2011.03.07. 12:40

Tisztelt Autódoktor!

Többször olvastam már arról, hogy a kilométerórák beállítása általában a megengedett +8-10%ra van kalibrálva a valós sebességhez képest, ezzel kapcsolatban szeretnék feltenni egy szerintem többeket foglakoztató kérdést, ami ha jól tudom, még egyszer sem merült fel. Nevezetesen, hogy mi a helyzet a GPS által jelzett sebességgel. Nekem az a tapasztalatom, hogy a GPS általában pont ezzel a 8-10 %-kal mutat alacsonyabb sebességet, mint az óra. 60- nál 54, 90-nél 83, 140-nél 129. Ráadásul több programmal is navigálok, ugyanez a helyzet az iGoval, , a nokia térképével, és a gyárban beépített, Garmint használó Kenwood navigációval is, csak az arányok különböznek valamelyest. Azt tudjuk, hogy az óra sokat mutat, viszont a GPS adata meg kevésnek tűnik, ugyanakkor hihetetlen, hogy egy szerkezet, ami pontosan tudja az adott idő alatt megtett távolságot, ne tudná kiszámolni a PONTOS sebességet.

Válaszát köszönöm!

Laci

Kedves Laci!

A különböző készülékek és szoftverek különböző pontossággal működnek. Ezt részben a más-más mintavételi idő, részben a helyzetmeghatározás kevésbé precíz pontossága, részben pedig a folyamatosan változó minőségű vétel okozza.

A mintavételi idő extrém esetekben akár 30 másodperc is lehet, a pozíciót a valóshoz képest 10-15 méterrel is elnézheti a készülék, a készüléket pedig sokszor maga az autó is leárnyékolhatja (mondjuk egy fémgőzölt szélvédővel) annyira, hogy romlik a készülék precizitása.

Ezek miatt a pillanatnyi sebesség mérésére kevésbé alkalmasak ezek a készülékek. Átlagsebességet azonban kiválóan ellenőrizhetünk vele, hiszen hosszabb távon a mérési hibák és pontatlanságok kiegyenlítőnek.

Ha egy alacsony forgalmú, nagyjából egyenes autópályaszakaszon belövi az autó sebességét egy óra szerint adott sebességre, és ezt sikerül hosszabb távon tartani, a navin jelzett pillanatnyi sebesség előbb-utóbb kis ingadozással be fog állni a valós értékre. Ez a technológiából adódóan már elég pontos lesz ahhoz, hogy hozzávetőlegesen bemérje, mennyit csal a műszer.

Üdvözlettel:
Autódoktor