Csikorog az első kerék az Astrán

2016.06.28. 17:08

Tisztelt Autódoki!

2007-es 1,4L-es, benzines Opel Astra G Classic II, 60 000 km, fékbetét még nem volt cserélve. Sajnos nem volt még alkalmam ránézni a fékbetét állapotára.

Lassabb – 60 km/h alatti - sebességgel haladva (tehát nem fékezéskor) cicergő, magas, éles-fémes csikorgó hang hallatszik a bal első kerék felől. A csikorgás nem folyamatosan hallatszik, hanem véletlenszerűen, szakaszosan, nem egyből elindulás után, hanem több tíz kilométer megtétele után jön elő. Esetleg elkopott a fékbetét, és annak az akusztikus kopásjelzője?

Péter

Kedves Péter!

Feltétlenül érdemes a fékrendszer megbontásos vizsgálatát elvégeztetni. Általános használat mellett negyven-ötvenezer kilométer alatt az első fékek elkophatnak, melyet akusztikus vagy elektromos kopásjelző mutat a műszerfalon, de sok esetben semmilyen visszajelzést sem kapunk az igen fontos státuszról. A szemrevételezés nem elég, érdemes a fékmechanika szabad mozgásáról is meggyőződni, mert a megszorult alkatrészek idő előtti kopást, rendellenes működést, számottevő többletköltséget okozhatnak.

A tárcsák/dobok a legtöbb esetben felszabályoztathatók, így azok cseréje nem feltétlenül szükséges. A fékfolyadék állapotának ellenőrzése szintén alapvető fontosságú, a fizikai/kémiai tulajdonságai miatt víztartalmát folyamatosan növelő folyadék forráspontja csökkenő tendenciát mutat, illetve a víztartalom a rendszer korróziójáért is felelőssé tehető.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu