Mikor kell láncot cserélni a Toyotámon?

2015.04.02. 14:13

Kedves Autódoktor!

Van egy 2000-es évjáratú 1.4 VVTi motoros japán (szedán) Corollám. Szeretném megkérdezni, a motorban a vezérműláncot kell valamikor cserélni? A szervizfüzet kötelező karbantartási részénél nincs erről szó, és a szerelőm is azt mondja, hogy nem kell.

Köszönöm! Üdv. Szabi

Kedves Szabi!

2000-ben a Corolla E11 és E12 szériája is kapható volt. Egyik esetében sem található csereintervallum a gyári szintű leírásokban. Habár a technikai információ tartalmaz a lánc nyúlására vonatkozó adatokat, ezek csak megbontott vezérlés esetén használhatóak.

A tapasztalat is azt mutatja, hogy nem nagyon van szükség a csere-láncszettek berendelésére a japán igáslovak ezen nemzedékénél sem. Elvétve találni olyan esetet amikor vezérlésből származó zörejekre panaszkodva mégis megbontásra kerül egy-egy Toyota motor. A fedélzeti diagnosztikai rendszer a vezérmű és a főtengely szinkronizációjára kényesen ügyel (ez a VVT rendszerhez is alapvető érték).

A lánc esetleges lógása esetén a műszerfali hibajelző lámpa (MIL) még a lánccsörgés tipikus hangja előtt jelezni szokott. Ha nincs panasza a motor működésére vonatkozólag, és a fenti tünetek sem észlelhetőek, akkor inkább arra ügyeljen, hogy olyan helyre bökjön a térképen, ahol még nem járt a Toyotával.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu