A váltóolaj örökké él?

2016.07.04. 12:15

Tisztelt Autódoktor!

Afelől szeretnék érdeklődni, hogy Astra J (2012 8. havi gyártású) 1,6 benzines autómba,  Mennyi megtett kilométer után kell a váltóban olajat cserélni? 125 000 km-rel vásároltam az autót, de a szervizfüzet alapján még nem történt váltóolaj csere.

János

Kedves János!

A Bosch gyári eredetű szerviz-információi szerint az erőátvitel kenőanyaga nem igényel cserét. Attól függetlenül szerintem nem érdemes azon a két liter (1,6L) olajon spórolni, százezer kilométer megtétele után ennyi kényeztetés járhat az autónak, a nyugalom pedig a tulajdonosnak.

A cseréhez a gyártó a Castrol BOT 303 70W olajat javasolja a 2012-től gyártott autókhoz. A típus vezérlésének karbantartása 150 ezer kilométer megtétele vagy hat év eltelte után aktuális, ami kicsivel több, mint egy olajcserényi távolságra van: a harmincezres ciklust nem érdemes tartani, a négy és fél liter motorolaj kőszén-feketére való színváltozását jobb nem megvárni, a húszezrenként végzett karbantartás nem felesleges babusgatás.

A manuális váltó kenőanyag-szintjéről csak a kitekert szintcsavarral végzett ellenőrzés ad kiértékelhető információt. Mivel az erőátvitel esetében olajfogyasztásról nincs szó, a gyár a karbantartások alkalmaira időzíti a szintek ellenőrzését. Ha a váltó porszáraz, és az utólagos beavatkozás esélye kizárható, a gyárilag betöltött olajmennyiségnek a házon belül kell lennie.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu