2015.01.16. 11:31

Tisztelt Doki!

A véleményét kérném. BMW E90 325i-m van, és az lenne a problémám, hogy hátulról búgó hang hallatszik 90km/h-tól. Felújították a kardántengelyt (kardán csuklója be volt állva egyik irányba) Tehát most van ez a búgás, zúgás és jön egy rezonancia is 140-től. A szerelőm azt mondta a diffi ezen a típuson elég erős az nehezen megy tönkre. Lehet, hogy nem sikerült a kardán felújítása jól és azért vannak ezek a problémák?

Kardán csere előtt is ezek a tünetek voltak, csak akkor a rezonancia sokkal erősebb volt. A felújított kardánon csuklót cserélték a diffi felőli oldalon. Az autóban 302 000km van. Kerékcsapágyat kizárták, külön van nyári téli kerékgarnitúra,mindkettőt többször centíroztattam, a felnik mindkét garnitúránál jók, a gumik is.

Üdv Kovács Tamás

Kedves Tamás!

A csak egy bizonyos sebességtartományban jelentkező rezonancia általában kiegyensúlyozatlanság jele szokott lenni. A búgó hang pedig csapágy vagy diffi is lehet. Ebben az esetben sajnos csak rengeteg tesztkört, jó füleket és kitartást tudok javasolni. Nem is olyan régen jártunk hasonlóképpen. A csomagtartóban jó néhány kilométert utazva tudtuk csak beazonosítani a hallható hangot. A megszállottság alapkövetelmény ebben a buliban.

Egy 300 ezer kilométert gurult diffi sajnos lehet már kicsit kopott függetlenül a tartós kivitelétől. Nem annyira szabályos dolog, de a megfelelő emelőn, stabilan rögzített, biztosított autó alatt meg lehet figyelni a hangokat, rezonanciákat. Az ESP-t ilyenkor ki kell kapcsolni, vagy megfosztani a biztosítékától a teszt erejéig, különben nem engedi a kerekeket különböző sebességgel forogni.

Ha a rezonancia gátelvételre megszűnik, az adhat további információkat a kardánról, ahogy az is, hogy kanyarban változik-e a hibajelenség. A kardán felfüggesztő csapágya rendben van? A váltó kihajtástól kezdve az egész hajtáslánc végigböngészését javasolom. Sok sikert, remélem hamarosan csendes bajor masinája lesz!

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - deltamark.hu