Mikor legyen szíjcsere a Foresterben?

2016.09.08. 17:56

Kedves Doki!

Fél éve vásároltam egy 2003-as 2.0 szívó benzines Forestert, 252 ezer km-el. Szép, megkímélt állapot, 1 német tulajdonos, 236 ezerig vezetett szervizkönyv, nagy tetőablak, szeretem. Vásárlás óta olajcsere és egy kormánymű felújítás volt a műsoron.

A szervizkönyv azonban elég szűkszavú, csak a kötelező kilométerállást és a hozzá fűződő pecséteket tartalmazza, így nem tudom, mikor volt, illetve lesz, esedékes a vezérműszíj és a holdudvara cseréje. Ebben kérném a segítségét, vajon mi a gyári vezérműszíj csere előírás?

Viktor

Kedves Viktor!

A napfénytető elengedhetetlen extra, fény nélkül a fű se nő. A vezérlés karbantartási idejének meghatározása a típushoz köthető hat motorszám ellenére sem vészesen komplikált: a japánosan kerek 100 000 km általánosan ráhúzható mindegyik verzióra két és négy vezérműtengely esetén is.

Az EJ20J motorkód 99-ig kilóg az előbbi aranyszabály alól: itt 75 000 kilométer után javasolja a japán mérnökcsapat a karbantartást. Az időkorlát minden esetben 84 hónap a gyár szerint.

Csak komplett vezérlés-szettben gondolkodjon, ne hagyjon gyenge láncszemet a rendszerben: ez a gondmentes (japán)autózás' egyik fő pontja. Az erőátvitel kenőanyagainak cseréje is fontos momentum. Ha a jármű eddigi karbantartását végző szerviz a pecsétek alapján beazonosítható, egy e-mailt érdemes küldeni információkérés ügyében: ha jó fejek még válaszolnak is, így sok fehér folt eltűnhet a kocsi múltjából.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu