Nem megy folyamatosan a ventilátor

2017.06.01. 09:59

Kedves Autódoktor!

'99-s G Astrám van, 1.4i. Javítás után van a klímakompresszor, gáztöltéskor az alábbit tapasztaltuk. Klíma bekapcsolásakor nem indul a klímahűtő ventilátor, hanem a vízhűtő ventilátorral jár együtt, ha az indul, indul ez is, ha megáll, megáll ez is. Hibára gyanakszom, mert egyből indulnia kellene, de munkatársam Astrája is pont így dolgozik. Ez így normális? Vagy mindkettőnknél hiba van?

Attila

Kedves Attila!

Rengeteg hűtési stratégia létezik - már ami a klíma/ventilátor működésével kapcsolatos. Az egyik leggyakoribb az AC gomb megnyomása után egyből lassú fokozaton járó ventilátor - ami a nyomáshatár elérésekor a nagy fokozattal lép akcióba, a másik általános kivitel pedig a nyomásviszonyok alapján, több lépcsőben kapcsolós verzió.

Az Opel esetében ha jól emlékszem a két ventilátor a hűtők előtt és mögött helyezkedik el, a lapátok egyszerre történő üzeme a jó hatásfok érdekében valósulhat meg. Vezérlésükről ugyanaz a külön elektronika gondoskodik, csatlakozóit időnként érdemes ellenőrizni, a korrózió és a rágcsálók is kárt tehetnek az igen fontos áramkörökben.

Ha a klímás műhelyben a nyomásmérők mutatóit figyelve a nyomás emelkedésével a ventilátorok bekapcsolása a presszúra normál tartományba esését eredményezi, minden oké. A célműszeres matatás most se maradjon ki a válaszomból: most azért lehet célszerű, hogy a ventilátorok szoftveres működtetésével azok üzeme ellenőrizhető legyen, a rendszer esetleges tárolt hibáit pedig azonosítani lehessen. Az Opel is több beszállítót vett igénybe rendszerei kiépítésekor, így a komponensek kivitele és működése eltérhet akár két hasonló autó esetében is. A fenti vizsgálatokkal a rendszer működése teljes mértékben megfigyelhető.

A klíma töltése után valószínűleg a kolléga minden paramétert jónak ítélt, a rendszer megfestése miatt azonban érdemes néhány hét múlva egy gyors szemlét csináltatni, hogy biztosra mehessen az ember a rendszer tökéletes tömítettsége irányában. A legjobb mértékegység a rosszul működő klímára a homlokról cseppenő izzadtságcsepp/másodperc. Ha ez az érték nulla, a rendszer alapvetően ellátja feladatát.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu