Kelepel az Astra

2016. augusztus 26., 14:26 Módosítva: 2016-08-30 14:55
237

Üdv Doki!

Az lenne a gondom, hogy a drága Astrám elkezdett kelepelni gólya módjára. A verda 99-es G Astra, 1.4 16v, motor kód: X14XE, 170 000 km. Szóval kerepel a drága, de nem mindig. Nem lehet mihez kötni a jelenséget, hol hidegen, hol melegen, van hogy 2 napig csend, aztán újra kezdi.

Amikor kerepel, a teljesítmény visszaesik rendesen, ha elmúlik visszajön az erő. Olajat nemrég cseréltem, ugyanolyat kapott mint mindig. Castrol Magnetic 10w40. Ezzel soha nem volt semmi gond. Most persze elkezdte fogyasztani ezt is szépen. Gondolom a két dolognak köze lehet egymáshoz.

Szóval mi lehet ez és mi ez az összevisszaság? ZoliGabi

Kedves ZoliGabi!

Biztosíthatlak, hogy a gólya gének, a kelepelés és az ősz közelsége nem torkollik aktív délre húzásba, az Opel továbbra is a négy évszakos üzemmódban marad - hacsak nem volt tervben az olasz csizma sarka felé venni az irányt.

Ha mégis így lenne, feltétlenül érdemes némi motorolajjal felkészülni az útra, sajnos a tizenhat szelepes Opel-erőmű előszeretettel nyammogja a kenőanyagot amint halántéka őszülni kezd.

A kattogás az olajszint csökkenését is jelezheti - a szelephézagot szabályozó hidrotőkék motorolajjal működnek: ha nincs olaj, a tőkék nem látják el feladatukat és a megnövekedett hézag erős csattogással mutatkozik. Ha a hang megfelelő olajszintnél is jelentkezik, a tőkék hibája is előfordulhat.

A sokszelepes technika sajnos erőteljes kopási mutatókat képes produkálni, itt az idő a döntéshozatalra. Ha az autó pótlása már tervben volt, akkor hadd menjen - a hengerfej felújítása és egy gyűrűzés eléggé érik a további hosszútávú használat esetén: ez pedig erősen háromszázezer forintos tétel. Az erőtlenség, hengerkihagyás jelentkezhet a szelepek miatt, de egy sima gyújtáshibából kifolyólag is. Ha az Opel ráadásul szürke színű, inkább valami harsányabb kolorra válts, a téli szürkeségben üdítőleg hat valami színpompás négykerekű.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Kitekert kormánynál lefullad

2016. augusztus 22., 15:45 Módosítva: 2016-08-26 14:42
0

Üdv Doki!

Seat Cordoba 2001 1.6 Sportline: amennyiben teljesen balra koppanásig tekerem a kormányt és indulnék, recsegő hangot lehet hallani és szinte egyből lefullad az autó. Jobbra tekerés esetén "csak" nyikorgó hang hallható. Mi okozhatja ezt a problémát? Amennyiben nincsen teljesen kitekerve a kormány a kocsi szépen fut és nem hallható semmilyen furcsa hang se.

Dávid

Kedves Dávid!

A hagyományos, hidraulikus szervószivattyúk esetében - amilyen az ön autójában is megtalálható - nem szabad a kormányt a végállásokon hagyni huzamosabb ideig, mert a szivattyú károsodhat.

A nyikorgó hang valószínűleg a szíjhajtástól jön, ahogy a forgásában gátolt szivattyú tárcsáján a szíj meg-megcsúszik. Ha a fellépett motorterhelést az alapjárati rendszer nem tudja korrigálni - a fojtószelepen és a környékén lerakódott koksz és égéstermék miatt - a motor leállása előfordulhat.

A teljesen kitekert futómű esetében, induláskor hallható recsegő hang származhat a féltengelycsukló kopott állapotából, de akár az egyik gömbfej/szilent szárazon futásából, kopásából is. Az alapjárati rendszer karbantartása, beállítása, az első futómű és az erőátvitel ellenőrzése, valamint az ékszíjhajtás vizsgálata javasolt.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Leáll a motor, majd felforr a hűtővíz

2016. augusztus 14., 11:22 Módosítva: 2016-08-26 14:42
419

Üdv Doki!


Opel Insignia 2009, 2.0 CDTI 160LE. Az Alpokban voltunk kirándulni, és egy szerpentines emelkedős hegyi út után a parkolóban a motort leállítva arra lettem figyelmes, hogy elfolyt a hűtővíz egy része. A motorháztetőt felnyitva a tágulási tartály kupakjánál jött a víz. Menet közben végig 90 fokot mutatott a hőmérő.

A motor kihűlése után a tartályt feltöltve az eset nem ismétlődött meg, de megfigyeltem, hogy a motor erősebb igénybevétele után azonnal leállítva ugyanígy bugyog a tágulási tartálynál. Üzemmelegen akár nagyobb fordulaton pörgetve a motort semmi ilyesmi nem tapasztalható. A kifolyt hűtővíz tiszta, nem habos, nem olajos, tehát nem valószínű hogy hengerfejes. Normális követelmény az, hogy erősebb igénybevétel esetén a motor leállítása előtt járassuk alapjáraton még egy-két percig?

László

Kedves László!


A feltételezés teljesen korrekt, az autó felhasználói kézikönyve is említést kell tegyen arról, hogy a forszírozott felhasználás után (hegymenet, autópályás üzem, vontatás) néhány percet adjunk a motornak az alapjáraton való visszahűlésre, ami a turbófeltöltő(k) normál fordulatra való lelassulását is jelenti - ez hosszú távon a feltöltők élettartamát is növeli, a tulajdonos bankszámláját pedig kíméli.


A tervezők kis hűtőfolyadék-keringető szivattyúval próbáltak gondoskodni a leállított motor hőjének egyenletes elosztásáról, de a forráspont közelében lekapcsolt erőforrás esetében ez fabatkát sem ér. A versenyautókba (is) beszerelhető turbo-timerek is e célt szolgálják: a versenyző ott hagyhatja a járó motorú autót az etap teljesítése után, a kis elektronika pedig csak pár perc múlva állítja le a motort. A civil életben inkább hallgassa meg az épp elkezdődött számot a rádióban a kézifék behúzása után - gitárszólót amúgy sem halkítunk le ugyebár - majd amikor a zenész elengedte a húrokat, jöhet a motor leállítása.


Remélem segíthettem!

Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Motorcserével dupláznék a Golfban

2016. augusztus 10., 11:35 Módosítva: 2016-08-22 15:47
398

Kedves Autódoktor!

