Ha állandóan használom a klímát, tovább tart?

2011. március 11., 16:39 Módosítva: 2011-03-11 16:39:25
0

Tisztelt Doki!

Legyen kedves felvilágosítani: ha nem a fogyasztást nézem, hanem a klímám össz-élettartalmát, akkor Ön szerint egy folyamatosan használt klíma úgy 300 000 km alatt tönkremehet,elkophat? Azért használom folyamatosan, mert nem szeretem ha párásodik az autó, meg ha kapcsolgatom bebüdösödik, inkább menjen non-stop, a 0,2 dl/100 km nem érdekel! Azt hallottam hogy ha nem jár, akkor a kenés hiánya vagy időszakossága miatt károsodik, ezért kapcsolja be mindenki egy kicsit még télen is, nem csak akkor amikor hűteni akar. Mikor kopik el jobban, megy előbb tönkre, ha folyamatosan megy, vagy ha kapcsolgatják? Várom bőséges válaszát! Köszönöm!

Kedves Érdeklődő!

Bőséges választ nem tudok adni, nem tudok olyan tesztről, amely tudományos alapon megközelítve vizsgálta volna a kérdést, sok azonos gyártmányú autó klímaberendezését vizsgálva.

Az biztos, hogy az idősebb autóknál a "télen-nem-használatra" visszavezethető hibákról tud a szakma, de ez korántsem jelenti, hogy a folyamatos, rendszeres működtetés bármiféle biztosítékot jelentene a hosszú élettartamra - már csak a kopás miatt sem.

300 000 kilométer alatt egyébként BÁRMI tönkremehet és elkophat, beleértve a klímaberendezést (de főleg a kompresszort) is.

Apropó, a mai (10 évnél fiatalabb) autókban a téli csendespihenő már ismeretlen a klímaberendezésnek, hiszen szinte minden gyártónál az első szélvédő párátlanításakor automatikusan bekapcsolódik.

Üdvözlettel:
Autódoktor

Hol is keressem a benzinszűrőt?

2011. március 11., 16:37 Módosítva: 2011-03-11 16:37:15
0

Helló Doki

Érdeklődnék,hogy Citroen C5 1.8 2002 évjáratú verdámban hol találom a benzinszűrőt,mert sürgősen cserélni kellene etanolos használat miatt.

Köszi a segítségedet.

Üdv:Tomi

Kedves Tomi!

Ezt az autót, ezzel a motorral kétféle verzióban gyártották. Bizonyos piacokra úgy szállították, hogy nem építettek be a klasszikus értelemben vett, cserélhető üzemanyagszűrőt, csak a tankba merített üzemanyagpumpa szűrője akadályozza meg a szennyeződések rendszerbe jutását. Más, úgynevezett "piszkos" piacokra cserélhető üzemanyagszűrővel szállították az autókat, ezeknél a szűrőt a bal küszöb alatt-mellett, hátul, az üzemanyagcső nyomóoldalát megszakítva szerelték.

Nem tudom biztosra megmondani, hogy az itthon üzembe helyezett autók melyik csoportba tartoznak, de valami azt súgja, hogy az utóbbiba.

Üdvözlettel:
Autódoktor

Mi a különbség az SRS és az SRP légzsákok között?

2011. március 10., 11:27 Módosítva: 2011-03-10 11:27:13
0

Tisztelt Autódoktor!

Nem tudom, hogy a kérdésem az Ön szakterülete e, de bízom benne, hogy jó helyen járok. Nem konkrét problémáról lenne szó, inkább csak kíváncsiság. Mi a különbség az SRS és az SRP jelzésű légzsákok között? Válaszát előre is köszönöm.

Brt

Kedves Brt!

Az SRP egy olyan rendszer, amely a klasszikus, "vakon" nyíló légzsáktól valamivel gondosabban durran. Azt hiszem, talán a Renault kezdte alkalmazni.

Képes figyelni azt, hogy az adott oldali öv be van-e csatolva, bizonyos rendszerekben tudja, milyen magas az ott ülő személy, és az övfeszítő és a különböző légzsákok eltérő időzítésével képes arra, hogy... hmmm... a szokásosnál több csillagot érjen el egy Euro-NCAP teszten.

Elvileg persze az utasok és a sofőr biztonságát szolgálja, de nem rendelkezem információval, milyen sikerrel teszi ezt.

Üdvözlettel:
Autódoktor

Hengerfejcsavarok meghúzási sorrendje

2011. március 9., 18:41 Módosítva: 2011-03-09 18:41:57
0

Tisztelt Szakértő!

Van egy Peugeot 307 1.4 16v 2004-es autóm.

A hengerfej csavaroknak a meghúzási sorrendjét, és a nyomatékát szeretném öntől megkérdezni. Válaszát előre is köszönöm szépen.

Kedves Érdeklődő!

Azért ennyire nem gyors a rovat, hogy a du. négykor háromszor elküldött kérdés nyolckor újra kellene küldeni, mert még nem jött válasz.

Persze, értem, hogy sürgős, ezért íme az info:

A meghúzási sorrendet csatoltam, a lépcsők pedig így festenek:
1. 20Nm
2. 120°
3. 120°


Utánhúzást az előírások szerint nem igényel.

Mellesleg a legtöbb európai típushoz megtalálhatóak a hengerfejcsavarok lehúzási nyomatékai például itt.

Sajnos kilopondméterben és fontlábban adja meg az értékeket, de az előbbinél egy tízes szorzóval megkapjuk a majdnem pontos Nm értékeket.

Üdvözlettel:
Autódoktor

Most van ESP-m vagy nincs?

2011. március 7., 12:42 Módosítva: 2011-03-07 12:42:23
0

Üdv Autódoki!

Már kb. 1 hónapja érdeklődtem, de még nem jött válasz, így megpróbálom újra.

A szóban forgó autó egy 1999-es 1.8 20V-s Octavia, turbó nélküli 125 LE-s motorral.

Már kétszer tapasztaltam ezen a télen, hogy a kertbe való beállásnál mikor a havas emelkedőn megcsúszik a kerék, daráló-kattogó hangot hallok (a kattogás sűrűbb, mint az ABS darálása és magasabb a frekvenciája).

Féltengely hibáról vagy egyéb problémáról én sem és a szerelőm sem tud az autóval kapcsolatban.

A neten és a kezelési könyvben csak olyan infót találtam, hogy ESP-t és ASR-t együtt szereltek egyes autókba, de azokon van egy kikapcsoló gomb is a középkonzolon és egy visszajelző lámpa a műszerfalon (gyújtáson világít, beavatkozás közben villog).

A hasznaltauto.hu-n árult Octaviáknál van amelyiket ASR-el hirdetnek, van amit elektronikus diffizárral (ezeknél az autóknál vagy nincs műszerfali kép, vagy amelyiknél van, ott nincs műszerfali ESP gomb).

A kérdésem az lenne, hogy lehet-e az autóban az ASR+ESP-s megoldáson kívül valami nem kikapcsolható és visszajelző nélküli kipörgésgátló vagy differenciálzár, vagy nézzek új szerelő után, mert mégis az autónak van valami hibája?

Válaszát várom és előre is köszönöm!

Tamás

Kedves Tamás!

Ilyen esetekben a legjobb megoldás a kezelési kézikönyv átlapozása. Persze ha nem ön az első tulajdonos, talán már nincs meg a kézikönyv, de a neten azért fellelhető, ingyen, legálisan.

A hazai importőrök nem nagyon támogatják ilyesmivel a tulajdonosokat, az angol nyelvű márkaoldalakon azonban a legtöbb gyártónál alapvető a letölthető kézikönyv. Ez persze a legtöbb esetben angol nyelvű, de az is jobb, mint a semmi.

A Skodánál például letölthető az Octavia kezelési könyve. Igaz, 2005-ös szerkesztési zárlattal, de a szükséges infókat tartalmazza:

http://new.skoda-auto.com/com/service/documentation/olders/pages/octavia.aspx

(Az Olders szekcióban van a régebbi generáció doksija)

Ez alapján kiderül, hogy létezik elektronikus diffizár (EDL), ez szimplán a megpörgő kerék fékezésével dolgozik, és nincs kapcsolója.

Létezik emellett TCS vagy ASR néven kipörgésgátló, megfelelő kapcsolóval, amely kipörgő kerék esetében leveszi a motorfordulatszámot,

Van persze ESP, azaz elektronikus menetstabilizáló is, szintén kapcsolóval, ez integrálja magában az elektronikus diffizárat, a kipörgésgátlót, az ABS-t, a fékasszisztenst és egyebeket is.

Az ön esetében, ha nincs műszerfali kapcsoló, csak az elektronikus diffizár van az autóban. Ez igen hasonlóa tudatja a működését, mint ahogyan az ABS, hiszen technikailag azonos rendszerben működik.

A fentiek alapján tehát az ön atójában a daráló-kattogó hang normális, és az elektronikus differenciálzár működését jelzi.

Üdvözlettel:
Autódoktor

GPS vs. kilométeróra

2011. március 7., 12:40 Módosítva: 2011-03-07 12:40:55
8

Tisztelt Autódoktor!

Többször olvastam már arról, hogy a kilométerórák beállítása általában a megengedett +8-10%ra van kalibrálva a valós sebességhez képest, ezzel kapcsolatban szeretnék feltenni egy szerintem többeket foglakoztató kérdést, ami ha jól tudom, még egyszer sem merült fel. Nevezetesen, hogy mi a helyzet a GPS által jelzett sebességgel. Nekem az a tapasztalatom, hogy a GPS általában pont ezzel a 8-10 %-kal mutat alacsonyabb sebességet, mint az óra. 60- nál 54, 90-nél 83, 140-nél 129. Ráadásul több programmal is navigálok, ugyanez a helyzet az iGoval, , a nokia térképével, és a gyárban beépített, Garmint használó Kenwood navigációval is, csak az arányok különböznek valamelyest. Azt tudjuk, hogy az óra sokat mutat, viszont a GPS adata meg kevésnek tűnik, ugyanakkor hihetetlen, hogy egy szerkezet, ami pontosan tudja az adott idő alatt megtett távolságot, ne tudná kiszámolni a PONTOS sebességet.

Válaszát köszönöm!

Laci

Kedves Laci!

A különböző készülékek és szoftverek különböző pontossággal működnek. Ezt részben a más-más mintavételi idő, részben a helyzetmeghatározás kevésbé precíz pontossága, részben pedig a folyamatosan változó minőségű vétel okozza.

A mintavételi idő extrém esetekben akár 30 másodperc is lehet, a pozíciót a valóshoz képest 10-15 méterrel is elnézheti a készülék, a készüléket pedig sokszor maga az autó is leárnyékolhatja (mondjuk egy fémgőzölt szélvédővel) annyira, hogy romlik a készülék precizitása.

Ezek miatt a pillanatnyi sebesség mérésére kevésbé alkalmasak ezek a készülékek. Átlagsebességet azonban kiválóan ellenőrizhetünk vele, hiszen hosszabb távon a mérési hibák és pontatlanságok kiegyenlítőnek.

Ha egy alacsony forgalmú, nagyjából egyenes autópályaszakaszon belövi az autó sebességét egy óra szerint adott sebességre, és ezt sikerül hosszabb távon tartani, a navin jelzett pillanatnyi sebesség előbb-utóbb kis ingadozással be fog állni a valós értékre. Ez a technológiából adódóan már elég pontos lesz ahhoz, hogy hozzávetőlegesen bemérje, mennyit csal a műszer.

Üdvözlettel:
Autódoktor

Vontatható az Easytronic-váltós autó?

2011. március 7., 12:39 Módosítva: 2011-03-07 12:39:57
0

Üdvözlöm.

A kérdésem egy opel corsa 1.2easy tronic váltós kocsi és állitólag nem lehet üresben vontatni?

válaszát köszönöm

Jenő

Kedves Jenő!

Az Easytronic-váltós autók vontathatóak.

Ezek szerkezetileg szimpla mechanikus váltók, csak a kapcsolgatást oldják meg automatikusan. Nincs közük a "klasszikus" automataváltókhoz, amelyek kenését is a bennük lévő hidraulika-olaj végzi, ezért nem vontathatóak hosszabb távon.

Üdvözlettel:
Autódoktor

Golf vagy Astra?

2011. március 6., 14:52 Módosítva: 2011-03-06 14:52:52
8

Vw golf mk3 2.8 vr6 típusu autót szeretnék vásárolni és erről szeretnék érdeklődni. Megbízhatósága, fogyasztása, költségei? Ajánlottak nekem: opel astra gsi 2.0 16v c20xe, golf mk3 gti 16v és golf mk3 vr6-ot ezek közül melyik a legjobb összevetve? A válaszát előre is köszönöm üdvözlettel: László

Kedves László!

Az összes felsorolt autó jó, megbízható, kiforrott konstrukció, mindazonáltal jellemzően széthajtott, sokszor törött, ma már szinte kizárólag kispénzű fiatal srácok által hajtott, elhanyagolt élményverdák.

Ebből kifolyólag szinte lehetetlen jó vásárt csinálni egy ilyen kategóriájú autóval.

A legfiatalabb is tíz éves, valószínűleg egy soha össze nem álló pénznyelő lesz, bármelyiket is választja. A hibák és kókányolások elképzelhetetlenül széles skáláját lehet felefedezni bennük.

Mindazonáltal, ha nem első, munkábajáró autónak venné, érdemes keresgélni. Ha sikerül egészséges darabot találni, nagy szerelem lesz belőle.

Üdvözlettel:
Autódoktor

Nem melegszik a hűtővíz

2011. március 5., 13:29 Módosítva: 2011-03-05 13:29:09
1

Tisztelt Autódoktor!

1.4-es Opel Astra F-es autómon azt vettem észre, hogy nem melegszik a hűtővíz. Kellemetlen, mikor egy hideg téli hosszabb úton nem melegszik fel a motor eléggé ahoz, hogy meleg levegőt nyomjon a ventilátor az utastérbe. Egy folyamatos 90-100-as haladás mellett nem mozdul ki, vagy csak kicsivel mozdul ki a fekvő alap pozíciójából, az hogy a kék mezőből kiemelkedjen a mutató, elég szélsőséges helyzet kell hozzá mint például egy dugó, vagy télen hóba csúszkálós lassú haladás. mi oka lehet ennek a hibának, vagy ez ennél a típusnál teljesen normális?

válaszát előre is köszönöm.

üdvözlettel: Péter

Kedves Péter!

Ahogyan ezt már számtalanszor írtuk, ilyen esetben első lépésként a termosztát működését kell ellenőrizni. Legegyszerűbben, házilag ezt úgy tudja megtenni, hogy a hidegen beindított autónak megfogja a vízhűtőhöz menő vízcsöveit, és figyeli a hőmérsékletüket.

Normális működés esetén a termosztát nyitása előtt az alsó cső alig melegszik, a felső hőmérséklete pedig szép lassan emelkedik. Amikor eléri a nyitási hőfokot (ilyenkor a felső cső még éppen megfogható kézzel), akkor megindul a keringés a vízhűtőben is, ezért az alsó cső meglehetős gyorsasággal "hozzámelegszik" a felsőhöz. Némi különbség persze lesz közöttük, de álló autónál ez nem lesz jelentős.

Így működik egy jó termosztát.

Ha az öné elromlott, és nyitott állapotban megragadt, a fentiek annyiban változnak, hogy az alsó vízcső kis késéssel követi a felsőt, és már a hidegebb tartományokban is csak kicsivel hidegebb tapintású, mint a felső. Ha ezt tapasztalja, a termosztát megérett a cserére. Jó kellemes feladat, valószínűleg (bár nem írt pontos motortípust) a vezérműszíj megbontásával jár.

Emellett szóba jöhet még a túl hamar kapcsoló, rossz esetben folyamatosan járó hűtőventilátor is, de ez talán kevésbé jellemző hiba.

Üdvözlettel:
Autódoktor

Alacsony az alapjárata az Ignisemnek

2011. március 3., 10:39 Módosítva: 2011-03-03 10:39:39
0

Tisztelt Doktor Úr!

Van egy 2006-os 1.3 vvt Suzuki Ignisem, az a problémám, hogy télen hideg időben alig van alapjáratom, épphogy csak jár a motor. A szervízben azt mondták, hogy nem találkoztak még ilyen problémával, de 7000 forintért felteszik számítógépre és megnézik mi lehet a baja. Mások azt mondták, hajtsam meg, mert lehet hogy el van koszolódva valahol, de nem lett jobb tőle! Akkor most mi a teendő??

Tisztelettel: László

Kedves László!

Csodálkozom azon, hogy a szerviz nem találkozott még ilyen problémával, mert bizony a Suzukik VVT-motorjainál ez, ha nem is túl gyakori, de jellemző hiba.

Majdnem biztosan a változó szelepvezérlés olajvezérlő szelep ragadt le, vagy nehezen mozog. Az olajjáratok és a szelep tisztításával a hiba könnyen orvosolható.

Azért zárójelben megjegyzem, ilyen hiba általában a nem megfelelő, vagy nem előírt időben cserélt olajtól szokott előfordulni.

Üdvözlettel:
Autódoktor

Mikor cseréljek vezérműszíjat?

2011. február 28., 16:16 Módosítva: 2011-02-28 16:16:35
0

Szia,

Fiat Tipo '94-es 1.4 i.e-m van. Mi a csereintervallum vezérműszíjnál? Fontos lenne.

köszönöm

Kedves Érdeklődő!

Ennél az autónál 105 000 km-enként kell cserélni a szíjat.

Üdvözlettel:
Autódoktor

Csúszik a kuplung?

2011. február 28., 16:15 Módosítva: 2011-02-28 16:15:32
1

Tisztelt Autódoktor,

Olyan kérdésem lenne, hogy vajon mi lehet a baja az autómnak. 2006-os Seat Leonom van 1.9 PDTDI 65e kilométerrel. Ha magasabb sebességi fokozatban vagyok, és a fordulatszám 2e körül van, majd nyomok egy kövér gázt, a fordulatszám felmegy, de az autó nem gyorsul ilyen ütemben, majd visszaáll a rendes fordulatszámra és gyorsul (olyasmi mit egy automataváltós autónál). Én kuplungra gyanakodok, de az egyik szerelõ azt mondta, lehet, hogy a váltóban a lendkerék ment tönkre ami 150e HUF. Feleslegesen nem szeretném azt kicseréltetni.

Válaszát elõre is köszönöm.

Kedves Érdeklõdõ!

Teljesen biztos, hogy a kuplunggal van gond, csúszik, nem is kicsit. Emellett - ha régóta jár így az autóval - elképzelhetõ, hogy a kettõs tömegû lendkerék is csereérett, erre gondolhatott a szerelõ - de ez csak széthúzás után derül ki.

Üdvözlettel:
Autódoktor

A "check injection" jelenthet vezérműszíjszakadást?

2011. február 27., 09:33 Módosítva: 2011-02-27 09:33:04
0
66 hozzászólás

Tisztelt Autódoktor!

Egy 9 hónapos Renanult Scenic III 1.5dCi 25.000 futott km után minden előjel nélkül menet közben megállt. A "check injection" hibaüzenetet írta ki. Semmilyen hanghatás nem volt, úgy viselkedett mintha elfogyott volna az üzemanyag. A szerviz vezérműszíj szakadásra gyanakszik. Várom véleményét!

Köszönöm!

Kedves Érdeklődő!

Nem teljesen értem a levelet. Az autó nem járt még a szervizben? Ha igen, ott nem nézték meg, csak mondtak valamit hasból? Ha mégis megnézték, miért csak gyanakszanak?

A véleményem: le kell venni a vezérműszíj burkolatát, és megnézni, valóban elszakadt-e a szíj.

Ha pedig nem, akkor nyilván meg kell keresni a hiba okát, ellenőrizni az elektromos és az üzemanyag-ellátó rendszert, ezután elég hamar ki fog derülni, mi is a gond.

Üdvözlettel:
Autódoktor

66 hozzászólás

Bréking: az Agilában nincs üzemanyagszűrő

2011. február 26., 09:00 Módosítva: 2011-02-26 09:00:57
0

2003 évjáratú 1.2 agilában milyen időszakonként kell üzemanyagszűrőt cserélni és hol található?

Köszönettel: Károly

Kedves Károly!

Ebben az autóban nincs a klasszikus értelemben vett, cserélhető üzemanyagszűrő.

Üdvözlettel:
Autódoktor

Nagy gáznál megtorpan

2011. február 26., 08:59 Módosítva: 2011-02-26 08:59:36
0

Hello,

van egy 1990-es évjáratu opel kadettem 1.6 -injektor, szeretném segítségét kérni. Mikor hirtelen gázt adok, akkor torpan az autó. Ha finoman, lassan nyomom a gázt, semmi gond, de ez nekem nem jó így, mert előzésnél gátol.

köszönöm.

Kedves Érdeklődő!

Nagy valószínűséggel a MAP-szenzorral, az ahhoz vezető vákumcsövekkel, esetleg az üzemanyag-nyomással lesz gond.

Üdvözlettel:
Autódoktor

Használhatom "motorcheck"-kel tovább?

2011. február 26., 08:55 Módosítva: 2011-02-26 08:55:51
0

Tisztelt Autódoktor, segítségére, tanácsára lenne szükségem! Van nekem egy 2002 évjáratu Audi A4 1,6 benzines autóm 170.000km-rel, kigyuladt a műszerfalon a motorelektronika lámpa (narancssárga "motorcheck"), s a computer nagyobb fogyasztást is mutat. Az lehetséges hogy lambdaszonda csere lesz? Vagy légtömegmérő? Így azért lehet az autót rövid ideig használni még? Válaszát előre is köszönöm!

üdv.: Balázs

Kiszámíthatattlan indítás

2011. február 23., 11:36 Módosítva: 2011-02-24 11:46:00
0

Helló Doki!

Egy 89-es Fiat Tipóm van, és már nem egyszer volt hogy az önindító megállt és nem teker.Teljesen kiszámíthatatlan hogy mikor csinálja, az önindító volt már szétszedve és megtisztítva, de ez csak ideiglenesen volt megoldás. Ilyenkor csak a betolás vagy egy lejtő segitett, viszont ez most nem opció.

Várom válaszát,
Attila

Kedves Attila!

Szívesen válaszolok, bár nem találtam kérdést.

Ha teljesen biztos abban, hogy a gyújtáskapcsoló és kábelei korrektek, valamint van test-összeköttetés a karosszéria, az akku és a motor között, az alábbit javaslom:

Szerelje ki az önidítót, vigye el egy erre szakosodott műhelybe, némi pénzért cserébe korrektül felújítják, ön visszaszereli, és boldogan autózik tovább.

Üdvözlettel:
Autódoktor

A Berlingo gyertyája

2011. február 23., 11:35 Módosítva: 2011-02-23 11:35:29
0

Citroen Berlingo 2008 évjárat, motor tipus: PSAKFW10FST55838827, milyen típusú gyertya kell?

Tisztelt Érdeklődő!

NGK BKR6EZ
Denso K20PRU

...vagy bármi ezeknek megfelelő.

Üdvözlettel:
Autódoktor

Vendégszerető Saxo

2011. február 23., 11:34 Módosítva: 2011-02-23 11:34:38
0

Saxóm központi zárja elkezdett magától ki-be kapcsolni. A vezérlőegység jó. Mi lehet a hiba? Mi a megoldás? Várom szíves válaszát

Kedves Érdeklődő!

Nagy valószínűséggel valamelyik ajtóátvezető csőben tört el egy (esetleg több) kábel, vagy a motor rudazata lazult fel, mozdult el.

Üdvözlettel:
Autódoktor

Nem indul a Ticóm

2011. február 20., 10:44 Módosítva: 2011-02-20 10:44:20
0
24 hozzászólás

T. Doki!

A Daewoo Ticom nem indult be egyik reggel.

Az önindító csak forgatta, forgatta a motort, indulni viszont nem sikerült.

Kicseréltem a gyújtáselosztó fedelet, de semmi változás nem történt.

Mi okozhatja a problémát? Az automata szívató? Gyertyák (kb. 15000 km-t mentek), esetleg gyújtókábelek?

Köszi előre is.

Kedves Érdeklődő!

Bármi.

Nincs szikra, üzemanyag, vagy rosszkor érkezik.

Ennyi információból nem tudok pontosabbat mondani.

Üdvözlettel:
Autódoktor

24 hozzászólás

Kopog a Suzukim futóműve

2011. február 16., 12:16 Módosítva: 2011-02-16 12:16:50
0

Üdvözlöm

Egy Suzuki Ignisem van 1.3 GC, 2005-ös évjáratú,113e km, első tulaj. A következő a poblémám: kb. 3 hete a jobb első futómű felől kopogó hangot kezdtem hallani. Inkább a torony felől jött a hang, felülről. Felnyitott motorháztetővel, ha az autó orrát lefelé nyomogattam, a kopogó hang jelentkezik, majd ha a kezemet a toronyszilentre teszem, érzem is a klattyogást. Vettem toronyszilentet, kicseréltettem, a kis görgős csapágyat is de a jelenség továbba is fennáll.

Jelen voltam a szerelésnél, minden rendben zajlott. A szerelő megnézte az összes futóműalkatrészt, azt mondta, nem lóg semmi. Nem tudta, mi lehet, azt gyanította, hogy lóg a lengéscsillapító szára. Mások azt mondják, hogy az csak nagyon rossz állapotú lengéscsillapítóknál lehet.

Elképzelhető ez vajon, mert továbbra is érezni a klattyogást, de ha a kerék fölött benyúlva fogom a lengéscsillapítót, ott már nem érzem. Elmentem egy lengéscsillapító-mérésre, minden érték rendben van. (Rendesen csinálták, guminyomás, stb. minden rendben volt). A jelenség nagyon zavaró, mert egyfolytában kopog, de azt tanácsolták, amíg jó a lengéscsillapitó, ne cseréljem ki, hanem hallgassak zenét.

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel
Ferdinánd

Kedves Ferdinánd!

Valóban, lehet a lengéscsillapító is, ám ha a toronycsapágynál kizárólag a lapos kis tűgörgős csapágyat és a gumiágyat cserélték, ott is lehet gond.

A toronycsapággyal együtt ugyanis ezeknél az autóknál - és a Wagon-R-nél is - illik cserélni a kis bakelitperselyt is, amely a helyén vezeti a lengéscsillapítót.

Ha a gátló maga egyébként nem kopog, akkor ezzel meg fog szűnni a jelenség.

Üdvözlettel:
Autódoktor

Megfelel az NGK gyertya?

2011. február 16., 12:11 Módosítva: 2011-02-16 12:11:58
0

2006-os 1.4 H-Astrába megfelel-e az NGK ZFR5F gyertya? Előre is köszi.

Kedves Érdeklődő!

Igen, megfelelő. A gyári gyertya tudomásom szerint Bosch FQR8LE2, ennek egyenes ági referenciája az említett NGK gyertya.

Üdvözlettel:
Autódoktor

Ma reggel nem indult a Suzukim

2011. február 14., 11:35 Módosítva: 2011-02-14 11:35:13
0

Üdvözlöm! A véleményét szeretném kérni azzal kapcsolatban hogy mi lehet a probléma. Van egy Ignis dízel autóm és tegnap még hazahozott, de ma reggel már nem indult be. Előjelek nem nagyon voltak, egyszer olyan furán indult be, mindha nem menne minden henger aztán szépen üzemelt. Várom válaszát.

Kedves István!

Két dologra tudok gondolni a kevés információból:
- üzemanyagszűrőt kellene cserélni mihamarabb, megfagyhatott benne a víz
- érdemes volna ellenőrizni, hiba esetén cserélni a szívócső nyomásérzékelőjét

Természetesen emellett számos probléma szóba jöhet, de a pontos diagnózishoz ennyi információ igen kevés.

Üdvözlettel:
Autódoktor

Mekkora inndítókábel kell nekem?

2011. február 14., 11:34 Módosítva: 2011-02-14 11:34:30
0

Kedves Autó Doki!

Két kérdésem van.

1.) 1.8 tdci ford focus-hoz szeretnék indítókábelt vásárolni. A Baumaxos (120A, 600Ft) kábel elegendő ehhez az autóhoz (akksi: 74Ah)? Vagy valami komolyabb áteresztő képességű kábelre van szükségem? 300A, 400A esetleg 500A vagy több?

2.) Másik kérdésem a kézikönyvek úgy írják, hogy 1. a piros kábelt a + pólusokra, majd a feketét a kisegítő autó negatív pólusára végül a fekete másik végét a bajba jutott autóhoz kell csatlakoztatni minél messzebb az akksi negatív pólusától. Miért van benne "majdnem minden" kézikönyvben ez utóbbi? Még soha nem láttam senkit, aki így csatlakoztatta volna a bajba jutott autóhoz a fekete kábelt.

köszönöm
Gábor

Kedves Gábor!

A 120A-s kábel nagyon kevés lesz. Az – kis költői túlzással – Simsonhoz való, esetleg kétütemű Trabanthoz, ráadásul vontatókötélnek is gyenge. Olyan 400A körül már érdemes elgondolkodni.

A második kérdés érdekes, én még nem találkoztam ilyen javaslattal - bár bevallom, ritkán olvasom a kézikönyvek ide vonatkozó részét. Talán az lehet mögötte, hogy a két csipesz minél távolabb legyen egymástól – testpontot pedig könnyebb találni az akkutól távol, mint pozitívot.

Mellesleg valamiért én is így szoktam indítani, de annak inkább az az oka, hogy egy motorkiemelő fülre, vagy egy (fém) szívócsonkra, kipufogócsonkra egész egyszerűen könnyebb felcsattintani a csipeszt, mint a sarura.

A bikázással kapcsolatban fontos lehet még, hogy – különösen nagyobb kapacitású akkunál – sokat lendíthet az indítási kísérlet sikerén, ha a segítő autó motorja jár, esetleg valaki 1500-2000 körül tartja a fordulatot, és a mentett autó indítása előtt így töltenek némi szuflát a halott akkuba.

Üdvözlettel:
Autódoktor

10 litert eszik a Trabantom

2011. február 13., 13:11 Módosítva: 2011-02-13 13:11:08
1

Tisztelt Autódoktor!

Nemrég vettem egy 90-es Trabant 1.1-et és sajnálattal kellett rájönnöm, hogy a kocsi 10 liter körül fogyaszt, valamint visszakapcsolás utáni kigyorsításkor torpan az autó. Kérdeztem autószalonban dolgozó szerelőt, ő azt mondta, nem biztos, hogy beállítható, cserére is gondolni kell, mert nem ez lenne az első ilyen eset, amivel találkozott. Egy korábbi tanácsban olvastam, hogy az 1.3-as wartburg karbik nem liszenszesek, hanem gyári weberek és megízhatóbbak mint a gyári trabant karbik. (tudomásom szerint kissé nagyobbak is, és ezért egy 7 liter körüli fogyasztás melletti + teljesítményt sem vetnék meg:)) A kérdésem az lenne, hogy érdemes-e bontottan 5-7 ezer forinti ár körül ilyen karbit venni, mire kell figyelni ezeknél a daraboknál és igényel-e valami + alkatrészvásárlást( pl.szívócsonk, vagy ilyesmikre gondolok), vagy átalakítás nélkül felszerelhető? köszönettel: B. Dániel

Kedves Dániel!

Nincs igazán jó megoldás.

A négyütemű Trabant karburátorából egészséges, jól működő darabot találni nagyon nehéz. A Wartburgé kicsit jobb, de mint ön is említette, nagyobb, tehát igazából nem erre a motorra való. Kompromisszumos megoldásként elfogadható, de ameddig alapos méricskéléssel be nem lövi a megfelelő fúvókaméreteket, addig a szükségesnél dúsabb keverékkel fog járni.

Szóba jöhet még más, 1.05-ös VW-motor karburátora. Bevált megoldás a Solex karbik felszerelése, ehhez azonban a szívócsövet is cserélni kell. Ráadásul ezek kézi szívatóval rendelkeznek, tehát a bovdent is fel kell szerelni, be kell vezeni.

A legelegánsabb megoldás pedig a Golf vagy Polo Digijet hengerenkénti injektorának beépítése, ám ez jóval komolyabb munka, plusz jelenleg Magyarországon átalakítási engedélyre kötelezett művelet.

Azt javaslom, mielőtt a fentiekből kiválasztaná az önnek leginkább megfelelőt, próbálja meg a karbi körüli elektromos rendszert rendbeszedni, a karbit magát kitisztítani, majd beállítani – korántsem biztos, hogy sikertelen műtét lesz.

Üdvözlettel:
Autódoktor