A motortér fekete báránya: a lambdaszonda

2017.03.30. 14:01

Tisztelt Autódoktor!

Adott egy 1999-es Astra G 1.4 (Z14XE) autó, amely a következő jelenségeket produkálja mostanában, általában hideg motornál, de üzem melegen is előfordult, hogy gyorsításkor bizonyos fordulatnál kb. 2500-3000 között megtorpan, 80-90 km/h környékén nyomom a gázt, de az autó lassul, fordulat esik, ha ilyenkor kinyomom a kuplungot le is áll és eléggé szenvedve indul újra, ritkább esetben pöccre és a hiba nem jön elő utána.

Időszakosan világít a check engine pár másodpercre majd elalszik, tavaly nyáron a szerelőnél kiolvasáskor lambda feszültség hibát mutatott, de akkor még nem voltak ezek a hibajelenségek csak a ki-ki villanó check engine... gondoltam ráér. Kérdésem, hogy okozhatja ezt a rossz lambda szonda vagy más probléma is lehet... Vezérlés, vízpumpa nem rég volt cserélve, olaj 10000 kilométerenként.

Gergő

Kedves Gergő!

Sokkal inkább az üzemanyagrendszer ellenőrzése felé nyitnék az EGR szelep vizsgálatával együtt. Ha a keverékképzés a fentiek hibája miatt összeomlik, a kipufogógázok oxigéntartalma sem lesz optimális, amit egy jó, hűséges lambdaszonda jelezni is fog - ezt sokan a szonda hibájának veszik, de az új szonda is csak azt fogja tudni mutatni amiben van.

Egy türelmes, alapos, szakszerű diagnosztikával a hiba gyorsan kijavításra kerülhet, bizonyíték nélkül ne cseréltessen semmit!

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu