Szusszannak a lovak, én inkább mennék

2017.10.24. 09:18

Tisztelt Autódoktor!

Olyan problémám van 2009-es évj. V50 Volvo 2.0D AUT. gépjárműmmel, hogy menet közben, normál üzemi hőmérsékleten egyszerűen leáll és nem indul újra a motor. Pár perc várakozás után végül indítható és megy tovább. Sajnos csak időszakonként csinálja, hibakód nincs. A DPF szűrőre gyanakodtunk de az tiszta. Tanácstalanok vagyunk, nem merjük használni az autót mert nem tudjuk mikor áll meg legközelebb. A szerelő sem tud mit mondani.

Zoltán

Kedves Zoltán!

A kolléga hasonló helyzetben van, mint a háziorvos, aki egy jó vérnyomás-érték megmérése után csak tippelhet arra, hogy miért szédült a beteg tegnap délelőtt. A hibakód mentes tároló nem azt jelenti, hogy minden pompás a fedélzeten. DJ Autódoki most felrakhatná a régi lemezét, melyen a "Hibakód nem minden" és az "Élő adatblokkokok tesznek engem boldoggá" című dalok is szerepelnek, a zene pedig sok nehéz helyzeten átlendít.

A komolytalanságot félretéve tényleg egy olyan célműszer használatát javasolom az ügy megoldására, amely teljes értékű kommunikációval rendelkezik az adott Volvóval, így a leállás/nem indulás pillanatában láthatóvá, bizonyíthatóvá válik, hogy esetleg az üzemanyagrendszer nyomásesése okozza a problémát, vagy az egyik forgásjeladó jelfolyama szűnik meg, talán a tápfeszültség-ellátás oldalon akad meg a dolog - melyet egy utólagos indításgátló is okozhat akár - de a FAP/DPF fojtócsappantyújának üzemzavara sem kizárható az eset kapcsán.

Célműszer nélkül a motortér vizuális megfigyelését feltétlenül érdemes elvégezni. Gázolajszag, fura hangok, repedt csövek, sérült szigetelések, hanyag csatlakozók után lehet kutatani, amely hasonló problémát okozhat. A tanksapkát is érdemes letekerni-visszacsavarni, mert habár a tankszellőzés is monitorozás alatt van, nem tudhatjuk, hogy az autó előélete milyen titkokat rejt.

A célműszerrel nem csupán a motor lelkivilágát érdemes megfigyelni, hanem az összes, kommunikációra hajlamos, egyéb mikroszámítógép kiolvasható adataiban érdemes mazsolázni, sokszor ez segít a hiba megoldása felé közelíteni.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu