Ültetés után fütyül a menetszél

2016.06.07. 11:43

Kedves Autódoktor!

Fiat Bravomat 1.4 MultiAir motorral, tehát a legutolsó kifutó szériából sok extrával vettem újonnan. Nagyon elégedett vagyok vele. Nem akartam túlzásba vinni a tuningot, minek is, hiszen szép autó, de úgy gondoltam, hogy egy 3 cm-es ültetés Eibach rugókkal, de megtartva a gyári lengéscsillapítókkat (hiszen nem túl mély ültetés) javít az esztétikán, és még kellően komfortos is marad az autó amellett, hogy stabilabbá válik. Így is lett.

Egyetlen bajom, hogy 100-nál elkezd fütyülni elég élesen a menetszél, ami korábban bizony nem volt. És ez igen kellemetlen. Értem, hogy az ültetés során a megváltozott jellemzők okozhatják, de az ültetést nem szívesen csinálnám vissza. Lejjebb sem szeretném ültetni, a jóval nagyobb beruházás és az esetleges komfort vesztés miatt se. Főleg, hogy nem tudom, ekkor majd megszűnik-e a szélzaj. Biztos nem az ablaktörlők okozzák, mert járó ablaktörlőknél is próbáltam. Ha oldalról más szélfúvást kap a kocsi, akkor van amikor megszűnik.

Kérdésem: hogyan jöhetnék rá, hogy mi okozhatja (melyik karosszéria elemet érheti a gyárilag nem tervezett menetszél megfúvás), és mivel háríthatnám el?

László

Kedves László!

Érdekes jelenségre tett szert, annyi bizonyos. Meg az is, hogy a probléma megszüntetéséhez nagy türelemre lehet szüksége, talán más nem is kell hozzá - esetleg csavarhúzó, torx-kulcs és patent-kiszedő. Az autó alját takaró műanyag elemek bármelyike adhatja az újdonsült hangot, a zenész tulajdonságokat felvett plasztikdarab megtalálásához rengeteget kell fülelni menet közben akár segítők bevonásával is. Ha azt sikerülne eldönteni, hogy az első vagy hátsó traktusból származik a nesz, már felére csökkenne a lebontandó borítások száma.

Valószínűbb a motor alatt levő nagy burkolat és az első dobbetétek környékén létrejött áramlási különbség: a műanyagok rögzítéseinek ellenőrzésével, illetve a darabok egyenkénti leszerelésével - próbakörrel - lassan szűkül a kör a problémás darab körül. A műanyagok lebontása előtt még a pótkerék különböző helyekre való felszerelését is ki lehet próbálni: ha szerencséje van, a méretváltozás talán elegendő lesz a síp elhallgatásához. A további ültetés valóban csökkentené az autó menetkomfortját, használhatóságát.

Igazából pont az lenne furcsa, ha egy nagy zeneszerző nevét magában hordozó alkatrész ne okozna zenei aláfestést. Vivaldini sportégszűrőt ne vegyen hozzá, mert a füldugó használata is felmerülhet a továbbiakban.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu