Bevont jogsi és a bíróság

2004.04.30. 18:21

Tisztelt Autójogász!

2003. január 10-én éjjel 00 óra 45 perckor lakásomtól 100 méterre igazoltatott a rendőr és ittas vezetésért azonnal bevonta a jogosítványomat. A véralkohol szintem 0.31 mg/l volt. Ezért szabálysértési eljárást indítottak ellenem. 2004. január 22-én kelt határozatban értesítettek, hogy szabálysértés miatt 40.000,- Ft pénzbírsággal sújtanak, valamint 4 /négy/ hónapra eltiltanak a járművezetéstől. E határozat ellen fellebbezéssel éltem, s családi valamint anyagi helyzetemre hivatkozva kértem a büntetés enyhítését. A XVIII.-XIX. kerületi Bíróság 2004. február 12-én kelt végzésében tájékoztatott, hogy a 40.000,- Ft pénzbírság érintetlen hagyása mellett a járművezetéstől eltiltást 2 /kettő/ hónapra mérsékli. 2004. február 20-án a XVIII. ker. Okmányiroda értesített, hogy ügyfélfogadási időben a jogosítvány átvételének céljából az okmány-irodát keressem fel.

2004. február 23-án megkerestem Simonovits Imre vezető-főtanácsos urat /akihez irányítottak/, s hivatkozva az ő levelére kértem a jogosítványom visszaadását. Főtanácsos Ur avval utasított el, hogy a bírósági végzésen nincs rajta, hogy jogerős, és különben is március 10-én telik csak le a két hónap. Elmentem a bíróságra, ahol a nálam lévő végzésre ráírták, hogy a végzés február 26-án jogerős. Ezzel visszamentem az Okmányirodába, ahol megkaptam a jogosítványomat. Azt gondoltam, hogy ezzel ügyem elintéződött.

Azonban 2004. március 29-én ismételten kaptam az Okmányirodából /ugyanattól a főtanácsostól, aki odaadta a jogosítványomat/ egy határozatot, melyben elrendeli a vezetési jogosultságom szüneteltetését 2004. február 26-tól 2004. április 25-ig terjedő idő-tartamra. Ezzel a határozattal ismételten felkerestem Simonovits urat, aki közölte, hogy az eltiltás február 26-től április 25-ig szól. Addig nálam lehetett volna a jogosítvány. Ez a magyarázat számomra nem elfogadható, hiszen az intézkedő rendőr a helyszínen azonnal bevonta a jogosítványomat, s azt csak 2 hónap elteltével adta vissza az Okmányiroda.

Sérelmem a következő: szabálysértési vétségem miatt 2 hónapra lettem eltiltva a járművezetéstől. Ezt a büntetési időt kitöltöttem, hiszen jogosítvány hiányában nem vezethettem. Akkor miért büntetnek plusz egy hónap jogosítvány elvonással? Indoklásuk akkor lenne számomra érthető, ha a jogosítványomat nem vették volna el csak február 26-án, de azt január 10-én már bevonták. A bíróság illetékese megkeresésemre közölte, hogy beszéljem meg a problémámat az Okmányirodával. Ők azonban nem kívánják problémámat orvosolni. Kérdésem a következő: a bíróság határozata ellenére miért lett a büntetésem a mérsékelt 2 hónap helyett 3 és fél hónap?

Tisztelettel:

Kubovics Péter

Tisztelt Kubovics Péter!

Az egészen biztos, hogy a jogosítvány bevonásától eltelt időszak a szabálysértés büntetésbe teljes egészében beszámít, így Ön a büntetését március 10-én letöltötte. Mivel a kiszabó határozat február 26-án emelkedett jogerőre, mindez az érintett hatóság számára egyértelműen megállapítható és alkalmazható lehetett volna. A leveléből egyértelműen nem derül ki, hogy a határozat február 26-tól április 25-ig terjedő időszakra szól-e, mert ebben az esetben a szabálysértés büntetést kiszabó bíróság hibázott, és Ő nem vette figyelembe a jogosítvány bevonásának időtartamát. Sajnos a kiszabott időtartam már eltelt, így ezt a problémát reparálni már nem lehet. Kártérítési igénnyel fordulhatna az illetékes bíróság ellen, de ebben az esetben a jog megköveteli , hogy az alapeljárásban az össze jogorvoslati lehetőségét kimerítse, ezt a határozatot pedig Ön a levelének tanúsága szerint nem fellebbezte meg. Az Okmányiroda nem hibáztatható, mert betartotta a bíróság határozatát.

Üdvözlettel

Dr. Bodolai László