Olyan kérdéssel fordulok hozzád, hogy adott egy VW Golf 3-as (1994) személygépkocsim amivel döntés előtt állok, vagy eladni és venni egy nagyobb motoros autót, vagy motort cserélni. Sajnos kis motorral vettem még, de eljutottam  odáig, hogy ez már sajnos kevés nekem (55LE). Szóval azt szeretném megtudni 1.4-es motoromat 2.8-as VR6 ra szeretném kicserélni, mit kellene ehhez tennem hogy hivatalosan is belekerülhessen a forgalmiba, illetve milyen költségekkel jár a bejegyeztetés vagy egyáltalán lehetséges-e? Most a fék, féltengely, stb. csere persze egyértelmű.

 Dániel

Kedves Dániel!

Valószínűleg könnyebb lenne egy férfit hivatalosan nővé változtatni, mint egynégyből kettőnyolcat varázsolni úgy, ahogy a nagy könyvben meg vagyon írva, tehát olyan módon, hogy az NKH kékköpenyes igazságosztói is elégedetten csettintsenek az autót látva.

A papírtengereken és az aktahegyeken még innen nézzük a technikai oldalát a dolognak: mivel a típusmódosításhoz valóban mindent át kell pakolni az erősebb motor miatt, tehát valóban a fék-futómű-hajtáslánc-kábelköteg-miegymás kombó az alap egy átépítésnél, a legegyszerűbb és leggazdaságosabb venni egy eredeti, hiánytalan VR6-ot. Ha pedig megvetted, a legjobb azt rendszámmal ellátni a hivatalos módon, és már kész is az új paripa. Az átépítés költsége egy komoly autó árát emésztené fel, tehát sehogy sem jön ki jól a matek. Valamint tapasztalatból tudom, hogy az átvariált masina SOSEM lesz olyan, mint az eredeti.

A nagymotoros autók esetében nem a megvásárlás szokott a legnagyobb tétel lenni, hanem a fenntartás. Legyen szó csak egy kuplungszettről, egy hengerfej-tömítésről, egy gyújtás-szettről, vagy egy komplett fékszettről: a hathengeres monstrum a négyhengereshez képest exponenciálisan drágább ebből a szempontból is. Egy huszonéves sportautó esetében pedig ezek az alkatrészek elég esélyesen aktuálisak lesznek a használat során.

Szerintem legyen több lépcsős az autós evolúció: egy hármas/négyes Golf 1.6, vagy egy 1.9 TDi, esetleg 1.8 T számottevően növelné a rendelkezésre álló lovak számát, és a felhasználói élményt is, de mégis egy gyári, legális masinában ülnél, valamint a karbantartás és a tankolás sem ürítené ki a malacperselyt. A szerelem nagy úr, megértem - ha VR6 az Isten és más nem jöhet szóba, akkor pedig tényleg keress egy ép, rendezett papiros példányt. Ilyenkor érdemes egy drágább, de jobb állapotú gépet kiválasztani, és teljesen rendbe hozatni. A megelőző jellegű karbantartás minden esetben jobb és olcsóbb, mint a meghibásodás megtörténte után fejvakarva javítgatni.

Sok sikert a választáshoz!

Remélem segíthettem!

Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Lórugás az SX4 sebességváltójában

2016. augusztus 8., 14:35 Módosítva: 2016-08-14 11:23
0

Tisztelt Autódoktor!

Két hónapja boldog(?) tulajdonosa vagyok egy új Suzuki SX4 S-Cross 1.6 bnezines autónak, 5 sebességes manuális váltóval. Átvétel után 1-2 héttel vettem észre, hogy amikor "teljesen normálisan", 1-be rakom a sebességváltót, "rúg" egyet. Nem nagyot, de azért a váltón és a pedálon is érezni lehet. Próbáltam játszani a jelenséggel.

A következő tapasztalataim vannak:

- Amennyiben benyomom a kuplungot és várok kb. 2-3 másodpercet és szépen lassan teszem be 1-be akkor nincs ez a "rúgás"

- Amennyiben kuplungot folyamatosan benyomva tartom és többször 1-be és kiteszem a váltót szintén nincs a jelenség

- Valamiért csak akkor van, ha kuplung be és határozott 1-be tétel esetén van. Ez igaz akkor is ha kuplung ki-be és úgy teszem 1-be, többször. Csak és kizárólag az sebességváltó 1-be tételbe esetén van ez a jelenség. Az 1000 km-es ellenőrzésen kértem a szervízt, hogy nézzék már meg, mert szerintem ez nem normális. Válasz: megnézték és semmit nem éreztek, tapasztaltak. Kicsit erősködtem, hogy de mégis. Természetesen erre is volt válasz: új ajtó, majd bekopik. Maradjunk annyiban, hogy a válasz nem nyugtatott meg.

Ákos

Kedves Ákos!

A jelenség olvasva kevésbé beszédes, mintha azt tapasztalva mondhatna véleményt az ember. Ha a kuplung felengedésekor ugrik egyet az autó - általában minden kuplungolás esetén - akkor a kuplungszerkezet / működtető hidraulika körül lehetne keresgélni, illetve a kuplungszerkezettel kapcsolatban valóban előfordulhat olyan, hogy használatával normalizálódik/puhul a működése. A Sachs gyártmányú tengelykapcsolók némely típusa esetén kaptunk olyan visszajelzéseket, hogy határozottabb, nyersebb működésük miatt megszokást igényeltek. (viszont ellenben nagyon tartósak).

Természetesen ez nem egy általánosítható tulajdonság, és felhasználótól is merőben függ a dolog. Ha a kuplungpedállal játszva a pedálút nagyjából azonos pontján tapasztalható a pedálerő változása, a fenti jelenség nem kizárható. Ha az észrevétel kizárólag a sebességváltó-kar működtetésekor / egyesbe való kapcsolásakor jellemző, akkor a sebességváltó ellenőrzése javasolt.

Némely típusnál előfordult, hogy a gyártás folyamatában betöltött kenőanyag csak a jármű leszállításáig maradhatott a fődarabban, annak cseréjét az átadás előtt a szervizpartnernek szigorúan előírta a gyártó. Suzukival kapcsolatban nem kaptunk ilyen információt, habár a belső információk csak a gyártó és a márkaszerviz között áramolhatnak. Ha a fent említett tapasztalat továbbra is fennáll, érdemes jegyzőkönyvet készíttetni a panaszról/jelenségről a véleményt formáló márkaszervizzel, így az esetlegesen később jelentkező folyományok esetén írásos bizonyíték lesz a kézben arról, hogy az autó újkorától kezdve kifogásolhatóan viselkedett.

Ha az autó kellemes használatát merőben zavarja a panaszolt jelenség, és az említett szerviz nem tud érdemben segíteni, érdemes több márkaszervizben jelentkezni a problémával, több szem többet lát alapon. A garanciaidő alatt bármelyik márkaszerviz ugyanolyan garanciális védőszárnyat von a járművek köré, nincs helyhez kötve egy eladott jármű sem. Mindentől függetlenül a japán cég gyártmányaival nem nagyon lehet mellényúlni, strapabíró, viszonylag egyszerű masinákról van szó. Remélem hamarosan teljes megelégedéssel használhatja a járművet.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Létezik még érv, amiért benzines autót lenne érdemes venni?

2016. augusztus 4., 12:51 Módosítva: 2016-08-10 11:42
0

Kedves autódoktor!

Új autó vételét tervezem. Az elején leszögezném, hogy hosszútávra tervezek, minimum 10 év. A kiszemeltem egy VW Jetta lenne. Azonos felszereltség esetén az 1.2 tsi és a 2.0 tdi között kb. 1 millió forint különbség van. Sok cikket olvastam a témában, ezek alapján tudtommal a két motor üzemanyagellátó rendszere nagyon hasonló egymáshoz, a főbb alkatrészek ugyanazok.

A dízelekről lehet tudni, hogy nagyon magas javítási költségeik tudnak lenni egy idő után (nagynyomású szivattyú, injektorok, kettős tömegű lendkerék, stb).

A tsi motoroknál is ugyanilyen horrorisztikus összeg ezen alkatrészek felújítása/cseréje, vagy azért lényegesen olcsóbbak. Tudna mondani valamit, ami miatt a benzinesen el kellene gondolkodnom, mert ha azonosak a javítási költségek, akkor inkább választanám a dízelt, így legalább az üzemanyagon lehet spórolni.

István

Kedves István!

Én a felhasználási mód felől közelíteném meg a témát. Ha az autópálya koptatása, és a hosszú külföldi utak megtétele a terv, akkor nem kérdés, hogy a masszív hosszútávfutó dízel a megfelelő partner hozzá. Viszont a városi cikázáshoz a filigránabb benzines illik jobban. Új autóként, megfelelő karbantartás mellett a kétszázezret simán megfutja mindkettő verzió meghibásodás nélkül, természetesen a gyermekbetegségekre figyelni kell, ezért nagyon fontos a típust ismerő szervizpartner megválasztása.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Fékezésre elmúlik a nyikorgás

2016. augusztus 3., 10:48 Módosítva: 2016-08-06 09:58
55

Kedves Doki !

Egy Fiat Punto I tulajdonos vagyok és a következő a problémám. A bal első keréknél nyikorgást hallok, ami nem állandó, hanem változó. A kerékanyák rendben vannak mind jól megvan húzva. Ha a fékre finoman rálépek akkor a nyikorgás nem hallatszódik, de egy kis idő múlva újra előjön a hang. Tehát így telik az utam, hogy nyikorgás-fékezés-nyikorgás abbamarad-nyikorgás-fékezés... és így tovább.

Mi lehet a gond? József

Kedves József!

A hibajelenség tipikusnak mondható, az első fékmechanika megbontásos, tisztításos vizsgálatát javasolom. Nagy valószínűséggel a fékkengyelben szoruló fékbetét, vagy szoruló féknyereg-csúszkák, esetleg a sérült porvédő miatt szoruló fékdugattyú a hiba forrása, amely nem csupán kellemetlen hangot, de a betétek intenzív, felemás kopását is okozza.

A megégett betétek képesek megrepedezni, porózussá válni, sőt akár el is válhatnak a fékbetét bázisát jelentő fémlaptól. Ekkor már nincs mit tenni, csak a csere jelenthet biztonságos megoldást. A tárcsa egyenetlen felülete esetén a szabályoztatás vagy a csere segíthet. A fékrendszer évenkénti átvizsgálása javasolt, pont a hasonló problémák megelőzése miatt.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Korom-koksz gyáram van

2016. július 29., 10:15 Módosítva: 2016-08-03 16:46
118

Tisztelt Autódoktor!

Van egy 2008-as, Lexus Is 220d autóm, melyben 200E km-van. Az autó 2-3 havonta bemondja az unalmast, méghozzá EGR szelep, részecskeszűrő, vagy ezeknek a kombinációs hibájával. Legutóbb május végén volt egy részecskeszűrő+EGR+szívó rész takarítás mert vészüzembe kapcsolt (előtte februárban EGR miatt tiltott), kiszedtek összesen majdnem 1,5 kg kormot.

Az autó heti 2x megy autópályán 200-400 km-es távokat. A szerviz írt egy nem hivatalos szakvéleményt, miszerint a befecskendezési nyomás rendellenesen kileng a célértékhez képest (kicsit csetteg is a motor, de világ életében így csettegett), ami injektor problémára utal, emiatt lehet, hogy ilyen sok kormot kokszot generál.Ezeket a méréseket alapjáraton és gyorsítás közben végezték. Ön szerint segítene egy műszeres injektor ellenőrzés, vagy beállítás hogy ne keljen 15 ezer km-ként plusz szervizmunkákat csináltatnom? Vagy ki kell cserélni őket? Egy ilyen művelet mekkora összeget emészthet fel vajon?

Kornél

Kedves Kornél!

Az autó jelenlegi állapotban való használatának mellőzését javasolom, nem csupán a hatalmas mértékű lerakódás miatt - ami csak ismételt szétszedéssel tüntethető el - hanem azért is, mert ha valóban az injektorok üzemzavara okozza a problémát, az egyéb károkat is okozhat az égéstérben.

Az üzemanyagrendszer megbontásos ellenőrzése alapvető feladat: az injektorok, a nagynyomású és a kisnyomású rendszer is a vizsgálat tárgyát kell képezze. A költségekről nehéz pontosan nyilatkozni, a mindenre kiterjedő, hibafeltáró, megbontásos, próbapados vizsgálat kb. 150 ezer forinttól startol, a javítás, felújítás ebben az összegben nincs benne. Sajnos drága hobbi a modern dízelezés: a kitűnő fogyasztásért és teljesítményért egyszerre kell fizetni az ehhez hasonló meghibásodások alkalmával.

Azonban a kétszázezres futásnál többet kellett volna elgurulnia az autónak ilyen felhasználás mellett: vagy az óra nem stimmel, vagy egyéb porszem került a gépezetbe. Személyes tapasztalatok alapján a rendszer a dupláját is kibírja a megfelelő karbantartás esetén. Természetesen az ember bármit megtehet, ha Fortuna nincs vele, oda az elégedettség.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Szörcsög az Audi Q7

2016. július 25., 13:31 Módosítva: 2016-07-29 10:18
206

Üdv!

Adott egy Audi Q7 2016-os modell, mostanában hallok valami szürcsögő hangot gyorsításkor. Amióta van ez a hang, azóta az autó sokkal lassabban reagál a gyorsításoknál és nem is egyenletesen gyorsul. Érdekes, hogy a fordulatszámtól független. Csak ha gázt ad az ember akkor hallatszik az a szörcsögés, és minél erősebb a gázadás mértéke annál erősebb a szörcsögés!

Dani

Kedves Dani!

Hiszen ez egy teljesen új autó! Guruljon el az első márkaszervizig, hogy a hibát garanciális keretek között gyorsan elháríthassák! A leírt jelenség a szívó/feltöltő rendszer tömítetlenségét jelzi nagy valószínűséggel: ha az egyik csőkötés fellazult, leesett, a turbónyomás (azaz a nagy nyomáson szállított levegő) markáns hangú visszajelzéssel távozik a rendszerből mielőtt munkára fogható lenne. Ha a gumicsövek épsége nyestfogak következtében lett a múlté, a garancia sajnos nem vonatkozik rá.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Utólagos üregvédelem a Fordon

2016. július 24., 17:08 Módosítva: 2016-07-26 13:15
0

Kedves Autódoktor,

nem meghibásodott autóval kapcsolatos a kérdésem, hanem egy működővel: arra készülünk, hogy „végleg” (kb szétesésig, de legalább a következő 10 évre) megtartsuk 10 éves Ford Fiestánkat (1.4 benzines). Az autó mechanikailag – motor, hajtáslánc – jó, és nincsen jól látható súlyos korrózió rajta (bár szabadban tartott jószág).

Kérdésem, hogy érdemes-e egy ennyi idős autón nagy üregvédelmet csináltatni az élettartam fokozása érdekében? Van-e ennek értelme és esetleg ellenjavallata (pl nem probléma-e az, hogy ehhez szét kell szerelni valamennyire a kocsit)?

Péter

Kedves Péter!

Ellenjavalat nincs, az autó helyében én sosem romlanék el többet a kedves gesztus miatt, hálából. Azonban nagyon alapos körültekintéssel válassza ki a műhelyt akire a munkát bízza!

A felhasznált anyagok kiválasztása, összeválogatása alapvető fontossággal bír - egy anyag-kompatibilitási hiba esetén a felhordott réteg hasznavehetetlen és eltávolíthatatlan lesz, illetve ennél a munkafázisnál is hatalmas jelentőségű az autó felületeinek megfelelő előkészítése. Amíg a profi munka értéknövelő tétel, a szakszerűtlen verziója ennek pont ellentettje, és ez utóbbi sajnos van, hogy csak hónapok múlva derül ki. Válasszon egy jó referenciákkal rendelkező, garanciát adó szervizt, aki meghatározott anyagokkal és költségekkel dolgozik: aki ebből él, az könnyen teljesíti ezen követelményeket.

Az autó szakszerű szétszedése-összerakása esetén egy kifogástalan esztétikájú, "tartósított" jármű várja a további használatot.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Megette a gyertyát és a torkán akadt

2016. július 19., 12:40 Módosítva: 2016-07-24 08:03
0

Tisztelt Autódoktor!

Frankfurttól 29 km-re megállt az autóm (Opel Vectra B, 2000-es évjárat, 92 kW, 125 Le). A szervizben azt mondták amit láttam, hogy a gyertya menetes oldali része teljesen leégett vagy letörött. Azt mondja a szervizes, hogy annak a hengernek annyi és motorfelújítás vagy csere szükséges. Azt nem tudom, hogy másik gyertyával próbálták-e indítani. Az autó nekem beindult de le is állt. Mi a teendő szerinted? Feleslegesen nem szeretnék pénzt kidobni az ablakon. Kompressziómérést végeztünk a motoron kb. 5 hete és minden hengerben 14,7 volt a kompresszió. Az jó?

Mihály

Kedves Mihály!

Ha a gyertya hiányzó részei a hengerbe estek (hova máshova estek volna) akkor sajnos nagy valószínűséggel nem kis mértekben átrendezték az égésteret. Sajnos a gyengébb minőségű vagy hamisítvány gyertyák képesek elejteni a porcelánjukat a középső elektródával együtt, ami a fatális mechanikai problémát okozza.

Ha a gyertyák nem a motorhoz valók voltak (hőértékében, kialakításában) akkor is felléphet hasonló károsodás, igaz ebben az esetben a motor működési jellemzői távol sem voltak optimálisak még működő korában. Jelen esetben az égéstér ellenőrzése és kompressziómérés javasolt.

Ha valami csodával határos módon megúszta a hengerfej, hengerfal, dugattyú és a forgattyúsmű a balesetet, akkor egy sor típushoz való gyertyával próbát kell tenni a beindításra. Sajnos a jármű piaci értéke nem nagyon teszi gazdaságossá a német árfekvésű motorfelújítást - még a magyar költségek is az autó értékével megegyezőek lehetnek. Egy bontott motor megbontás nélküli beépítését nem javasolom, nem sokkal lenne előbbre hosszú távon gondolkozva.

Ha nem valami különleges kiadású, jól felszerelt, megkímélt Vectráról van szó, akkor erősen el kell gondolkozni a süllyedő hajó elhagyásáról. Vagy bele a lóvét, de akkor még nagyon sokat kell vectrázni, hogy megtérüljön a befektetés. A kormány az ön kezében van.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Mikor cseréljem a vezérműszíjat?

2016. július 18., 17:37 Módosítva: 2016-07-24 17:33
69

Tisztelt Autódoki!

2008. évjáratú Opel Zafira 1.7 CDTI autóm 90 000 km-t tett meg eddig, mikor lenne esedékes a vezérműszíj+ görgők cseréje?

Zsolt

Kedves Zsolt!

Az autó vezérlésének karbantartási periódusa 150.000 kilométer vagy 120 hónap. Nem árthat azonban, ha inkább 120.000 kilométer környékén túlesik a műveleten. A vízpumpa cseréje is javasolt a hosszbordásszíjjal egyetemben, hogy a jármű használata ismét gondtalan lehessen.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Egyéves állás utáni üzembe helyezés

2016. július 15., 11:47 Módosítva: 2016-07-20 10:23
136

Tisztelt Totalcar!

Ezúton szeretnék tanácsot kérni Önöktől: egy éve áll kint az autóm az udvarban letakarva fóliával, akksi kiszedve, fagyállóval feltöltve. Elég nagy értékű, 2011-es évjáratú dízelautó, 90 000 km van benne.

A kérdésem: Mit kell tennem, hogy a lehető legkisebb kárt tegyek benne, amikor beindítom, elkezdem használni? Mi az esélyem, hogy az autónak nincs nagy baja?

Gábor

Kedves Gábor!

A kültéri parkolás nem tartozik a legjobb állagmegóvású tárolási formák közé, ráadásul a fólia alatt a korrózió és a penész is szerencsét próbálhat az autó különböző pontjain. A kicsomagolás után egy alapos kiszellőztetés feltétlenül javasolt a gépnek, remélhetőleg a fólia nem égett rá a fényezésre.

A legjobb lenne a motor beindulását megakadályozva az erőforrás többszörös, indítómotoros áttekerése az olajnyomás megjelenéséig, de mivel ezt csak valamelyik érzékelő/beavatkozó csatlakozójának lehúzásával érhetné el, mely akció után egy célműszeres nullázás szükségessé válna, inkább ne kockáztasson. Egy teljesen feltöltött akkumulátor behelyezése, és a folyadékszintek ellenőrzése/feltöltése után az autó indulásra készen kell legyen.

Egy megbontásos - féktisztításos - teljes műszaki átvizsgálást és olajcserét feltétlenül javasolok a használatba vétel előtt, a párás helyen való ácsorgás minden bizonnyal nem volt jótékony hatással a fékekre, és a többi mozgó alkatrészre sem, nem beszélve a rágcsálók által okozhatott károkról: ilyen szempontból is érdemes végignézni a motorteret. Az időszakos karbantartás végén a célműszeres vizsgálat is erősen javasolt, illetve egy hosszabb út előtt érdemes inkább egy néhány száz kilométert a közelben megtenni, hogy megbizonyodhasson a rendszerek üzembiztos működéséről.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

 

Kopogásszenzor terítéken

2016. július 13., 10:09 Módosítva: 2016-07-15 11:48
0

Kedves Autódoktor!

Van egy 2002-es évjáratú Alfa 156 1.6 gépem. Egy már állandósult hibát hoz ki a Multiecuscan. A hiba a következő: "P1325 Knock measuring circuit". Első körben cserélve lett: kopogás szenzor, teljes vezérlés, összes feszítő+vízpumpa és a hiba ezután is ugyanúgy előjött kb. 2 kilométer megtétele után.

Második körben cserélve lettek: teljes gyertyaszett (8db.), gyújtótrafók+kábelek+gyertyapipák, hiba még mindig ugyanúgy fennáll. Sajnos ehhez a hibához társul az az érzet, mintha a 120-as ménesből legalább 40-en megdöglöttek volna :( (Hibatörlés után a ménes újult erővel vágtat.

A motor egyébként hidegben, melegben egyaránt hibátlanul indul, nem hallatszik csörgés sem a motorblokkból. Bár mostanában indításnál kb. egy-két másodpercig dízelesedik a hangja, gondolom lassan cserés lesz a vezérlés módosító is. Alapjárat nem ingadozik, nincs durrogás, meg semmi rendellenesség. Hol keressem a hibát? Talán a vezérlőm lehet a ludas?

István

Kedves István!

A hibásnak titulált áramkör ellenőrzése az elsődleges feladat: a hibakódok inkább támpontnak használandók, szentírásnak semmiképpen ne tekintse őket. A kábelfolytonosság meglétének bizonyossága alapvető feladat, az új kopogásszenzor blokkon való rögzítése pedig csak az előírt nyomatékkal történhet, a laza vagy túlhúzott piezo-elem megbízhatatlan jelfolyamot jelent, továbbá a szenzor tönkremenetele is esélyes: a helyes nyomaték 25 Nm.

A rádugott szenzoron ellenállás mérhető: 1 MOhm a megfelelő érték, ezt érdemes a vezérlőegység 2+11 lábain ellenőrizni. A legtutibb a menet közbeni oszcilloszkópos ellenőrzés lenne, így feketén-fehéren láthatóvá tehető a kis alkatrész esetleges viselkedési zavara. A P1325 kód sajnos a kopogásérzékelő jelfeldolgozó egységének hibáját jelenti a Bosch hibakód-táblája alapján, ami nem túl jó hír. Ha a fenti vizsgálatok pozitív eredménnyel zárultak, és a hibatörlés, valamint a vezérlőegység 10 perces lehúzása után is probléma tapasztalható az autó tesztelése közben, a vezérlő hibája valószínűsíthető. Szerencsére a megfelelően felkészült műszerész-barlangokban a vezérlő szimulátoros tesztje megoldható, a javítása már sokkal bonyolultabb az ECU kompakt építése miatt, de talán nem lehetetlen.

A próbakomputer rádugása nem kivitelezhető, a rendszer illesztése nélkül a beépített kölcsön-fődarab meg sem fog mukkanni. A vezérlésmódosító dízel-szimuláns hangja indításkor előfordulhat: ha az olajszint/nyomás rendben van, a komponens tönkremenetele benne van a pakliban, a hiba sajnos nem ritka az Alfák motorterében.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Elindulhatok laza ékszíjjal?

2016. július 9., 12:16 Módosítva: 2016-07-13 10:10
71

Üdv Doki!

Van egy Peugeot 307 SW autóm. Elszakadt az ékszíjam, de mellette eltört az alsó feszítője is. Az ékszíjat pótoltam, de feszítőt nem kaptam. Ha felteszem az ékszíjat, el tudok jutni vele 170 kilométer távolságra?

Pityu

Kedves Pityu!

Valószínűleg a régi hosszbordás szíj is azért lelte halálát útközben, mert megfelelő feszítés híján a tervezett terhelés sokszorosa érte. Egy teljesen feltöltött akkumulátorral - minden fogyasztó kikapcsolása mellett - akár a nevezett táv is megtehető megfelelő akkumulátor-töltés nélkül, de mivel a fedélzeten minden elektromos energiával működik, ez nem borítékolható.

A lazán lógó szíj gyakorlatilag nem sokat tehet a meghajtandó ékszíjtárcsák érdekében, leginkább elkopna, becsípődne, leesne a használat közben. Ha a feszítő rögzítőcsavarja ép, és az előfeszítés nagy csavarhúzó/pajszer/bármi alkalmas eszköz segítségével kivitelezhető, akkor a rendszer üzemszerű működése kicsikarható, de feszítés nélkül nem érdemes kísérletezni. Mivel manapság sok típust szerelnek úgynevezett "stretch" szíjjal, mely rugalmasságánál fogva nem igényel feszítőegységet, vészhelyzet esetén egy, a gyári szíjméretnél kisebb stretch szíj esetleg felszerelhető a hibás feszítő kihagyásával. A siker így sem száz százalékos, de minden esély megvan a táv megtételére.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Klímával melegszik az autó

2016. július 7., 10:41 Módosítva: 2016-07-14 17:29
26

Tisztelt Autódoktor!

Segítségét szeretném kérni. Adott egy Opel Vectra B 2.0DTI, aminek a problémája, hogy meleg időben klíma használatakor a hűtővíz melegedik. Kikapcsolt állapotban visszaugrik a mérőóra 90 fokra, és bármeddig terhelhető. Ami érdekes, hogy viszonylag hamar visszaesik 110-ről 90 fokra kb. 10 másodperc.

Így azt gondolom hogy nem biztos a víz tényleges forrása. Egyébként nem fogy a hűtővíz, utántölteni még nem kellett, folyamatosan figyelem. A hőmérséklet szenzorok ki lettek cserélve de a probléma nem oldódott meg. Ön szerint mi lehet még ami ezt előidézi? Egyébként az autó digitklímás, bár szerintem ez nem befolyásolja.

Attila

Kedves Attila!

A vízhűtő, a klímahűtő (lánykori nevén: kondenzátor), és az intercooler körül érdemes lenne körülnézni. A hűtőfelületek között rengeteg szennyeződés képes megrekedni, ami a hűtés hatásfokának jelentős romlását is okozhatja.

A klíma működésekor a vízhűtő előtt elhelyezkedő kondenzátor is felhevül, és nem kizárt, hogy pont ez a plusz hőmennyiség kell ahhoz, hogy a hűtővíz hőmérséklete kiugorjon a normál zónából. Ha a jelenség leginkább dugóban ácsorogva vagy lassú haladásnál tapasztalható, de jelentős menetszél esetén már nem, akkor a hűtőventilátorok működése is ellenőrzésre szorul: ha valamelyik fokozat nem kapcsol be, a szabályozott hőháztartás ismét felborulhat.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

A váltóolaj örökké él?

2016. július 4., 12:15 Módosítva: 2016-07-06 12:56
5

Tisztelt Autódoktor!

Afelől szeretnék érdeklődni, hogy Astra J (2012 8. havi gyártású) 1,6 benzines autómba,  Mennyi megtett kilométer után kell a váltóban olajat cserélni? 125 000 km-rel vásároltam az autót, de a szervizfüzet alapján még nem történt váltóolaj csere.

János

Kedves János!

A Bosch gyári eredetű szerviz-információi szerint az erőátvitel kenőanyaga nem igényel cserét. Attól függetlenül szerintem nem érdemes azon a két liter (1,6L) olajon spórolni, százezer kilométer megtétele után ennyi kényeztetés járhat az autónak, a nyugalom pedig a tulajdonosnak.

A cseréhez a gyártó a Castrol BOT 303 70W olajat javasolja a 2012-től gyártott autókhoz. A típus vezérlésének karbantartása 150 ezer kilométer megtétele vagy hat év eltelte után aktuális, ami kicsivel több, mint egy olajcserényi távolságra van: a harmincezres ciklust nem érdemes tartani, a négy és fél liter motorolaj kőszén-feketére való színváltozását jobb nem megvárni, a húszezrenként végzett karbantartás nem felesleges babusgatás.

A manuális váltó kenőanyag-szintjéről csak a kitekert szintcsavarral végzett ellenőrzés ad kiértékelhető információt. Mivel az erőátvitel esetében olajfogyasztásról nincs szó, a gyár a karbantartások alkalmaira időzíti a szintek ellenőrzését. Ha a váltó porszáraz, és az utólagos beavatkozás esélye kizárható, a gyárilag betöltött olajmennyiségnek a házon belül kell lennie.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Tankolás után köhög a viking

2016. június 30., 11:49 Módosítva: 2016-07-07 10:42
74

Helló Doki!

Adott egy 2003-as évjáratú Saab 9-3 Aero 2.0 ts. A következő hibát produkálja: ha a külső hőmérséklet 20-25 fok fölé emelkedik, akkor menet közben (ha a kuplungot kinyomom) gyakran leáll, tankolások után nehezen indul és dadog, majd leállítás-újra indítás után mintha mi sem történt volna normálisan "ketyeg".

Több márkaszervizben jártam,és már túl vagyok fojtószelep tisztítás, csere, komputer csere, gyújtótrafók és gyertya csere, főtengely jeladó csere, üzemanyagpumpa csere metóduson. Az összes vékony műanyag cső cseréje szintén megtörtént, amin fals levegőt szívhat a motor. De a hiba még mindig visszatér ha az idő felmelegszik. Hibakódot annyit jelez, hogy gyújtás kimaradás.

Ha akkusarut leveszem kb. 10 percre akkor 2-3 napig elenyésző mértékben de még mindig tapasztalható a hiba.A szervizekben természetesen nem jelentkezik a hibajelenség. Az eladáson kívül mi lehet a megoldás?

Tamás

Kedves Tamás!

A Saab integrált trafója az elsők között jelent meg annak idején, sokan féltek is tőle mint a tűztől - ez a félelem mára már alábbhagyott, a rendszer ellenőrzése attól függetlenül kissé komplikáltabb a hagyományos, gyújtókábeles rendszerek vizsgálatánál.

Ha a hiba legfőképpen tankolás után jelentkezik, az üzemanyagtank benzingőz-elszívó rendszerének ellenőrzését javasolom elvégeztetni. A keverék szükségtelen túldúsulása okozhat indítási és alapjárati gondokat is, és akár gyújtáskimaradás is jelentkezhet következményként. A patinás svéd márka sajnos eltűnni látszik az autók sokszínű világából, de szerencsére sokan teszik le voksukat még mindig a masszív masinák használata mellett: lassan nevezhetjük aktív autós szubkultúrának is az utolsó Saab-mohikánokat. Néhány, a típusra specializálódott szerviz nagyon jó műszaki hátteret ad a gépek karbantartására, érdemes igénybe venni a segítségüket, megszállottságuk segít biztosítani az egyedi masinák biztonságos üzemeltetését.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Csikorog az első kerék

2016. június 28., 17:08 Módosítva: 2016-06-30 12:18
45

Tisztelt Autódoki!

2007-es 1,4L-es, benzines Opel Astra G Classic II, 60 000 km, fékbetét még nem volt cserélve. Sajnos nem volt még alkalmam ránézni a fékbetét állapotára.

Lassabb – 60 km/h alatti - sebességgel haladva (tehát nem fékezéskor) cicergő, magas, éles-fémes csikorgó hang hallatszik a bal első kerék felől. A csikorgás nem folyamatosan hallatszik, hanem véletlenszerűen, szakaszosan, nem egyből elindulás után, hanem több tíz kilométer megtétele után jön elő. Esetleg elkopott a fékbetét, és annak az akusztikus kopásjelzője?

Péter

Kedves Péter!

Feltétlenül érdemes a fékrendszer megbontásos vizsgálatát elvégeztetni. Általános használat mellett negyven-ötvenezer kilométer alatt az első fékek elkophatnak, melyet akusztikus vagy elektromos kopásjelző mutat a műszerfalon, de sok esetben semmilyen visszajelzést sem kapunk az igen fontos státuszról. A szemrevételezés nem elég, érdemes a fékmechanika szabad mozgásáról is meggyőződni, mert a megszorult alkatrészek idő előtti kopást, rendellenes működést, számottevő többletköltséget okozhatnak.

A tárcsák/dobok a legtöbb esetben felszabályoztathatók, így azok cseréje nem feltétlenül szükséges. A fékfolyadék állapotának ellenőrzése szintén alapvető fontosságú, a fizikai/kémiai tulajdonságai miatt víztartalmát folyamatosan növelő folyadék forráspontja csökkenő tendenciát mutat, illetve a víztartalom a rendszer korróziójáért is felelőssé tehető.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Alapjáraton nem bírja a klímát

2016. június 23., 12:49 Módosítva: 2016-06-28 17:19
2

Kedves Doktor!

Olyan problémával fordulok önhöz, hogy van egy 2008-as Suzuki Splash gépjárművem egyliteres motorral. Használtan vettük az autót pár éve, eddig semmi baj nem volt vele, de idén az első melegeknél észrevettem, hogy amikor csak alapjáraton forog a motor, a klímával erőteljesen rángat. Sokan mondtak sok okosat: a kedvencem, hogy egyliteres motortól mit várok? Lenne esetleg valami ötlete vagy találkozott már ilyen problémával?

Dani

Kedves Dani!

Az 1.0 valóban jobban észreveszi a plusz terhelést, mint mondjuk egy 6.3, de ez leginkább menet közben érezhető - a dombon felfelé, vagy előzéskor: igaz, a vezérlő teljes talpas gyorsítás esetén lekapcsolja a kompresszort, hogy az összes ló egy irányba szaladhasson. Az alapjáraton történő klímakapcsolás esetén a motorvezérlés a fordulatszám megemelésével gondoskodik arról, hogy a motor stabil járása és az utastér hűtése is megvalósulhasson.

Ha nem emelkedik meg a fordulat az előbb említett esetben - nagyjából 1000-1100 körülire - akkor a fojtószelep körül érdemes elvégeztetni a karbantartási, beállítási munkálatokat. Ha a légkondicionáló még a gyári hűtőközegével töltve veszi fel a harcot az utastér melegével szemben, érdemes a hatásfokát ellenőriztetni, esetleg feltöltetni, hogy a kis japó ismét évekig gondtalan szállítóeszköz lehessen.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Műszerfalhiba franciás tálalásban

2016. június 23., 10:57 Módosítva: 2016-06-30 12:18
13

Üdv!

A minap jöttem hazafelé 1997-es Renault Megane masinámmal. Felkapcsoltam a lámpát, elhallgatott a rádió, és folyamatosan világított az indításgátló kis piros ledje. Pár másodperc múlva visszajött. A kilométer napiszámlálóm meg lenullázódott. Ez mind menet közben. Mi lehet a hiba? Valami zárlat vagy testelési hiba esetleg akksi? A kocsi nem tud kigyulladni tőle?

Joe

Kedves Joe!

A probléma jelentkezésében simán közrejátszhat egy kontakthiba, ami a biztosítéktábla - műszerfal kábelköteg - gyújtáskapcsoló - műszeregység - testelési pontok környékén keresendő. A tűzveszély nem minden esetben áll fenn, a hiba inkább a nagyon bosszantó kategóriába tartozik. Megszüntetése jelentős bogarászást igényel, főleg ha a probléma nem csalogatható elő a műhelyben való látogatás során.

Érdemes megfigyelni a hiba jelentkezésének körülményeit, ez segíthet a puzzle kirakásában. Ha végképp elbújt a fedélzeti kisördög, hogy a legalkalmatlanabb pillanatban okozzon fejfájást, érdemes az előbb említett lista összes csatlakozóját ellenőrizni: széthúzni - összedugni, az összes hozzáférhető testpont hasonló vizsgálatával egyetemben. Ha bármilyen utólagos rákötés látható a kábelkötegben, meg kell győződni annak létjogosultságáról, és szakszerűségéről.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Üzemi hőfokon legyengül a motor

2016. június 18., 12:01 Módosítva: 2016-06-24 10:36
207

Üdv Doki!

Vásároltunk két hete körülbelül egy BMW 320i E90 N46 150Le (sedan) autót, 2005-ös évjárat.

A probléma a következő lenne: Az autó hidegen normális módon megy és húz is, de amikor felmelegszik a motor, olyan mintha erőtlen lenne, nem akar húzni még padlógázzal sem. Megnéztük a légtömegmérőt, a lambdaszondát és computeren keresztül is megvizsgáltuk az autót, de nem mutatott hibát. Az autó ugyanolyan maradt. Szeretnék segítséget kérni.

Gergő

Kedves Gergő!

Sajnos jelen esetben azt kell mondjam, hogy kevés a rendelkezésre álló információ és nagyon sok a hibalehetőség, ami hasonló jelenséget okoz. A járműhöz való célműszerrel a motorvezérlés, illetve az autó villamos hálózatában levő összes elektronikus vezérlőegység kifaggatható, és nem csupán az eltárolt hibákra kell koncentrálni, hanem a működési paraméterekre is, melyek aktuális értékei megjeleníthetőek a képernyőn.

A hiba jelen lehet az üzemanyagrendszeren keresztül a nem kicsit komplikált szelepvezérlésben, de a motor terhelés érzékelése is hordozhat magában téves adatsorokat, ahogy a kipufogó mechanikai problémája sem kizárható a körből. A rengeteg jelfolyamban akadnia kell néhánynak, amely a jelenség vizsgálata közben eltérő értéket mutat és ebből kell felépíteni a meghibásodás anatómiáját, ami a javítás első fázisa.

Ha a jármű hibafeltárását végző kolléga pillanatnyilag ötlet nélkül maradt, adjon neki kis időt, vagy lépjen kapcsolatba egy megfelelően felkészült műhellyel a hiba diagnosztizálásával kapcsolatban. Szerencsére számos, a bajor márkára specializálódott szerviz közül válogathat a gyári szervizek mellett is. Bízom benne, hogy hamar ismét vidáman pöröghet a kék-fehér propeller a felnik közepében.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Terhelésre lapít a Benz

2016. június 15., 12:01 Módosítva: 2016-06-21 23:54
0

Jó napot!

Kicsit eltanácstalanodtam. Adott egy Mercedes c220 2.2 cdi, ami p1187-es hibát produkál mikor hirtelen gyorsítok vagy terhelésnek teszem ki. Néztem az adat folyamatot és változó. Nem az van hogy mindig ugyan azon üzemanyag nyomás vagy légnyomás értéknél. Van, hogy az üzemanyag nyomás csak 860-báron volt, a levegő is valamikor 0,7, de van, hogy 1200 bár, és levegő 1,2 bár. Szóval sosincs ugyanazon érték. Lepadlózom, kisebb fokozatba van hogy 3000-es fordulaton, de ha 1300-as fordulaton hatodikba lépem meg akkor megugrik és letilt. Átnéztem de levegő nincs a rendszerben. Ha finoman gyorsítok vele, átlépi a 3700-4000-es fordulatot, ott már lepadlózhatom a kocsi nem tilt. Gyakorlatilag nem tudom hol keressem a hibát.

Tamás

Kedves Tamás!

Nem fog szeretni, de a hiba megtalálására a legalkalmasabb hely egy felkészült szerviz. A rendszer elég összetett, ahogy az értékek tapasztalható változása is rengeteg beérkező adat alapján történik. Egy gyári szintű célműszer az aktuális értékek mellett mutatja a vezérlő által elvárt görbét is, melynek birtokában a hibás jelfolyam kiszűrhető.

A problémát okozhatja az üzemanyagszűrő hibája, de az üzemanyag ellátás egyéb területén is lehetnek gondok a nyomásszabályozástól a nagynyomású szivattyún keresztül az injektorokig, és tovább: ahogy a szűkszavú hibakód sugallja. Mindentől függetlenül a hibakódoknak sosem szabad első olvasatra hinni, leginkább csak támpontnak használandók a tapasztalt hibajelenség körüli nyomozásban.

A szakszerű diagnosztika nem kidobott pénz, sokkal olcsóbb a próbaszerűen cserélgetett alkatrészeknél. Ezt az utat javasolom önnek a hiba megoldását illetőleg.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Ültetés után fütyül a menetszél

2016. június 7., 11:43 Módosítva: 2016-06-15 12:05
167

Kedves Autódoktor!

Fiat Bravomat 1.4 MultiAir motorral, tehát a legutolsó kifutó szériából sok extrával vettem újonnan. Nagyon elégedett vagyok vele. Nem akartam túlzásba vinni a tuningot, minek is, hiszen szép autó, de úgy gondoltam, hogy egy 3 cm-es ültetés Eibach rugókkal, de megtartva a gyári lengéscsillapítókkat (hiszen nem túl mély ültetés) javít az esztétikán, és még kellően komfortos is marad az autó amellett, hogy stabilabbá válik. Így is lett.

Egyetlen bajom, hogy 100-nál elkezd fütyülni elég élesen a menetszél, ami korábban bizony nem volt. És ez igen kellemetlen. Értem, hogy az ültetés során a megváltozott jellemzők okozhatják, de az ültetést nem szívesen csinálnám vissza. Lejjebb sem szeretném ültetni, a jóval nagyobb beruházás és az esetleges komfort vesztés miatt se. Főleg, hogy nem tudom, ekkor majd megszűnik-e a szélzaj. Biztos nem az ablaktörlők okozzák, mert járó ablaktörlőknél is próbáltam. Ha oldalról más szélfúvást kap a kocsi, akkor van amikor megszűnik.

Kérdésem: hogyan jöhetnék rá, hogy mi okozhatja (melyik karosszéria elemet érheti a gyárilag nem tervezett menetszél megfúvás), és mivel háríthatnám el?

László

Kedves László!

Érdekes jelenségre tett szert, annyi bizonyos. Meg az is, hogy a probléma megszüntetéséhez nagy türelemre lehet szüksége, talán más nem is kell hozzá - esetleg csavarhúzó, torx-kulcs és patent-kiszedő. Az autó alját takaró műanyag elemek bármelyike adhatja az újdonsült hangot, a zenész tulajdonságokat felvett plasztikdarab megtalálásához rengeteget kell fülelni menet közben akár segítők bevonásával is. Ha azt sikerülne eldönteni, hogy az első vagy hátsó traktusból származik a nesz, már felére csökkenne a lebontandó borítások száma.

Valószínűbb a motor alatt levő nagy burkolat és az első dobbetétek környékén létrejött áramlási különbség: a műanyagok rögzítéseinek ellenőrzésével, illetve a darabok egyenkénti leszerelésével - próbakörrel - lassan szűkül a kör a problémás darab körül. A műanyagok lebontása előtt még a pótkerék különböző helyekre való felszerelését is ki lehet próbálni: ha szerencséje van, a méretváltozás talán elegendő lesz a síp elhallgatásához. A további ültetés valóban csökkentené az autó menetkomfortját, használhatóságát.

Igazából pont az lenne furcsa, ha egy nagy zeneszerző nevét magában hordozó alkatrész ne okozna zenei aláfestést. Vivaldini sportégszűrőt ne vegyen hozzá, mert a füldugó használata is felmerülhet a továbbiakban.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Melegszik az akkusaru

2016. június 3., 10:29 Módosítva: 2016-06-07 11:50
0

Kedves Autódoktor!

A kérdésem egyszerű: 1.9 CDTI Astra H-ban a negatív pólusú akkumlátor saruhoz csatlakozó vezetékeket ha megtapintom, forrónak tűnnek, nem égeti le a bőrt az ujjamról de érezhetően melegek. A pozitív akkusaruhoz csatlakozók ha mondhatom így szobahőmérsékletűnek tűnnek. Van ennek bármi jelentősége, vagy jó ez így ahogy van?

Attila

Kedves Attila!

A jótól nagyon messze van az autó jelenlegi állapota. Feltétlenül látogasson el egy autóvillamossággal behatóan foglalkozó szervizbe, hogy a töltőrendszer tüzetes ellenőrzése megtörténhessen! Az autó csupa gyúlékony alkotóból áll, néhány perc alatt füstölgő váz marad egy lángra kapott járműből, jobb megelőzni a bajt!

Az akkumulátor saruk megfelelő rögzítése és kábel-csatlakozása, a főkábelek stabil elvezetése, ép szigetelése mind alapvető vizsgálati tétel az ellenőrzés során - ezt otthon is el tudja végezni.

A biztosítékok körül is akadhat tennivaló: a korrózió miatt lecsökkent keresztmetszet miatt, vagy egy zárlat okán melegedés léphet fel, amely először csak amorf formájúra alakítja a műanyagokat, majd akár a pusztító piros virág is megjelenhet. A tűzoltókészülék egy mai, villamossággal teletűzdelt masina alapfelszerelése kell legyen. Nem csak a saját biztonságunk miatt.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu