Suzuki Engine lámpa kigyulladt. Áh, ráérünk arra még…

2010.08.06. 08:26 - Autódoktor

Tisztelt Doktor úr!

Autóm (Suzuki WagonR+ 1,3-as, benzines) jelenleg 7 éves és 120 000 km van benne. Főleg városban (Bp.-en) járkálok, de nyáron, évente rendszeresen olyan 2000 km-t autópályán is.

Vagy 2 éve kigyulladt az Engine sárga fényű lámpa. A szerelőm megcsinálta, majd fél év múlva újból kigyulladt és akkor is megcsinálta. Fél év múlva újból ugyanez.

Idén tél végén megint kigyulladt, a szerelőm azt mondta, ráér ez ősszel is. Azóta néha el is alszik, most éppen megint ég.

Nem értek az autókhoz, de próbáltam utána nézni: a kartergáz-visszavezetés részben(?) eltömődött.

Igazából mi itt a gond? Tényleg várhatok vele őszig?

Üdvözlettel, A. Miklós

Kedves Miklós!

A leírtak alapján valószínűleg a kipufogógáz-visszavezető szeleppel (EGR-szelep) lesz probléma. A Wagon-R-eken (de sok más típuson is) ez idővel könnyen elkormolódik, különösen gyakori városi üzemben. Néha, néhányszor tisztítható, de végleges megoldást csak a csere jelent.

Sajnos nem olcsó alkatrész.

Üdvözlettel:
Autódoktor

Olaj a vízben, víz az olajban

2010.08.03. 10:47 - Autódoktor

Jó napot!

Olyan gondom van a kocsimmal (Peugeot 306 xn Break), hogy a vízhűtőben sűrű olaj van, a motorban meg olajos víz. Mi a teendő?

Kedves Érdeklődő!

Először is szereljék le a hengerfejet!

Jobb esetben csak a hengerfejtömítés égett át, de ne érjék be ennek cseréjével! Feltétlen szükséges, hogy felmérjék a hengerfej állapotát, alaposan kitakarítsák a vízkört, cseréljék az olajat, és találják meg, eredetileg mi okozta a problémát!

Üdvözlettel:
Autódoktor

Recseg a Dacia a kanyarban

2010.08.03. 10:46 - Autódoktor

Üdvözlöm!

Van egy 10 éves Dacia személygépkocsim, úgy 2 hete lettem figyelmes rá, hogy mikor veszem be vele a kanyarokat, a jobb első kerék felől ropogó, kattogó hangokat hallat. Azt szeretném megkérdezni, mitől lehet ez, és mi a megoldás? Amúgy nem húz az autó félre. Előre is köszönöm.

Kedves Érdeklődő!

Ha az a ropogó hang a kerék forgásával lassul vagy gyorsul, nagy valószínűséggel a féltengelycsukló lesz a ludas. Ha ettől független, a toronycsapágyat kell ellenőrizni.

Előbbi felemelt és megforgatott kerékkel könnyen felfedezhető, utóbbihoz szintén fel kell emelni az autót, kikötni a kormányösszekötő gömbfejet, és a kormányzás irányában megforgatni a futóművet – ha recsegő, ropogó hang vagy darabos mozgás jelentkezik, akkor a toronycsapágynál van gond.

Üdvözlettel:
Autódoktor

Kell-e vezérműszíjat cserélnem 5 év után?

2010.07.31. 11:21 - Autódoktor

Tisztelt Autódoktor!

Szeretném megkérdezni, mikor kell az autómon vezérműszíjat és vízpumpát cserélni? 2004-es évjáratú Volkswagen Golf V., 1,6-os benzines, nyolcszelepes (BGU motorral) autóról van szó, mely 6 éves és 60 000 km-t futott.

A szervizben azt mondták, 120 000 km-nél vagy 5 év után kell cserélni. Ezt az öt évet mennyire kell komolyan venni, mivel futott km-ben még pár évig el tudnék autózni vele?

Kedves Érdeklődő!

Bár az autóipar összes szereplője harminc éve fennhangon hirdeti, hogy egy vezérműszíj állapotát ránézésre nem lehet eldönteni, a VW mégis ezt javasolja.

Ezeknél a motoroknál ugyanis nincs előírt csereperiódus, csupán ellenőrzés. Először 90 000 km után, majd minden 30 000 km elteltével újra szemrevételezéssel kell megvizsgálni a vezérműszíjat. Az utóbbi igaz akkor is, ha már egyszer cserélve volt.

A vezérműfedél fedelének leszerelése után alaposan meg kell vizsgálni a szíjat. Ha repedezett, kopott, vagy olajjal szennyezett, azonnal cserélni kell, ellenkező esetben újabb 30 000 kilométert futhat.

Mindamellett én saját lelkem megnyugtatására 6 év után valószínűleg lecserélném.

Fontos, hogy ha a csere mellett dönt, a szíjjal együtt a görgőt is feltétlen cserélje, ha pedig a vízpumpa állapotával kapcsolatban egy hangyányi kétség is felmerül, az se maradjon az autóban!

Üdvözlettel:
Autódoktor

Szerelhetem magam a féket?

2010.07.28. 08:43 - Autódoktor

Szia Doki!

Egy 2001-es Opel g Astra Caravanom van. A kérdés, kicserélhetem én is a féktárcsákat és a fékbetéteket, vagy inkább autószerelővel csináltassam meg?

Kedves Érdeklődő!

Ez egy erősen elméleti kérdés. Természetesen kicserélheted, ha érzel magadban megfelelő tehetséget, és csináltál már ilyet, vagy legalább tisztában vagy azzal, hogyan áll össze egy első tárcsafék.

Ha mégsem, azt javaslom, először társulj valakivel egy fékjavításra, és nézd meg, hogyan működik, mire kell figyelni, mikor hová kell nyúlni. Ha már érted és érzed, csak akkor gyakorolj a saját autód üzemi fékével!

Üdvözlettel:
Autódoktor

Hidrotőke csattogás ellen olajcsere

2010.07.27. 11:17 - Autódoktor

Tisztelt Autódoktor!

A minap vásároltam egy Fiat Bravo 1.4 12v (1996) személyautót, és mint a legtöbb használt autónál, ennél is felmerültek problémák. Illetve eddig csak egy, ami a következő lenne: a motorból csattogó hang, olyan dízeles jelleg hallatszik, a szelepek csattognak. Az olaj még nagyon friss benne, 5W-30 vagy 5W-40, ezt nem tudom, az előző tulaj tette bele (csurig volt), és mikor kipróbáltam, nem is lehetett hallani ilyen csattogást. Megjelent a probléma, elvittem hát az első vizitre az ismerős szerelőhöz, aki azt mondta, hogy ez bizony hidrotőke baj lesz, eljár vele az autó még sok ezret, csak tegyünk bele 15W-40-es olajat és akkor kevésbé fog csattogni. Egyébként a legjobb egy teljes hengerfejcsere vezérműtengellyel mindennel együtt. A kérdésem, hogy merjek-e engedni és beletölteni a 15W-s olajat, ami a leírás (5W-30/-40) szöges ellentéte. Várom válaszát! Köszönöm előre is, sokat fog segíteni!

Üdvözlettel: K. Ádám

Kedves Ádám!

A 10W-40 még tökéletesen megfelelő volna ebbe az autóba, ha legalább SL minősítéssel rendelkezik, de a 15W-40 az finoman szólva is rossz ötlet.

A hidrotőkék csattogásának eltüntetésére általában azok cseréje lehet megoldás, ritkább esetben, ha az autó sokat állt, néha egy hidrotőke-tisztító adalék is javíthat a helyzeten.

Üdvözlettel:
Autódoktor

Gázpedáltuning. Árt?

2010.07.26. 14:45 - Autódoktor

Tisztelt Autódoktor,

érdeklődni szeretnék, hogy a gázpedáltuning, ami az elektromos gázpedál karakterisztikáját változtatja meg, mennyiben árthat az autó motorjának, ha egyáltalán árt valamit is? Ilyen pl. a www.sprintbooster.hu. Előre is köszönöm válaszát, üdvözlettel,

Attila

Kedves Attila!

Ez a megoldás nem árt az autónak, de valójában nem is ér semmit. Ahogyan a honlap is leírja, sem a teljesítményen, sem a motor karakterisztikáján nem változtat a világon semmit.

Az egyetlen, amit tesz, hogy gyorsabban nyomja le ön helyett a gázpedált.

Üdvözlettel:
Autódoktor

54 lóerős Fabiám 180-nal megy. Lehetséges?

2010.07.22. 15:26 - Autódoktor

2005-ös, 54 lóerős Fabiám van, a végsebessége könyv szerint 155 körül alakul, gyári gumikkal. Nekem eggyel nagyobb felnire (15) van felrakva 195/45-ös gumi. Így a végsebessége 180 körül jár mérésem alapján. Lehet hogy nagyobb teljesítménnyel rendelkezik? Mi lehet ennek az oka?

Előre is köszönöm.

Kedves Érdeklődő!

Ha eltekintünk attól az egyébként nem teljesen valószínűtlen esettől, hogy az ön autójának összeszerelésekor a motoros kolléga véletlen rossz polcra nyúlt, akkor feltételeznünk kell, hogy az ön mérésénél hibázott valami.

Ez az 54LE-s, 1.2 motor szinte teljesen biztosan nem megy 180 km/h-t.

Az eltérés adódhat a sebességmérő pontatlanságából - ez az érvényben lévő műszaki előírások szerint max. 10%-ot tévedhet, de kizárólag felfelé. Ezt a gyártók - véletlen, vagy szándékosan - ki is szokták használni, hiszen milyen boldog ügyfél az, aki azt látja, hogy az autó többet nyújt, mint amire számított. Bár saját tapasztalataim szerint nagyobb sebességnél a tévedés több is lehet, mint 10%, azért az ön autójánál ezt ne feltételezzük.

A nem gyári gumiméret is torzít a mért sebességen, kicsit több, mint három százalékot. 155*1,1*1,03 - ez máris 175 km/h.

Ha mégis teljesen biztos abban, hogy a mérés korrekt és pontos volt, és nem is egy komolyabb lejtő aljában mérte ezt a sebességet, érdemes körbekérdezni a családban, barátok között, nem kapott-e ajándékba valakitől titokban egy alapos csiptuningot...

Üdvözlettel:
Autódoktor

Üresbe tegyem, ha lámpánál állok?

2010.07.21. 17:12 - Autódoktor

Tiszteletem!

Huyndai Atos 2000-es évjáratú autóm vam, 1 literes motorral. Évek óta ha a lámpánál vagy rövidebb ideig állok, mindig üresbe teszem a váltót. Azt olvastam az egyik kérdésre válaszolva, hogy ez káros a váltónak.

Miért?

Zoltán

Kedves Zoltán!

Valószínűleg félreértett valamit. A lámpánál állva feltétlenül az a hasznosabb megoldás, ha üresben áll. Az ön által olvasott tanács valószínűleg arról szólt, hogy praktikusabb, kímélőbb és takarékosabb valamelyik sebességfokozatba kapcsolva, motorfékkel gurulni a lámpa felé, nem pedig az üzemi féket használva.

Üdvözlettel:
Autódoktor

Beragadó fék egy Taunusban

2010.07.20. 14:26 - Autódoktor

Tisztelt Autódoktor!

Még egyszer megkérdezem, hátha most átmegy. Tudom, régi autó, így csak elvi kérdésem lenne. Egy Ford Taunusnál jött elő a következő hibajelenség (kétkörös, vákuumos rásegítő nélküli, elöl tárcsás, hátul dobos fékrendszer): a hátsó kerékfékek a fékpedál üzemi lenyomása, majd elengedése után befognak. A főfékhenger fenékszelepe lenne a hibás, mivel úgy tűnik, hogy nyomás alatt tartja a hátsó kört és nem engedi vissza a fékolajtartályba az olajat. Az első kör hiba nélkül működik. Mi lehet a baj? Cseréljek komplett főfékhengert, vagy csak felújítókészlet kell bele? (Nem egyszerű szerezni, de van cucc hozzá.)

Köszönöm a választ.

Kedves Érdeklődő!

A fenékszelep meghibásodása is okozhat ilyen hibát, ám sokszor a helyzet ennél egyszerűbb: a fékpedál holtjátékát ellenőrizze először, elképzelhető, hogy nem ereszti vissza teljesen a dugattyút.

Ha mégis a főfékhenger a ludas, a javítókészletet csak gyors, ideiglenes megoldásként javaslom, vagy ha a főfékhenger kompletten már nem beszerezhető, esetleg extrém drága. Ezek az utólagos karmantyúk ugyanis a tapasztalatok szerint nem túl hosszú életűek.

Üdvözlettel:
Autódoktor

Árt az automata váltónak az üresben gurulás?

2010.07.20. 14:25 - Autódoktor

Tisztelt Autódoktor!

Kérem, segítsen tisztán látnom abban a kérdésben, hogy károsítja-e az automata váltó bármely elemét, ha kb. egy percnél hosszabb várakozásnál vagy hosszabb kigurulásnál rendszeresen D-ből N-be rakom a váltót? (persze járó motor mellett).

Tenném ezt azért, hogy ne kelljen az álló autóban folyamatosan fékeznem, illetve, ahogy látom, álló helyzetben kb. 30%-kal kevesebb gázolajat fogyaszt az autó N-ben, mint D-ben. Próbáltam utánanézni a kérdésnek, de a kereskedés szerint nyugodtan várakozzak vagy guruljak N-ben, bizonyos automata váltóval foglalkozó honlapok közül viszont van, amely nem tanácsolja a használat ilyen formáját.

A konkrét kérdés egy 2010-es Ford Mondeóval kapcsolatban merült fel.

Válaszát várva,
Dom István

Kedves István!

Az N, azaz üres fokozatot bátran használja, ezért van. Álló helyzetben semmiféle hátránya nincs. Az üresben gurulás általánosan elfogadott szabálya, hogy csak kis sebességnél, rövid távon szabad. A klasszikus automata váltók kenése ugyanis a főtengely fordulatszámától függ, így egy hosszú lejtőn nagyobb sebességgel üresben gurulva olajzási elégtelenség léphet fel.

Üdvözlettel:
Autódoktor

A krómspré jó foncsorozni?

2010.07.20. 14:23 - Autódoktor

Üdvözlöm!

Érdeklődnék, hogy az 1994-es Peugeot 306-osomon meglehetősen rosszak a fényszórók. Sajnos nem találtam szakembert a fényszórók újrafoncsorozásához, de egy festékboltban az eladó ajánlott egy krómsprét, amivel szerinte hasonló eredményt lehet elérni. Érdekelne, hogy a sprével, amely kb. 100 Celsius-fokot bír ki, javítható-e a fényszóró? Érdemes otthon kísérletezni a fényszóró szétszedésével? Későbbi párásodásra gondolok pl. Válaszát előre is köszönöm!

Krisztián

Kedves Krisztián!

Gyors kereséssel 6500 Ft magasságában találtam fényszórót ehhez az autóhoz. Úgy gondolom, ennek fényében nem érdemes kísérletezni, mert a krómspré erre nem alkalmas, a szétszedett fényszóró pedig szinte biztosan be fog ázni.

Azt javaslom, vásároljon két új fényszórót, ez sokkal biztosabb megoldás.

Üdvözlettel:
Autódoktor

Olajnyomás probléma csere után

2010.07.15. 11:52 - Autódoktor

Üdvözlöm,

van egy VW Golf III 1.6 benzines, ’95-ös autóm.

Nemrég volt olajcsere, olajszint a maxon van. Mikor üzemmeleg a motor, kb. 10 km után üresben villog az olajnyomás-visszajelző. Ha ilyenkor kb. 800–900-ig pörgetem a motort, akkor elalszik. (Bár szerintem alapjáratnak az a 700 üzemmelegen kevés.)

Így első hallásra mi lehet a gond? Lehet nagyobb baja, ha így járok vele következő olajcseréig?

Köszönöm!

Kedves Zoltán!

Bár nem sok konkrétumot írt a felhasznált olajról, de gyanítom, a megfelelő minőségű és viszkozitású került bele. Ha így van, bátran gyanakodhat az olajnyomáslámpa kapcsolójára, elég gyakran meghibásodnak a benzines VW-motorokban.

Nem egy vaskos tétel, és gyorsan cserélhető.

Üdvözlettel:
Autódoktor

Ugrál a benzinszintmérő

2010.07.15. 11:51 - Autódoktor

Üdvözlöm!

Nekem egy Fiat Tipóm van, melyben elkezdett menet közben ugrálni a benzinszintmérőm. Tudna segíteni, mi lehet az oka ennek?

Köszönöm

Kedves Érdeklődő!

Az üzemanyagszintjelző romolhatott el, esetleg a műszer, vagy a kettő között valami kontakthiba lépett fel. Az teljesen bizonyos, hogy nem az üzemanyag valós szintje ugrál fel-le ilyen gyorsan.

Üdvözlettel:
Autódoktor

Kattog, de mi?

2010.07.14. 14:13 - Autódoktor

Mazda 323F (1993-as, szervós) autóm kattog mozgás közben, ha teljesen vagy majdnem teljesen balra tekerem a kormányt. Jobbra nem.

Válaszod köszönöm.

Kedves Érdeklődő!

Nem teljesen tiszta előttem, milyen kattogásról van szó. Ha a sebességgel arányos a hang gyakorisága, akkor nagy valószínűséggel a féltengelycsukló haldoklik. Ez könnyen ellenőrizhető az adott oldali kerék felemelésével és forgásirányú mozgatásával.

Ha a hang a kormánykerék tekerésével jelentkezik, akkor a toronycsapágy lehet a ludas. Ilyenkor az autót szintén fel kell emelni, kikötni a külső kormánygömbfejet, és a futóművet a kormányzás irányában megtekergetni. A rossz toronycsapágy ilyenkor jellegzetes nyöszörgő, ropogó hangot ad.

Üdvözlettel:
Autódoktor

Cseréljem a hatéves vezérműszíjat?

2010.07.14. 14:10 - Autódoktor

Tisztelt Autódoktor!

2003-as, 1,2-es, benzines, 16 szelepes, 45 000 km-t futott (biztos, hogy ennyit, első tulajdonos vagyok) G Astrám vezérműszíjának cseréjét ajánlotta a szerelőm. Kérdésem, hogy valóban öregszik-e annyit az idő múltával a vezérműszíj, hogy így tényleg javasolt-e a csere?

Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Érdeklődő!

A hétéves vezérműszíj bizony elég öreg, a legtöbb gyártó ilyenkor már előírja a cserét. A szíj anyaga ugyanis nem csupán a munkában fárad meg, hanem az állásban is.

A pontos szervizintervallumot, beleértve a futásteljesítmény és az eltelt idő szerinti előírást is, a szervizkönyv ide vonatkozó része tudná megmondani, ám gyanítom, az ön könyvében az ön autójára vonatkoztatva nem fog ilyet találni.

Ez a motor ugyanis láncos vezérlést kapott, így egyetlen árva vezérműszíj-cafatka sincs benne. Így aztán mosolyogjon derűsen a szerelőre, és teljes magabiztossággal utasítsa vissza a vezérműszíj cseréjét!

Megjegyzem, a szerelő nem feltétlen rosszhiszeműen javasolta a szíjcserét, számtalan szíjas motor létezik ugyanis az Astra G-ben, amelyeknél ilyen idősen erősen javasolt a csere.

Üdvözlettel:
Autódoktor

Xenonról vissza

2010.07.14. 14:07 - Autódoktor

Tisztelt Autódoktor!

Az autóm tompított világításával a vásárlás óta nem voltam kibékülve, ugyanis szerintem nagyon gyenge. A szervizben javasolták, hogy szereltessek be xenonszettet. Ezt megtettem, majd 2 hete egy KPM-ellenőrzéskor közölték, hogy ez szabályellenes. Sajnos csak most néztem utána, és úgy tűnik, hogy igazuk van! Kérdésem valójában az, hogy milyen izzót vegyek, amely azért többet tud, mint az, amellyel forgalomba helyezték az autót.

Válaszát előre is köszönöm: Endike9!

Kedves Érdeklődő!

Sajnos az utólagosan beépített xenonszett valóban nem legális megoldás, bármilyen csábító is.

Ha a tompítottal elégedetlen, nem sok mindent tudok javasolni. Az európai előírások elég szigorúak, szinte minden autóban úgy érzi az ember, hogy valami nincs rendben a világítással.

Első körben azt javaslom, ellenőriztesse a fényszórók beállítását, illetve azt, nincs-e letekerve a magasságszabályzó. Ha ezek rendben vannak, vizsgálja meg, nem poros-e a foncsor, nem sérültek-e meg az üvegek.

Egy gyors multiméteres méréssel vizsgálják meg a fényszórókhoz érkező feszültséget is, a kontakthibák komoly fényerőcsökkenést eredményeznek – bár, ha ez egy Corolla, akkor ez a hiba nem túl valószínű.

Ha minden rendben, és még mindig elégedetlen, kísérletezhet neves gyártók növelt fényerejű izzóival, ám csodát ne várjon. A +25%, +30%, +60%-os fénykibocsátással reklámozott izzók használatakor az emberi szem közel sem fog ekkora javulást észlelni.

Attól viszont óva intem, hogy 100/80-as, 130/100-as izzókat használjon, ezek nagyon gyorsan tönkretehetik a lámpákat, a kapcsolókat, vezetékeket.

Üdvözlettel:
Autódoktor

Fabiát etanollal?

2010.07.13. 10:28 - Autódoktor

Fabia 1.2 12v 64 LE-s, használhatom-e bioetanollal és milyen arányban? Befolyásolja-e a zöldkártya értékét? Kíván-e a használata más olajat?

Kedves Érdeklődő!

– Igen, 1:1 arányban komolyabb módosítás nélkül is. 
– Kevéssé, valószínűleg jó irányba. 
– Nem.

Üdvözlettel:
Autódoktor

Három kérdés egy öreg Skodáról

2010.07.11. 08:23 - Autódoktor

Skoda 120l, 1985

1. kérdés: a motor üzemel, sebességbe rakás után nem indul az autó/egyik sebességi fokozatban sem indul a kocsi. Mi lehet a hiba?

2. kérdés: hengerfejleszerelésnél mire kell vigyázni? (pl. vezérlés)

3. kérdés: a motor bal oldalán az olajfolyásnak mi lehet az oka?

Kedves Érdeklődő!

Az, hogy sebességben nem indul az autó, üresben meg igen, jellegzetes Skoda-tréfa. Valószínűleg nincs a helyén a karosszériát a motorral összekötő testkábel. Ha jól rémlik, a motortartó gerendán lévő bal oldali gumibaknál van a gyári helye. Ha ez elvész, vagy megsérül, a váltórudazaton keresztül tud testelődni a motor, de csak bizonyos helyzetekben. Sürgős javítást igényel, rossz esetben ugyanis a gázbovdenen keresztül is létrejöhet a testkapcsolat, az viszont nagy valószínűséggel füstölésbe torkollik majd.

A hengerfej leszerelésénél bizony sok mindenre kell figyelni, de még többre a felszerelésnél. Elsősorban persze arra, hogy minden a helyére kerüljön, beleértve a vezérlést is, valamint arra, hogy a hengerfejcsavarokat a megfelelő nyomatékkal és fokozatokkal húzzuk le. Az új hengerfejtömítés csak így fog tartósan és korrektül tömíteni.

Az olajfolyás forrását könnyen fel lehet deríteni egy blokktisztító folyadékos kezelés és gőzborotvázás utáni 10–20 kilométeres próba után.

Üdvözlettel:
Autódoktor

Nem tudok tankolni

2010.07.10. 10:01 - Autódoktor

Tisztelt Autódoktor!

A kérdésem az volna, hogy az 1996-os Carisma 1.8i autómnál a tankolásnál a töltőpisztoly azonnal lekattan, és csak cseppenként tudom, nagyon kis fokozaton tankolni.

Hiába forgatom, húzom kicsit ki, olyan, mintha felhabosodna a benzin, egészen a töltőnyílásig és azonnal lekattintja a pisztolyt. Mintha a kifelé áramló levegőbe „beleakadna" a benzin és nem folyik le.

Tudtommal a benzintartály és az egész rendszer zárt, tehát nem lehet, hogy valamiféle szuszogó elkoszolódott volna.

Gyakorlott benzinkutasok is fejüket fogták és tanácstalanok.

Várom ötletét.

Kedves Érdeklődő!

Két ötletem van.

Előfordulhat, hogy a beöntőcső keresztmetszete leszűkült, mondjuk meggyűrődött a cső. Kevés bontással ez könnyen ellenőrizhető. Ilyenkor már a gumicsőben felhabosodik az üzemanyag, ezért kattanhat le a pisztoly.

Ha nem ez a hiba, érdemes még ellenőrizni a tankszellőztető rendszert, egy 1996-os autóban ez majdnem biztosan létezik. Ebben szintén felhabosodhat az üzemanyag, és feljuthat a tankolónyíláshoz.

Remélem, tudtam segíteni.

Üdvözlettel:
Autódoktor

Civichez manuál

2010.07.08. 11:13 - Autódoktor

Tisztelt Autódoktor!

Azt szeretném megkérdezni, hogy egy 1989-es Honda Civic Sedan 1,6-oshoz hol találhatok egy üzemben tartásról, illetve javításról szóló szakkönyvet?

Segítségét előre is köszönöm.

Üdvözlettel: Vivien

Kedves Vivien!

Letöltéseket ajánlgatni nyilván nem lenne etikus és legális, ezért nem is teszem. Azt javaslom inkább, hogy műszaki könyvesboltokat keressen meg ezzel kapcsolatban, valószínűleg fognak tudni segíteni.

Üdvözlettel:
Autódoktor

Megéri gázosítani a Ladát?

2010.07.07. 14:04 - Autódoktor

Tisztelt Autódoki

A kérdésem az lenne, hogy kockaladába érdemes-e használt gázszettet venni? 30 ezer lenne, de nem tudom, hogy érdemes-e vele foglalkozni… engedélyek stb.

Válaszod várom.

Kedves Érdeklődő!

Egyszerű: megéri, ha sokat mész az autóval.

A gáz literenkénti ára jelenleg nagyjából a fele a benzinnek. A karburátoros autók legtöbbször nagyjából 10–20%-kal többet fogyasztanak gázból. A beszerzési költséghez számold hozzá a beszerelés és a papírozás költségét, majd számold ki, a fentiek és az éves futásteljesítményed alapján mennyi idő alatt térül meg.

Általában véve azt lehet mondani, évi 20 ezer kilométeres futásteljesítmény felett már megéri.

Üdvözlettel:
Autódoktor

Hol található a külső hőmérséklet jeladó?

2010.07.07. 14:03 - Autódoktor

Helló Autódoktor!

Szeretném megkérdezni, hogy egy 1995-ben gyártott Opel Corsa B 1,4i esetében hol található a külső hőmérséklet jeladó? Mivel jelenleg csak két vízszintes vonal látható a műszerfalon.

Előre is köszi!

Üdv, 
Karesz

Kedves Karesz!

Emlékeim szerint az első lökhárító burkolatának belső felénél találja meg a jeladót, menetirány szerint bal oldalon.

Üdvözlettel:
Autódoktor

Trabiba váltóolajat

2010.07.07. 14:02 - Autódoktor

Hello!

Van egy 1990-es négyütemű Trabim 81 ezer km-rel, és többek közt váltóolajat is szeretnék benne hamarosan cserélni. Nem akarom kinyírni a váltót azzal, hogy rosszat teszek bele. Milyen kell vajon?

Köszi!

Kedves Érdeklődő!

Ez a váltó papíron megelégszik 80W-90-es, GL-4 minősítésű hajtóműolajjal is, ám összehasonlíthatatlanul finomabban működik 75W-90 viszkozitású, GL-4 vagy GL-5 minősítésűvel.

A feltöltési mennyisége elvileg 1,1–1,3 liter, a megfelelő szintet akkor éri el, ha a ház bal oldalán lévő szintezőcsavart kitekerve még folyik ki az olaj.

Üdvözlettel:
Autódoktor

Swiftbe klímát utólag

2010.07.06. 11:46 - Autódoktor

Tisztelt Uram!

Érdeklődnék, hogy 2007-es Swiftbe csak a saját klímáját lehet belerakni, gondolok itt Ignis–SX4 klímára beépíthetőség szempontjából.

Válaszát köszönöm

Kedves Érdeklődő!

Mindig érdekes kérdés a lehet/nem lehet témakör. Természetesen szinte bármit bele LEHET rakni egy autóba, de kérdés, mekkora munka, idő, szaktudás és átalakítás szükséges hozzá, és milyen lesz a végeredmény. Ezért óvatosan szoktam ilyenkor fogalmazni, mert ha leírom, hogy a Velorexre nem lehet feltenni a Liaz turbóját, azonnal érkezik 5 levél olyanoktól, akik már megtették.

Maradjunk annyiban, hogy normális keretek között gondolkodva csak a saját klímáját lehet beépíteni, különbözik ugyanis többek között a klímahűtő, az elpárologtató és a csővezetékek is.

Üdvözlettel:
Autódoktor


h i r d e t é s

Autódoktor Autódoktor

Autószereléssel, üzemeltetéssel kapcsolatban kérdezze az Autódoktort, vagy böngésszen a több száz eddigi tanács között. Kereshet is! Jó egészséget.

KeresésKeresés

IndapassIndapass