Villogó hibalámpa mellett vánszorog a Passat

2016. október 19., 10:02 Módosítva: 2016-10-21 11:58
159

Tisztelt Autódoktor!

Kb. egy éve vettem egy Volkswagen Passat Kombit (2004. 2.0 TDI 100 kW). Most van egy olyan gondom, hogy az izzításjelző lámpa folyamatosan villog, az autó meg nem gyorsul 50 km/h óra után. Megy, csak nem gyorsul. Emellett a motorellenőrzési lámpa is világít. Most van benne kb. 228 ezer km. Az is lehet a gond, hogy a múltkor vontatva lett az autó, tudom nem szabad, de nem volt tréler.

István

Kedves István!

Ha az autó nem automata váltóval szerelt, nincs semmi baj a vontatással. Ha pedig esetleg összkerékhajtású lenne, akkor is csak a "két kerék áll, két kerék gurul" típusú vontatást kell mellőzni a hajtáslánc védelme érdekében. A vontatási tilalom leginkább az autópályákra vonatkozik, ott ne is nagyon próbálkozzon vele, mert a rendőrség hamar lekapcsolja a hatékony megfigyelő rendszereknek hála.

A villogó hibajelző az általánosnál súlyosabb hibát jelez, szerencsére nem kell tippelni ezzel kapcsolatban, egy célműszeres vizsgálat percek alatt megfejti a talányt, és a motorvezérlő egység által panaszolt áramkör, részegység hamar vizsgálhatóvá válik a gyors hibaelhárítás érdekében. A gyengeség hátterében elég sok minden szóba jöhet - ezért is jó az öndiagnosztika - a szívórendszeri problémáktól az üzemanyagrendszer gondjain és a motor mechanikus bajain át a nyesttámadásig számos technikai bibi jelentkezhet, mind-mind hibalámpát kapcsolva a műszerfalon. Irány egy felkészült szerviz, ahol a feltárás és a javítás is gyorsan megtörténhet.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Lótenyésztés a motortérben

2016. október 13., 13:51 Módosítva: 2016-10-23 08:29
14

Üdv Autódoktor!

Nem tudom hogy ilyen kérdéssel elő állhatok-e, de van egy Škoda Felicia (Lx 1999., 50 kw) zemélygépjárművem és szeretnék egy pár lóerővel többet bele (én olyan 12-15 LE gondoltam). Szeretnék kérni tanácsot, hogy mit lehetne tenni ilyenkor mert arra gondoltam, hogy az agyával kéne játszani vagy a blokkot nagyobbra fúrni, de azt sem akarom, hogy emiatt rövidüljön a motor élettartalma. 

Gyuszi

Kedves Gyuszi!

Nem fog szeretni, de lebeszélném az öregecske Škoda átalakításáról. A rendes motortuning alapja egy hibátlan állapotú erőforrás. Egy tizenhét éves, korának megfelelő állapotú autó valószínűleg nem teljesen fitt, és az egykori 68 pacit számláló ménes néhány példánya is már a lónirvána felé baktat.

Ha igazán beleveti magát az ember a teljesítmény növelésébe, akkor olyan költségre számíthat, amiből egy eleve erősebb kivitelű használt autó megvásárolható. Inkább ebbe az irányba induljon. A hagyományos szívómotorok vezérlőegységének babrálásával nem sok plusz erőt lehet elérni, ne költsön ilyesmire.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Csökönyös a Trafic, aztán észbe kap

2016. október 11., 15:12 Módosítva: 2016-10-20 06:31
51

Hallo Doki!

Van egy 2005-ös évjáratú Renault Trafic 1,9 dci 100 lovas mikrobuszom. Nagyon fura hibajelenséget tapasztalok mostanság. Csak és kizárólag üzemmelegen tapasztalható a probléma. Ha utazáskor megállok tankolni, pihenni, kétbetűs kitérőre stb., a kocsi elindítása után 6-10 másodpercig (volt már 1 percig is) nem reagál az autó a gázpedálra, és kicsivel alacsonyabb a fordulatszám a szokásosnál. Viszont nem konstans a probléma, olykor nem jelentkezik a hiba 1-2 napig. Menet közben tökéletes, hidegindításkor hibátlan.

A számítógépes diagnosztika egy független szervizben nem mutat tárolt hibakódot. Fórumokon olvastam a hibajelenségről, több különböző helyen is (egy netes videó is van egy német sráctól), ahol az oldotta meg a problémát , hogy porlasztócsúcsokat (igen mindegyiket) cseréltek a kocsiban, ami számomra már nem olyan vicces. Van esetleg ötlet ezzel kapcsolatban vagy tegyek félre nettó 200 ezret hibaelhárításra?

Laci

Kedves Laci!

Ha valóban porlasztó problémák vannak kialakulóban, akkor a nevezett összeg nem lesz elég sajnos. A típus egyik jellemzője a hengerfejbe rohadó porlasztó ronda, szőrös mumusként riogatja a tulajdonosokat, és nem alaptalanul: az egyik legismertebb porlasztókihúzással foglalkozó szakembertől kapott infók alapján nem ritka a húsz tonnának megfelelő húzóerővel is kekeckedő alkatrész, ami legtöbb esetben menthető, de van, hogy belehal a nehéz szülésbe.

Ha a hiba egyelőre a nem könnyen előcsalogatható kategóriába tartozik, és nem kerül megjegyzés az autó hibatárolójába, egy adatrögzítő behelyezésével a jelenség talán elcsíphető, habár az indítózás pillanatában némely típusnál az adatforgalom akadozhat.

Ha az üzemanyag nyomásának felépülésével - azaz annak hibájával - köthető össze a probléma, az üzemanyag útjának megbontásos végigkövetése javasolt a tanktól a motorig, és vissza. A tank előszűrő, az üzemanyagszűrő, és a nyomásszabályozó szennyezettsége, hibája esetén is előfordulhat hasonló jelenség, és talán a fent említett mumus egy időre valaki mást boldogít majd.

További nyűgöket tartalmazhat az elektronok birodalma is: a jeladókkal teletűzdelt rendszer képes olyan hibát produkálni, amely a megadott tűrésen belül van ugyan - így a vezérlő átsiklik fölötte - de tapasztalható problémát már okoz. A gázpedál helyzetérzékelésével kapcsolatos gond lehet ilyen tulajdonságú, a rendszer sérülékenysége egy ilyen irányú áramköri nyűg esetén maximális.

A hiba tapasztalhatósága esetén próbálja meg az azonnali újraindítást, és egy videós felvétel is segítheti a kollégák hibakeresési esélyeit. A legjobb természetesen a szervizkörülmények között felbukkanó jelenség, ezért akár több napra is érdemes a szervizben hagyni a gépet, vagy egy hosszú út utáni megállásra időzíteni a szerviz látogatást. Nem érdemes otthon próbálkozni a javítással, egy felkészült szerviz segítsége sokkal jobb hatásfokkal bír.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Gyorsításra rángat

2016. október 6., 10:19 Módosítva: 2016-10-12 06:25
0

Kedves Doki!

Toyota Corolla Verso 1,6 benzines autóm van, hidegen rendesen gyorsul. Viszont amikor már meleg a motor, bizonyos idő után, pl. 50 km utazósebesség, 5. fokozat: nagyobb gázadásnál rángat. Ha szép lassan nyomom, és úgy gyorsítok, óvatosan akkor nem rángat, és fel is gyorsul pl. 90-re. Nagyobb sebességnél már nem rángat. Ugyanezt produkálja alacsonyabb sebesség fokozatoknál is, ha nem lassan adom neki a gázt rángat a motor!

Rnő

Kedves Rnő!

Kezdje a hibafeltárást a hagyományos módon: a gyújtórendszer és az üzemanyagrendszer vizsgálatával. Mivel Toyota van az autóra írva minden oldalról, szerencsére nem jellemző nagy probléma a motortérben, igaz a típusra a széteső műanyag szívócső, és a szintén zörgésre hajlamos üzemanyagszivattyú is jellemző. Ez utóbbi már okozhat szállítási mennyiség/üzemi nyomásbeli eltéréseket, ami jelentkezhet a panaszolt jelenség formájában.

A japán egyterű sajnos nem minden kivitele rendelkezik cserélhető benzinszűrővel - az új "divat" szerint - ezért sem ildomos kétes minőségű üzemanyaggal etetni, de ha az ön példánya még benzinszűrős kivitel, akkor ne legyen rest a filtert minden második olajcserénél cseréltetni. Jelentkezzen be kedvenc autószervizébe egy általános motortéri felülvizsgálatra, biztos vagyok benne, hogy az autó nagyon hamar ismét hadra fogható lesz.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Ferdén áll az autó

2016. október 3., 16:19 Módosítva: 2016-10-11 06:16
0

Tisztelt Autódoktor!

A problémám, hogy a '96-os évjáratú 3 ajtós Honda Civicem egyenes talajon "ferdén" áll. Az autó bal eleje kb. 1-1,5 cm-rel lejjebb van mint a jobb eleje, a hátuljánál ez már kb. 3 cm-es eltérést jelent, tehát az autó jobb hátulja a balhoz képest 3 cm-rel van magasabban.

Elöl új rugókat kapott (ezeket én cseréltettem, mert a bal oldali el volt törve), hátul pedig újak a rugók és a lengéscsillapítók is (kb. másfél évesek, már így vettem), mégis megmaradt a "ferdesége". A kérdésem az lenne, hogy Ön szerint mi okozhatja a problémát? Megfordult a fejemben az is, hogy esetleg a bal első gólyalábnál a rugótányér deformálódhatott el, de amikor cserélték elől a rugókat a szerelő nem szólt, hogy más probléma is lenne. Teljesen tanácstalan vagyok.

Péter

Kedves Péter!

Az nem baj, ha ön tanácstalan az ügyben, az lenne a baj, ha az autót javító szakember is az lenne. Kérem, vigye vissza a szervizbe az autót, hogy a szemmel is látható probléma feltérképezése gyorsan megtörténhessen!

Ha az autón karambolból, korrózióból származó probléma, deformáció nem látható, és a futómű elemei is hibátlanok, elméleti síkon csak a rugó méretbeli hibája okozhatja a ferdeséget. Sajnos az is előfordulhat, hogy az új rugók dobozaiban két, minimálisan eltérő alkatrész volt található, de mivel egyszerre csak egy volt a szerelő kezében - aki bízott az új alkatrész hibátlanságában - a méretproblémára az összerakáskor nem derült fény.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Gyors pénztárca-ürítés házilag

2016. szeptember 28., 11:51 Módosítva: 2016-10-05 06:19
148

Üdv Doki!

Problémám egy Opel Astra "F", 1.6 16V autóval akadt (97-es évjárat, x16xel) A baj a következő: az autó el kezd rángatni menet közben és előjön a motorjelző kis lámpa, ilyenkor alig akar menni az autó az alapjárat is meg változik! Tegnap kicseréltem a gyertyákat hátha az a baj, egy félnapig semmi baj nem volt aztán ma reggel megint előjött ugyan ez a hiba!

2 dologra gondoltam még az egyik az EGR-szelep a másik a labdaszonda lenne! Nagyon jó lenne ha tudna nekem erre valami jó választ adni!

Zs.R.

Kedves Zs.R.!

Gondolni sok mindenre lehet, és jó is a műszaki problémákon való ötletelés, csak ne kövesse impulzus-vásárlás a hirtelen elgondolás alapján végzett hibameghatározást. A leírt jelenséget elég sok dolog okozhatja a gyújtótrafótól az injektorokon, a nyomás jeladón, csövezésen és a kábelhibákon - tudom még folytatni a listát - át a motor mechanikus hibáig bezárólag.

A hozzáértő, műszeres diagnosztika nem kidobott pénz! Keressen egy megfelelően felkészült műhelyt a hibakeresés elvégzésére. A kezdő rúgás minden esetben a vezérlőegység hibatárolójának kiolvasása, de ez még nagyon messze van a góltól! A legtöbb esetben néhány óra leforgása után már egy kész, megalapozott diagnózissal lesz gazdagabb és pénzben egy cseppet sem szegényebb, mert a feleslegesen cserélt lambda szonda és EGR szelep ára a zsebében marad.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Pánsíp hangja szól a fedélzeten

2016. szeptember 20., 13:04 Módosítva: 2016-10-04 06:31
35

Üdv doki!

Suzuki Grand Vitara 1.9 DDIS autóm használata közben, 2000-es fordulatnál hallatszik egy sípoló hang - a porszívó hangjához hasonlít, csak sokkal halkabb. A turbó levegő visszahűtő a lamellák közt olajos, és a lökhárító belseje is olaj permettől szennyezett. Okozhatja a fütyülő hangot a tömítetlenség? Én azt gyanítom, hogy az alacsonyabb turbónyomás miatt a turbót a kipufogógáz túlpörgeti, és ezt a hangot hallom?

Bodo

Kedves Bodo!

A motor szívó/feltöltő rendszerének tömítetlensége gyakori probléma. Sajnos a sérülékeny intercooler az optimális hatásfok elérése érdekében általában olyan helyre kerül elhelyezésre, ahol alaposan ki van téve az idő és a használat viszontagságainak, továbbá már nem is az örökkévalóságnak készül - idővel a tömítettsége is romlik.

Az olaj megjelenése nem feltétlenül jelent azonnali motorhibát, a motorvezérlő árgus szemekkel figyeli a motor üzem közbeni értékeit, és a nyomásviszonyok tartós és jelentős felborulása esetén azonnal visszajelző felkapcsolásával és teljesítmény lehatárolással is a sofőr tudtára adja: irány a szerviz.

A turbónyomás menettesztek közbeni műszeres mérésével a rendszer hatásfoka mérhető, de azért az eredményektől függetlenül készüljön fel a kifújó rendszer javítására. A keletkezett rés sípként viselkedve adhat ki hangokat, de a turbófeltöltő normális üzeme alatt is hallható egy kis, turbinaszerű hang, amely a lapátok kopásával növekedhet is. Érdemes egy szakavatott fül igénybe vétele a hang azonosításához, nem kizárt, hogy a francia szívvel ellátott japán gépezet még jó darabig elmuzsikál úgy, ahogy van.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Nem bírja a cammogást a Samurai

2016. szeptember 14., 11:00 Módosítva: 2016-09-20 17:57
25

Tisztelt Autódoktor!

