Elment az alapjárat a Vectrában

2014.12.03. 11:49

Üdv!

Van egy 1996-os Opel Vectra B 16i 16v-m! Van amikor indítás után közvetlen felmegy az alapjárat akár 2500-as fordulatra, de van hogy csak 1500-ra, tehát nagyon változó! Ilyenkor le szoktam állítani, de legalább 2-3 indítás kell hogy normál alapjáraton menjen! Menet közben természetesen nincsen gond, de amint kinyomom a kuplungot az alapjárat 2000-2500. Ezek a jelenségek viszont nem állandóak, van hogy hetekig nem jelentkezik aztán ismét! Az alapjárati motor ki lett tisztítva, de nem javult semmit! Mi lehet vele a probléma? Köszönöm a segítséget!

Kedves Vectra tulajdonos!

A leírtak alapján az alapjárati motor cseréjét javasolom, sajnos gyakran előfordul, hogy a tisztítás ellenére megszorul, késve szabályoz. Ha az autóban még a gyárban beépített alkatrész van, nem is csoda ha elfáradt, a hitványabb minőségű utángyártott szabályozók pedig már sokkal hamarabb beadhatják a kulcsot.

Azonban mielőtt még cserére kerülne a sor, a teljesség igénye mellett ellenőrizzék a motor kartergáz-visszavezető rendszerét, és az összes olyan rendszert, amit a motor vákuuma vezérel. Akár a kis vákuum-elosztó csövek repedése, szakadása is okozhat problémát, ahogy egy laza csőkötés vagy hiányzó bilincs is.

Az új alapjárati motor beépítése után érdemes azt célműszerrel vezérelve megmozgatni majd alap-pozíciót adni neki, ha erre nincs mód, akkor legalább 10 indítás nélküli gyújtás ráadás-levétel segít a beállításban. Remélem segíthettem!

Gulyás Márk - www.deltamark.hu