Bugyborékol az Aveo

2014.02.12. 10:18

Tisztelt Autódoktor!

2010 decemberében vásároltam egy 1.4 benzines Chevrolet Aveot. Eddig összesen 19500 km mentem vele és a legtöbbet ebből a városban. A tegnap arra lettem figyelmes mikor egy 25 km-es útról haza jöttem este, és megállítottam a motort, hogy olyan kuruttyoló (buborékoló) hangot hallok. Kiszálltam de akkor már nem hallottam a hangot, de kezdtem vizsgálódni a motortérben és ott láttam hogy a hűtőfolyadék kijött a kiegyenlítő tartályból és mikor megnéztem a folyadék szintjét akkor a minimumon volt melegen, ami reggelre hideg állapotban egy jó 2 cm-rel a minimum szint alá került. Az autó még garanciába van csak az az gond, hogy 100km kell autózni a szakszervizhez. Ön szerint mivel lehet a gond?

Köszönettel: Zoltán

Tisztelt Zoltán

Amennyiben a vízhőfokvisszajelző nem mutatott a megszokottól eltérő értékeket, azt gyanítanám, hogy a hűtőfolyadék valahol elszivárog a rendszerből, ezáltal lelevegősödik a hűtőkör.

Ezzel csak annyi a probléma, hogy egyrészt így hamarabb felforr a hűtőközeg, ami komolyabb meghibásodásokat okozhat, másrészt pedig előfordulhat az is, (bár a konkrét konstrukciót ilyen mélységben nem ismerem), hogy a vízhőfok jeladó maga is egy légzárványban fog hőmérsékletet mérni, sajnos fals értéket közvetítve a műszerfal felé, szintén meghibásodáshoz vezetve.

Javasolnám, hogy töltse fel a kiegyenlítőtartályt az előírt szintre hideg motornál, majd keressen pár napig figyelje a folyadékszintet. A hűtőfolyadék fogyása valamilyen szinten természetes, de ez nem az a sebesség, amit észlelni tud az ember naponta ellenőrzéssel, sokkal lassabb. Ha látja, hogy csökken a szint, mindenképpen keressen fel egy javítóműhelyt, pláne, ha az autó még garanciális.

Üdvözlettel Autódoktor