1989-es Suzuki Samurai a következő hibát produkálja. Városi araszolgatásnál vagy terepen lassú haladásnál egy idő után nem lehet sebességbe rakni vagy kivenni a sebességváltót. Normál használatnál városban vagy országúton könnyedén lehet váltani.

István

Kedves István!

Szép kort élt meg a japán kisautó, valami azt súgja hogy valószínűleg nem múzeumban fog megöregedni, és még jó darabig eregetheti a kipufogógázait szélnek-világnak. Elsősorban a tengelykapcsoló körül kellene vizsgálódni, habár a bowden nem nagyon okozhat hasonló tünetet: érdemes a pedál útját, a mechanika működését jól működő, és rosszalkodó' üzemmódban is ellenőrizni.

Ha a hibajelenség közben a pedál működtetéséhez szükséges erő, a pedál nyomáspontja változik, esetleg hangot ad a mechanika: a javítás menete ebben az irányban kell folytatódjon. A sebességváltó olajtöltete és a kenőanyag minősége is nagyon fontos a listán, itt már előfordulhat olyan probléma, ami meleg-üzemi gondokat okozhat.

Ha az erőátviteli folyadékok legutóbbi cseréjének ideje a múlt homályába vész, itt az idő a cserére. Ha a fentiek rendben vannak, és a jelenség továbbra is fennáll, a megbontásos vizsgálat/hibakeresés következik a sorban, a kismilliószor kapcsolt fokozatok, a fáradt fokozat/tengelykapcsoló mechanika elszenvedhetett olyan mértékű kopást, deformációt, hiányt amely az említett probléma jelentkezéséhez vezethet. Alapos kivizsgálással, a jelenség szisztematikus megfigyelésével meglesz a hiba, majd a megoldása is. Sok boldog kilométert kívánok a négykerekű japán, nyugdíjas hegymászó kormánya mögött!

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Tetőablak utólag

2016. szeptember 10., 10:10 Módosítva: 2016-09-16 06:37
6

Tisztelt Autódoki!

Hároméves, "budget" márkás személygépkocsira szeretnék utólag beszerelhető tetőablakot. Ön mit javasol? Érdemes egyáltalán vele foglakozni? Van több cég is a piacon? Az autó hosszú ideig a tulajdonunkat képezi, nem megy pár évesen a "lecsóba". Egy nagy tapasztalattal bíró cégtől igen borsos (280 ezer forint) árajánlatot kaptam, igaz elektromos működtetésű valamint árnyékolóval rendelkező kivitel szerepel az ajánlatukban (H-300 NSG Comfort). Sajnos ezt nem tudom vállalni.

Az autó viszonylag nagy üvegfelületei, illetve a légkondi és/vagy lehúzott ablak helyett merült fel a tetőablak ötlete (huzatmentesen és csendesebben átszellőzik az autó, valamint a nyári kánikulai napok után esetleg teljesen kiválthatja a légkondit). Ha rossz az elképzelésem, vagy a hozzá fűzött reményeim bizonyulnak túlzónak, kérem, nyugodtan "köpködje" meg az egész ötletet/elképzelést. Eddig mindösszesen két céget találtam. A fent említett budapesti mellett egy vidéki nagyvárosban működőt, ahol az ár baráti, igaz csak kibillenthető funkcióval bír az általuk forgalmazott (beszerelési lehetőséggel) tetőablak.

Ricsi

Kedves Ricsi!

Nem jó embert talált meg, érzelmileg érintett vagyok az ügyben: az első dolog amit évszaktól és időjárástól függetlenül működtetek az autón az a naptető kurblija/kapcsolója. Autóvásárláskor pedig az első számú kritériumom a tetőn található gyári luk megléte.

A mai autók eléggé hozzák a műanyagablak-érzést, ez nem vitás, főleg a nemrég taglalt bubogás miatt lehúzhatatlan ablakok okán. A klíma nagyon komfortos találmány, de aki nem szereti a mesterséges közeget, az bizony egy idő után feszenghet az utastérben - igaz, ehhez hozzájárulhat az is, ha a szellőzőrendszer megfelelő időszakos fertőtlenítése, karbantartása elmaradt esetleg, és a benti légkör friss levegő után kiált.

A klíma előtti korszakban felnőtteknek még ismert a huzattól hangos utastérben való utazás, ami rendkívül hangulatos, már-már romantikus, de azt le kell szögeznünk, hogy egy jól működő klímával nem veheti fel a versenyt. A megfelelő tetőablak kiválasztásánál feltétlenül olyan céget válasszon, amely alkatrészt is kínál a termékhez, hosszú távon gondolkozva már most érdemes lenne néhány pót-tömítést vásárolni a tetőhöz, mert az UV nem kegyelmez semminek: a megöregedett gumi bizony beengedi a folyadékot idővel, és a legtöbb utólagos naptető nem rendelkezik belső vízelvezető tálcával, tehát a vasszer' egyből az ülésre/nyakra/szőnyegre kerül.

A 80-as, 90-es évek sziloplaszttal beragasztott utólagos tetőit pedig jobb lenne nem visszahozni, retrodivat ide vagy oda. A másik sarkalatos pont a beépítés: csak olyan szakemberre bízza a munkát, aki már látott hasonlót, és garanciát is ad. Szerencsére a legtöbb forgalmazó beszereléssel együtt vállalja az értékesítést. Itt a tető megfelelő kivágása, a korróziógátlás, és a tetőkárpit szakszerű, esztétikus kialakítása is fontos szempont. Az olcsó sokszor a legdrágább lesz a végén, ezért érdemes inkább eleve a minőséget választani. Az árnyékoló nélküli kivitel felejtős, gondoljon a júliusi hőségben való klíma nélküli ácsorgásra az autópálya 72 fokot árasztó aszfaltján.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Mikor legyen szíjcsere a Foresterben?

2016. szeptember 8., 17:56 Módosítva: 2016-09-11 13:42
0

Kedves Doki!

Fél éve vásároltam egy 2003-as 2.0 szívó benzines Forestert, 252 ezer km-el. Szép, megkímélt állapot, 1 német tulajdonos, 236 ezerig vezetett szervizkönyv, nagy tetőablak, szeretem. Vásárlás óta olajcsere és egy kormánymű felújítás volt a műsoron.

A szervizkönyv azonban elég szűkszavú, csak a kötelező kilométerállást és a hozzá fűződő pecséteket tartalmazza, így nem tudom, mikor volt, illetve lesz, esedékes a vezérműszíj és a holdudvara cseréje. Ebben kérném a segítségét, vajon mi a gyári vezérműszíj csere előírás?

Viktor

Kedves Viktor!

A napfénytető elengedhetetlen extra, fény nélkül a fű se nő. A vezérlés karbantartási idejének meghatározása a típushoz köthető hat motorszám ellenére sem vészesen komplikált: a japánosan kerek 100 000 km általánosan ráhúzható mindegyik verzióra két és négy vezérműtengely esetén is.

Az EJ20J motorkód 99-ig kilóg az előbbi aranyszabály alól: itt 75 000 kilométer után javasolja a japán mérnökcsapat a karbantartást. Az időkorlát minden esetben 84 hónap a gyár szerint.

Csak komplett vezérlés-szettben gondolkodjon, ne hagyjon gyenge láncszemet a rendszerben: ez a gondmentes (japán)autózás' egyik fő pontja. Az erőátvitel kenőanyagainak cseréje is fontos momentum. Ha a jármű eddigi karbantartását végző szerviz a pecsétek alapján beazonosítható, egy e-mailt érdemes küldeni információkérés ügyében: ha jó fejek még válaszolnak is, így sok fehér folt eltűnhet a kocsi múltjából.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Fogatlan vezérműszíj, halott Volvo

2016. augusztus 30., 14:54 Módosítva: 2016-09-09 06:34
0

Üdv doktorbácsi,

2010-es V50, 110 ezer km-nél, zörgő hangot hallatott, majd kiírta, hogy "motorszerviz szükséges", jobbra index, első parkolóba behajt, motor leáll. A zajtól számított 700 méteren belül már nem ment a motor.

Szervizbe vontatva lett, márkaszerviz ma nézte meg, első ránézésre azt mondják, hogy az ékszíj fogak durván elnyíródtak, ami ahhoz képest, hogy 10 év vagy 140 ezer km után cserélendő, kicsit döbbenet.

Riogattak olyannal, hogy ez akár még odáig is fajulhat, hogy sérült a henger, a hengerfej, a szelepek, és alsó hangon akár fél misi is lehet a szerviz. Mi lehet az ok? Mik sérülhettek? Valóban reális a fél millás végszámla?

Mattec

Kedves Mattec!

Mivel az autóról nem sok információt adott meg, a V50 pedig számos motorvariánssal konfigurálható, néhány ciklust kigyűjtöttem az ön számára - valószínűleg a D2 motor brummoghat a motorházteteje alatt a 140-es periódusból kiindulva - azaz sajnos a brummogás egyelőre elnapolható.

1.6i - 160 000 km/10 év 1.8i, 2.0i - láncos vezérlés, nincs csereciklus

2.4i - 180 000 km/10év 1.6d,

2.0d - 240 000 km/10év (de 180 000-nél javasolt a karbantartás)

D2 - 140 000 km/10év

D3, D5 - 180 000 km/10év.

Ha az autó használtan került önhöz, a kilométeróra állása ügyében nem mehet biztosra az ember, az autó állapotához állított futásteljesítmény gyakori szokás és probléma Bécstől keletre (is). Ha nem erről van szó, akkor a cikluson belül meghibásodott vezérlés esete elég ritka - de nem kizárható - például a rugalmas ékszíjtárcsa szétesése esetén a tárcsa darabjai becsusszanhatnak a szíj alá, ahol átugrást, szakadást okozhatnak. A hibafeltárás első teendője a bekövetkezett baj okának feltárása: ha ez a lépés kimarad, az új alkatrészek sincsenek biztonságban.

A vezérlés elhangolódásakor a hengerfej szelepei utolérik a dugattyúkat, nagyon csúnya sérüléseket okozva ezzel a hengerfejben. Nagy általánosságban a hengerfej felújításával a probléma megoldódik, de ha nagy motorfordulatszámnál történt a galiba, a leszakadt szelepek beépülhetnek a dugattyútetőbe, illetve kárt tehetnek a hengerfalban is - ez utóbbi már a motor menthetetlenségét is okozhatja, szerencsére ritka esetről van szó.

A költségek gyári, Volvo alkatrészek és márkaszerviz esetén bizonyára magasabbak egy független szerviz áraihoz képest. Egy átlagos hengerfej-sérülés elhárítása kompletten vezérléssel együtt 300 ezer Forint körül is megállhat - de ez alapvetően függ a motorban esett kár mértékétől, erről pontos információt és kalkulációt kérhet a hibafeltárást elvégző szerviztől.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk- www.deltamark.hu

Kelepel az Astra

2016. augusztus 26., 14:26 Módosítva: 2016-08-30 14:55
237

Üdv Doki!

Az lenne a gondom, hogy a drága Astrám elkezdett kelepelni gólya módjára. A verda 99-es G Astra, 1.4 16v, motor kód: X14XE, 170 000 km. Szóval kerepel a drága, de nem mindig. Nem lehet mihez kötni a jelenséget, hol hidegen, hol melegen, van hogy 2 napig csend, aztán újra kezdi.

Amikor kerepel, a teljesítmény visszaesik rendesen, ha elmúlik visszajön az erő. Olajat nemrég cseréltem, ugyanolyat kapott mint mindig. Castrol Magnetic 10w40. Ezzel soha nem volt semmi gond. Most persze elkezdte fogyasztani ezt is szépen. Gondolom a két dolognak köze lehet egymáshoz.

Szóval mi lehet ez és mi ez az összevisszaság? ZoliGabi

Kedves ZoliGabi!

Biztosíthatlak, hogy a gólya gének, a kelepelés és az ősz közelsége nem torkollik aktív délre húzásba, az Opel továbbra is a négy évszakos üzemmódban marad - hacsak nem volt tervben az olasz csizma sarka felé venni az irányt.

Ha mégis így lenne, feltétlenül érdemes némi motorolajjal felkészülni az útra, sajnos a tizenhat szelepes Opel-erőmű előszeretettel nyammogja a kenőanyagot amint halántéka őszülni kezd.

A kattogás az olajszint csökkenését is jelezheti - a szelephézagot szabályozó hidrotőkék motorolajjal működnek: ha nincs olaj, a tőkék nem látják el feladatukat és a megnövekedett hézag erős csattogással mutatkozik. Ha a hang megfelelő olajszintnél is jelentkezik, a tőkék hibája is előfordulhat.

A sokszelepes technika sajnos erőteljes kopási mutatókat képes produkálni, itt az idő a döntéshozatalra. Ha az autó pótlása már tervben volt, akkor hadd menjen - a hengerfej felújítása és egy gyűrűzés eléggé érik a további hosszútávú használat esetén: ez pedig erősen háromszázezer forintos tétel. Az erőtlenség, hengerkihagyás jelentkezhet a szelepek miatt, de egy sima gyújtáshibából kifolyólag is. Ha az Opel ráadásul szürke színű, inkább valami harsányabb kolorra válts, a téli szürkeségben üdítőleg hat valami színpompás négykerekű.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Kitekert kormánynál lefullad

2016. augusztus 22., 15:45 Módosítva: 2016-08-26 14:42
0

Üdv Doki!

Seat Cordoba 2001 1.6 Sportline: amennyiben teljesen balra koppanásig tekerem a kormányt és indulnék, recsegő hangot lehet hallani és szinte egyből lefullad az autó. Jobbra tekerés esetén "csak" nyikorgó hang hallható. Mi okozhatja ezt a problémát? Amennyiben nincsen teljesen kitekerve a kormány a kocsi szépen fut és nem hallható semmilyen furcsa hang se.

Dávid

Kedves Dávid!

A hagyományos, hidraulikus szervószivattyúk esetében - amilyen az ön autójában is megtalálható - nem szabad a kormányt a végállásokon hagyni huzamosabb ideig, mert a szivattyú károsodhat.

A nyikorgó hang valószínűleg a szíjhajtástól jön, ahogy a forgásában gátolt szivattyú tárcsáján a szíj meg-megcsúszik. Ha a fellépett motorterhelést az alapjárati rendszer nem tudja korrigálni - a fojtószelepen és a környékén lerakódott koksz és égéstermék miatt - a motor leállása előfordulhat.

A teljesen kitekert futómű esetében, induláskor hallható recsegő hang származhat a féltengelycsukló kopott állapotából, de akár az egyik gömbfej/szilent szárazon futásából, kopásából is. Az alapjárati rendszer karbantartása, beállítása, az első futómű és az erőátvitel ellenőrzése, valamint az ékszíjhajtás vizsgálata javasolt.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Leáll a motor, majd felforr a hűtővíz

2016. augusztus 14., 11:22 Módosítva: 2016-08-26 14:42
419

Üdv Doki!


Opel Insignia 2009, 2.0 CDTI 160LE. Az Alpokban voltunk kirándulni, és egy szerpentines emelkedős hegyi út után a parkolóban a motort leállítva arra lettem figyelmes, hogy elfolyt a hűtővíz egy része. A motorháztetőt felnyitva a tágulási tartály kupakjánál jött a víz. Menet közben végig 90 fokot mutatott a hőmérő.

A motor kihűlése után a tartályt feltöltve az eset nem ismétlődött meg, de megfigyeltem, hogy a motor erősebb igénybevétele után azonnal leállítva ugyanígy bugyog a tágulási tartálynál. Üzemmelegen akár nagyobb fordulaton pörgetve a motort semmi ilyesmi nem tapasztalható. A kifolyt hűtővíz tiszta, nem habos, nem olajos, tehát nem valószínű hogy hengerfejes. Normális követelmény az, hogy erősebb igénybevétel esetén a motor leállítása előtt járassuk alapjáraton még egy-két percig?

László

Kedves László!


A feltételezés teljesen korrekt, az autó felhasználói kézikönyve is említést kell tegyen arról, hogy a forszírozott felhasználás után (hegymenet, autópályás üzem, vontatás) néhány percet adjunk a motornak az alapjáraton való visszahűlésre, ami a turbófeltöltő(k) normál fordulatra való lelassulását is jelenti - ez hosszú távon a feltöltők élettartamát is növeli, a tulajdonos bankszámláját pedig kíméli.


A tervezők kis hűtőfolyadék-keringető szivattyúval próbáltak gondoskodni a leállított motor hőjének egyenletes elosztásáról, de a forráspont közelében lekapcsolt erőforrás esetében ez fabatkát sem ér. A versenyautókba (is) beszerelhető turbo-timerek is e célt szolgálják: a versenyző ott hagyhatja a járó motorú autót az etap teljesítése után, a kis elektronika pedig csak pár perc múlva állítja le a motort. A civil életben inkább hallgassa meg az épp elkezdődött számot a rádióban a kézifék behúzása után - gitárszólót amúgy sem halkítunk le ugyebár - majd amikor a zenész elengedte a húrokat, jöhet a motor leállítása.


Remélem segíthettem!

Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Motorcserével dupláznék a Golfban

2016. augusztus 10., 11:35 Módosítva: 2016-08-22 15:47
398

Kedves Autódoktor!

Olyan kérdéssel fordulok hozzád, hogy adott egy VW Golf 3-as (1994) személygépkocsim amivel döntés előtt állok, vagy eladni és venni egy nagyobb motoros autót, vagy motort cserélni. Sajnos kis motorral vettem még, de eljutottam  odáig, hogy ez már sajnos kevés nekem (55LE). Szóval azt szeretném megtudni 1.4-es motoromat 2.8-as VR6 ra szeretném kicserélni, mit kellene ehhez tennem hogy hivatalosan is belekerülhessen a forgalmiba, illetve milyen költségekkel jár a bejegyeztetés vagy egyáltalán lehetséges-e? Most a fék, féltengely, stb. csere persze egyértelmű.

 Dániel

Kedves Dániel!

Valószínűleg könnyebb lenne egy férfit hivatalosan nővé változtatni, mint egynégyből kettőnyolcat varázsolni úgy, ahogy a nagy könyvben meg vagyon írva, tehát olyan módon, hogy az NKH kékköpenyes igazságosztói is elégedetten csettintsenek az autót látva.

A papírtengereken és az aktahegyeken még innen nézzük a technikai oldalát a dolognak: mivel a típusmódosításhoz valóban mindent át kell pakolni az erősebb motor miatt, tehát valóban a fék-futómű-hajtáslánc-kábelköteg-miegymás kombó az alap egy átépítésnél, a legegyszerűbb és leggazdaságosabb venni egy eredeti, hiánytalan VR6-ot. Ha pedig megvetted, a legjobb azt rendszámmal ellátni a hivatalos módon, és már kész is az új paripa. Az átépítés költsége egy komoly autó árát emésztené fel, tehát sehogy sem jön ki jól a matek. Valamint tapasztalatból tudom, hogy az átvariált masina SOSEM lesz olyan, mint az eredeti.

A nagymotoros autók esetében nem a megvásárlás szokott a legnagyobb tétel lenni, hanem a fenntartás. Legyen szó csak egy kuplungszettről, egy hengerfej-tömítésről, egy gyújtás-szettről, vagy egy komplett fékszettről: a hathengeres monstrum a négyhengereshez képest exponenciálisan drágább ebből a szempontból is. Egy huszonéves sportautó esetében pedig ezek az alkatrészek elég esélyesen aktuálisak lesznek a használat során.

Szerintem legyen több lépcsős az autós evolúció: egy hármas/négyes Golf 1.6, vagy egy 1.9 TDi, esetleg 1.8 T számottevően növelné a rendelkezésre álló lovak számát, és a felhasználói élményt is, de mégis egy gyári, legális masinában ülnél, valamint a karbantartás és a tankolás sem ürítené ki a malacperselyt. A szerelem nagy úr, megértem - ha VR6 az Isten és más nem jöhet szóba, akkor pedig tényleg keress egy ép, rendezett papiros példányt. Ilyenkor érdemes egy drágább, de jobb állapotú gépet kiválasztani, és teljesen rendbe hozatni. A megelőző jellegű karbantartás minden esetben jobb és olcsóbb, mint a meghibásodás megtörténte után fejvakarva javítgatni.

Sok sikert a választáshoz!

Remélem segíthettem!

Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Lórugás az SX4 sebességváltójában

2016. augusztus 8., 14:35 Módosítva: 2016-08-14 11:23
0

Tisztelt Autódoktor!

Két hónapja boldog(?) tulajdonosa vagyok egy új Suzuki SX4 S-Cross 1.6 bnezines autónak, 5 sebességes manuális váltóval. Átvétel után 1-2 héttel vettem észre, hogy amikor "teljesen normálisan", 1-be rakom a sebességváltót, "rúg" egyet. Nem nagyot, de azért a váltón és a pedálon is érezni lehet. Próbáltam játszani a jelenséggel.

A következő tapasztalataim vannak:

- Amennyiben benyomom a kuplungot és várok kb. 2-3 másodpercet és szépen lassan teszem be 1-be akkor nincs ez a "rúgás"

- Amennyiben kuplungot folyamatosan benyomva tartom és többször 1-be és kiteszem a váltót szintén nincs a jelenség

- Valamiért csak akkor van, ha kuplung be és határozott 1-be tétel esetén van. Ez igaz akkor is ha kuplung ki-be és úgy teszem 1-be, többször. Csak és kizárólag az sebességváltó 1-be tételbe esetén van ez a jelenség. Az 1000 km-es ellenőrzésen kértem a szervízt, hogy nézzék már meg, mert szerintem ez nem normális. Válasz: megnézték és semmit nem éreztek, tapasztaltak. Kicsit erősködtem, hogy de mégis. Természetesen erre is volt válasz: új ajtó, majd bekopik. Maradjunk annyiban, hogy a válasz nem nyugtatott meg.

Ákos

Kedves Ákos!

A jelenség olvasva kevésbé beszédes, mintha azt tapasztalva mondhatna véleményt az ember. Ha a kuplung felengedésekor ugrik egyet az autó - általában minden kuplungolás esetén - akkor a kuplungszerkezet / működtető hidraulika körül lehetne keresgélni, illetve a kuplungszerkezettel kapcsolatban valóban előfordulhat olyan, hogy használatával normalizálódik/puhul a működése. A Sachs gyártmányú tengelykapcsolók némely típusa esetén kaptunk olyan visszajelzéseket, hogy határozottabb, nyersebb működésük miatt megszokást igényeltek. (viszont ellenben nagyon tartósak).

Természetesen ez nem egy általánosítható tulajdonság, és felhasználótól is merőben függ a dolog. Ha a kuplungpedállal játszva a pedálút nagyjából azonos pontján tapasztalható a pedálerő változása, a fenti jelenség nem kizárható. Ha az észrevétel kizárólag a sebességváltó-kar működtetésekor / egyesbe való kapcsolásakor jellemző, akkor a sebességváltó ellenőrzése javasolt.

Némely típusnál előfordult, hogy a gyártás folyamatában betöltött kenőanyag csak a jármű leszállításáig maradhatott a fődarabban, annak cseréjét az átadás előtt a szervizpartnernek szigorúan előírta a gyártó. Suzukival kapcsolatban nem kaptunk ilyen információt, habár a belső információk csak a gyártó és a márkaszerviz között áramolhatnak. Ha a fent említett tapasztalat továbbra is fennáll, érdemes jegyzőkönyvet készíttetni a panaszról/jelenségről a véleményt formáló márkaszervizzel, így az esetlegesen később jelentkező folyományok esetén írásos bizonyíték lesz a kézben arról, hogy az autó újkorától kezdve kifogásolhatóan viselkedett.

Ha az autó kellemes használatát merőben zavarja a panaszolt jelenség, és az említett szerviz nem tud érdemben segíteni, érdemes több márkaszervizben jelentkezni a problémával, több szem többet lát alapon. A garanciaidő alatt bármelyik márkaszerviz ugyanolyan garanciális védőszárnyat von a járművek köré, nincs helyhez kötve egy eladott jármű sem. Mindentől függetlenül a japán cég gyártmányaival nem nagyon lehet mellényúlni, strapabíró, viszonylag egyszerű masinákról van szó. Remélem hamarosan teljes megelégedéssel használhatja a járművet.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Létezik még érv, amiért benzines autót lenne érdemes venni?

2016. augusztus 4., 12:51 Módosítva: 2016-08-10 11:42
0

Kedves autódoktor!

Új autó vételét tervezem. Az elején leszögezném, hogy hosszútávra tervezek, minimum 10 év. A kiszemeltem egy VW Jetta lenne. Azonos felszereltség esetén az 1.2 tsi és a 2.0 tdi között kb. 1 millió forint különbség van. Sok cikket olvastam a témában, ezek alapján tudtommal a két motor üzemanyagellátó rendszere nagyon hasonló egymáshoz, a főbb alkatrészek ugyanazok.

A dízelekről lehet tudni, hogy nagyon magas javítási költségeik tudnak lenni egy idő után (nagynyomású szivattyú, injektorok, kettős tömegű lendkerék, stb).

A tsi motoroknál is ugyanilyen horrorisztikus összeg ezen alkatrészek felújítása/cseréje, vagy azért lényegesen olcsóbbak. Tudna mondani valamit, ami miatt a benzinesen el kellene gondolkodnom, mert ha azonosak a javítási költségek, akkor inkább választanám a dízelt, így legalább az üzemanyagon lehet spórolni.

István

Kedves István!

Én a felhasználási mód felől közelíteném meg a témát. Ha az autópálya koptatása, és a hosszú külföldi utak megtétele a terv, akkor nem kérdés, hogy a masszív hosszútávfutó dízel a megfelelő partner hozzá. Viszont a városi cikázáshoz a filigránabb benzines illik jobban. Új autóként, megfelelő karbantartás mellett a kétszázezret simán megfutja mindkettő verzió meghibásodás nélkül, természetesen a gyermekbetegségekre figyelni kell, ezért nagyon fontos a típust ismerő szervizpartner megválasztása.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Fékezésre elmúlik a nyikorgás

2016. augusztus 3., 10:48 Módosítva: 2016-08-06 09:58
55

Kedves Doki !

Egy Fiat Punto I tulajdonos vagyok és a következő a problémám. A bal első keréknél nyikorgást hallok, ami nem állandó, hanem változó. A kerékanyák rendben vannak mind jól megvan húzva. Ha a fékre finoman rálépek akkor a nyikorgás nem hallatszódik, de egy kis idő múlva újra előjön a hang. Tehát így telik az utam, hogy nyikorgás-fékezés-nyikorgás abbamarad-nyikorgás-fékezés... és így tovább.

Mi lehet a gond? József

Kedves József!

A hibajelenség tipikusnak mondható, az első fékmechanika megbontásos, tisztításos vizsgálatát javasolom. Nagy valószínűséggel a fékkengyelben szoruló fékbetét, vagy szoruló féknyereg-csúszkák, esetleg a sérült porvédő miatt szoruló fékdugattyú a hiba forrása, amely nem csupán kellemetlen hangot, de a betétek intenzív, felemás kopását is okozza.

A megégett betétek képesek megrepedezni, porózussá válni, sőt akár el is válhatnak a fékbetét bázisát jelentő fémlaptól. Ekkor már nincs mit tenni, csak a csere jelenthet biztonságos megoldást. A tárcsa egyenetlen felülete esetén a szabályoztatás vagy a csere segíthet. A fékrendszer évenkénti átvizsgálása javasolt, pont a hasonló problémák megelőzése miatt.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Korom-koksz gyáram van

2016. július 29., 10:15 Módosítva: 2016-08-03 16:46
118

Tisztelt Autódoktor!

Van egy 2008-as, Lexus Is 220d autóm, melyben 200E km-van. Az autó 2-3 havonta bemondja az unalmast, méghozzá EGR szelep, részecskeszűrő, vagy ezeknek a kombinációs hibájával. Legutóbb május végén volt egy részecskeszűrő+EGR+szívó rész takarítás mert vészüzembe kapcsolt (előtte februárban EGR miatt tiltott), kiszedtek összesen majdnem 1,5 kg kormot.

Az autó heti 2x megy autópályán 200-400 km-es távokat. A szerviz írt egy nem hivatalos szakvéleményt, miszerint a befecskendezési nyomás rendellenesen kileng a célértékhez képest (kicsit csetteg is a motor, de világ életében így csettegett), ami injektor problémára utal, emiatt lehet, hogy ilyen sok kormot kokszot generál.Ezeket a méréseket alapjáraton és gyorsítás közben végezték. Ön szerint segítene egy műszeres injektor ellenőrzés, vagy beállítás hogy ne keljen 15 ezer km-ként plusz szervizmunkákat csináltatnom? Vagy ki kell cserélni őket? Egy ilyen művelet mekkora összeget emészthet fel vajon?

Kornél

Kedves Kornél!

Az autó jelenlegi állapotban való használatának mellőzését javasolom, nem csupán a hatalmas mértékű lerakódás miatt - ami csak ismételt szétszedéssel tüntethető el - hanem azért is, mert ha valóban az injektorok üzemzavara okozza a problémát, az egyéb károkat is okozhat az égéstérben.

Az üzemanyagrendszer megbontásos ellenőrzése alapvető feladat: az injektorok, a nagynyomású és a kisnyomású rendszer is a vizsgálat tárgyát kell képezze. A költségekről nehéz pontosan nyilatkozni, a mindenre kiterjedő, hibafeltáró, megbontásos, próbapados vizsgálat kb. 150 ezer forinttól startol, a javítás, felújítás ebben az összegben nincs benne. Sajnos drága hobbi a modern dízelezés: a kitűnő fogyasztásért és teljesítményért egyszerre kell fizetni az ehhez hasonló meghibásodások alkalmával.

Azonban a kétszázezres futásnál többet kellett volna elgurulnia az autónak ilyen felhasználás mellett: vagy az óra nem stimmel, vagy egyéb porszem került a gépezetbe. Személyes tapasztalatok alapján a rendszer a dupláját is kibírja a megfelelő karbantartás esetén. Természetesen az ember bármit megtehet, ha Fortuna nincs vele, oda az elégedettség.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Szörcsög az Audi Q7

2016. július 25., 13:31 Módosítva: 2016-07-29 10:18
206

Üdv!

Adott egy Audi Q7 2016-os modell, mostanában hallok valami szürcsögő hangot gyorsításkor. Amióta van ez a hang, azóta az autó sokkal lassabban reagál a gyorsításoknál és nem is egyenletesen gyorsul. Érdekes, hogy a fordulatszámtól független. Csak ha gázt ad az ember akkor hallatszik az a szörcsögés, és minél erősebb a gázadás mértéke annál erősebb a szörcsögés!

Dani

Kedves Dani!

Hiszen ez egy teljesen új autó! Guruljon el az első márkaszervizig, hogy a hibát garanciális keretek között gyorsan elháríthassák! A leírt jelenség a szívó/feltöltő rendszer tömítetlenségét jelzi nagy valószínűséggel: ha az egyik csőkötés fellazult, leesett, a turbónyomás (azaz a nagy nyomáson szállított levegő) markáns hangú visszajelzéssel távozik a rendszerből mielőtt munkára fogható lenne. Ha a gumicsövek épsége nyestfogak következtében lett a múlté, a garancia sajnos nem vonatkozik rá.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Utólagos üregvédelem a Fordon

2016. július 24., 17:08 Módosítva: 2016-07-26 13:15
0

Kedves Autódoktor,

nem meghibásodott autóval kapcsolatos a kérdésem, hanem egy működővel: arra készülünk, hogy „végleg” (kb szétesésig, de legalább a következő 10 évre) megtartsuk 10 éves Ford Fiestánkat (1.4 benzines). Az autó mechanikailag – motor, hajtáslánc – jó, és nincsen jól látható súlyos korrózió rajta (bár szabadban tartott jószág).

Kérdésem, hogy érdemes-e egy ennyi idős autón nagy üregvédelmet csináltatni az élettartam fokozása érdekében? Van-e ennek értelme és esetleg ellenjavallata (pl nem probléma-e az, hogy ehhez szét kell szerelni valamennyire a kocsit)?

Péter

Kedves Péter!

Ellenjavalat nincs, az autó helyében én sosem romlanék el többet a kedves gesztus miatt, hálából. Azonban nagyon alapos körültekintéssel válassza ki a műhelyt akire a munkát bízza!

A felhasznált anyagok kiválasztása, összeválogatása alapvető fontossággal bír - egy anyag-kompatibilitási hiba esetén a felhordott réteg hasznavehetetlen és eltávolíthatatlan lesz, illetve ennél a munkafázisnál is hatalmas jelentőségű az autó felületeinek megfelelő előkészítése. Amíg a profi munka értéknövelő tétel, a szakszerűtlen verziója ennek pont ellentettje, és ez utóbbi sajnos van, hogy csak hónapok múlva derül ki. Válasszon egy jó referenciákkal rendelkező, garanciát adó szervizt, aki meghatározott anyagokkal és költségekkel dolgozik: aki ebből él, az könnyen teljesíti ezen követelményeket.

Az autó szakszerű szétszedése-összerakása esetén egy kifogástalan esztétikájú, "tartósított" jármű várja a további használatot.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Megette a gyertyát és a torkán akadt

2016. július 19., 12:40 Módosítva: 2016-07-24 08:03
0

Tisztelt Autódoktor!

Frankfurttól 29 km-re megállt az autóm (Opel Vectra B, 2000-es évjárat, 92 kW, 125 Le). A szervizben azt mondták amit láttam, hogy a gyertya menetes oldali része teljesen leégett vagy letörött. Azt mondja a szervizes, hogy annak a hengernek annyi és motorfelújítás vagy csere szükséges. Azt nem tudom, hogy másik gyertyával próbálták-e indítani. Az autó nekem beindult de le is állt. Mi a teendő szerinted? Feleslegesen nem szeretnék pénzt kidobni az ablakon. Kompressziómérést végeztünk a motoron kb. 5 hete és minden hengerben 14,7 volt a kompresszió. Az jó?

Mihály

Kedves Mihály!

Ha a gyertya hiányzó részei a hengerbe estek (hova máshova estek volna) akkor sajnos nagy valószínűséggel nem kis mértekben átrendezték az égésteret. Sajnos a gyengébb minőségű vagy hamisítvány gyertyák képesek elejteni a porcelánjukat a középső elektródával együtt, ami a fatális mechanikai problémát okozza.

Ha a gyertyák nem a motorhoz valók voltak (hőértékében, kialakításában) akkor is felléphet hasonló károsodás, igaz ebben az esetben a motor működési jellemzői távol sem voltak optimálisak még működő korában. Jelen esetben az égéstér ellenőrzése és kompressziómérés javasolt.

Ha valami csodával határos módon megúszta a hengerfej, hengerfal, dugattyú és a forgattyúsmű a balesetet, akkor egy sor típushoz való gyertyával próbát kell tenni a beindításra. Sajnos a jármű piaci értéke nem nagyon teszi gazdaságossá a német árfekvésű motorfelújítást - még a magyar költségek is az autó értékével megegyezőek lehetnek. Egy bontott motor megbontás nélküli beépítését nem javasolom, nem sokkal lenne előbbre hosszú távon gondolkozva.

Ha nem valami különleges kiadású, jól felszerelt, megkímélt Vectráról van szó, akkor erősen el kell gondolkozni a süllyedő hajó elhagyásáról. Vagy bele a lóvét, de akkor még nagyon sokat kell vectrázni, hogy megtérüljön a befektetés. A kormány az ön kezében van.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Mikor cseréljem a vezérműszíjat?

2016. július 18., 17:37 Módosítva: 2016-07-24 17:33
69

Tisztelt Autódoki!

2008. évjáratú Opel Zafira 1.7 CDTI autóm 90 000 km-t tett meg eddig, mikor lenne esedékes a vezérműszíj+ görgők cseréje?

Zsolt

Kedves Zsolt!

Az autó vezérlésének karbantartási periódusa 150.000 kilométer vagy 120 hónap. Nem árthat azonban, ha inkább 120.000 kilométer környékén túlesik a műveleten. A vízpumpa cseréje is javasolt a hosszbordásszíjjal egyetemben, hogy a jármű használata ismét gondtalan lehessen.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Egyéves állás utáni üzembe helyezés

2016. július 15., 11:47 Módosítva: 2016-07-20 10:23
136

Tisztelt Totalcar!

Ezúton szeretnék tanácsot kérni Önöktől: egy éve áll kint az autóm az udvarban letakarva fóliával, akksi kiszedve, fagyállóval feltöltve. Elég nagy értékű, 2011-es évjáratú dízelautó, 90 000 km van benne.

A kérdésem: Mit kell tennem, hogy a lehető legkisebb kárt tegyek benne, amikor beindítom, elkezdem használni? Mi az esélyem, hogy az autónak nincs nagy baja?

Gábor

Kedves Gábor!

A kültéri parkolás nem tartozik a legjobb állagmegóvású tárolási formák közé, ráadásul a fólia alatt a korrózió és a penész is szerencsét próbálhat az autó különböző pontjain. A kicsomagolás után egy alapos kiszellőztetés feltétlenül javasolt a gépnek, remélhetőleg a fólia nem égett rá a fényezésre.

A legjobb lenne a motor beindulását megakadályozva az erőforrás többszörös, indítómotoros áttekerése az olajnyomás megjelenéséig, de mivel ezt csak valamelyik érzékelő/beavatkozó csatlakozójának lehúzásával érhetné el, mely akció után egy célműszeres nullázás szükségessé válna, inkább ne kockáztasson. Egy teljesen feltöltött akkumulátor behelyezése, és a folyadékszintek ellenőrzése/feltöltése után az autó indulásra készen kell legyen.

Egy megbontásos - féktisztításos - teljes műszaki átvizsgálást és olajcserét feltétlenül javasolok a használatba vétel előtt, a párás helyen való ácsorgás minden bizonnyal nem volt jótékony hatással a fékekre, és a többi mozgó alkatrészre sem, nem beszélve a rágcsálók által okozhatott károkról: ilyen szempontból is érdemes végignézni a motorteret. Az időszakos karbantartás végén a célműszeres vizsgálat is erősen javasolt, illetve egy hosszabb út előtt érdemes inkább egy néhány száz kilométert a közelben megtenni, hogy megbizonyodhasson a rendszerek üzembiztos működéséről.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

 

Kopogásszenzor terítéken

2016. július 13., 10:09 Módosítva: 2016-07-15 11:48
0

Kedves Autódoktor!

Van egy 2002-es évjáratú Alfa 156 1.6 gépem. Egy már állandósult hibát hoz ki a Multiecuscan. A hiba a következő: "P1325 Knock measuring circuit". Első körben cserélve lett: kopogás szenzor, teljes vezérlés, összes feszítő+vízpumpa és a hiba ezután is ugyanúgy előjött kb. 2 kilométer megtétele után.

Második körben cserélve lettek: teljes gyertyaszett (8db.), gyújtótrafók+kábelek+gyertyapipák, hiba még mindig ugyanúgy fennáll. Sajnos ehhez a hibához társul az az érzet, mintha a 120-as ménesből legalább 40-en megdöglöttek volna :( (Hibatörlés után a ménes újult erővel vágtat.

A motor egyébként hidegben, melegben egyaránt hibátlanul indul, nem hallatszik csörgés sem a motorblokkból. Bár mostanában indításnál kb. egy-két másodpercig dízelesedik a hangja, gondolom lassan cserés lesz a vezérlés módosító is. Alapjárat nem ingadozik, nincs durrogás, meg semmi rendellenesség. Hol keressem a hibát? Talán a vezérlőm lehet a ludas?

István

Kedves István!

A hibásnak titulált áramkör ellenőrzése az elsődleges feladat: a hibakódok inkább támpontnak használandók, szentírásnak semmiképpen ne tekintse őket. A kábelfolytonosság meglétének bizonyossága alapvető feladat, az új kopogásszenzor blokkon való rögzítése pedig csak az előírt nyomatékkal történhet, a laza vagy túlhúzott piezo-elem megbízhatatlan jelfolyamot jelent, továbbá a szenzor tönkremenetele is esélyes: a helyes nyomaték 25 Nm.

A rádugott szenzoron ellenállás mérhető: 1 MOhm a megfelelő érték, ezt érdemes a vezérlőegység 2+11 lábain ellenőrizni. A legtutibb a menet közbeni oszcilloszkópos ellenőrzés lenne, így feketén-fehéren láthatóvá tehető a kis alkatrész esetleges viselkedési zavara. A P1325 kód sajnos a kopogásérzékelő jelfeldolgozó egységének hibáját jelenti a Bosch hibakód-táblája alapján, ami nem túl jó hír. Ha a fenti vizsgálatok pozitív eredménnyel zárultak, és a hibatörlés, valamint a vezérlőegység 10 perces lehúzása után is probléma tapasztalható az autó tesztelése közben, a vezérlő hibája valószínűsíthető. Szerencsére a megfelelően felkészült műszerész-barlangokban a vezérlő szimulátoros tesztje megoldható, a javítása már sokkal bonyolultabb az ECU kompakt építése miatt, de talán nem lehetetlen.

A próbakomputer rádugása nem kivitelezhető, a rendszer illesztése nélkül a beépített kölcsön-fődarab meg sem fog mukkanni. A vezérlésmódosító dízel-szimuláns hangja indításkor előfordulhat: ha az olajszint/nyomás rendben van, a komponens tönkremenetele benne van a pakliban, a hiba sajnos nem ritka az Alfák motorterében.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu