Vonóhorog mint védelmi vonal?

2018.01.12. 15:59

Tisztelt Urak!

Egy érdekes téma amiről úgy rémlik még nem olvastam oldalaikon és véleményem szerint széles kört érinthet. Egy kedves rokon újságolta büszkén, hogy az idén is megtörtént nála a téli autós felkészülés. Téligumi garnitúra fent van és a lehajtható vonóhorog felhajtva! Véleménye szerint ez főleg pesti közlekedésnél elengedhetetlen plusz biztonságot nyújt az esetlegesen belecsúszó autókkal szemben!?!

Szerinte ezt minden "okos" és szemfüles autós alkalmazza. Pár hete tudatosan elkezdtem figyelni az autókat és tényleg azt tapasztalom drasztikusan megugrott a "vontató" kollégák száma, persze vontatmány az esetek 98 százalékában sehol sem volt még véletlenül sem. Ha önök is tapasztalnak hasonlót kérem vesézzék ki a témát, szerintem építő és tanulságos lehetne.

Béci

Kedves Béci!

A jogi, balesetvédelmi és etikai szempontokat ideiglenesen mellőzve az autó plusz védelmére csak kisebb erejű koccanás (pl. parkolási sérülések) esetén lehet számítani felszerelt - fent hagyott vonóhoroggal. Ha a hátulról jövő jármű nagy sebességgel csapódik a vonóhorgos járműbe, már úgyis tetemes költségre - valószínűleg gazdasági totálkárra - számíthat az ember a horogtól függetlenül.

Valamint vannak azok az esetek, mikor a gyári, számított energia-elnyelésre tervezett alkatrészek könnyebben, olcsóbban javítható sérülést eredményeznek, mint a karosszéria fix, teherviselő pontjaira rögzített vonóhorgos rendszerek teszik. Ez utóbbi törésekor nem csupán a lökhárító és annak merevítői kapnak ütést, de a padlólemez is szerepet kap az erőhatás elnyelésében, ami tetézheti a bajt, illetve a javításról szóló számla összegét is.

A téma rendes felgöngyölítése újságíró kollégáimra tartozhat, én csak egy műszaki srác vagyok villáskulccsal az egyik és néha klaviatúrával a másik kezében. Mindenesetre ha már feltétlenül koccannom kéne, inkább nem horgos autónak csapódnék, úgy a két autó nagyobb, rugalmas felületen érintkezik, és a horog sem hatolna át az összes hűtőn a motorblokkig. Ez már ugyebár etikai tartalmakat feszeget a levehető horgot állandóan cipelő autósok esetében, habár a biztosítási kárenyhítéseket, utánajárásokat, időkiesést, stressznyelést is belevéve a képletbe megint rengeteg olvasata lehet a dolognak, tuti igazság nat övéleböl. Ügyfeleink körében azt tapasztalom, hogy a levehető horgok sok esetben pusztán lustaságból, majd kis idő múltán a korrózió fogsága miatt nem kerülnek vissza a csomagtartóba.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu