egy minden kérdést eldöntő gyors és egyszerű módszert: a ketrecharcot. Egy jó nagy pofonnál kevés őszintébb dolog van a világon. Mi ott leszünk a gálán, az biztos. Most pedig a levél:

Manipulált tanulmánnyal az autósok ellen!

Közismert tény, hogy a gazdaság egyik leghúzóbb ágazata az autóipar, az ahhoz tartozó javítási hálózat és üzemanyag ellátás. Ezt több országban ki is használják, fejlesztik az úthálózatot és a válság kiküszöbölésére például új autóvásárlási roncsprémiumot vezettek be.  De csak Magyarországon,  nem nyereséges az autóipar, legalábbis a Levegő Munkacsoport szerint! A csodát egy tanulmánnyal bizonyítják, és a nem létező állami veszteséget csak  manipulált módon, hamis, feltételezett és becsült adatokkal  tudták kimutatni. A legsajnálatosabb, hogy ezen manipulált találmányra hivatkozva a Kerékpáros Klubbal közösen levélben kérték a Gazdasági minisztertől a közlekedők adójának emelését

És ami még arcátlanabb, ezen levélben kollektíven adócsalónak neveznek minden autóhasználatot elszámoló vállalkozót! A legutóbbi szmog riadó is bebizonyította, Budapest közlekedése katasztrofális állapotban van, a városszíve programot és a többi útlezárást, parkolóhely megszüntetést, labirintus forgalmi rendet, piros hullámra állított lámparendszereket úgy vezették be, hogy a világon egyedülálló módon elfelejtették megteremteni az alternatív elkerülő utakat, és bővíteni a P+R parkoló rendszert. A Budapesti szmognak ezek az igazi okozói, és a fa tüzelésű fűtés, ami az energia árak egekbe szökése miatt terjedt el.

Persze a Levegő Munkacsoportot és a kerékpáros klubot ezek a valódi okok nem zavarják, ismét a gépjárművek iránti gyűlöletüket vetítik ki, és az amúgy is túladóztatott autósoknak és fuvarosoknak követelnek elviselhetetlen adóterheket. És mivel az autósok és fuvarosok terheit mindenki megfizeti, ezáltal felelősök az árdrágulásért is. A Budapesti szmog csökkentését a BKV járműpark korszerűsítésével, jobb forgalomszervezéssel, teljes körgyűrű, P+R parkolók, kerülő utak, aluljárók építésével, zöld hullámra állított lámparendszerekkel, a 20méterenként és feleslegesen telepített lámparendszerek megszüntetésével, az elektromos és hibrid autók adó és parkolási díjcsökkentéses ösztönzésével, a gáz és alternatív energiák adócsökkentésével, a közösségi közlekedés színvonalának növelésével lehet elérni.

A dugódíj, értelmetlen ötletével bebizonyította, hogy a 16 éve működő korrupt fizetőparkolási rendszer nem képes szabályozni a forgalmat. A közlekedés nem lehet csak a tehetős gazdagok kiváltsága! Az Emberibb Parkolásért Mozgalom, a Közlekedési Dolgozók Országos Egyesülete, az Autósok Szövetsége, a fuvarosok képviseletei hiába küzdenek egy jobb közlekedésért, egy élhetőbb tisztább levegőjű városért, egy jobb életszínvonalért, a vállalkozások és a gazdaság fellendítéséért, a korrupció visszaszorításáért, ha a Lvegeő Munkacsoport és a Kerékpáros Klub állandóan csak az elviselhetetlen adóterhek növeléséért, és hibás elképzelésekért, a civil érdekek ellen követelőzik!

A kevesebb néha több, ezt is tudják a jó közgazdászok! Az adók bizonyos mértékű csökkentése nagyobb bevételt jelenthet, ha Magyarországon olcsóbb lenne az üzemanyag, és a gépjármű fenntartás adó költségei, a tranzitforgalom és a határ mentiek sem járnának külföldre tankolni, és a nálunk vásárolt üzemanyagok nagy bevételt jelentenének államunknak. Épp oly nagy bevételt jelentene, ha a kisebb gépjármű üzemeltetési adó terhek nemcsak a Magyar vállalkozókat tartanák országon belül, hanem a külföldieket is ide csábítanák!

www.empamo.hu  Legin István alelnök

A Levegő Munkacsoport 2006-os tanulmányában kifogásolt adatok:

Az egész tanulmány nagyon zavaros, és tele van alátámasztatlan
tényekkel, ferdítésekkel.

A tanulmányból kimaradt bevételek:

- fizető parkolás bevételei,
- parkolóóra gyártók, üzemeltetők áfája, adója
- önkormányzatok parkolóhely megváltási bevétele!
- parkolóházak bevételeinek ÁFÁJA, ADÓJA,
- biztosítók-csaco-kötelező, bevételeinek ÁFÁJA, ADÓJA,
- zöldkártya bevételei,
- műszaki vizsgáztatás bevételei, Szervizek ADÓJA,
- autógyárak, kereskedők ADÓJA,
- szabálysértési büntetések bevétele.

A tanulmányban említett hamis kiadások:

A Forma 1 támogatási költségei mióta tartozik a közlekedéshez. Azonkívül a világon mindenhol nyereséges nagy üzlet?

Ingyenes parkolás, tárolás- az elmaradt bevételek nem költségek. És ez alatt mi értendő, a saját garázsunkért is fizessünk?

Mit takar az „ Egyéb előzőekben nem számolt károk” fantázianév???

-A torlódásokért, a forgalmi dugókért a rossz úthálózat, a rossz forgalomszervezés, a főváros a felelős, és nem az autósok.

Az üzemanyag manipuláció, és jogszabályok megsértéséből származó veresenyelőny, nem róható a közlekedés kárára. Ezek bűncselekmények, adócsalások, a bűnözéshez tartoznak, az államnak nagyobb odafigyeléssel fel kell időben deríteni, és úgy kevesebb a kár.

További hamis állítások:  említi, hogy a környezetszennyezés exponenciális mértékben nő.
Ehhez  képest  megnézve  pl.  bármelyik  UNFCCC-hez  benyújtott  hazai
üvegházgáz   leltárt, vagy Nemzeti Közlést, látható hogy nagyon
kismértékű lineáris növekedés tapasztalható a kibocsátásokban.  A
tanulmányban  sokszor élnek az egyszerű bemondás, majd annak többszöri
ismételgetése típusú "bizonyítással". Egyszer valamit elmondanak, hogy
úgy van, majd többször ismétlik.

Azt  mondani, hogy a céges személyautók magánhasználata 800 milliárdos
nagyságrendű  kárt  okoz,  ez  egyrészt  nem bizonyított, megint  egy  nem részletezett "számításon" alapul, másrészt nemzetgazdasági
szinten ez legfeljebb jövedelemátcsoportosítás és nem kár,  az  állami szféra oldaláról a magánszféra  oldalára.  Harmadrészt  a cégek saját maguk által termelt jövedelmüket  használják  fel  ilyen  módon,  és nem állami vagy egyéb köztámogatásokat  élnek  fel,  tehát  erkölcsi  alapja  sincs  ennek a tételnek.  Az  is  furcsa, hogy semmilyen érzékenységi vizsgálatot nem
találunk,  vagyis az adózás kiszélesítése, és az adóreform (20. oldal)
esetén nem tudjuk hogyan változnak a befizetések. Kisiskolás szabály a
Laffer-szabály:  az  adósávok  szélesítésével, adóráták emelésével nem érhető el bevételnövekedés.

 

Gáz van Pesten

2011. október 27., 15:06 Módosítva: 2015.07.31 09:51

A FŐGÁZ önálló beruházásában megépítette és 2011. október 27-én átadta Budapest első sűrített-földgázüzemanyag (CNG) töltőberendezését.  A MOL kőbányai úti töltőállomásán üzembe helyezett CNG kúttal a FŐGÁZ letette a költségtakarékos és környezetbarát földgázautózás alapjait.

A FŐGÁZ célul tűzte ki a földgázüzemanyag megismertetését és elterjesztését Budapesten. A hazánkban még kevésbé ismert technológiára épülő gépjármű-üzemanyag népszerűsítése érdekében a FŐGÁZ megépítette és átadta a főváros első földgázkútját.

D MTZ20111027018

Budapest első nyilvános CNG kútján üzembe helyezett kompresszor 1 óra alatt 270m 3 földgázt képes összesűríteni 250 bar nyomásra, ezáltal egy személyautó mindössze 3 perc alatt megtankolható. A gyors kiszolgálást tovább segíti, hogy egy kútoszlop egyszerre két jármű üzemanyag-feltöltését is ki tudja szolgálni. A kúton minden NGV1 és NGV2 töltőfejjel rendelkező jármű számára biztosítottak a tankoláshoz szükséges feltételek, azaz személyautók, teherautók és buszok is tankolhatnak.

A  2011. október 27-én tartott ünnepélyes kútátadás házigazdája, Koncz László vezérigazgató, megnyitó beszédében elmondta: „Tárgyalásokat folytatunk budapesti nagyvállalatokkal, annak érdekében, hogy gépjárműflottájukat környezetbarát CNG üzemű autókra cseréljék.” Hozzátette: „A Főváros levegőminőség javítási célkitűzéseinek is megfelelve a FŐGÁZ fokozatosan megkezdi teljes autóállományának CNG járművekre történő leváltását.”

D MTZ20111027002

A CNG üzemanyag amellett, hogy a városi közlekedés költségtakarékos módját kínálja, jelentős környezet- és egészségmegóvó hatással is bír, hiszen csökkentett károsanyag-kibocsátásának köszönhetően hozzájárul a levegő finompor-koncentrációjának mérsékléséhez. A CNG hajtású járművek városi használatának elterjedését támogatja az is, hogy a korábbiaktól eltérően - egy szabálymódosításnak köszönhetően - egyre több mélygarázsban nyílik lehetőség parkolásra földgáz üzemanyagú járművel. A CNG üzemanyagot használó gépjárművek további előnye, hogy esetleges szmog-riadó esetén mentesülnek a forgalomkorlátozás alól, vagyis akkor is szabadon közlekedhetnek.

Marakodnak a nagymacskán

2011. október 10., 17:36 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Rögtön két sajtóközlemény érkezett. Az egyiket a volt, a másikat meg az új Jaguar-Land Rover importőr küldte. A sors iróniája, hogy ugyanahhoz a céghez vándoroltak az importőri jogok, amelynél a Cél Motors egyik korábbi márkája, a Hyundai is kikötött - igaz, volt előtte egy kis vargabetű. Természetesen a régi nem érti hogy miért. Az új meg említést sem tesz a régiről. Nem keressük az okokat, csupán lehozzuk a közleményeiket.

Megnyitotta első bemutatótermét a Jaguar, Land Rover és Range Rover márkákat képviselő British Automotive Hungary Kft.

Budapest, 2011. október 5. –Ünnepélyes keretek között megnyitotta első márkakereskedését és szakszervizét a British Automotive Hungary Kft. (BAH), a Jaguar, Land Rover és Range Rover márkák új hazai képviselete. A budapesti szalonban Steven Morten, a Jaguar Land Rover (JLR) európai importőri irodájának ügyvezető igazgatója köszöntötte a résztvevőket, és ismertette a cégcsoport terveit.

Október 4-től az alföldi autópálya fővárosi bevezető szakaszán, az AutoPalace M5 bemutatóteremben várja régi és új ügyfeleit a Jaguar, a Land Rover és a Range Rover. Az exkluzív létesítmény hivatalos megnyitásával a gyakorlatban is megkezdte működését az AutoBinck cégcsoport kötelékébe tartozó British Automotive Hungary Kft., amely október elsejétől látja el a nagy múltú brit prémium márkák teljes körű magyarországi képviseletét.

A bemutatóterem ünnepélyes átadásán a Jaguar Land Rover (JLR) európai importőri irodájának ügyvezető igazgatója, Steven Morten is részt vett. Miután köszöntötte a résztvevőket, és köszönetét fejezte ki az AutoBinck európai és magyarországi vezetőinek az új üzletág hatékony előkészítéséért, Morten úr kihangsúlyozta, hogy a márkacsoport fejlődésében különösen fontos szerep jut az új piacoknak. Ilyen formában Magyarország, a magyar piac is hozzásegíti a vállalatot ambiciózus bővítési terveinek megvalósításához: a Jaguar Land Rover a következő öt évben évente másfél milliárd fontot (kb. 522 milliárd Ft) készül termékfejlesztésre fordítani, aminek révén 2016-ig több mint negyven újdonsággal jelentkezhetnek a világpiacokon.

„Ebben a szegmensben Magyarországon is nyitottak az ügyfelek, valós kereslet mutatkozik az olyan újdonságok iránt, mint a Jaguar XF 2.2D vagy a Range Rover Evoque, amelyek egyébként, a kor szellemével összhangban, az adott márkák valaha létezett legtakarékosabb, legtisztább üzemű modelljei.” – tette hozzá Markó Zoltán, a BAH Kft. ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy éves szinten 200 darabos értékesítéssel számolnak.

A most átadott, exkluzív kivitelű, 650 négyzetméteres bemutatóteremben a fent említett újdonságokon túl a három márka teljes aktuális választékával várja az érdeklődőket. Az ügyfelek megfelelő minőségű kiszolgálásáról tökéletesen felkészült, nyolcállásos szervizállomás gondoskodik, amely világszínvonalú szolgáltatásokkal (többek között digitális szervizkönyvvel) biztosítja a Jaguar, Land Rover és Range Rover tulajdonosoknak a termékek minőségéhez méltó, maradéktalan elégedettségét.

 

A CÉL Motors Kft. (korábbi nevén Jaguar Hungary Kft.) 1993 óta látta el a Jaguar, majd – a korábbi importőrrel folytatott versenytárgyalás eredménye alapján – 2004 óta a Land Rover magyarországi képviseletét. Cégünk a 2000-es évek első felében dinamikusan fejlődött, az értékesítési volumen növekedési üteme jelentősen meghaladta mind a gyár várakozásait, mind pedig a hozzánk hasonló piacok teljesítményét. 

Az évtized második felében – nem tudomásul véve a magyarországi gazdasági környezet változásait – a Jaguar és Land Rover gyár folyamatos nyomás alá helyezte cégünket. A gyárban bekövetkezett menedzsment és szemléletváltás a kapcsolatok megromlását eredményezte, ami miatt végül cégünk 2010. október végén rendes, két éves felmondással élt. A felmondási idő egyrészt megfelelő időtávot biztosított a gyárnak új importőr keresésére, illetve a tevékenység korrekt, ütemezett átadás- átvételére, de egyúttal cégünknek is lehetővé tette, hogy felkészüljön az európai autókereskedelem 2013-tól életbe lépő liberalizációjára. 

Cégünk ugyanakkor még a felmondást megelőzően tárgyalásokat kezdett a gyárral a két márka importőri tevékenységének külön cégekbe történő elválasztásáról, és az egyeztetések a felmondástól függetlenül folytatódtak. Az erre vonatkozó, közösen kialakított, aláírásra kész szerződéseket cégünk a gyár képviselője előtt Budapesten aláírta 2011 márciusában. Bár telefonon azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a Land Rover szerződések aláírásra kerültek (és mivel a Land Rover gyár önálló jogi személy, azoknak életbe is kellett volna lépniük), több mint egy hónapos halasztgatás után arról tájékoztatták cégünket, hogy meggondolták magukat, és nem kívánják életbe léptetni az új szervezeti rendet. 

Ezzel egyidőben tudomásunkra jutott, hogy a gyár új importőrt keres Magyarországon. Miután több alkalommal nyomatékosan felhívtuk figyelmüket, hogy az érvényes szabályozás alapján két importőr nem lehet ugyanabban az országban, a gyár 2011 júniusában jogellenesen azonnali hatállyal felmondta cégünk szerződéseit. A felmondás indokaként késedelmes pénzügyi teljesítésekre hivatkoztak, miközben a felmondásuk időpontjában semmilyen tartozása nem volt cégünknek a gyár felé (illetve a gyár tartozott tetemes garanciális jóváírással), valamint az általuk felhozott, fizetésre vonatkozó megállapodás sem volt közöttünk. A CÉL Motors Kft-nek a felmondás időpontjában több mint 20, a gyár által befogadott megrendelése volt, amelyek jelentős részére az ügyfelek előleget fizettek be. A rendkívüli és előre nem prognosztizálható felmondás jelentős presztízs veszteséget okozott mind a CÉL Motors Kft-nek, mind pedig a márkáknak.  

A CÉL Motors Kft. a felmerült vitás kérdéseket megpróbálta békés úton rendezni, de a gyár minden ilyen jellegű egyeztetési kísérlettől elzárkózott, így csak a jogi utat hagyva a vita rendezésére. A CÉL Motors Kft. a jövőben e jogi eljárást viszi végig, cégcsoportunk ugyanakkor továbbra is gondoskodni kíván ügyfeleiről. Közel húsz éves márkaismeretünk és elkötelezettségünk alapján várunk minden Jaguar és Land Rover tulajdonost és érdeklődőt az Auto Excellence Kft-nél, ahol segítségükre leszünk mind meglevő gépkocsik szakszerű szervizelésével és karbantartásával, mind pedig új és használt gépkocsik beszerzésével kapcsolatos tanácsadásban.  

Vadas Tamás 

Csodát tesz a csodabenzin?

2011. szeptember 6., 16:28 Módosítva: 2015.07.31 09:51

A Shelltől kaptuk az alábbi közleményt, amelyben arról értesítenek, hogy mostantól nincsen Euro 95-ös és Diesel üzemanyag a kútjaikon. Pontosabban van, de mindkettő neve elé oda kell mondani mostantól, hogy FuelSaver. Került bele valamiféle adalék, a SEI, amitől állítólag akár egy literrel is kevesebbet fogyaszthat az autó teli tankonként. Hogy melyik autó? Azt nem tudjuk. A jó hír, hogy az új benzin és gázolaj sem kerül többe, mint a régi - azt pedig, hogy észlelhető-e fogyasztás-csökkenés, majd kipróbáljuk. Addig is élvezzék a Shell PR-gépezet blikkfangos mondatait.

 

AKÁR 1 LITER ÜZEMANYAGOT IS MEG LEHET TAKARÍTANI TANKONKÉNT A SHELL ÚJ ÜZEMANYAGÁVAL
Ma mutatták be az új Shell FuelSave Euro 95 és Diesel üzemanyagokat

Budapest, 2011. szeptember 6. - Itt a segítség azoknak az autósoknak, akik a maximumot szeretnék kihozni üzemanyagukból a fogyasztás csökkentése érdekében. Mindez nem kerül több erőfeszítésbe, és nem jár többletkiadással, mint a szokásos tankolás a töltőállomáson. Számukra kínál megoldást a Shell új üzemanyaga, amelyet kifejezetten hatékonysági szempontok alapján az autózás költségeinek csökkentése, és a lehető legtöbb üzemanyag megtakarításának céljával fejlesztettek.

Az új Shell FuelSave Euro 95 és Diesel üzemanyagot a Shell szakemberei évekig fejlesztették azzal a szándékkal, hogy a Shell ügyfelek minden csepp üzemanyagból a maximumot tudják kihozni. A Shell FuelSave Euro 95 és Diesel olyan átütő technológiai újdonság, amelynek a segítségével tankonként egy liter üzemanyagot takaríthatunk meg anélkül, hogy ez pluszköltségekkel járna. Az új technológia alapja, a Shell FuelSave Euro 95 esetében az üzemanyagban található Shell Hatékonyság-növelő (SEI) összetevő, amely elősegíti az energiaveszteség csökkentését, mivel ott veszi kezelésbe a motort, ahova a normál motorolaj nehezen ér el. A Shell FuelSave Diesel szintén rendelkezik az új Shell Hatékonyság-növelő összetevővel (SEI), amelynek köszönhetően hatékonyabban gyullad és ég mint a normál dízel üzemanyag. Ezáltal a motor hatékonyabban és gazdaságosabban üzemel. Az eredmény, hogy az új Shell FuelSave Euro 95 és Diesel segítségével, akár 1 liter üzemanyagot is meg lehet takarítani tankonként*, így a Shell FuelSave Euro 95 és Diesel az eddigi legfejlettebb alapüzemanyag Shelltől.

Erényi Balázs, a Shell Hungary Zrt. igazgatóságának elnöke elmondta: „A Shell FuelSave Euro 95 és Diesel olyan technológiai újdonság, amelynek segítségével üzemanyagot takaríthatunk meg anélkül, hogy ez pluszköltségekkel járna, lehetővé téve bárki számára a gazdaságosabb üzemanyag-használatot. A legnagyszerűbb ebben, hogy gépjárművek milliói válhatnak hatékonyabbá, ami pozitív hatással lehet az összüzemanyag-fogyasztásra.”

Jakupcsek Gabriella, a Shell FuelSave nagykövete arról tartott bemutatót az autótulajdonosoknak, hogy miként lehet még többet kihozni minden egyes csepp üzemanyagból, valamint mekkora távolság megtételére képes egy autóvezető 1 liter Shell FuelSave Euro 95, illetve Diesel üzemanyaggal, a Shell FuelSave tippjeivel kombinálva.

„Megfelelő üzemanyag-választással és vezetési technikával csökkenthetjük az autónk fogyasztását. Egy liter üzemanyag megtakarítása 16-17 kilométer megtételét jelenti számomra átlagos fogyasztás mellett, amiből akár kétszer is el tudom vinni a gyerekem az óvodába” – mondta Jakupcsek Gabriella, a Shell FuelSave nagykövete.

A mai naptól a Shell FuelSave Euro 95 és Diesel felváltja a Shell Euro 95 és Shell Diesel alapüzemanyagokat. Az új üzemanyagok országszerte kaphatók 2011. szeptember hatodikától mind a 243 Shell töltőállomáson.


A VW megvette a MAN-t

2011. július 6., 10:39 Módosítva: 2015.07.31 09:51

A Volkswagen Aktiengesellschaft kötelező ajánlata keretében fontos mérföldkőhöz ért az MAN, a Scania és a Volkswagen cégek alkotta haszongépjárműveket gyártó konszern létrehozásához vezető úton. Az MAN részvényesei 35 857 607 db törzsrészvényt és 164 613 db elsőbbségi részvényt ajánlottak fel a Volkswagen részére. Ezzel a Volkswagen a szükséges szabályozói engedélyek rendelkezésre állását követően az MAN SE szavazati jogainak összesen 55,90 százalékát és az alaptőke 53,71 százalékát fogja birtokolni.

VW Constellation

A nagyarányú átvételi kvótával a Volkswagen Csoport imponáló biztonsággal érte el azt a célját, hogy a jövőben stabil többséggel rendelkezzen az MAN SE közgyűlésein. „A Volkswagen több, mint elégedett az eredménnyel"- mondta Prof. Dr. Martin Winterkorn, a Volkswagen Aktiengesellschaft igazgatósági elnöke, és ezt azzal egészítette ki, hogy: „Ezzel közelebb jutunk ahhoz a célhoz, hogy az MAN, a Scania és a Volkswagen közötti alapvető szinergiákat tovább növelhessük az összes részvényes, a munkatársak és az ügyfelek érdekében. Erről az alapról kiindulva, az illetékes hatóságokkal szorosan egyeztetve szorgalmazni fogjuk a törvényileg világszerte szükséges engedélyezési eljárásokat."

A Volkswagen Aktiengesellschaft 2011. május 31. napjától június 29. napjáig a német átvételi jogszabályok rendelkezései szerint nyilvános kötelező ajánlatot tett az MAN SE összes kívülálló részvényesének az MAN SE-ben fennálló részvényei megszerzésére. Az ajánlati ár törzsrészvényenként 95,00 euró és elsőbbségi részvényenként 59,90 euró volt. A szabályozói engedélyek rendelkezésre állását és a kötelező ajánlat ezt követő végrehajtását követően az MAN, a Scania és a Volkswagen szorosabb együttműködése révén jelentős szinergiák feltárására nyílik lehetőség a beszerzés, a fejlesztés és a termelés területén.

 

A jövő és a múlt a Közlekedési Múzeumba

2011. június 21., 16:17 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Autólegenda  a múzeumban: Erre a hétvégére kikerül a raktárból a legendák által övezett Maybach Zeppelin, az autótörténelem egyik exkluzív darabja. A DS8 Zeppelin volt a cég korabeli történetének legnagyobb autója, közel 3,8 méteres tengelytávval, alumínium-ötvözetből készült V12-es motorblokkal. Gyártásakor Mercedes-Benz 770K után ez volt a második legdrágább német autó. - Az autóról az egyik restaurátorát, Zsák Árpádot lehet kérdezni. 

Solo-duo – „A jövő autója Magyarországról származik” írta a Time magazin honlapja, 2010. november 11.-én  –  A forradalmian új konstrukció titka abban rejlik, hogy mindössze 270 kiló, és a végletekig leegyszerűsített formája alig kelt légellenállást.A háromszemélyes autó meghajtásáról négy - a kerékagyakba épített - elektromos motor gondoskodik, amelyek lítium-ion akkumulátorokból nyerik az energiát.

Az akkukat a tetőbe épített napkollektorok, egy apró benzinmotor és az utasok pedálozása tölti, így minél sportosabb útitársakat ültet maga mellé a középen ülő sofőr, annál kevesebbet kell majd tankolnia. A tervezők ígérete szerint két Solót igen könnyedén össze lehet majd építeni, és az így kapott Duo nevű alkalmatosság már öt utas plusz a sofőr szállítására lesz alkalmas. –A kérdésekre válaszol az autó tervezője Üveges Péter

  • Moveo – az elektromos, összehajtható robogó: A Solo-Duo fejlesztőjének első, sorozatgyártásra kész terméke a környezet- és felhasználóbarát összehajtható robogó, amely  egyedülálló megoldást kínál mind az ingázók, mind a nagyvárosi közlekedők problémájára.
  • Elektromos „benzinkút”: Hol fogunk tankolni, ha a benzin üzemű autók helyét elektromos meghajtású járművek veszik át? Az ELMÜ bemutatja. A hozzá tartozó autó is természetesen látható lesz.
  • Energiabringákkal termelhet energiát! – az ELMŰ kerékpárra hasonlító szerkezeteit hajtva bárki élményszerűen tapasztalhatja meg, mennyi energia kell ahhoz, hogy otthonában például egy olvasólámpa negyedórán át világítson.
  • Bárki, aki felül és teker az energiabringán az országjárás bármelyik állomásán, kap egy kódot, amivel a Facebookon regisztrálhatja eredményét, és így lép versenybe a többi energiabringázóval. Érdemes kipróbálni az energiabringát: a résztvevők 6 kategóriában indulnak (nemük és koruk szerint) és a kategóriák első 30 helyezettje elemtöltőt és újratölthető elemeket kap ajándékba.
  • A világ első „automobiljának” Cugnot- gőzkocsijának működő modellje – az eredeti hatalmas méretű gőzüzemű jármű 1770-ben épült. A most bemutatott kis modell sűrített levegővel működik, de műszakilag megegyezik az eredetivel. A jármű modellt a készítője, a múzeum muzeológusa, Hídvégi János mutatja be.
  • Hidak a Dunán, hidak a Tiszán – Szabó László muzeológus előadása, akivel elkészíthető a Lánchíd kandelábere papírból.
  • A múzeum előtti parkolóban az idén is megcsodálható számos magántulajdonú veterán autó- és motorritkaság.
  • Nyomd a Verdát! - A népszerű rajzfilm figurái várják az ifjú rajongókat és kelnek életre szorgos kezek munkája nyomán. „Pörgesd a Verdát!, Rakd össze a Verdát!, Ragaszd a Verdát!, Szinezd a Verdát! és versenyezz a Szelep Kupáért!”-www.verdak.hu, Facebook.com/verdak2


Nosztalgia utcabál a Boleró együttessel a parkolóban

A Múzeumok Éjszakáján változatos programmal várja a látogatókat az Elektrotechnikai Múzeum, az Öntödei Múzeum és a Műszaki Tanulmánytár is. A részletes programokat a mellékletekben találja meg, illetve a www.mmkm.hu, vagy a www.muzeumokejszakaja.hu honlapokon.