Opel Meriva szervó szívat

2012.08.28. 16:13

Kedves Autódoktor!

Tegnap éjjel megtankoltam egy INA kuton a horvát autópályán. Elindultam a kútról, és kb 3-5 méter után elkezdett világítani az ESP visszajelző, és a kormány annyira elnehezült, hogy az volt az érzésem, mintha a szervo ellen kellene dolgoznom. Megálltam, leállítottam a motort, majd indítottam, és a hiba nyom nélkül eltűnt.

Mi okozhatta ezt egy 2003-as gyártású, 1.7 cdti Meriván? Számíthatok arra, hogy ismét felbukkan? Még Horvátországban vagyunk, valahogy haza kéne jönni vele.

Előre is köszi!

Barnabás

Kedves Barnabás!

EPS lesz az, nem ESP.

Elektromos szervós a dög, és bizony a helyzet komoly, Béni fogoly.

Hivatalos megoldásként kormányoszlop-cserére számíthatsz, kevésbé márkaszervizes módon meg el kell battyogni egy kormányszervókkal foglalkozó műhelybe. Jól megdiagnosztikázzák, és jó eséllyel cserélnek egy egyébként elvileg külön nem kapható szenzort.

A Vauxhallnál egyébként volt a típusra visszahívás, épp ilyen problémák miatt. Az Opeleknél is gyakran jelentkezik ilyesmi, ők visszahívás nélkül, garanciaidőn belül térítésmentesen javítják. Német fórumok szerint akku-problémára reagálhat így az elektromos szervó vezérlője, de egy dízel Merivánál ez valószínűleg hamarabb észrevehető a nehezebb indításról.

Nem mellékesen az épített raliautókban gyakran használják ezt a kormányoszlopot, így ilyen körökben valószínűleg talál majd olyan szakembert, aki beleásta magát a területbe, és javítani tudja majd a vezérlőt, ha szükséges.

A biztonságos hazatéréshez azt javaslom, hogy keresse meg az EPS biztosítékát, és húzza ki. Jóval veszélytelenebb szervó nélkül, nagyjából állandó kormányerővel óvatosan hazajönni, mint szervóval, ami esetleg egy manőver közben úgy dönt, hogy nem segít.

Üdv:

doki