Nyikorgó kuplung pedál, visító fékdobok

2014.12.11. 13:21

Tisztelt Autódoktor!

Van egy 99-es évjáratú Fiat Seicento Sportingom. A kuplung pedál picit kemény benne, és érdekes nyekergő hangot hallat benyomáskor (vadi új kuplungszerkezet van benne). Ha a pedál tövéhez szilikon sprayt fújok, ez megszűnik, és finom puha lesz a pedál. Ez tart kb 1 napig...

Mi lehet az oka? Probléma ez egyáltalán?

Másik: Kézifék használat után az első pár fékezésnél a hátsó dobokból iszonyatos, fémes visító hang hallatszik, ez elmúlik pár fékezéstől, de amint újra használva van a kézifék, ismét előjön. Mi történhet ilyenkor?

Köszönettel: Péter

Kedves Péter!

A pedálok tengelyei műanyag perselyeken fordulnak a pedálkonzolban. Valószínűleg ezek a perselyek koptak / törtek el, ami nyekergésben és szoruló működésben mutatkozik meg. A pedálkonzol szétszedését, javítását javasolom, a spray-kezelés csak tüneti kezelés. A hátsó fék ellenőrzése is aktuális feladat, mert a felhalmozódott fékpor a hangokon kívül rendellenes fékpofa-kopást, egyenetlen pofa-dob kapcsolatot - túlterhelt felületeket, eltérő fékerőt és fékdob-bemaródast is okozhat.

Kérem, keressen egy olyan autószervizt ahol fékpaddal is rendelkeznek, hogy a fékjavítás utáni fékhatásmérés se maradjon el. Ha az autóban nincs blokkolásgátló, akkor még hatványozottabban fennáll az egyenetlen fékerő okozta megpördülés veszélye csúszós útviszonyok esetén.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu