Öreg Ford, csöpögő gázolaj

2016.05.13. 10:12

Tisztelettel üdvözlöm!

Azzal a problémával kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni hogy 1988-as Ford Escort 1.6 diesel autómnál, az adagoló gáztengelynel cseppen a gázolaj. Ezzel egyidejűleg nincs alapjárat, melegen nem indul. Lehetséges hogy mivel ott csak két o-gyűrű van, az okozza ezt a hibát. Azért gondolom így hogy az adagoló fedélnél csak nem szív levegőt meg ott nyomás sincs nagy. De kérem javítson ki hogy, rosszul gondolom.

Attila

Kedves Attila!

Az adagolószivattyú belső nyomása kicsit olyan, mint a vérnyomás az emberi testben. Csökkenésével felborul a szabályozás, illetve a rendszer légtelenítésre szorulhat. A gázkar és az adagolófedél kapcsolatánál nem csupán a tömítések öregednek, de a fedél is elkopik idővel: a megnövekedett játékot a megkeményedett gumigyűrűk már végképp nem tudják kompenzálni. Gyors megoldásként a gyűrűk cseréje talán megoldást jelent, de hosszabb távon inkább javíttassa meg a problémás részt szakszerűen.

A rajz szerint csak a fedél cseréje lehetséges, de a legtöbb hasonló típushoz javítókészlet - persely is rendelkezésre állhat. Sajnos tipikus eset, hogy a helyreállított tömítettség után a nyomás újabb gyenge láncszemet keres, és ismét szivárgás lesz tapasztalható, például a meghajtás-oldali szimmeringnél. Ha az autó még hosszabb ideig lesz használatban, érdemes a leszerelt adagolót egy teljes javításra ítélni, ha csak a tömítettség javítása szükséges, nem feltétlenül kell csillagászati összegekre számítani.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu